Last news in Fakti

8 Август, 2023 22:35 1 105 13

Адв. Петромир Кънчев: Правосъдието е най-важната „стока“, която липсва у нас, когато се появи, много неща ще се оправят

  • петромир кънчев-
  • правосъдие-
  • стока-
  • неща

Ако преди година хората реагираха най-вече на цените на храните и горивата – нещо, което може да се пипне, днес, обществото се вълнува от превенцията от насилието и най-вече от правосъдието. Това ме кара да съм положително настроен, коментира юристът

Адв. Петромир Кънчев: Правосъдието е най-важната „стока“, която липсва у нас, когато се появи, много неща ще се оправят - 1
Снимка: БГНЕС

Трябва да се приеме Закон срещу насилието поначало, а не да се поправя Закон срещу домашното насилие, защото все още много хора са извън обхвата. Възможно е да се извърши насилие в много ситуации на спор - на работното място, при наемни отношения и т.н. След подаване на сигнал, трябва веднага да се издаде нареждане за защита, а след това да се реагира по каналния ред.

Делото трябва да завърши в рамките на един месец, а често пъти за това време то дори не започва.

Това коментира пред БНР-Радио София адв. Петромир Кънчев от инициативата „Правосъдие за всеки“.

„Случаят с Дебора може да се умножи по хиляда. Мога да го твърдя, защото работя в тази област на правото. У нас трябва да стане някакво бедствие или нещастие, за да се реагира. Събуждането на обществото накара и народните представители да си нарушат отпуската.
Ако преди година хората реагираха най-вече на цените на храните и горивата – нещо, което може да се пипне, днес, обществото се вълнува от превенцията от насилието и най-вече от правосъдието. Това ме кара да съм положително настроен. Отдавна обясняваме, че правосъдието е най-важната „стока“, която липсва в България, и когато тя се появи, много неща ще се оправят от само себе си.“

Адв. Кънчев припомни, че много жертви не подават сигнали. Дори след решение за закрила негова клиентка е попитала с какво е защитена. След гласността на последния брутален случай на насилие има ръст в подаването на сигнали.

„И то от жени, които не са такива, каквито ги нарича г-н Рашидов, но са мълчали, заради неефективните институции…“
По думите на адвоката и досега често пъти и служителите в полицията са приемали подобни сигнали с мисли, каквито чухме от незатворените микрофони.

ЗДН е от 2009 г. Оттогава досега само се разширява кръгът, от лицата, които могат да се ползват от закрила. Това е положително. Но следва закрилата да се оказва бързо, с административна заповед. След това решението може да се обжалва, ограниченото лице може да се възрази, да съди за клевета дори. Но жертвата трябва да е с приоритет.

Наказателният кодекс и ЗДН са две различни магистрали. Кодексът дава наказание за насилника, а ЗДН е средство за защита на жертвата, допълни още експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 0 Отговор
    Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България. Нормална съдебна система плаши БЮРОКРАТИЧНАТА СЪДЕБНА МАШИНА. Ако няма престъпници и престъпления кой ще пълни гушите на правозащитните органи? Престъпниците са ДОЙНАТА КРАВА на юристите и те си я пазят с всички сили и методи.........примери има предостатъчно.

    Коментиран от #8, #9

  • 2 Българките се пазят за западняци

    9 0 Отговор
    Българите ще ги обслужват от конц складовете пардон лагерите
  • 3 Русенец

    11 0 Отговор
    Как да се появи, като е възпрепятствана от корупция? Имаме всякакви закони срещу насилие. Няма желаещи да ги приложат. Протестите трябва да са не за нови закони, а срещу старата корупция.
  • 4 Когато ни приемат в Шенген и евро зоната

    2 7 Отговор
    Ще дойдат европейски адвокатски кантори работещи по европейската юриспруденция закони

    Коментиран от #5, #11

  • 5 Русенец

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Когато ни приемат в Шенген и евро зоната":

    Звучи като план за постепенно нашествие и превземане структурите на страната една по една.

    Коментиран от #6

  • 6 Принцовете трябва да имат работещи

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Русенец":

    Четири херцогства е Европа
  • 7 Констатираща

    7 1 Отговор
    Без да четем статията, а само по заглавието можем да кажем, че това никога или поне в близките 20-30 години, няма да стане, защото правосъдието трябва да защитава интересите на управляващите, а те са в противовес с тези на обществото.
  • 8 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    СЪДЪТ Е ГЛАВАТА И ЦЕНТЪРА НА ПРЕСТЪПНОСТТА И ГЛАВЕН УНИЩОЖИТЕЛ НА ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА . ТОВА СА ВРАГОВЕ №1 НА НАРОДА, НА МОРАЛА, НА ЗАКОНА.

    Четете „тухлата“ ми „ВСИЧКО ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ДЪРЖАВНО-ОРГАНИЗИРАНИЯ БАНДИТИЗЪМ !“ 674 стр. A 4 .В нея съм написал, че :

    „Най-тежките, абсолютните престъпления против МИРА И ЧОВЕЧЕСТВОТО, ПРОТИВ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА на съдийките бандитки са създаването и прилагането на ПРОТИВОРЕЧИВИТЕ съдебни практики.„

    Върховните съдийки нарочно прилагат закона едновременно по 14 различни начина (по всеки един правeн въпрос има по 14 върховни съдебни практики) – за свои, за чужди, за бедни, за богати и така надолу под тези върховни бандити става напълно УМИШЛЕН правен хаос, всеки съдия се позовава на една от угодните му за конкретния случай практика от тези цели 14 .

    А ПРИЛАГАНЕТО НА ЕДИН ЗАКОН ПО ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН НАЧИН ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЗАКОН, СЪД И ПРАВОВА ДЪРЖАВА НЯМА, А ИМА ЕДНА СИСТЕМА НА ДЪРЖАВНО-ОРГАНИЗИРАН БАНДИТИЗЪМ .
  • 9 Да ги не разцелувам адовкатите ни

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Абе, адвокатино, цели глави от Наказателния Кодекс представляват "Закон против насилието и всички видове и родове насилия са описани там" . Що за юрист си ти бе ? Закон провит съдиии, прокурори,полицаи и адвокати ни трябва
  • 10 Емо

    2 0 Отговор
    Основното и най-важното е, че тази съдебна система трябва да се разформира напълно. От нея трябва да останат най-много 10% от състава на сегашната прокуратура, защото това е най-безсмислената институция в България. Реално за леките престъпления не е необходима нито прокуратура, нито съд, за дребните кражби например е достатъчно виновния да въстонови откраднантото плюс 100% на пострадалия и да плати разходите по разследването плюс 100% отгоре - това ще е таксата за издръжка на тази система. Въобще лесните и напълно ясни дела няма какво да стигат до съд, няма нужда от съдия и прокурор, трябват само няколко съдебни заседатели. Прокурор и съдия са необходими за сложните юридически казуси и дела като КТБ например. Докато има съдебна система, МВР и служби, те ще работят в интерес на този, който им плаща - де факто плаща обществото, но реално плаща държавата чрез законите, които създава, като бюджета, а те не са в интерес на обществото. Освен това корумпираните в тези системи отдавна са повече от честните. Няма смисъл да плащаме данъци, за да ги издържаме - така сами плащаме за въжето, с което ни бесят. Не може да има прокурор, съдия и над тях само Господ.
  • 11 А бе,

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Когато ни приемат в Шенген и евро зоната":

    така си мислехме и за приемането в ЕС, а то вече 15 години ефект "0" !
  • 12 Ако имаше правосъдие

    1 0 Отговор
    Киро и Боко щеха вече да ги дънят ромите в затвора.
  • 13 Киро трябва

    1 0 Отговор
    да лежи за изнасилването на парапета!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол