Last news in Fakti

11 Август, 2023 21:26 2 280 22

Прецедент в София за август: Няма места за паркиране в синята и зелената зони в столицата

  • софия-
  • паркиране-
  • синя зона-
  • зелена зона

Колите със стикери са повече от местата

Прецедент в София за август: Няма места за паркиране в синята и зелената зони в столицата - 1
Снимки: Нова телевизия

Местата в синята зона в София са по-малко от продадените винетни стикери за живеещите в центъра на града. Намирането на свободно място за паркиране, дори през август, отнема повече от 30 минути, разкрива "Нова телевизия".

Обяснението на Центъра за градска мобилност звучи логично, поне откъм числа. В синята зона има близо 12 000 места, а продадените стикери за постоянно живеещите са над 14 000. Разминаването е от над 2 000 места. В тези числа обаче не се включват хората, които работят в центъра на града или тези, които идват за малко с автомобилите си.

Местата в зелената зона са близо 19 000, а стикерите малко над 20 000. Зелената и синята зона са разделени на подзони. От Центъра за градска мобилност признават, че в някои от подзоните стикерите са два пъти повече от продадените места.

Свободно място в синята зона на бул. „Христо Ботев” се освобождава. Часът е малко след 12 на обяд. Минута по-късно на мястото паркира Ирена Мирчева.

„Много трудно се намира в центъра на София място за паркиране и зоните са пълни. Всичко е пълно”, твърди Ирена Мирчева, жител на гр. София.

Признава, че дори през август е трудно да намериш място. „Между 30 минути и 10 минути. може за 10 минути. Може за 30 минути. Зависи от зоната и свободните места”, посочва жената.

В тази част от синята зона на София - стикерите на живеещите за паркиране отдавна са повече от местата. „Всъщност голяма част от колите в центъра не са на живеещите, те са на идващите. Тук над 50% от трафика е транзитен в центъра”, посочва архитект Любо Георгиев, "Екипът на София".

Замерванията на Центъра за градска мобилност показват, че в центъра на града запълняемостта на зоните е между 98 и 99 процента. „Вероятността да си намерите място в центъра на София да паркирате действително е малка и ще отнеме време”, категоричен е Димитър Дилчев, изпълнителен директор на ЦГМ.

В опит да отговори на нуждите на столичани за повече паркоместа, част от тях влизат в противоречие със закона. Това показа пред NOVA - бившият директор на общинското "София План" - арх. Любо Георгиев, който ръководеше екипа, изготвил програмата за развитие на града. „Това, което виждаме в момента е паркирани от 2 страни на улицата, което е незаконно. На практика по този начин се осигуряват повече паркоместа да събират все повече такси, да, но правим уличното пространство отново за коли вместо за хората и за по спокойното придвижване”, твърди архитект георгиев.

Планът за устойчива градска мобилност на Столичната община предвижда при подобна запълняемост въвеждане на червена зона с по-висока цена. „Това може да реши само Общинският съвет. Центърът за градска мобилност изпълнява решенията на Столичния общински съвет във всичките му части. Разбира се, в предизборна ситуация е трудно някои решения да се вземат”, категоричен е Дилчев.

Решението според експертите - изграждане на квартални паркинги, преосмисляне на зоните, техните граници и по-добре организиран градски транспорт, които да е привлекателен за хората.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    9 1 Отговор
    тези новите с клинчетата ще ви оправят

    в обеля има места

    Коментиран от #3

  • 2 Порно

    16 6 Отговор
    Като давате възможност по 3 стикера на апартамент, така ще е.
  • 3 Препоръка

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Паркираш в община Изгрев / до общината винаги има места, качваш се на метрото и след 10 минути си у дома.
    В Изгрев никой не обръща внимание на изоставени, забравени и без номера коли.
    Така че идвайте тук
  • 4 Мнооо селяне

    11 3 Отговор
    и се у центъро сакат.
  • 5 потърпевш

    15 1 Отговор
    ако изхвърлите всички коли на кафеджии фирми ателиета офиси и тем подобни магазинчета и нерагламентирани наематели които знайно как паркират целогодишно ще има места
  • 6 Хлъц

    13 0 Отговор
    Работно време-0,8.30-19,00 ч, включително и събота.Да приемем,че имат фул макс- 8 часа.Ударете по калкулатора следната задачка 24 РД( раб.дни) х8 ч х 2 лв/ч.Резултата умножете по 18726 места.- Погледнете крайният резултат - това е в БГ левчета.За един месец.Като не калкулирам зелена зона,приходи от" пранги" на колата,или вдигане с паяк.ГраБежка мобилност праеи само от това перо, над 180-200 бона на ден.Но ни омайват,как едва ли не,били почти на пълна загуба.

    Коментиран от #15, #16

  • 7 Софиянски

    9 0 Отговор
    Подигравка, оставете че половината са служебен абонамент. Подземни паркинги трябват, по два часа търсим паркомясто.
  • 8 Всички знаят

    9 0 Отговор
    И в СОС и в ЦГМ са некадърници! Изискванията и процесът за винетните стикери за зоните са абсурдни и са от миналия век! Компютърна връзка между ЦГМ, Общината и КАТ ще реши въпроса, но няма никой там! Паркирането извън платените зони, особено около спирки на метрото е кошмарно, но това дори не се вижда от некадърниците! Червена зона няма да реши нищо! Трябват широки улици, много паркинги и отличен обществен транспорт!
  • 9 Ха ха ха ха

    16 0 Отговор
    С това презастрояване така ще бъде. Строят блокове на маломерни места където и лек автомобил не може да влезе в подземния "паркинг". Само пред нас се правят 3 блока един до друг, а улицата и сега няма място за паркиране. Сградите са тесни и високи, с профил на моливи. Кой издава тези разрешителни, да му се чудиш на наглостта и профанията. Не остана място, незастроено от пуста алчност. После незнам ква си зона ще измисламе - червена, пембена, а няма кой да направи един голям, подземен паркинг за няколко сгради, както в Германия. Ама тогава градската мобилност няма от къде да прилапва милиони от нищото.

    Коментиран от #11

  • 10 Център за градска дебилност

    15 0 Отговор
    Ако още не сте разбрали, цялата далавера е да се дерат пари, нито се изграждат паркинги, нито се подобрява организацията на движение.
    В ЗДвП никъде няма регламент за поставяне на скоби и за вдигане на коли, с изключение на автомобили в кръстовище и върху пешеходна пътека.
  • 11 Коментар до #9

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха ха ха":

    след 10 години паркирането ще ти е най малкия проблем.
    Необитаемите жилища привличат хора с ниско социално поведение...

    Ще е пълно с клош, ТЕЛК Малцинства от цялото земно кълбо

    Докато ти се опитваш да си направиш приятно място
  • 12 Глупости на таркалета само за въвеждане

    2 1 Отговор
    На червена зона, за да цицат повече пари. Много ясно, че места има.
  • 13 шаа

    6 1 Отговор
    Като се запълни червената зона ще въведат черна зона, после пимбяна. Цветове много.
  • 14 Пример

    4 1 Отговор
    В Стокхолм който иска да влиза в центъра с кола, плаща 14 евро.
  • 15 Така сте в провинцията

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хлъц":

    На морето във Варна синята зона работи до 20:00 , Събота и Неделя включително.
  • 16 Абе математик

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хлъц":

    Те са ти написали в статията, че 95% от паркиращите на тези места са с годишни талони. Т.е. плащат 100лв на година, или 30стотинки на ден, или 3 стотинки на час. Като го направите до една кола на Хапартамент, срещу 1200лв на година, места ще имате бол...

    Коментиран от #19

  • 17 Хопър

    2 3 Отговор
    Трябва да се увеличи драстично цената за живущите и за паркиращите!
  • 18 Именно

    3 0 Отговор
    Някой ако може да ми обясни как точно събирането на пари ще увеличи местата за паркиране (без да се строят паркинги, което знаем, че в София не се е случвало от много години)?
    Та събират по над 400,000лв на година без да има и теоритически начин да обезпечат място за паркиране и на бебешка количка (това извън наличните парко-места и без да броим приходите от почасово паркиране, глоби и т.н.)
    ... но все още най-гениалното, което са измислили да вапцат една част в червено и да събират повече пари?
  • 19 Ад дскакака

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Абе математик":

    А не искаш ли да ти сложат една мутра с такса вход пред апартамента всяка вечер? Връщай се на село.
  • 20 ЧОЧО

    1 0 Отговор
    Селяните от София си накупили по три -четири коли и искат да има място за всички.Колко подземни гаражи има под новото строителство! Нали иначи сте европейци,лапате субсидиите но нищо европейско не правите.Идете и вижте как е там, дори под площадите има гаражи.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 столичанин

    0 2 Отговор
    Вдигайте стикерите поголовно. При цена 200лв за година това прави 55 стотинки на ден. Малко им е по 30 мин да обикалят за тази цена. То в кварталите няма такива цени на платените паркинги, те искат на жълтите павета да си държат целогодишно кyрниците за жълти стотинки. Направете стикера едно 40/50лв на месец и да видите как половината кyрници ще се пръждосат.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове