Last news in Fakti

17 Юли, 2023 08:23 1 735 11

Богомил Николов: Пестим по 300 лева на сезон с качествен климатик

  • богомил николов-
  • климатик-
  • активни потребители

Регистрацията за колективна покупка е до края на юли

Богомил Николов: Пестим по 300 лева на сезон с качествен климатик - 1
Снимка: Фокус

Качественият климатик може да спести на домакинствата доста средства в горещите летни дни, също и изчислено около 300 лева от джоба на потребителя през отоплителния сезон. Анализът се базира на тестове на над 40 модела климатици. Инициативата на Асоциация "Активни потребители" за колективна покупка на климатици продължава до края на месец юли.

В студиото на “Фокус" изпълнителният директор на "Активни потребители“ Богомил Николов посочи, че когато купуват по-скъпа стока, на хората им грабва окото по-ниската продажна цена, но не си правят сметката, че евтиното ще им излезе по-скъпо във времето. Това е така, заради крайната калкулация, която ще получат при употребата на стоката.

“Стартирахме преди вече два-три месеца и като всяка кампания, има начало и край. В първия етап събираме желаещи. Направили сме специален сайт - www.obstapokupka.online, където всеки желаещ просто прави една регистрация, пише имейл и парола и се регистрира. И това е. След това трябва да имат търпението, защото ние като наберем известен брой желаещи, след това пишем на фирмите и казваме: ето, вижте, ние имаме тук еди-колко си желаещи, дайте ни оферта като за толкова хора", обясни Богомил Николов и продължи: "И съответно събрахме оферти, избрахме тази, която е най-добра, само че имахме едно условие към фирмите – да ни дадат оферти само за климатици, чието качество е проверено и тествано. Показах ви една брошура с тест на климатици и това е благодарение на нашето международно сътрудничество. Ние купихме от България три климатика, обаче понеже участват организация от още осем държави, всяка като купи по няколко климатика, и накрая публикувахме един списък от 42 устройства, чието качество фактически ние сме проверили лабораторно. И оттам нататък поставихме условие да получим оферти само за висококачествени климатици и ще обясня защо. Защото оказва се, направихме една такава практическа сметка, сравнихме един климатик, който е буквално най-евтиният – 750 лева струваше, с един, който е високо качество и доста по-висока цена – от 2000 лева", разясни Николов важните моменти около инициативата за колективна покупка на климатици.

В крайна сметка излиза, че както често се получава, евтиното излиза по- скъпо. Експертът направи сравнение с покупката на автомобил - и кола, както и климатик, не купуваме всеки ден. "В първия момент си казваш, че ти е скъпо, че ти нямаш толкова пари", наблегна и на психологическия момент експертът.

“Цената се изравнява някъде около 5-та година, защото евтиният климатик има коефициент на преобразуване около 2,5, а пък другият – около 4,5. Това означава, че с 1 киловат електрическа енергия евтиният климатик е произвел 2,5 единици топлина, а скъпият – 4,5 единици, просто защото е по-енергийно ефективен. Това е като автомобилът и разходът на гориво - съпоставката между стария "Москвич“, който гори 15 на 100, и някаква модерна кола, която гори 3 или 4 на 100. И в първия момент ти си казваш "О, не, това е много скъпо, аз нямам толкова пари“, обаче във времето всъщност ви излиза много по-евтино. И това е проверено от нашите тестове и гарантирано. И искаме да научим хората стъпка по стъпка, разбира се, сега с климатиците, след това с други устройства, да ги научим, когато взимат решение за покупка за нещо по-скъпо, не за ежедневна покупка, да правят калкулация на разходите за общия срок на ползване на продукта. Т.е. един автомобил днеска, като го погледнете в магазина, неговата цена, той не струва 5000 или 50 000 лева. Той ще ви струва тази цена плюс всички разходи за времето, за което ще го ползвате – пет години или 10 години. И тъй като повечето от тези разходи са известни, вие може да си ги натрупате и да си ги сметнете и в крайна сметка, като теглите чертата, ще видите, че много често това, което е най-евтино, най-бюджетно и най-привлекателно на първи поглед, всъщност въобще не е така", констатира Богомил Николов.

И това е първото, което “Активни потребители" иска да изпрати като послание. След това е изгодата от самото участие в колективната покупка.

“Ние говорихме намаления около 300 лева, вече четири модела сме договорили, които се предлагат, а всеки човек, който участва в кампанията, просто влиза, прави регистрация и вече вътре като влезе, може да види офертата и да си вземе индивидуален код за промоция, който вече дава на търговеца и получава отстъпката. Искаме да повторим тази инициатива. Сега с климатиците ще приключат скоро, до края на месец юли", напомни и крайния срок за регистрация изпълнителният директор на "Активни потребители"

“Догодина ще продължим с други", обеща изпълнителният директор на “Активни потребители". Но просто сега стартирахме. Даваме си много добре сметка, че ако бяхме започнали с мобилни телефони или с таблети или някаква по-масова, популярна стока, вероятно щеше да има повече желаещи и по-голям интерес, но ние стартирахме с това, защото ние го замисляме още от доста отдавна – самата организация е бавна, когато беше пикът на енергийната криза, и казахме, че наша отговорност е ние да помогнем по някакъв начин на хората да се справят с високите цени и с трудностите. И затова започнахме с климатици. Надявам се, понеже това е утвърдена практика, даже тя стана много популярна в западните държави, когато се либерализираха пазарите и когато вече може да си избирате примерно доставчика на електроенергия и имате 20 оферти, 20 доставчика на пазара, и те започнаха, нашите колеги, да правят такива кампании за колективно превключване. Т.е. пак така събират хора в един сайт и казват: ето сега, имаме 5000 човека, дайте ни оферта на доставчик. И по този начин сваляме цената на стоките и услугите. Това е идеята", обясни Богомил Николов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    15 7 Отговор
    Няма как да ви ги спести климика с тая галопираща инфлация. Ваньо по традиция септември ще ви каже, че токът е скочил с 20-30% и че за всичко е виновен Путин.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 климатиците убиват

    17 9 Отговор
    През лошия Социализъм си живеехме без климатици и си беше екстра. Демокрацията докара и Глобалното затопляне.
  • 4 ОМО Илинден

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Оооо вардарски боклук, бях сигурен че тука ще си покажеш мъкадонската магария!
  • 5 А тъй наааа

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Кажи и с диагоналната сонда как стават работите!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 6 Механик

    9 2 Отговор
    Много добре скалъпена статия, ама да я четат промити мозъци.
    Аз при климатиците не знам как е, ама при автомобилите не стоят така нещата. След 5 години, когато очакваш вече да си на печалба, се оказва, че колата ти вече издиша отвсякъде. И се почва с ремонтите. А ако продадеш старата и купиш нова, то старата още не си я изкарал на печалба и почваш да чакаш печалба от новата.
    И още нещо. Докато караш новата си скъпа кола, и чакаш печалба от нея, си длъжен да я поддържаш "на определено място" с "определените консумативи", което още на мига изяжда очакваната печалба.
    казано инак, какъвто и съвременен продукт от теб се очаква да плащаш и да вярваш в светлото бъдеще, което както и известно, все не идва и не идва никога.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Сандо

    5 0 Отговор
    След това твърдение как да не им вдигнеш цената на тока?
  • 8 Сандо

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Хората,които живеят в светлото настояще са създали цяла индустрия за светло бъдеще на останалите.Което и винаги си остава "Светло бъдеще"!
  • 9 Потурко

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    От Кола и Жена никога не може да си на печалба! Винаги си прецакан и на загуба! Личен опит!
  • 10 Гост

    3 0 Отговор
    На климатиците проблемът им е отоплението. На охлаждане всички се справят. Евтините климатици имат на отопление SCOP 4, скъпите - 5.2. И заради тази малка разлика ме убеждават, че трябва да си купя двойно и тройно по-скъп климатик
  • 11 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Този така ли е започнал да заработва допълнително? Комисионер?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове