Last news in Fakti

19 Юли, 2023 10:33 5 350 23

"Номерът на китайката" в български ресторантьорски вариант

  • ресторантьори-
  • заведения

Как популярно заведение в община Девня иска по средата на вечерта пари за шоу програма с алтернативата-ако не платиш, си тръгваш

Номерата на българския кръчмар са като номера на китайката! Арсеналът е стар, но добре смазан и винаги работи безотказно.

Поредното доказателство за това дойде от популярно заведение в община Девня, съобщи Varna24.bg. Тези дни група мъже и жени го посетили. Докато се наслаждавали на вкусните гозби, дошъл сервитьор и ги сюрпризирал, че ще започне шоу програма и ако искат да я гледат трябва да заплатят по 4 лева.

Така клиентите са поставени пред дилема - или да се бръкнат с по 4 лева, или да напуснат заведението по средата на приятната си вечеря.

Номерът на кръчмарите минал - хората доплатили. Те разказаха, че не са били информирани предварително за шоуто. Не са проблем парите - всяко шоу се доплаща, но трябваше да ни бъде съобщено предварително. Ами ако бяхме с наши гости от чужбина. Как да им обясним ситуацията, риторично питат хората.

Тази кръчмарска практика е стара, но винаги проработва. Надали някой би се отказал от вечерята заради едни 4 или 5 лева. Но е незаконна, защото въвежда клиентът в заблуждение.

Друг проблем е че такъв "номер на китайката" вреди на ресторантьорския и туристически имидж.

А иначе изразът "номерът на китайката" е конторсия, другояче казано - проява на еластичност. Или по нашенски - чупки в кръста. Като термин става известен след Първата световна война - в цирковите и вариететните спектакли.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ами

    35 0 Отговор
    Вадя им контраоферта или по 4 лв. на човек от заведението или зрелищен въргал пък, кот доди!
  • 3 КОТарАК

    35 0 Отговор
    ами ако кажа че не искам , ще ме изгонят ли? простотии
  • 4 истина е

    49 2 Отговор
    ГанЮ европеец до края на света няма да стане !!
  • 5 Абе...

    50 0 Отговор
    Какво шоу, какви чалга в ресторантите бе??? Нали искате да сте европейци. В европейските ресторанти има само тиха и приятна музика. Нашите или са Вариетета, или гърми музиката до припадък. Не сте европейци. Чалгата сте.
  • 6 Точно така е

    32 0 Отговор
    ТРЯБВА ДА МИ ДОНЕСЕ КАСОВА БЕЛЕЖКА ако иска пари.........
  • 7 от село

    25 1 Отговор
    Времето е много горещо ,и може да пламне курника !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Помощ 112

    47 0 Отговор
    Слагай ми го за вкъщи, фискален бон и сметката до стотинка и довиждане, един загубен клиент е равен на 10 загубени.

    Коментиран от #15

  • 10 Име

    8 0 Отговор
    номерът на китайката, също така се употребява, когато някои (някоя) те е прецакал жесток!
  • 11 148

    10 0 Отговор
    На "Вълшебния извор" тъпотиите......
  • 12 глупости

    35 2 Отговор
    Не номера на китайката,с е номера на алчния ганьо. Не случайно повечето българи предпочитат да почиват в Турция и Гърция.
  • 13 Любо

    1 45 Отговор
    Това ,че не са се осведомили предварително е грешка на клиента. Ако не искат да плащат,да освободят заведението от присъствието си. Българина все иска да мине метър. Както онези цигани дето са платили 500 лева за пържолите в заведение във Варна,,а тези ревнали за 4 (четири) лева. Да са си отваряли очите

    Коментиран от #23

  • 14 Наркос

    24 0 Отговор
    За вълшебния извор ли става на въпрос? Доста приятно местенце и цени, но целия персонал и управителя са селинджъри и отивайки там с очаквания за петзвездно обслужване просто не е реалистично...
  • 15 Би ли дал

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Помощ 112":

    За три пържоли 650лв.?
  • 16 В Девня

    10 0 Отговор
    Дългопол и Провадия има предимно български граждани. Не казах българи.
  • 17 Луд

    1 6 Отговор
    В Лондон се вечеря в ресторант един час макс час и полувина после чиба . В много заведения в Европа вдигат чинийте и пита ще поръчате ли още нещо и носят сметката без да те питат и чакат.
    Хапка ,пийка ,мезенце ,музичка ,танци хахо хихи няма такива неща в Дгендермания .
  • 18 Така се прави

    8 2 Отговор
    Обявява се предварително, че програмата започва в 21:00 и се доплащат 5 лева. Правиш си сметката за консумация ли си отишъл или за програмата. Някои програми определено не са за гледане. Случвало се е някой да плати на дисководещия да се разкара.
  • 19 Мери

    8 2 Отговор
    Да са си отваряли очит, да са гледали. Какво от това? А презумцията че клиента има право? Прочетох и обяснението на " известен готвач " ,как обясни че клиентите били прости, цигани и т.н. Аз съм професионален готвач,работещ в Германия от 10г. Има гърне ресторанти ,но няма на килограм. Има порция и ако месото е специално се обяснява предварително колко е отлежало,какво качество е. Не е достатъчно само да кажеш марката ,а трябва и да докажеш това с печат. Ресторантите са специализирани в иберийско,аржентинско и т.н.месо, но пържолите и колетите са с определен грамаж. Не се намираш в месарница че да го теглят и да го продават на кило. Ако го правят то трябва да е пред клиента и се пита в такъв случай как да бъде изпечено( алангле,медиум,добре изпечено) . В противен случай си губи смисъла. Звездните готвачи в България са просто телеготвачи. Работила съм за STERNE KOCH и знам че е спец, но не се прави на велик. Участвах при подготовката на менюто за такъв звезден готвач, и просто усещаш уважението към малките детайли. Иска ми се да има повече професионалисти и като си дойда да не ям само пържени картофи.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Коцев

    3 0 Отговор
    Балъци! Трябваше да му кажат, добре, тръгваме си, сметката да ти я платят шоумените. Ставам и си тръгвам и нека се опита да ми каже нещо.
  • 23 Съдията Дред

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Любо":

    И как са могли да се осведомят бе кръчмарю? Дали е имало плакат на входа, или притурка в менюто , в което всичко е описано? На ресторант си, не в кабаре. Като не искат да гледат някои клиенти, да сложат параван. После само прачат да не им дигали ДДС алибеговците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове