Last news in Fakti

25 Юли, 2023 08:10 1 516 36

Хасан Адемов: Ако линията на бедност от началото на януари се увеличи, отново ще има драма на тема пенсии

  • хасан адемов-
  • линия на бедност-
  • увеличение-
  • пенсии-
  • драма

Политическите партии се занимават предимно с други въпроси, а не с проблемите на хората, коментира бившият социален министър 

Хасан Адемов:  Ако линията на бедност от началото на януари се увеличи, отново ще има драма на тема пенсии - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Трябва много ясно да се заяви, че бюджетът, който е предложен от Асен Василев и правителството, представлява една числова комбинация и узаконяване на това, което беше прието през 2022 година, променени са параметрите, които задават доста сериозни въпроси. Например, предлага се приходите да бъдат увеличени с 4,7 млрд. лева в сравнение с това, което беше предложил служебният кабинет", коментира бившият социален министър д-р Хасан Адемов в "Денят ON AIR".

"В макрорамката на бюджета са предлагани и орязване на разходите, които предложи служебният кабинет на 3,7 млрд. лева, това, което е записано в мотивите на законопроекта за държавния бюджет е, че тези допълнителни пари ще дойдат от затягане на мерките както по отношение на граничен контрол, така и по отношение на работата на приходните агенции, за да може тези напрегнати приходи да бъдат реализирани", обясни той.

По неговите думи никой не казва, че тези приходи са сигурни, при положение, че се предлага бюджет, който да отговори на по-голямата част от обществените очаквания.

"Ако приемем факт, че ЕК ще даде възможност на България да изпълни по ПВУ онези мерки, които са предвидени, за да може да се получи вторият транш, това са допълнителни приходи в бюджета, които са под съмнение все още, макар че има време до началото на есента", каза още д-р Адемов пред Bulgaria ON AIR.

Според него за един държавен бюджет е изключително важно каква е макрорамката и съотношението между инвестиционните разходи и тези, които са за заплати, социално осигуряване, подпомагане и грижи. "Този баланс, ако бъде изпълнен, тогава можем да говорим за развитие. Няма как да има увеличение на приходите и на брутния вътрешен продукт. Трудно е да говорим за каквито и да е реформи в този бюджет", категоричен е бившият социален министър.

Той подчерта, че все още се чака анализ на пенсионната реформа, обещан от правителството "Петков".

По негови думи когато се увеличава трансферът от държавния бюджет към бюджета на държавното обществено осигуряване и за Фонд "Пенсии", това означава, че страдат другите социални системи като образование, здравеопазване и т.н.

"Трудно може да очакваме каквито и да е реформи, политическите партии се занимават предимно с други въпроси, а не с проблемите на хората", смята д-р Адемов.

"Броят на пенсионерите, които са под линията на бедност, макар и да се намаляват с 50%, все още 340 хиляди. Ако линията на бедност от началото на януари се увеличи, тогава отново ще има драматични ситуации на тема пенсии", заяви бившият социален министър.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    15 3 Отговор
    Този е един от кандидатите за пенсиониране като дупедат,който няма да има драма с пенсията! Не знам вече от колко години депутатства!
  • 2 ОМИР

    6 2 Отговор
    КОГАТО ЦЪФНАТ ТЕМЕНУГИТЕ И РАБОТИТЕ ТРЪГНАТ ЗЛЕ ----МАЙКАТА НА ДРУГИТЕ ГЛЕДАЙ ТИ ДА СИ ДОБРЕ
  • 3 Моторна резачка

    12 5 Отговор
    Д-р бадемов по какво е специалист, освен по усвояване на държавни пари?
  • 4 Курнелия

    14 0 Отговор
    Кви пенсии кви 5 лева до нова година ще спорим за националния празник и другото ще почака

    Коментиран от #13

  • 5 волан

    13 0 Отговор
    драмата на тема пенсии е в това,че няма пари за пенсиите,сребърният фонд е опечен на шиш

    Коментиран от #9

  • 6 Фикус

    13 1 Отговор
    Тия,като Изядемов взимат пенсии над 3000 лева ,а за бабите и дядовците по 400-500 левчета.
  • 7 В новата в конституция, г- н турчин,

    9 0 Отговор
    Ще сложите ли ограничения за мандатите на дупетатите - до максимум два !? Тогава не само драмата с пенсиите, ни драмите с повсеместната политическа корупция и престъпност ще изчезнат
  • 8 Я се скрий бе

    11 2 Отговор
    Мазен чичка, дето 40 години триеш столовете на НС и опикаваш луксозните кенефи, ти който не си знаеш парите от кражби и нечисти сделки, ти ли ще ми говориш за драма?
    Драмата на българския народ сте вие
  • 9 Има пари за всичко бе

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "волан":

    Стига с това нямало пари...а откъде има милиарди да издържат военно и социално usрсина и usраинците или пък подаряват златото на България на некъв краварски политик, маскиран като офшорец и нарекъл се с псевдонима "Дънди метъл прешъц"...явно България е много богата и пари има колко искаш
  • 10 ийкусаза

    12 0 Отговор
    А бе кал паза ни с кал па зани, да си вдигате заплатите през 3 месеца не е проблем според вас в народното събрание, а ви е проблем че хората не могат да си купят основни неща за да живеят. Как не ви е срам? Каква е тая линия на бедност от 504 лв.? С тези пари какво да направиш по напред? Сметките ли да си платиш, хляб ли да си купиш или лекарства? Как не ви е срам? Само индексацията ви на всеки 3 месеца е с по 400 -500 лева. Трябва да ви изиграят тоягите, на всички некадърници и крадци в парламента. Оядохте се и се самозабравихте.

    Коментиран от #12

  • 11 Юлиян

    6 1 Отговор
    Адемов Сит на гладен не Вярва
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Така е, чувството им на собственици на..

    8 0 Отговор
    ..на цялата държава идва от това, че 34 години са несменяеми дупеДати и вече парите на държавата им се привиждат като техни лични авоари...

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Секат тия турци и българските гори

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Така е, чувството им на собственици на..":

    Ако не държат в крайна бедност турците от Южна България, как ще им купуват догановци, адемвци, карадаиовци гласовете на изборите на тия бедни хора за кубик българска гора!?!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Опа

    5 0 Отговор
    А като се увеличат пенсиите, ще намалеят пари за крадене!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Калинка

    8 1 Отговор
    Не съм почитател на възраждане, защото е опорка на ГЕРБ, обаче не тях трябва да забранят, имат си електорат, а ДПС, защото е партията им е създадена на етническа основа и противозаконна, имат голямо влияние от Турция, а част от електората им имат и турско гражданство а и не знаят български, обаче активно участват в кражбите и корупцията
  • 25 345

    4 1 Отговор
    Абе все пенсийте са ни в устата.А това ,че съм бл ъскал 49 гждини е цез значение
  • 26 волан

    0 0 Отговор
    "Има пари за всичко ,бе!" За тази голяма издънка,дето сме си дали златото на американците от "Дънди прешъс метълс" си дълбоко прав. Съгласен съм с теб.

    Коментиран от #35

  • 27 ха сега де!

    2 0 Отговор
    Ами линията на бедност не зависи от пенсионерите, а от действията или бездействията на държавните институции и регулаторни органи. Раздавайте звезди като за коледна украса на приближените си ресторантьори на всякакви крайпътни капанчета, за да могат да продават 3 порции за 600 лева, а после се чудете защо линията на бедност се измества нагоре.
  • 28 Българка

    1 0 Отговор
    Големи специалисти като този не работят по специалността си,а се произнасят за неща,които не разбират.Ами Как ще има нормални пенсии,като всяка година за да стигнат гласовете за прогнилия герб,заплатите на администрацията се увеличава ха
    с 20%.Огромна администрация за останалото малко население у нас.Само съкращение на тази пълна с бездействащи хора администрация е решение за икономия на прахосани пари.
  • 29 Българка

    1 0 Отговор
    Големи специалисти като този не работят по специалността си,а се произнасят за неща,които не разбират.Ами Как ще има нормални пенсии,като всяка година за да стигнат гласовете за прогнилия герб,заплатите на администрацията се увеличава ха
    с 20%.Огромна администрация за останалото малко население у нас.Само съкращение на тази пълна с бездействащи хора администрация е решение за икономия на прахосани пари.

    Коментиран от #34

  • 30 73737372727

    0 0 Отговор
    В Бг само хитър петъровчета.
  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Не знам какво и как .....ни приобщава ес,но е смешно това,което взема един индивид в бг с един индивид в която и да е страна от ес.....

    Коментиран от #36

  • 32 Хасане! Колко години ни омайват с тази

    2 0 Отговор
    Линия на Бедност??? Лъжи, лъжи!! От, Първи януари, после от 1 Юли, после за Следващата, година от 1 Януари,после 1 Юли!!! Лъжци и постоянно Лъжи!!! ЛЪЖЦИ Хасане!! Тавана на пенсиите го вдгнаха, от РАЗ!!

    Коментиран от #33

  • 33 Пенсионер без таван...

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хасане! Колко години ни омайват с тази":

    Колко човека вземат тавана на пенсията, знаеш ли? Аз съм се осигурявал винаги на макс. размер на заплатата и не взех тавана, защото не може макс. осигурителен дохид да е 3400лв. и макс. пенсия - също. Пенсията е 45%от дохода или трябва да е 1530лв.Кой се осигурява над 3400лв....може би Президент, шеф на Парламент и конституционни съдии, които нямат таван, а папкат народни пари за нищо???
  • 34 Дедо Пене

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    ЕДИНСТВЕНОТО ХУБАВО НЕЩО ОТ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЪЛЪБ ДОНЕВ И ПРЕЗИДЕНТА Е, ЧЕ СЪКРАТИХА 14352хрантутника от министерствата!!! В 28бр. минустерства са работили общо 28800човека...това го няма и във Великобритания при 10пъти по-голямо население?!?
  • 35 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "волан":

    Дънди са австралийци и го продадоха на канадци И СТИГА РЕВАХТЕ ЗА ТОВА ЗЛАТО, ЗАЩОТО КОНЦЕСИОННАТА ТАКСА Е ТОЛКОВА МАЛКА, ЧЕ НЕ СЕ ОБРАБОТВА ТУК, А СЕ ИЗКАРВА КАТО КОНЦЕНТРАТ В АФРИКА, ЗАРАДИ ЗЕЛЕНИТЕ ТЕРОРИСТИ, КОИТО "ПАЗЯТ" ЗЕМЯТА ОТ ЦИАНИДИТЕ!!!
  • 36 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ти заминавай на гъби или на гурбет в чужбина на следващите избори и после се чуди защо пак са избрани доста боклучиви кметове!!!? Силата е в нас - ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА и никакви мющерии и платени гласове не могат да ни победят, ако СМЕ ЕДИННИ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол