Last news in Fakti

2 Август, 2023 17:40 1 838 67

Мартин Владимиров: В момента няма физическа пречка за напълно заменяне на руския петрол или горива у нас

  • мартин владимиров-
  • пречка-
  • заменяне-
  • руски петрол-
  • горива

Малкото потребление на горива у нас може да се осигури с няколко танкера на месец, дори не трябва да работи рафинерията, за да се осигури българското потребление, и то на цени - близки до средните на тези в ЕС, коментира експертът от Центъра за изследване на демокрацията

Мартин Владимиров:  В момента няма физическа пречка за напълно заменяне на руския петрол или горива у нас - 1
Снимка: NovaNews

"Малкото потребление на горива у нас може да се осигури с няколко танкера на месец, дори не трябва да работи рафинерията, за да се осигури българското потребление, и то на цени - близки до средните на тези в ЕС. Да, може да има леко поскъпване на цената на горивата, защото "Лукойл" поддържа изкуствено по-ниски цени, за да потиска конкуренцията, но в никакъв случай няма да се говори за шоково поскъпване... Имаше едно неформално споразумение между българското правителство и "Лукойл" да регистрира компания у нас, която да генерира тази свръхпечалба от разликата на двата вида суров петрол, като тази печалба да се облага и данъчните приходи да постъпват във фонда за енергийна сигурност, а оттам да бъдат разпределени към уязвимите потребители на горива. Нищо от това не се случи". Това каза в ефира на БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Той е категоричен, че в момента няма физическа пречка за напълно заменяне на руския петрол или горива у нас. И определи като "сериозно подвеждащи" твърденията, че в Босфора има пренаселване с кораби и таксите за преминаване са високи, което би оскъпило цената.

"Разходите за транспортиране на суровия петрол формират не повече от 2-3% от крайната цена на суровината. Въпреки покачването на таксите за преминаване през Босфора оскъпяването е в рамките на 1% и категорично не може да се говори за шоково поскъпване на цената", допълни Мартин Владимиров.

Според него не е необходимо затваряне на рафинерията при изтегляне на "Лукойл", тъй като тя е една от най-модерните в света.

"България като суверенна държава може да поеме контрол над нея, защитавайки своята енергийна сигурност, дори да се случи във временен порядък, както направи Италия. Пазарът на горива у нас може да функционира и без участието на "Лукойл", като държавата може да оперира рафинерията".

"Монополният доставчик на горива на пазара на едро и единствен собственик на рафинерия в страната, която произвежда финални горива, се възползва от дерогация, предоставена от Европейския съюз, за да внася руски петрол, който се котира на 15 долара за барел по-ниски равнища, отколкото са средните. Тази разлика в цената на суровия петрол се превръща в огромна печалба до крайната дестинация - бензиностанцията, тъй като крайните цени на горивата у нас, въпреки че са по-ниски от средните за ЕС, са значително по-високи, отколкото би позволила отстъпката, която получава "Лукойл" от вноса на евтин руски петрол", допълни експертът.

И поясни, че когато има монополен доставчик, който използва специално регулаторно третиране, той трябва да бъде по-строго контролиран от Комисията за защита на конкуренцията и да не му се позволяват монополни печалби, базирани на този ексклузивитет.

"Когато "Лукойл" предоставя отстъпка от около 10% на пазара на дребно, то никой друг играч на пазара на практика не може да се конкурира с "Лукойл". Така компанията постига свръхпечалба заради разликата в цената на суровия петрол и едновременно с това не позволява на конкуренцията да заеме пазарен дял".

В "12+3" Владимиров даде пример със страни от Евросъюза, които веднага са наложили ембаргото и са прекратили вноса на руски петрол, въпреки че са били 100% зависими от него, при тях не е било регистрирано шоково поскъпване на цените на горивата, защото европейският пазар на горива е залят с евтини горива, които идват от Близкия изток или Индия, например.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    77 6 Отговор
    Остава да сменим България с щата Мериленд.

    Коментиран от #64

  • 2 честен ционист

    71 6 Отговор
    За момента вика. Ами като почне да се разменя автомобил с пълен резервоар за АК-47 пак ли така ще разправя грантоедът.

    Коментиран от #23

  • 3 Помак

    71 4 Отговор
    ..умните казват ...хляба остави на хлебаря...бозата на бозажията...а петрола на лукойл ...иначе ште го дадат на някои от наште мафиоти и те ште го ливидират
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Делю Хайдутин

    51 4 Отговор
    Може.Вече нямаме икономика.
  • 6 Експертин

    75 2 Отговор
    Те "експертите" говореха допреди три дена, че горивата въобще няма да поскъпват, сега като взеха да скачат ногоре цените, вече говорят за поскъпване, ама не шоково. Започват да говорят вече и друго, че няма да има дефицит. После ще обърнат плочата - Е, вярно дефицит има, ама не шоков... Как да вярваш на "експертите", все едно да вярваш на Кирташки
  • 7 Това идиотско правителство

    69 5 Отговор
    Ще ни довърши.но цените на горивата ще го свалят и нови избори.не се трае вече
  • 8 САНДОКАН

    63 4 Отговор
    Пречка няма но ЦЕНАТА ще е в небесата
  • 9 Гошо

    48 2 Отговор
    Естество че няма ,въпроса е какви ще са последствията
  • 10 Г-н ФК ФК

    66 3 Отговор
    А на каква цена бре идиоте от центъра за манипулация на демокрацията.
  • 11 горски

    67 3 Отговор
    Като видя център за за изследване на демокрацията,е ясно какво ще се излее от там.
    Ще вкарваме гориво от Индия,което е от руски петрол,и ще оставим половин Бургас без работа....
    България от производител на промишлени продукти ,селскостопанска продукция и хим промишленост,се превръна в просяк...Е изнесохме си мозъците,и останаха тези които изучават демокрацията....
  • 12 Да, бе

    43 4 Отговор
    Средно европейски цени на фона на заплатите в България са добра предпоставка за рестарт на държавата... На някои няма да им хареса, но ще е за добро.
  • 13 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    50 1 Отговор
    Тези "експерти" от разните му центрове за изследване на туй и онуй,
    говорят това, за което им плащат поръчителите...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гггг

    50 3 Отговор
    Сега всички работници свързани с лукойл и партньори да се съберат пред дома на този мизерник на субсидия от америка за "българия". Дали ще мисли и ще умува пак. Или това ще е новото десидентстване.
  • 16 Милен

    33 2 Отговор
    Ами прав е другарят, паля колата отивам до Турция пълня резервоара до горе и багажника с продукти и се връщам, е ще ми коства един ден но поне ще боря руското влияние у България 😂
  • 17 Тоз пък

    51 2 Отговор
    Този пишман експерт наистина няма представа от нещата, които говори. Рафинерия е виждал само на снимка. За допустим товар на танкери през Босфора да не говорим... Заради "експерти" като този когато зимата почука за пореден път ще ни пробият дупки в джобовете.
  • 18 Къф това бре?!

    40 1 Отговор
    Това човек ли го имат? На 100% като свърши работата си в тоалетната, крещи с цяло гърло: мамооооооооо, изаках се! - и чака да бъде обслужен. Експерт бил!
  • 19 ЕдинОтМногото

    42 1 Отговор
    Заменяй бе, да стигнат цените до небесата, та да ви изринат с лопатите...
    А друго от къде ще докараш петрол ми обясни?
  • 20 Сатана Z

    49 1 Отговор
    "европейският пазар на горива е залят с евтини горива, които идват от Близкия изток или Индия, например."
    Изключително прост човечец е тоя Владимиров.Всички останали знаят,че това е Руски петрол ,а далаверата ще мине през ръчичките на бай Петко на Киро
  • 21 Боклук

    24 1 Отговор
    Вглеждайки се в устата на това от снимката разбирам какво са имали предвид Македонците наричайки ни Татари.
  • 22 Търновец

    13 0 Отговор
    Според мен крайно време е да купуваме нефт и газ от Персия, да пуснем тръби а през България и до Австрия и Германив
  • 23 Адрес 4000

    2 37 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Не знам кого мислиш че плашиш
    Вие русофилчетата си живеете в собствена матрица
    Огледай се едва ли някой го интересува мнението ти

    Коментиран от #27, #30, #56

  • 24 Име

    29 1 Отговор
    До този очилатия ли стигнахте? Кой е този неизвестния, който ни го представяте за някакъв фактор? Къде са истинските специалисти, не онези на хранилка от посолството?
  • 25 Нннннн

    25 1 Отговор
    Поредния продажник. Да закрием всичко. Защо тъмно сините я продадоха на руснаците. Изобщо защо всичко печелившо бе продадено. При спазване на законите и назначение на знаещи и можещи хора-не партийни и родствени- държавата също може да е добър собственик. Но боклуците винаги са най отгоре. Искам да ми бъде посочен един читав соросоид, да не е от номенклатурна фамилия или ДС.
  • 26 Няма то е ясно

    8 1 Отговор
    Дълбоки джобове само ни трябват
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 1324

    14 1 Отговор
    тоя на кого е син?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 1324

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Адрес 4000":

    колко си неостър!!!!
  • 31 Кого заблуждава този

    19 2 Отговор
    Видяхме ги вече тези ниски цени.
  • 32 Панчаревската кметица

    21 1 Отговор
    Руснаците само се смеят на такива като вас. Давайте сменяйте ги, кравите са на ръба на оцеляването и когато ги застигнат проблемите те ще зарежат подобни померани като нас. И накрая пак на килимчето в Москва
  • 33 дедо

    20 1 Отговор
    "... или от Индия, например" - ха-ха, абе, Мартине, откога Индия стана страна-производител на петрол!! Продуктите, които Индия изнася, са от руски нефт...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пешо

    20 1 Отговор
    Едно време такива ги оправяха в казармата, ама пусто я махнаха.

    Коментиран от #45

  • 36 Буха ха

    20 1 Отговор
    Няма пречка да заменим баничките с трюфели и черен хайвер и бирата с френско шампанско. За пурите се подразбира
  • 37 1324

    16 2 Отговор
    Не бъдете много резки с момчето! Може да е с нежна душа и да се разплаче!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Това е безспорен

    3 2 Отговор
    Факт.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Лъжиците

    0 4 Отговор

    До коментар #40 от "Механик":

    Са блокират.
    Жик так
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 1111

    17 1 Отговор
    Аве откъде ги копате тези хуелизатори ве?
  • 47 1324

    16 1 Отговор

    До коментар #42 от "Гай Турий":

    Не се бой! Цените в магазините ще порастнат и трите асенчови процента ще загинат. Еврозоната след после.
  • 48 Ако руснаците свалят цените

    3 8 Отговор
    Наполовина,може и да се замислим.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 йхнкхйких

    14 1 Отговор
    Експерт майко милааааа !
  • 51 Редник

    15 1 Отговор
    Половината петрол в ЕС е руски на по висока цена чрез посредници. Това и баба Пена от Пънчево го знае.. Е га ти експерта. Нали се сещате какъв е...
  • 52 То физическа пречка

    12 1 Отговор
    Няма само финансово е по-неизгодно,ама ние сме богаташи кой се интересува от някакви си пари!
  • 53 ганев

    15 1 Отговор
    АБЕ ЗАЩО САМО НЕДЪГАВИ ХИЛАВИ И СМОТАНИ ДАВАТ АКЪЛ.......БАС ХВАЩАМ ЧЕ ТУЙ НЕ Е ВИЖДАЛО....П.......А......А ЩЕ МИ ДАВА АКЪЛ

    Коментиран от #54

  • 54 1324

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "ганев":

    И аз така мисля ама сега ще ни изтрият.

    Коментиран от #57

  • 55 Ком

    8 1 Отговор
    Цената не е физическа или политическа величина. "Икономиката, Глупако."
  • 56 ганев

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Адрес 4000":

    АБЕ МНОГО СИ ЗЛЕ ЦЕЛИЯТ СИ ПОЧЕРВЕНЯЛ КАТО ДЪРТ КОМУНИСТ
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 От чужбина

    8 2 Отговор
    В България цените на горивата са най-ниските в ЕС и това е защото заплатите са най-ниските в Европа. Ако сравните цените и заплатите в отделните страни ще намерите приблизителна връзка. Изключение е Люксембург, където заплатите са най-високи, а горивата са на почти български цени. Базскруполното правило в търговията е - дереш кожи колкото можеш, като за последно. Дори да е няма Лукоил и ако ще бензина от другия край на света да го докарват, щом българина няма пари следва цената да е по-ниска. А това, че пазара е залят от евтини горива от Индия може и да е вярно. Нали нефта го купуват от Русия. Въпроса е какво ще стане ако Русия рече - Спираме износа на нефт??? Цената ще скочи, а останалите износители вероятно няма да могат да вдигнат толкова производството.
  • 59 Морски

    12 1 Отговор
    Този ако ми падне не може да свари да си събира очилата от земята
  • 60 До този бокл

    9 1 Отговор
    Бензин и дизел ще внесем, ами мазут и асфалт откъде ще вземем, пътища и химическа идустрия не ни трябват.
    С Дилянчо и Асенчо нещо някакви други интереси преследвате, за сметка на народа
  • 61 Японеца

    10 1 Отговор
    Явно унищожаване на българската индустрия, там работят българи мартине! И кунева затвори АЕЦ!
  • 62 # идиоти вън

    7 1 Отговор
    То и снимката му го издава, че е с когнитивни проблеми! А колкото до образоваелно и профеионално ниво е видно, че е подозрително!
  • 63 толупа

    5 1 Отговор
    яз у банкя сметнах че без путински горива не можем
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Мистър Бийн

    3 0 Отговор
    е казал пак нещо:))))) И с брада го познах
  • 66 Орех

    2 0 Отговор
    А разликата в цената ,Козяк ли ще плати?
  • 67 БРЦК

    1 0 Отговор
    Ужас всички психясала. Политиците ИЗМАМНИЦИ държавата най големия престъпник.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол