Last news in Fakti

30 Юли, 2023 08:10 1 396 28

Правителството ще пише календар за удължаване на живота у нас

  • кабинет-
  • календар-
  • удължаване на живота

В края на годината се готви мораториум за създаване на нови лечебни заведения

Правителството ще пише календар за удължаване на живота у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Програма като за пълен мандат с много тежки реформи, към които не е посягало нито едно правителство, си е написал екипът на проф. Христо Хинков в здравното министерство. Той смята да работи за ограничаване на доплащането от пациента чрез законови промени, да въвежда нови критерии за определяне на пакета от здравни дейности, финансирани от касата, да регулира цените на лекарствата и т. н.

Сред намеренията с най-голям ефект върху системата би следвало да бъде въвеждането най-късно през ноември 2023 г. на забрана за създаване на лечебни заведения за болнична помощ до утвърждаване на нова национална здравна карта. Картата по принцип показва състоянието на здравната система във всяка област и достъпа на нейните жители до лични лекари, болнична помощ, лаборатории и пр. Така решението за разкриване на нова болница би следвало да зависи от нуждите на съответното населено място. Новата здравна карта трябва да е готова до май 2024 г., т. е. мораториумът за разкриване на нови болници ще е поне 6-месечен.

На теория и сега не би следвало да е лесно да се открие нова болница, но лечебните заведения намират вратички да заобиколят ограниченията, като кандидатстват за филиал на нов адрес или за нови дейности.

Мярката с най-дългосрочното въздействие пък би следвало да бъде въвеждането на профилактичен календар за удължаване на продължителността на живота у нас, разказват от "Сега". Календарът ще се допише в съществуващата наредба за профилактичните прегледи и диспансеризацията, като това трябва да е свършено до август 2024 г. По линия на същия приоритет ще се работи и за обособяване на фонд "Обществено здраве" за профилактика и превенция с цел намаляване на смъртността от социално значими заболявания и повишаване на продължителността на живота в България. Тези намерения ще бъдат облечени в промени в закона за здравето. Със същия проект трябва да бъде реформирана и системата на психиатричната помощ, за да излезе тя от средновековното отношение към пациента.

Известно е, че профилактиката у нас е на плачевно ниво - много пациенти не правят дори годишния си профилактичен преглед, а сме на челни места в повечето негативни здравни статистики - и по тютюнопушене, и по-страшното - по тютюнопушене на подрастващите, и по сърдечно-съдови заболявания, и т. н. Очакваната продължителност на предстоящия живот за периода 2020-2022 г. намалява, вместо да се увеличава, както е закономерният ход на този показател. Последното му ниво е 71,9 години при 73,6 г. за периода 2019-2021 г. Това е ефектът на пандемията, като продължителността на предстоящия живот започна да пада още след първата ѝ година. С идването на новата власт се заговори за по-строги мерки по отношение на задължителните профилактични прегледи, но глоби има и сега, а не е известно някой да е глобен.

Може би най-любопитната мярка пък е свързана с телемедицината. МЗ смята да мобилизира "Български пощи" да предоставят базови телемедицински услуги в 225 избрани, обновени пощенски станции в населени места без медицински центрове. За целта ще се направи анализ на липсата на медицински услуги в страната и на демографската статистика. Нормативните промени трябва да са готови до май 2024 г., както и много други задачи.

Звучи много екзотично, но всъщност обикновено под телемедицина се разбира консултация с лекар от разстояние - нещо, което всички познаваме от пандемията. Вероятно участието на "Български пощи" ще е да предоставят помещение, оборудвано със съответното устройство за провеждане на прегледа онлайн, по телефон и др. - от полза за малки населени места със застаряващо население, което не е на "ти" с новите технологии.

В здравните приоритети на правителството са заложени и конкретни срокове за националната детска болница, макар че за нейния финал е твърде рано да се говори. До февруари 2024 г. например трябва да имаме готова техническа спецификация за възлагане на обществена поръчка за изготвяне на задание за проектиране на болницата, а до март да е възложена и самата поръчка.

Правителството смята да подготви още модернизиране на системата за диагностика и лечение на онкологични заболявания в страната. Друг важен проект е изграждането на Центрове за интервенционална диагностика и ендоваскуларно лечение на мозъчно-съдови заболявания. За диагностиката ще се прави национална цифрова платформа за медицинска диагностика.

До юни 2024 г. ще се одитира системата на спешната помощ, за да се намали времето за реакция на линейките и да се предотвратят инциденти и корупционни практики. Освен национална здравна карта, ще се изготви и национална аптечна карта, за да се установи къде хората нямат достъп до аптека.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    27 0 Отговор
    оффффф..да не попадате в болница/ сума ти приятели съм погребал така!има и истински лекари , но са малцина.

    Коментиран от #16

  • 2 Техният

    19 0 Отговор
    в Парламента ли ? Хайде , няма нужда !
  • 3 Вервайте

    22 0 Отговор
    само с календари не става !
  • 4 обективен

    23 0 Отговор
    Напет милиона народ имаме 460болници ,като от тях 180 са частни , и сме най-болната нация в света , защото милиарди се точат годишно !!

    Коментиран от #5

  • 5 Така е

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "обективен":

    Болници има, здраве няма !
  • 6 Габриел Денков

    19 1 Отговор
    Правим календар за удължаване на живота, но не на хората, а на правителството-сглобка.
  • 7 Тома

    21 0 Отговор
    А как ще обяснят че за 33 години съкратиха живота на много български граждани.Тези нямат сметка хората да живеят дълго.Просто искат отново да откраднат парите за здраве

    Коментиран от #17

  • 8 Кую

    15 1 Отговор
    Следва календар по удължаване на полови акт между еднополови семейства.
  • 9 Госあ

    11 1 Отговор
    бля бля бля, а електронно здравеопазване, кога ? Електронното здравеопазване не само предпазва системата от кражби, но е и от полза за пациента, защото отивайки на лекар цялата анамнеза на пациента се появява с един клик. Отделно, ИИ може да систематизира, прогнозира и диагностицира, сато разбира се това не отменя решенията на лекаря, но е от помощ и един вид референция на неговите решения. Най малкото с един клик излизат всички алергични реакции, хронични заболявания и т.н.
  • 10 мафия

    21 0 Отговор
    Нормална Държава ли сме, щом средната продължителност на живота при МЪЖЕТЕ е 68,3 (по данни на НСИ), а изискването за Пенсиониране е 65 г. и 40 г. ТРУДОВ стаж? Да благодарим още веднъж на евро-либерала Ивайло Калфин за РЕФОРМАТА! (Той, като евро-депутат ще получава пенсия в Евро, без таван)
  • 11 логика

    14 1 Отговор
    Следват нови издевателства върху обикновения народец. И задължително ще има нещо ново, което пенсионерът ще е длъжен да го плати. Пари им трябват, парииииии.
  • 12 Урюрвкос

    11 0 Отговор
    ефектът на пандемията доведе до намаляване продължителността на живота. Браво! Всичко върви по план само календар нямаме. Урсула каза (всъщност повтори приказките на Камила Харис). Забавяне динамиката в демографията , деиндустриализация и намаляване на икономическите темпове ще даде възможност на нашите деца да дишат по чист въздух и хапват по качествени храни.
  • 13 Е ТВА е

    16 0 Отговор
    От сега нататък животът ни ще е по календар. Правителството ще ни дава или отнема от живота по календар. Ден плюс, ден минус според заслугите. АБЕ ЗАЩО ТУК ВЪВ БГ СЕ РАЖДАТ НАЙ ГЛУПАВИТЕ И НЕКАДЪРНИ ИНДИВИДИ.

    Коментиран от #26

  • 14 думи, думи, думи

    17 0 Отговор
    И обещания.
    И експерименти.
  • 15 крастави магарета

    14 1 Отговор
    когато едни льольовци се съберат с едни крадци, нищо хубаво не го очаква народа

    Коментиран от #21, #25

  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Така е господине
  • 17 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тома":

    Вярно господин Тома
  • 18 с принц охка

    1 2 Отговор
    Одобрявам, ако е с голи медсестри.
  • 19 Димчо

    5 0 Отговор
    Като играе 48 ще останат повече пари. Много хайдуци станахте в държавата и следва да Ви разредим @
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 смях

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "крастави магарета":

    Когато се съберат тези две категории ще се получи следното: Крадците ще станат и льольовци, а льольовците ще станат и крадци.
  • 22 Какво????!!!!!

    7 0 Отговор
    "продължителност и бля бля....Е ще трябва да знаете,че е точно обратното.Просто не ви искат ротшилдови
  • 23 Инсулин

    4 0 Отговор
    Бе ти първо осигури лекарства па тогава казвай че ще лекуваш,
  • 24 "Силите на доброто"

    5 0 Отговор
    Ще ни удължават живота с тоягата. Глоба ако не отидеш при жипито. За жипито е супер. Всеки профилактичен преглед му се плаща. Има примерно ковид вакса(може и друга болест да измислят), ТРЯБВА да се ваксаш. Не щеш, А? Така ли БЕ? Глоба. Ето натам ни карат ако не се усещате. Кир и Кокор са диктатори и все към диктатурата ги влече. Под благовидното "удължаване на жуота" тепърва ще видим пъклените им планове. Тия са вредни, хора! Ма ние спим
  • 25 лицемерието ви е без граници

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "крастави магарета":

    Крадците са от вашия отбор.
  • 26 Кую

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Е ТВА е":

    Правени са със ръце във петък. Под индиго.
  • 27 Попитайте

    2 0 Отговор
    Попитайте председателката на ЕК УРСУЛА, тя знае как да ни съкрати живота с ваксинки. Хем печелят от това, хем на по малко пенсионери ще плащат. Поне млъкнете некадърни магарета дръгливи. Изглежда вземати повечето българи за идиоти и мислите, че някой ви вярва. Вие сте идиотите и как бързо ще промените наежените си нагли мутри, когато си тръгнете с ритници. И Тиквоча беше наперен, но как бързо му се смачка суратя. Сега прилича на сърдит дърт циганин. Всичко си има цена. Всеки ще плати за своите прегрешения, за своите кражби, за своята алпност и за своите тарикатлъци. Видьов ден наближава.

    Коментиран от #28

  • 28 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Попитайте":

    много добре знаят че никой не им вярва , но е пльокнато в медиите което пък им дава основания да приемат ;законодателни реформи ; за да си изпълнят графика по редуциране на населението
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол