Last news in Fakti

13 Юли, 2023 06:15 1 560 27

Васил Велев: Заплатите само по банков няма да изсветлят сивата икономика

  • васил велев-
  • заплати-
  • икономика

Това няма да спре парите в плик, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Васил Велев: Заплатите само по банков няма да изсветлят сивата икономика - 1
Снимка: БГНЕС

Плащането на заплатите само по банков няма да изсветли сивата икономика и няма да спре „парите в плик”. Това обясни в „Интервюто в Новините на NOVA” Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Населението в България намалява, съответно намалява и работната сила. Броят на тези, които пълнят бюджета, спада и в същото време тези, които са на бюджетна издръжка растат. Начин за увеличаване на техните доходи е оптимизиране на числеността на персонала. Те имат избор, ако смятат, че в частния сектор се плащат по-добре, да дойдат при нас и да получават по-високи доходи”, коментира Велев.

Според него има риск в стремежа да се увеличи събираемостта, всъщност да въведат несъразмерни административни тежести за изрядния бизнес.

„Начинът за изсветляване е не като се въведат административни тежести за изрядните,
а като се сравнява средният осигурителен доход върху който се внасят осигуровки на предприятия. И очевидно там, където осигурителният доход е много по-нисък, има плащане в плик”, поясни председателят на АИКБ.

Според него всички ще бъдем облагодетелствани от влизането в еврозоната.

„В следващите години трябва да се положат много повече усилия с бюджета за 2024 и 2025 г. Така, че ограничаване на дефицита до 3% не е само стъпка към еврозоната, а е стъпка към възстановяване на финансовата стабилност”, каза още Велев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    26 3 Отговор
    Капиталистът мрази работника.
  • 2 Бранша

    11 2 Отговор
    Плащайте им в евра, та да им дойде акъла !
  • 3 Разплащанията

    17 4 Отговор
    в кеш така или иначе не след дълго ще изчезнат .

    Коментиран от #4

  • 4 Сигурно

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "Разплащанията":

    С тоя Вилнюс още много работи ще изчезнат !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ха ха

    26 1 Отговор
    като гледам велев иска държавата да забрани заплащането на труда , за да няма сива икономика , напълно в стила на бандитския режим
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Красимир Петров

    16 0 Отговор
    Червеният нагъл милионер
  • 9 Това

    9 1 Отговор
    ни най - малко би могло дори и само леко да разклати сивия сектор !
  • 10 За протокола

    25 1 Отговор
    Колко пъти държавата ще ни взима данъци от изработените пари?!?!?
    - Веднъж като ДОД (Данък общ доход) на изработеното.
    - След това, от вече обложените пари ни взимат пак данък ДДС, когато пазаруваме.
    - Отделно има акцизи,
    - Има и данъци за сгради, боклук и бла-бла.
    - За различните такси, пък дори не ми се започва да говоря.
    И всичко това за да могат разни измислени финансисти като Кокорчо да се разполагат с милиарди и да ги раздават на приятелски кръгове и свои фирми.

    Какво е нужно:
    1. Да спре многократото облагане на хората и парите им да се облагат единствено и само в момента, в който те ги използват. ДОД е грабеж!
    2. Да има пълна прозрачност и отчетност за всяка стотинка от държавните пари. Колко за какво са похарчени и кой е крайният получател. Не по сфери и министерства, а с имена. Този, който ги дава има право да знае колко и за какво се харчат.
  • 11 Просто човек

    3 4 Отговор
    Каза путинската марионетка...
  • 12 Гледайте

    16 3 Отговор
    Клисаров, човекът е живял и работил в Канада, обяснява добре идващият цифров контрол. Четете Шваб и Атали, Ууд, и проф. Зубоф - преподавателка в Харвард - Надзорен капитализъм. Четете Бжежински, книга излязла в края на 70-те на миналия век "Ролята на Америка в техногенната епоха" - може да греша заглавието, четете докладите на Катрин Фитц, работила в администрацията на Буш, и на Уолстрийт. Вижте законопроекта на ДеСантис за отказ от въвеждане на CBDC и още 3 щата отказват въвеждането, вижте част от мненията на "старите акули от ФЕД", които са срещу дигиталната единица. А в България ни управляват "обслужвачи" на глобализма. Над хиляда фирми в България са се наредили на опашка за еврофондове, във връзка с "Прекрасният нов Свят". Накрая прочетете за Блек рок и кой стои зад тях, разплитате паяжината и виждате едни и същи фонзове, инвеститори, акционери, кой стои зад тях, гадаем. Никакво евро, приемем ли еврото, следва цифрово евро, цифров и здравен концлагер.

    Коментиран от #18, #19

  • 13 __!__

    8 3 Отговор
    Променете си законите оклуцо такива,много ясно че ще има ефект.Следващата стъпка е забраняването на кеш пари или до 500 1000 лева макс.След това прогресивен данък,колкото повече взимаш толкова повече да даваш както е във всяка една нормална държава,само тука взимаш 10% от този който взима 800 лева и 10% от този който взима 3600 лева нещо не пасва нали?
  • 14 Болшевишките

    1 11 Отговор
    фирми нададоха вой!Всеки се прави на "аз,горкия" и иска да си я кара по старому!Трябва да се контролира всяко плащане,за да не отиват част от печалбите към росиа,както се прави до момента.Защо мислите,че радеф е посинял от яд напоследък....😎
  • 15 На думи

    12 0 Отговор
    звучи добре, но на практика е "зловещо". Мислим ли, че ако управленците имаха желание, нямаше да се преборят със "сивата икономика", че те от това живеят. Парите на управленците са изнесени в Африка, Южна Америка, основно. Негативите ще останат за обикновените хора. Ако целите им бяха добри, нямаше да фалират устойчиви банки опериращи с частни крипто. Масово криптовалутите минават под държавен контрол, част от тях. Изкуствено цените на златото са ниски. Ако протестирате срещу ЛГБТ, няма превод в картата. Ако не сме доволни от политиките на ЕС - премахване коли с ДВГ, или сме за истинско месо, или срещу децата ни да си избират пола на 12 г., няма пари в телефончето. Не искаме да спонсорираме Ваксин фон Лайен, като ни задължават "незнайно какви течности" да ни влизат в тялото -няма пари - румънски депутат Тереш. Както Гърция ЕЦБ прекъсна тегленето на евро.
  • 16 SDEЧЕВ

    1 3 Отговор
    Криминализирането за работника ,който приема ще помогне. 1година условно. Никой няма да се съгласи да лежи за да се разписва на фалшиви ведомости.
  • 17 Червен Чорба Джия

    6 0 Отговор
    Чичко Паричко Колко Си Гнусен
    Изедник колко души си изгорил...
  • 18 Така е

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гледайте":

    Но няма смисъл да гадаем кой стои зад всички тези фирми, фондове и т. н. т. Това са собствениците на ФЕД.
  • 19 За протокола

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гледайте":

    Голям миш-маш си натворил.
    Глобализацията си има и своите положителни черти - ЕС, Азиатските тигри и по-специално Китай, решаването на световни проблеми в областта на технологиите, здравеопазването, изследването на Космоса, промяната на климата, свръхнаселеността, траен мир в по-голямата част от света и т.н. и т.н.
    На другата страна е принципът Разделяй и владей", удобен за някои по-ретроградни режими, които искат еднолично да се възползват от силата и владенията си.
    В съвременния свят проблемите и предизвикателствата могат да се решават само и единствено с обединените усилия на целия свят, което е пак глобализация. А дали народите ще бъдат ограбвани от няколко фамилии или няколко източни феодала или олигарха е без съществена разлика.
    Решението е в смяна на икономическия модел, а не в разделянето и капсулирането на света.
    Колкото до цифровизацията на валутите - тя рано или късно ще стане НАВСЯКЪДЕ. С навлизането на роботизацията и ИИ това е неизбежно и техническият прогрес не може да бъде спрян. Проблемът не е в цифровите пари, а в това, как се използват. Както не е динамита, а в използването му за оръжия, не е в ядрената енергия, а в използването и за атомни бомби.
  • 20 До Така е

    0 0 Отговор
    Прав сте, но част от "старите акули на Фед" са срещу приема на CBDC, все пак са няколко банки. Интересното е, че в самият Фед има разногласия. Затова още не са въвели масово CBDC.
  • 21 Тома

    4 0 Отговор
    Няма ама банките ще направят милиони печалба от това
  • 22 Един ден

    4 0 Отговор
    апологетите на "цифровото евро", или CBDC ще бъдат събудени с новината, че е "имало хакерска атака" и всички сметки са източени. Няма да притежавате нищо, но ще бъдете щастлиФи: Шваб.
  • 23 73727272727

    2 0 Отговор
    Да ,но ще ви задължи всеки работодател да плаща навреме изработените работни дни за месеца.Държавата да ги задължи всички и да ги вкарва тия дето бавят заплати по 3-4 месеца или година ,в затвора.Държавата може да опраска всеки ,стига да влезе в действие както го пише във философските книги и юридическите.Па да си говори тоя ,като му щракнат белезниците друго ще запее.Дето и да бръкнеш при тея работодатели всичките ще са поканени при Темида на събеседване .Па си говори ,човече ,по-големо от държавата нема.Като не ти харесва бегай на запад и там не плащай заплати или ги бави.Зелката ви пада веднага.
  • 24 vaсилка

    0 0 Отговор
    шо тъй скимти? 😁
  • 25 Яяяяяя

    0 0 Отговор
    Вие господине, ще имате полза, България не
  • 26 Питащия

    1 0 Отговор
    До кога ще му дават думата на "ТОВА"?
  • 27 Партизан от куку ригу

    0 0 Отговор
    Да вземат и да не се правят на глупаци. Всички тези работодатели които са обявили минималните заплати лъжат и ощетяват работника за неговата пенсия и мамят системата Знаят за всеки случай но не се зимата мерки защото играят комбина. Как може да живеят с 580 - 620 лв. и да си покриваш разходите.Цялата тази система ще доведе до срив а богатите които са толкова алчни ще са още по богати,както и тези в парламента който играят и откриват доходи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове