Last news in Fakti

2 Август, 2023 17:23 2 391 34

Проф. Ивайло Дичев: Не е хубаво улицата да налага правосъдие. Няма доверие в магистратите, които да раздават право

  • ивайло дичев-
  • улица-
  • правосъдие-
  • доверие-
  • магистрати-
  • право

Българският рефлекс е на големи очаквания всичко да се оправи и на последвало разочарование, защото нещата не стават така, коментира  анализаторът

Проф. Ивайло Дичев: Не е хубаво улицата да налага правосъдие. Няма доверие в магистратите, които да раздават право  - 1
Снимка: БГНЕС

Нещо става с правото в съвременния свят. Във Франция изпотрошиха градовете, защото младеж нарушител беше убит от полицаите. Преди това в САЩ с убийството на Джордж Флойд. Това са стари демокрации със здрава и добра здравна система. Има нещо, което прави правосъдието неадекватно на съвременния свят. Тази затвореност, стерилност, независимост на правосъдието трябва по някакъв начин да се преосмисли".

Това каза пред БНР професорът по културна антропология Ивайло Дичев.

И допълни, че не е хубаво улицата да налага правосъдие, а отношенията между обществото и правото трябва да се преосмислят.

"Няма доверие в институциите, в магистратите, които трябва да раздават право".

В предаването "12+3" той посочи, че гражданското недоволство не е единственото и най-важното нещо в процеса на създаване на справедливост.

"Начело трябва да застанат експерти, активисти и политици, които да насочват енергията на обществото. Това, че депутатите ще се съберат извънредно, е добър знак".
По думите му българският рефлекс е на големи очаквания всичко да се оправи и на последвало разочарование, защото нещата не стават така.

"Нашата психика има свръхценностна реакция. Мислим си, че сме изключителен народ и при нас трябва да се случат по най-добрия начин".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Един БЪЛГАРИН

    47 4 Отговор
    Ей деди и тук така ще стане,не може убиец да се пуска от съдиите.Народа ще ги съди вече..........
  • 3 Сатана Z

    30 11 Отговор
    С две думи : Жълтопаветни лумпени
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Естествен Интелект

    27 6 Отговор
    Защо те е страх от уличното правосъдие? Нещо сгафило ли си срещу България?
  • 6 случка

    18 8 Отговор
    90те години Индия.. Мой приятел работи там около 2-3 години и става свидетел на катастрофа, в която е убит човек. Тълпата убива шофьора на място. Той е искал да се намеси, но шофьора му му казва "Стой на страна сахиб"... До тук ли искаме да стигнем?

    Коментиран от #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 да де

    28 6 Отговор
    Поредната словстна диа рия на Ивайло Дичев.
  • 10 Проект

    8 3 Отговор
    Преди 20 години в българския футбол ситуацията беше идентична. Корумпирани съдии даваха измислени дузпи и отвратителна зрителите по трибуните. Рязък спад на зрители, внос на футболни съдии от чужбина и какво? Пак същото, хубава работа ама българска. Предлагам съдебната НИ система да копира футболната. Строг отчет на футболните хулигани и недопускане да трибуните. Който е осъден да е в затвора, веднага след съдебното дело. Да си обжалва чрез адвокат от затвора.увеличаване броя на камерите за наблюдение на обществени местта и заведения, като VAR във футбола. Съдиите да си останат българи, видя се, че парите побългаряват всеки.
  • 11 Последния Софиянец

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "мдааа":

    От ДАНС ме заплашваха че докато съм на протестите ще пратят група бежанци вкъщи и оставях брат ми въоръжен.

    Коментиран от #14

  • 12 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    15 1 Отговор
    СЪДИЙСКАТА ВЛАСТ Е НЕЛИГИТИМНА И ТЕРОРИСТИЧНА .

    Българският народ не участва в изборите за съдии . Народ и да няма съдии ще има . Ако няма народ, то и депутати , министри, кметове , общински съветници и президенти не може да има, защото няма кой да ги избира, но съдии ще има, защото те сами себе си се назначват за съдии .

    Този терор върху народа и тази измама бе направена така . Съдиите се назначават за съдии от съдийската колегия на ВСС . Тя се състои от 12 човека, двама от които са главатарите на двете върховни съдилища и още пет се избират от самите съдии . Така общо съдиите избрани от съдии за членове на тази колегия са общо 7- т.е. повече от половината . Така те и без другите пет члена, които се избират от Народното събрание, което пък се избира само от 25% от народа, си назначават новите съдии, коите са техни щерки и внуци .

    Така това е власт СЪЩЕСТУВАЩА НЕЗАВИСИМО ОТ НАРОДА , народ и да няма , съдии и съдилища, както виждате, продължава да има, защо те си се размножават без участието на народа в тяхното развъждане . Освен, че съществува независимо от народа, тя не е власт в името на народа, защото народ и да няма - съдии има, а власт НАД НАРОДА.
    Е, та точно това е съвременното определение на терора - ВЛАСТ СЪЩЕСТВУВАЩА НЕЗАВИСИМО ОТ НАРОДА И НАД НАРОДА .

    Коментиран от #24, #26

  • 13 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    7 3 Отговор
    Тази комунистическа терористична измама извъртяха комунистистите на българския народ с Новата Комунистическа Конституция от 91 г., по силата на която съдиите станаха сами себе си избиращи се за такива, вечни , несменяеми и имунизирани против наказателни преследвания , така като станаха несменяеми , заварените комунистическите съдии, които всички до един бяха членове на БКП и агенти на ДС (съдиите агенти на ДС от Върховния Адмистративен Съд , даже се хвалят с това) не бяха сменени и така тази най-важна част от народната власт остана завинаги в ръцете на комунистическата банда и комунизмът бързо бе реставриран и нито един комунистически крадец не влезна в затвора продължават спокойно да си ни крадат до ден днешен . А власт , която не произтича от един народ няма право да съди този народ, може да съди само сама себе си, но не и народ, от който тя не произтича .

    Така, братя и сестри 34 години след мнимото падане на комунизма нас нас продължават да ни съдят комунистите и агентите на ДС .

    И сега същата тази комунистическа банда на Христо Комунисто, Бойковци, Пеевски и крадлива компания, готви още по-голям терор, като иска съдиите от съдийската колегия на ВСС, които се избират от съдии за такива, да станат още повече, не 7- броя , а цели 10 броя .

    Коментиран от #18, #20

  • 14 очевидец

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Иди се прегледай при доктор

    Коментиран от #16, #23

  • 15 Дедо

    12 1 Отговор
    Това, което нашата либерална общност критикува в поредния битов случай, е точно това, което тя поиска и направи всичко възможно да довлече в България – либерални свободи, насилие между хората в обществото (основна американска ценност), депресия в образованието, отлив на какъвто и да било контрол и тотална кастрация на съдебната власт. Сега защо са недоволни?
  • 16 Мишо

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "очевидец":

    Не може, всички доктори се крият от него.
  • 17 цървул долен

    16 2 Отговор
    Точно народа на улицата трябва да раздава правосъдие ,защото съд и прокуратура пазят бандитите от затвора ,защото те ги направиха милионери
  • 18 Я па ти,

    1 7 Отговор

    До коментар #13 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Оди се прегледай, вероятно страдаш от обсесивно компулсивно разстройство на личността.

    Коментиран от #19, #32

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Прамяна трябва

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Съгласен съм с вашето мнение. Конституцията от 1991 г даде на съдиите власт без контрол за да се извърши прехода в България от социализъм към капитализъм по мирен път. Държавното стана частно частно, има бедни и богати, има работодатели (капиталисти) и работници. Спря да се говори в България за "прехода". Той приключи. Съдиите трябва да отговарят за бързината на делата и спазване на законите при вземане на съдебни решения. За 35 години работещите в българската съдебна система забогатяха достатъчно. Няма никой осъден за приватизация за 1 лев и спиране работата на заводи, фалирали и разграбени банки, хипер инфлация и обезценяване на спестяванията.

    Коментиран от #29

  • 21 декра

    4 0 Отговор
    Не е хубаво но като се пръкнаха толкова проф; по всичко,а народа страда и го ограбват тия ид----
  • 22 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    бате Спри Дрогата бате
  • 23 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "очевидец":

    и е Патологически Лъжец Няма Никакво Заведение Преди Време лъжеще щото си пиел Кафето с КПетков лъже щото Говорил с Президента Радев на Агора лъжеше щото ударил Денков в някакъв си подлез
  • 24 Корекция

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Народ няма, тъпото стадо овце не участва в избора на овчари, доячи и колячи
  • 25 Пешо от панелката

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "случка":

    Звучи като по бързо, ефикасно и справедливо правосъдие от българското.
  • 26 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Кой е Мирчо Спасов Чели ли сте Книгите на Писателят с псеводним Петър Хрстов Като Книгата Власт назаем

    Коментиран от #33

  • 27 На този нека му затрият син или дъщеря и

    6 0 Отговор
    Съда да протака правосъдието с години ,докато обществения интерес се изгуби или директно освободи пледтъпника ,тогава ще запее друга песен
  • 28 1020

    9 0 Отговор
    То може да не е хубаво, ама като съда не върши работа и даже вреди, улицата започва да раздава правосъдие.
  • 29 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Прамяна трябва":

    След поправката на Старата Конституция през 89г. и 90 г. , като се махна чл. 1 от нея за ръководната роля на бКП и като се добави в нея , че има политически много-партиен плурализъм, ние нямахме нужда от Нова Конституция . Но то това беше целта на БКП с Новата Конституция . По нейната сила съдиите и прокурорите , които бяха членове на БКП, да станат вечни, неизбираеми и недосегаеми, за да НЕ пипат комунистическите крадци и така и стана . Окрадоха ни безнаказано многократно .
  • 30 МАЛКА пенсИЯ

    2 0 Отговор
    Ми ич като ги НЕ БИВА,УЛИАТА,ТРЕБЕ,ДА СЕ НАМЕСИ.ЩОТО Й СЕ ПОДИГРАВАТЕ.
  • 31 Богомил

    3 0 Отговор
    Когато разграничиш улица от общество, тогава изнасяй интервюта.
  • 32 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Я па ти,":

    Ами не ме чети, за да не се разболееш и ти !
  • 33 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Да,знам много добре кой е Мирчо Спасов . А посочената от нас книга не съм я чел . Прочете вие последната моя такава : “ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ДЪРЖАВНО-ОРГАНИЗИРАНИЯ БАНДИТИЗЪМ – ПОСЛЕДНИЯ СТАДИЙ НА ИЗТОЧНО-ЕВРОПЕЙСКИЯ КОМУНИЗЪМ “, 674 стр., формат А4, тук не дават са се слагат линкове, затова напишете в търсачката името й ще попаднете на посветения й сайт , на който е публикуван почти целия том № 1 от нея .
  • 34 Тахумба

    2 0 Отговор
    И тоя пребоядисан комуняга стана много активен напоследък.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол