Last news in Fakti

19 Юли, 2023 05:18 2 071 58

Проф. Румен Кънчев: Поведението на Радев е ужасно неприятно от дипломатическа гледна точка

  • румен кънчев-
  • румен радев-
  • украйна-
  • оръжие

Президентът не може да оцени адекватно ситуацията в света, заяви бившият зам.-министърът на отбраната

Проф. Румен Кънчев: Поведението на Радев е ужасно неприятно от дипломатическа гледна точка - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев не може адекватно да оцени ситуацията в света. Това мнение изрази бившият зам.-министър на отбраната проф. Румен Кънчев в предаването "Денят ON AIR".

Той коментира изказването на държавния глава, за това, че Украйна иска да води войната на всяка цена.

"Това е погрешен тезис, освен това е ужасно неприятно от дипломатическа гледна точка, единствено нашият президент от останалите президенти на държави членки на НАТО, да има различна гледна точка от тях", коментира още проф. Кънчев.

По думите му големите фигури в едно общество, каквито са президент и министър-председател, трябва да седнат заедно и да си поставят няколко приоритета, по които да не си противоречат.

"Всеки отива на тези постове с подготовката си. Носителят на стратегическата култура това е най-висшият слой управляващи, не виждам такава култура в президента на България. Той не може да оцени адекватно ситуацията в света и какво трябва да прави България", поясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на проф. Кънчев винаги ще има разделение в обществото, когато става въпрос за война, но допълни, че страната ни е член на НАТО и Европейския съюз и трябва да спазва договореностите си.

"Разбира се, можем и да се правим на тарикати, и да кажем, че няма да пратим нищо", каза той по повод изпращането на оръжие за Украйна.

Във връзка с това какво страната ни може да предостави като военна помощ, той обясни, че това е въпрос, на който може да отговори Министерството на отбраната.

"Невъзможно е началникът на отбраната и министърът на отбраната да оставят българската армия без въоръжение и техника. Тези БТР-и, каквото и да е състоянието им, те са от 40 години. Като им трябват на украинците, да ги дадат. Имаме ракетни системи С-200. Те не носят бойни дежурства, но това трябва да го прецени министърът на отбраната и Щабът на отбраната и те да носят отговорност", каза още той.

Според него в обществото съществува "едно много голямо спокойствие и ние дори не можем да разберем, че там се води война и умират хора, разрушава се цяла държава".

"Нещата са много сериозни и неслучайно целият форум на НАТО във Вилнюс се съгласи, че ситуацията в света е изключително тежка и върху нея се наслагват шокови кризи. НАТО зае една много трудна позиция, в интерес на Украйна и ще я подкрепя, докато тя си върне всички територии, заграбени от Русия. От друга страна от Кремъл не мислят за разговори, дори се говори за бетониране на обкръжението на Путин. Това са важни сигнали, че Путин започва да губи контрол и то върху важни институции, каквато е армията", допълни проф. Кънчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малиии

    60 12 Отговор
    Сичкота платена либераска пасмина лае срещу Радев че той им каза истината в очите че украйна си е виновна и че и България има интереси които не зависят от платените клакьори

    Коментиран от #53

  • 2 ТрампЛин

    14 55 Отговор
    Остана ли някой който да не е посочил на Фатмака колко има под шапката?

    Коментиран от #33, #40, #42

  • 3 плюс минус

    61 13 Отговор
    Срещу президента върви пропаганда.
    Кой ли плаща на клакьорите?
    И колко?

    Коментиран от #5

  • 4 Деций

    61 11 Отговор
    Поведението на Президента е израз на начина на мислене на болшинството Граждани.Президента не разбирал ситуацията.Жалки човече с отдавна девалвирала титла пред името,натикахте държавата в НАТО без произнасяне на суверена,което е нищожен акт от правна гледна точка.Този договор може да бъде оспорен и дерогиран.Същото е и с ЕС.Човек когато взема решение за каквото и да било търси ползата от това действие,а такива неща не произтичат за нас от участието Ни в тези "Съюзи",Само за шепа безродници,продали душите си на дявола,служещи на чужди интереси!Та позицията на Радев съвпада с позицията на над 70% от Гражданите по отношение на геополитическите процеси,и позиционирането на България!

    Коментиран от #7, #10, #54

  • 5 оня с коня

    15 43 Отговор

    До коментар #3 от "плюс минус":

    Точно така е - Срещу Президента върви Пропаганда ,при това Пределно ясно и Афиширано от Конкретни партии в НС Включително БСП, с чиито Гласове на практика бе избран Радев.А можеш ли да посочиш КОЯ ПАРТИЯ всъщност подкрепя Президента,щото аз се затруднявам?

    Коментиран от #8, #17

  • 6 7867

    49 12 Отговор
    Поведението на Радев е добро за България . Предателите, които плюят президента ... у лево !
  • 7 ТрампЛин

    3 31 Отговор

    До коментар #4 от "Деций":

    Ще умра от смях🤣🤣🤣🤣🤣какво може да стане с този акт на приемането ни в НАТО и ЕС??

    Коментиран от #11

  • 8 ТрампЛин

    10 37 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    СкопеНкин бе брат! СкопеНкин го подкрепя. Ех, от време на време го сръчква по заповед на Митрофанката, защото на нея и е маааалко неудобно.
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    41 3 Отговор
    ФАШИСТИТЕ ОТРОВИХТЕ ДАЖЕ ФАШИСТА БОРИС ТРЕТИ
    ....
    ПОНЕЖЕ НЕ ПРАТИ БЪЛГАРСКИ ВОЙНИЦИ НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ :))
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Деций

    33 6 Отговор

    До коментар #7 от "ТрампЛин":

    Може да бъдат оспорени и обявени за не легитимни .Решенията , особено за НАТО е държавна измяна,и превръщане на страната в плацдарм на САЩ.Всъщност това са окупирани страни, които са под контрола на САЩ , използвани по всякакъв начин,само и единствено за техни цели.Върви сред гражданите на Германия, Франция, Италия и попитай за мнението им,и ще разбереш ,че и там нещата са подобни.

    Коментиран от #18

  • 12 666

    8 37 Отговор
    Радев вече е прочетен вестник. Не си заслужава да го коментираме. По важното е че неговия преврат за сега се провали. Но той все още е опасен за България.
  • 13 Сечко

    33 5 Отговор
    … Имаме ракетни системи С-200…
    Имаме -да- това е поделението край София над Костинброд.
    Ти знаеш ли какви са му характеристиките бе джанъм? Още няма самолет в света който да избяга от ракетите. Комплекса е построен в отговор на прословутите SR-71 Blackbird още през 70-те. То още със старото обурудване може да одумка всяка хвърчилка дето е в момента на въоръжение на средни и големи височини - всяка една, повярвай. Защо никой от правителствата не го модернизира а ще го даряваме?
  • 14 Страх и памперс

    8 32 Отговор
    Беше ме срам отрадев сега ме е гну. отрадев.

    Коментиран от #43

  • 15 Всъщност

    28 6 Отговор
    За политическата мафия на козяк и грантаджиите интересите на Сащ са български интереси.
  • 16 Айдееее

    36 6 Отговор
    пак, на тия некадърници само Президента им виновен !

    Коментиран от #20

  • 17 Иво

    8 23 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Е как коя партия. Фашистите на Копейкин Чалгарите на Славчо БКП разни Левици и още изпаднали от БКП. Общо взето утайката на обществото.
  • 18 ТрампЛин

    6 24 Отговор

    До коментар #11 от "Деций":

    Държавна Измяна беше опита на Правешкия циганин да продаде България на ссср! Дори Брежнев остана изненадан от брутално сервилното предложение и след дълго обмисляне го отхвърли.

    Коментиран от #21

  • 19 Вашето поведение също на краварски

    24 6 Отговор
    Марионетки
  • 20 ТрампЛин

    7 26 Отговор

    До коментар #16 от "Айдееее":

    Вече не е! Той остана само за вътрешна консумация. Да си го видял да отиде някъде? Да го е поканил някой някъде в чужбина? Ще вдига Пилони у нас докато му се завие свят!

    Коментиран от #25

  • 21 Деций

    19 2 Отговор

    До коментар #18 от "ТрампЛин":

    Ако почетеш малко повече,ще установиш ,че не е Брежнев,а е Никита Хрушчов.Няма място тук на страниците на този сайт да ти обяснявам хитрият ход на правешкият селянин.Живков никога не го е мислил сериозно това.Хитър ход за да запази Територията на България от апетита на Тито.Имало е реална опасност границата да минава през София.
  • 22 маке

    28 4 Отговор
    Радев за разлика от всички останали ,,политици,, има топки.. Като не се накланя достатъчно, някои ги боли...Това, че не ходи никъде, нищо не значи, йода като бе във Вилнюс какво спечели България, а? Нищо
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ала Бала

    17 3 Отговор
    Днешната политическа каста ми прилича на 50 - 60 годишна хубавица,която е решила ,че точно сега е подходящото време да реализира детската си мечта да стане балерина и редовно се упражнява пред телевизора Може би затова все по- рядко хората гледат телевизия.Напъните за осъществяване мечтата на третия райх изглеждат жестоко абсурдни за повечето народи по света.
  • 25 Правилно

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "ТрампЛин":

    Сега шарят скумриите !
  • 26 Нормално

    19 4 Отговор
    За разлика от Радев, проф. Румен обича двуличието, лицемерието, подлостта, мръсните игрички и всички долни нещица в политиката ...
  • 27 ха ха

    16 5 Отговор
    аман от сладки ; умни ; приказки и разказвачи леещи отрова , зеленски е бандит и всяка помощ за режима му е подкрепа на престъпленията му и срещу украинци и срещу руснаци и срещу всички нормални хора по целия свят , нато ще загуби тази война , не защото воюва срещу русия а защото воюва срещу хората и това което ги е създало като хора , Амин
  • 28 Ццц

    12 5 Отговор
    "Единство в многообразието“ е девизът на ЕС. Трябва да станеш професор, за да разбереш, че е неприятно от дипломатическа гледна точка да имаш собствено мнение, а девизът си девиз. Добре не съм президент, защото трудно бих скрил мнението си за дрогата за ужас на такива съветски професори от НАТО. Президентът беше дипломатичен. Ако дрогата ми дойде на крака, щях да му подам такава плесница, че само за това щеше да говори във Вилнюс.
  • 29 Марш в дупката обратно

    10 2 Отговор
    5 пари не давам кой какво си мисли за някой, който изразява мнението на мен и хората като мен.
  • 30 Както

    4 1 Отговор
    и самия него !
  • 31 Някой

    13 2 Отговор
    Жълтопаветните подлоги не могат да простят на Радев, че така планирания протест от Христо лодкаря се превърна в протест в защита на президентската институция. Единствената, която откакто Радев е президент, показва адекватно поведение и се опитва в рамките на пълномощията си да защищава българщината.
  • 32 Перо

    11 2 Отговор
    Аман от джендърски слугинаж! Ако всички кажат. че бялото е черно и нашия трябва да е в този хор! Не може всички да се строяват по един доминатор! Това е банда тогава, не международна организация!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    7 1 Отговор
    ВАЖНОТО Е ЧЕ Е УЖАСНО ПРИЯТНО ОТ ТОЧКАТА НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД
  • 35 Коментар

    9 1 Отговор
    От кога е ужасно да се говори за мир?!
    Извинявайте,но какво ви е?!Кога станахте кръволаци?!
  • 36 Гюлю

    11 1 Отговор
    А твоето поведение професоре е ужасно неприятно от българска гледна точка,!
  • 37 Неприятно

    8 1 Отговор
    Е когато някой иска да нямаме собствено мнение и да съгласуваме всичко с чужди посолства и интереси!!
  • 38 Иванов космоса

    8 2 Отговор
    Къде си професор, бе..... РАПОН. Президентът е завършил американска военна академия. Знаеш ли какво пише в сертификата му. Като не знаеш, по добре си мълчи. Това, че има мнение, различно от останалите, не означава, че не е прав.
  • 39 Някой

    8 4 Отговор
    Но пък е ужасно приятно за народа, дето го е избрал. Веднъж политик да прави нещо, което народа одобрява. Само да вметна - вие не сте част от народа. Нити Тагаренко, нито Киро, нито академика (втори в историята на българия на премиерски пост. Първия го отстреляха.). Още по-малко Боко е част от народа.
    Но, задачата на Президента е да изпълнява волята на народа си, а не волята на разни Посолства и чужди правителства. Явно, гледайки реалноста от последните месеци, тази задача се пада на назначеното от Посолството правителство (с одобрение от около 10% от същия този народ).

    Коментиран от #52

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 резервист

    7 2 Отговор
    първо.Разнобой не трябва да има. Но времето на послушковците мина. Или не?!
    второ. НАТО е военно-политически отбранителен съюз, а не осигуряващ военното обезпечаване на външната политика на водача.
    трето. Кои точно задължения не сме изпълнили до сега? Отбранителните способности на България умишлено са сведени до нула, защото за новите ни "партньори"това е само територия, която следва да се използва.
    четвърто. Вие професор ли сте или кон с капаци? Наистина ли вярвате че светът може да се върне към предишното си състояние?
    и последно. Стига сте ме ръчкали в желаната от вас посока! Ако вярвате в нещо и искате да го постигнете, бъдете така добри да поставите аргументи на масата и да поспорим. Ака продължавате така "Ще маана с вилата!"
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 явер

    3 6 Отговор
    Който плува срещу течението като президента, ще страда после държавата ни. Англо-саксонците не забравят и така ще ни сготвят, че после тъпият президент да плаща сметката. Само като му погледна тъпата физиономия, като на бавноразвиващ и сменям канала.

    Коментиран от #48

  • 45 А на мен

    6 1 Отговор
    пък ми е ужасно приятно да гледам достоен човек като Радев, имащ силата да ви каже истината в очите и ужасно неприятно да гледам такива подметки как лазите и се гърчите нещастно.

    Коментиран от #51

  • 46 доцент

    6 1 Отговор
    Какъв е този pomyar?
  • 47 Очевидец

    6 2 Отговор
    Кънчев е специализирал във вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания, Колежа на НАТО по отбраната (Рим) и Центъра за европейски стратегически изследвания (Гармишпартенкирхен). Представил е лекции и презентации в редица водещи американски и европейски центрове, между които: Военна Академия на САЩ West Point (Ню Йорк), Атлантически съвет на САЩ, Център „Удроу Уилсън“ (Вашингтон) и др. Мисля, че това обяснява становището на тоя ХРАНТУТНИК
  • 48 Д-р Менгеме

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "явер":

    Само ЛАЙ.АТА плуват по течението
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Мнение

    2 2 Отговор
    А бе професоре! На колко години си,та си написал тези глупотевини, явно без да мислиш какво пишеш??
  • 51 Българин плащаш пенсията ти

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "А на мен":

    Марш в Сибир щом не ти харесва България като член на НАТО и ЕС!
    Ние младите българи останали в България желаем ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, а не Азиатска к.о.ч.ина !
  • 52 Аз съм прост като Бочко

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Някой":

    Кой си ти "народен" отпа.дък, който говориш от името на НАРОДА ?
    В България са останали 2млн.дементни пенсионери, 1млн.деца, 2,5млн.глупаци, работещи в частния бизнес и 1,5млн.хрантутници.Ти от кои си?
  • 53 Имаш ли 4ти клас МАЛИЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Малиии":

    Президент -фуражка(некомпетентен), кухи клакьори, които го следват като патета и верни нему служебни министри с пълни джобове!!!
  • 54 Попадията

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Деций":

    Не съм срещал военен обучаван при социализма с "нещо" под фуражката пък макар и шофьор на самолет, както го беше кръстил Тиквоний.Срам за България с Президент -фуражка в МИРНО ВРЕМЕ.Малко ли са ни глупотевиците в НС та да плащаме на още 150храненици в Президентството? Много вожд, малко индианец!
  • 55 Разбира се

    0 0 Отговор
    Бившият сътрудник на Александър Лильов и сол-таshак на Митрю Янков в ИССТ към ЦК на БКП притежава необходимата висша стратегическа култура.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Джими Хендриксов

    0 0 Отговор
    Професорчето си е заклет евроатлантик и американофил, на хранилка в ШорошТворено общество. Прекалено пропагандно ми е. А освен това и ми е преподавал... С опити за манипулация няма да се получи. А колкото до Украйна, наистина сами са си виновни. Дори сред самите украинци има такива, които казват, че фашисти и евреи-ционисти са начело на държавата. Просто трябва да се порови човек в нормалните украински форуми. А на всичкото отгоре като гледам и са си и живи терористи кат израелците....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове