Last news in Fakti

27 Юли, 2023 21:31 3 212 26

15 000 лв. сметка за НСО за охраната на Иван Гешев в Регентската къща в Боровец

  • сметка-
  • нсо-
  • охрана-
  • гешев-
  • регентска къща-
  • боровец

И това е сумата само от нощувките на служителите - командировъчните и горивото не се отчитат

15 000 лв. сметка за НСО за охраната на Иван Гешев в Регентската къща в Боровец - 1

Служителите на НСО, които са охранявали бившия главен прокурор Иван Гешев, са нощували в Регентската къща в Боровец стотици пъти. Престоят им е плащан от бюджета на службата, а сметката надхвърля 15 хиляди лева, разкри БТВ.

През последните три години са дадени над 700 000 лева за ремонт на Регентската къща. Имотът стана обект на внимание след като бившият заместник главен прокурор Борислав Сарафов заяви, че тя се използва като лична резиденция от вече бившия главен прокурор Иван Гешев.

По данни на прокуратурата от 1 януари 2020 година почивната база в Боровец не е включена в графиците за почивки на магистрати и съдебни служители.

Въпреки това за последните 4 години са осъществени над 4000 нощувки. Всички те са записани в регистър. От него е видно, че Иван Гешев и семейството му са прекарвали в къщата по няколко месеца. С него винаги е имало и командировани служители на НСО. Колко пари от бюджета на Националната служба за охрана са похарчени за престой в Регентската къща?

„За периода от януари 2020 г. до 1 юни 2023 г. за нощувки в т.нар. Регентска къща в Боровец НСО е заплатила сума в размер на 15 166 лв. Доколкото произтича от установените финансово-счетоводни документи, в началото на периода единичната цена на една нощувка е 25 лв., а от определено време през 2021 г. вече става 34,00 лв.“, сочи позицията на НСО до БТВ.

Така сметката показва, че през последните три години и половина са регистрирани поне 446 нощувки на служители на НСО в Регентската къща.

„В допълнение част от разходите в началото на периода, посочен в искането са заплащани „в брой“ в мястото на пребиваване, а в последствие се прилага плащане по банков път“, сочи още позицията.

Цената за нощувката не е единственият разход - за служителите на НСО са плащани и командировъчни. Каква точно е тяхната стойност – от НСО не уточняват, като съобщават, че не е създавана и няма организация на отчитане, която да следи разходи като командировки и горива.

Преди около две седмици бившият главен прокурор заяви пред медията, че е посещавал всички станции на прокуратурата и че в Регентската къща са ходили и членове на ВСС, настоящият изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов и множество магистрати.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиганян

    13 3 Отговор
    Министерството на информацията на Зимбабве съобщи в Twitter , че руският президент Владимир Путин е подарил на държавния глава Емерсън Мнагагва президентски хеликоптер.

    Коментиран от #4

  • 2 Ехааа

    37 0 Отговор
    Живот си живеят "Слугите на народа"!
  • 3 Последния Софиянец

    29 3 Отговор
    Гешев беше много страхлив.Ходеше с цяла армия като наркобарон.
  • 4 За протокола

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "Сиганян":

    "През следващите месеци Русия ще предостави безвъзмездно на нуждаещите се африкански държави 25-50 хиляди тона зърно. Това изявление направи днес Владимир Путин при откриването на пленарната сесия на втората среща на върха Русия-Африка."

    Коментиран от #5

  • 5 Сиганян

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "За протокола":

    Точно
  • 6 златният каскет

    21 1 Отговор
    планина от безумия на 111 хил. кв. километра
  • 7 Буха ха

    26 2 Отговор
    На умряло куче нож вадите. Напишете колко пъти е ходил Сарафов, конюктурни страхливци жалки.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 браво бе

    9 0 Отговор
    пираните живеят,пилетата се готвят
  • 10 НРБ

    9 5 Отговор
    А колко струва самолета и охраната от НСО на "умнокрасивият" Кирчо до Солун ???? А ползването на буса на НСО за почивка до Гърция и продължава да ползва кола на НСО ??? И не е само Киро...има още използващи охрана и коли на НСО след като вече не са в правомощията си на полагащите им се такива неща !!! А за НСО няма пари за заплати, няма 10% увеличение заради инфлацията и т.н Всички, които могат ползват и не се отказват, но никой не се грижи за службата да бъде наистина служба от нац.сигурност !
  • 11 Kакво станало, не разбрах?

    14 0 Отговор
    Държавното НСО платило на държавната прокуратура с държавни пари? Или очаквате служителите на НСО да спят на поляната, да ядат консерви от магазина и да си мият краката на реката?

    Коментиран от #15

  • 12 Ханко Брат

    2 6 Отговор
    Точно с това разточителство на народни пари на майка България ще се бори Гешев ако влезе във властта с ПП Справедливост за България.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Оооооооо

    4 2 Отговор
    Как пък не видях, че драскачката пак е Мара простачката!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ТАЛК

    8 1 Отговор
    Тези сметки са само за охрана на Иван Гешев, но колко са още такива особи охранявани от НСО? Нарадо плаща сметките за да живее власта и богатите. Защо трябва НСО да ги пази. Те са хора пребогати да си наемат охрана и да си плащат от джоба. Охрана от НСО само на мин. председатела, председатела на парламента и президента. Какв е тоза разточителство в най бедната държава на ЕС.
  • 19 финци

    3 0 Отговор
    с тая ергенска къща работата отива на мъндръс май
  • 20 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 0 Отговор
    15 000 лева годишно, това е 2 пъти повече от годишната минимална чиста заплата на 700 000 българи.
  • 21 Емо

    4 0 Отговор
    А Сийка безплатно ми са я клатили или са й плащали?
  • 22 Тома

    1 0 Отговор
    А парите за разходката в америка кога ще връща бореца против корупцията в България.Само бай Ставри ще го управи на трудовашка количка този смешник
  • 23 Много интересно

    0 1 Отговор
    бТВ? Разследване? НСО?
    И от де такива данни, бе?
    Мара явно е разработка на всички разузнавания, ъпгрейдват я постоянно! Вече е изкуствен интелект!
  • 24 Бар Лога

    0 0 Отговор
    Българите в Белфаст одобряват това
  • 25 Наблюдаващ

    0 0 Отговор
    Колко струва един полет до Турция за една вечеря.
  • 26 Анонимен

    0 0 Отговор
    Гешев е комунист, с тоя род. Всичко не е това, което беше
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове