Last news in Fakti

22 Юли, 2023 11:14 3 296 13

"Софекострой", близка до Фандъкова и ГЕРБ фирма, регистрира рекордна загуба

  • столична община-
  • загуба

Загубата за м.г. е над 3,8 млн. лв. при приходи в размер на почти 9 млн. лв. и разходи от 12,5 млн. Над 90% от постъпленията ѝ са от изпълнение на възлагания на кметството

"Софекострой", близка до Фандъкова и ГЕРБ фирма, регистрира рекордна загуба - 1

Добре известната фирма на Столична община "Софекострой" е отбелязала най-голямата си финансова загуба от години насам, въпреки че управляващите от ГЕРБ регулярно я уреждат с инхаус договори за извършване на различни ремонти и други дейности в града, съобщи "Сега".

Това стана ясно при приемането на отчетите на общинските дружества за 2022 г. Скандалното е, че те не са публукувани на сайта на София, въпреки че по правилник всички доклади за сесията на СОС трябва да са публични. Все пак от отчета на "Софекострой", която до началото на 2021 г. се казваше "Чистота Искър", става ясно, че загубата за м.г. е над 3,8 млн. лв. при приходи в размер на почти 9 млн. лв. и разходи от 12,5 млн. Над 90% от постъпленията ѝ са от изпълнение на възлагания на кметството, става ясно още от документа.

Както и в други години, основна част от разходите на дружеството (извън тези за заплати) са за външни услуги - 3,4 млн. лв., следвани от тези за вътрешен транспорт и наета техника - 2,2 млн., или общо 5,6 млн. от всички 12,5 млн. Отново както в други години, и при този отчет от ГЕРБ не поясняват в какво се изразяват тези външни услуги, а също и каква техника наема "Софекострой" и на какви цени. Не стана ясно и защо щефовете ѝ все още наемат механизация при положение, че през 2021 г. СОС отпусна на фирмата 3 млн. лв. да закупи собствена.

По време на сегашните дебати управляващите в София оправдаха пасива с това, че дружеството е извършвало услуги по цени отпреди години, които доскоро не са били актуализирани. Както е известно, "Чистота Искър" отговаря за сметосъбирането в район "Красна поляна", а освен това през зимата чисти снега и в още няколко части на града. От ГЕРБ посочват, че за същите дейности частните оператори получават много повече, отколкото общината плаща на собствената си структура.

Според работещи в общинското дружество обаче неактуализираните цени не са единствената причина то да е на загуба. Те смятат, че ръководството на "Софекострой" може и трябва да направи още много неща, за да намали финансовия негатив и да оптимизира работата, а принципалът СОС може и трябва да упражни далеч по-строг контрол относно случващото се в дружеството. Служители на "Софекострой" питат защо например камионите и останалата техника на фирмата се сервизират и ремонтират в частен автосервиз при положение, че дружеството разполага със собствен, който е напълно оборудван да работи. Според тях по този начин "Софекострой" плаща сериозни суми за услуги, които може да си спести.

Друга тема е защо ръководството на "Софекострой" ежемесечно плаща за наем на агрегат за производство на електричество. Причината е, че в района има чести кражби на ток, заради което компютрите в офисите на фирмата имат нужда от подкрепящи мощности. Според хората в бившата "Чистота Искър" обаче проблемът може да се реши, ако шефовете им потърсят подкрепата на полицията и на кражбите на ток се сложи край. Тогава ще отпадне и необходимостта да се плащат немалко пари за наем на агрегат.

Отново служители на "Софекострой" твърдят, че в последните години на заплата във фирмата са назначени хора, от които тя няма нужда. Подозренията са, че става въпрос за част от районните координатори на ГЕРБ в столицата. Както е известно, в София има 24 района. Работещите в "Софекострой" са на мнение, че финансовите резултати на дружеството ще се подобрят значително, ако щатът бъде прегледан и т.нар. мъртви души бъдат отстранени.

Както "Сега" нееднократно писа, до началото на 2021 г. "Софекострой" се казваше "Чистота Искър", като с това име фирмата се прочу с множество данни за крупни злоупотреби. През 2019 г. стана ясно, че предишната година ръководството ѝ е дало над 12 млн. лв. за външни услуги, сред които и за наем на почистваща техника от частната компания "Грийн партнърс". Фирмата е собственост на бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка.

Доклад на одитното звено в общината установи, че снегорини на "Чистота Искър" навъртели над 3000 км по улиците на София в месец, в който не е валял сняг. Едва след направените разкрития кметът Йорданка Фандъкова реагира и съобщи, че тогавашният директор на фирмата Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. Почти 4 г. по-късно резултати от проверката няма.

Въпреки последвалите рокади останаха съмненията, че "Чистота Искър" служи като кутия за прехвърляне на общински пари към частни структури. След отстраняването на споменатия Михайлов в края на 2019 г. ГЕРБ назначи за нов директор на "Чистота Искър" Цветомир Жеков, който преди това бе кмет на район "Изгрев" от листата на партията, но изгуби седмици преди това местните избори.

При неговото управление отчетите на дружеството показаха, че "Софекострой" продължава да дава милиони на външни фирми, без да отчита в какво се изразяват предоставените ѝ услуги, както и кой ѝ ги предоставя. На едно от исканията за достъп Жеков директно отказа да предостави информация с оправдание, че въпросните данни представлявали търговска тайна.

Също както "Сега" писа, през тази зима Жеков напусна фирмата преди изтичането на мандата му. Първоначално от ГЕРБ искаха оставката да се гласува без обсъждания, но след натиск Столичният общински съвет реши на "Чистота Искър" да бъде направена ревизия за периода на управлението на бившия районен кмет. На мястото на Жеков за изпълнителен директор бе определен колегата му Даниел Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 1 Отговор
    След Народния съд ще пратим Фандъкова да реди жълтите павета.
  • 2 събирам капачки за тях

    24 1 Отговор
    горките те, бачкат на загуба... първи април е само веднъж годишно
  • 3 Изсмукване парите на Софиянци

    29 1 Отговор
    Корупция , некачествена работа , мърлярщина , безотговорност. Пълнене на зайчарника.
  • 4 Идват избори

    17 1 Отговор
    Пара трябва по 200лв за хартиика.
  • 5 Българка

    23 1 Отговор
    НАП вече във фирната на ревизия ли са ? О ако не са, защо? Какви външни услуги за близо 3 и половина милиона през 2022 г и 12 милиона през 2021 г? Не са ли това парите в чували по инхаус поръчки, които пълнят чекмеджетата и сметките на мафията?
  • 6 Малтин Димитлов

    10 0 Отговор
    Мартин Димитров: Заплатите на служителите в МВР ще бъдат увеличени ?! .... Пълна подмяна
  • 7 зевзек

    11 1 Отговор
    леле Данче, не им ли възложи договори за пет години напред, и авансите преведени на секундата, излагаш се, остави си хората гладни, както навремето имаше бизнес клуб Възраждане, така си има и бизнес клуб София, един вълк глутница не прави, има и други
  • 8 Сталин

    20 1 Отговор
    Ами на загуба са защото са плащали за "консултации" по 10000 лв на час на Тулупа ,да ги консултира как се пълнят чекмеджета
  • 9 Агата Кристи

    9 0 Отговор
    "Кой не скача е червен"....

    Явно "добре" са скачали...
  • 10 Сила

    9 0 Отговор
    Тази фирма реално е собственост на дъщерята на Тиквата......
  • 11 Чано

    3 0 Отговор
    Така се прави, когато не ти се плащат данъци.
  • 12 ПЛАНИРАН ФАЛИТ И РАЗГРАБВАНЕ ..........

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ ОБЩИНСКИ ФИРМИ ТОВА ГИ ЧАКА ! ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА КРАЖБА ОТ НАРОДА ЗА НАРОДА !?
  • 13 Йо Несбьо

    0 0 Отговор
    Вие не се досещате как се случва това? Само не знаете подробности.

    Сервизът е едно от звената. Друго е многобройните договори на завишени цени за външни услуги - ПиАр, юридическа помощ и консултации, дружеството плаща и за реклама... Използва се от властта и техните назначения като касичка за трансфер към този и онзи от собствените кадри. Нещо като Лена Бориславова с нейните 14 000 месечно.

    Не отричам, че Лена Бориславова е много подготвена като юрист и е учила в престижни висши училища. Проблемът е, че й дадоха такова заплащане не на база тези й качества, а покрай заигравките й с един бивш премиер.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове