Last news in Fakti

30 Август, 2023 03:14 3 165 82

30 август 1984: Срещу Възродителния процес терористи взривиха гарата в Пловдив

  • пловдив-
  • атентат-
  • турци

През 1985 г. следва втора вълна от терористични нападения

30 август 1984: Срещу Възродителния процес терористи взривиха гарата в Пловдив - 1
Снимка: Архив

На 30 август 1984 г. в 17:29 ч. е взривена бомба в чакалнята на гара Пловдив. Взривното устройство е поставено в дъното на залата, при обществените телефони, до кошче за отпадъци. Убита е една жена, а 42-ма души сa ранени. Разрушени са металният покрив и някои стени в гарата. След 36 минути, в 18:05 ч., е взривена нова бомба пред сградата на аерогара Варна. Взривното устройство е поставено в бетонен цветарник на паркинга. Ранени са две жени. Двата атентата са координирана терористична атака на "протурски" терористи в двата най-големи провинциални града в България. Планирани са така, че да съвпаднат с посещението на държавния глава Тодор Живков в тези градове, припомня сайтът „Пловдив24“.

Взривните устройства са еднотипни, изработени са от свързани шашки амонит 6 по около 200 грама всяка, детонирани с електрически взривател, захранван от плоска 4,5V батерия и часовников механизъм - будилник "Слава", поставени в консервна кутия (Варна) и буркан (Пловдив).

Следствието заключава, че организираната през пролетта на 1983 г. група се състои от 3-ма терористи с няколко помагачи. Твърди се, че това е единствената "протурска" терористична група, извършила системно атентати преди и след ескалацията на Възродителния процес.

Първите им изяви са опожарени 750 декара гора при яз. Камчия и земеделски земи, неуспешен опит за саботаж на гара Карнобат с цел да доведе до тежка влакова катастрофа.

В периода 1984 - 1987 г., когато е в ход т.нар. "Възродителен процес, в България има разкрити 42 нелегални "протурски" групи. Те са съставени от етнически турци, на част от които принадлежността към Държавна сигурност е официално установена.

Някои от членовете на тези групи са осъдени за противодържавна дейност, планиране или извършване на тероризъм - атентати, саботажи и диверсии, контакти с турски задгранични функционери в България.

Според следствието на Държавна сигурност, само една от тях, разкрита с делото за оперативна разработка "Мерзавците", извършва многобройни убийства с атентати. По тактиката си - две терористични атаки с по два едновременни атентата в различни точки на страната и вълна саботажи между тях, нейните актове могат да се определят като терористично настъпление.

През 1985 г. следва втора вълна от терористични нападения на "Мерзавците". Първият взрив е на гара Буново. В 21:32 ч. на 9 март 1985 г. същата група протурски терористи взривяват вагона за майки с деца на бърз влак Бургас-София.

Планирано е бомбата да причини максимални поражения, като избухне в тунела Гълъбец (дълъг 3200 метра), но влакът закъснява с 2 минути и поради това взривът се инициира на гарата. Загиват 7 души (2 деца, една жена и трима мъже), тежко ранени са 9 души (включително 2 деца).

Само след 30 минути, в 22 ч., в Сливен е взривенa бомба във фоайето на хотел "Сливен" - централният многоетажен хотел в града. Взривното устройство е скрито в гардероба на сладкарницата, известна като "Епруветката". Стените на гардероба намаляват ударната вълна. Ранените са 23 души. Разрушен е таванът на залата.

Следствието установява, че до 10 август 1987 г. са осигурени взривни вещества, часовников механизъм и всичко необходимо за трето поредно терористично нападение с цел в курорта Слънчев бряг. Планираната дата на атентата е 15 август, но терористите са разкрити и арестувани два дни по-рано и нападението е предотвратено.

Терористите по делото за оперативна разработка "Мерзавците" са разкрити от оглавяваното от ген. майор Сава Джендов "Шесто управление" на Държавна сигурност, направление "Т" /терор/. Следствието е ръководено пряко от майор Георги Сотиров.

На 13 август 1987 г. са арестувани двама от терористите, а на 19 август същата година е задържан третият от групата. Задържан е и един техен помагач, осигурил отровата за изливане във вододайна зона на едно село, брат на единия терорист. Арестувани са също трима съпричастни към разследването.

През 1987 г. е арестуван и Ахмед Доган, който лежи в килия за осъдени на смърт. Дали е вярно, че това е свързано с разследванията по атентатите и той е осъден за атентата, както се твърди в някои сайтове, няма безспорни данни.

На 25 април 1988 г. тримата терористи са осъдени на смърт. След няколко месеца присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и те са екзекутирани.

Помагачът им е осъден на 6 години затвоp, лежи 2 години, амнистиран е от президентската администрация в мандата на Желю Желев и е освободен през 1990 г., като получава 50 000 лева обезщетение от държавата.

От осъдените за съпричастност един получава 2 години затвор, а двама - по една година лишаване от свобода.

Координиранaта терористичнa атакa с взривове на важни публични транспортни обекти едновременно в отдалечени едни от друг големи градове надхвърля обикновения атентат. Тактиката на терористично настъпление с последователни атаки е нетипична до този момент.

Ударите са планирани като мощни "слепи" атентати, т.е. нямат конкретна мишена, а целят граждански жертви, максимални разрушения и психическо въздействие върху обществото.

Атентатите водят до ескалацията на кампанията за насилствена промяна на арабско-турските имена в периода от 24 декември 1984 г. до 19 януари 1985 г. -

около 850 000 граждани са тежко репресирани при смяна на имената им.

Установено е, че терористите са агенти-сътрудници на Държавна сигурност, a помагачът им - на милицията /МВР/. Следствено дело №72/ІV.1987 и оперативните дела "Мерзавци" и "Двуличник 87", както и личните досиета, работни дела на терористите-сътрудници в ДС, все още не са разсекретени. Единият от терористите е работел и за турските служби под псевдонимите Абдула, Дениз и Моряка. Друг също има връзки с тях, чрез разузнавача Кадир Сойлу от консулството на Турция в Бургас.

Освободеният предсрочно помагач издига чешма, посветена на брат му и другите терористи, и поставя паметна плоча за тях с текст на турски език.

Организационно този помагач израства до областен координатор за Бургас на ДПС, за чийто лидер е известно, че е доказан сътрудник поне на Държавна сигурност /има съмнения, че Доган сътрудничи на повече от едно разузнаване/.

Плочата е премахната след 6 години по заповед на Бургаския окръжен прокурор Емил Христов, възстановена самоволно година по-късно, разбита е с кирки след 8 години от младежи и всичко е съборено, като теренът е подравнен по заповед на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) след решение на Върховния административен съд през 2009 г.

През петте години на кампанията по преименуването на българските турци жертвите (убитите) са общо 32 души: една жена при атентата на гара Пловдив; 8 протестиращи (включително едно бебе) в периода на кампанията от 24 декември 1984 г. до 19 януари 1985 г.; 7 (включително 2 деца) при атентата на гара Буново; 3 разстреляни осъдени на смърт през ноември 1988 г.; 9 протестиращи и един войник в периода 19-27 май 1989 г.

Към тях следва да се добавят и двамата взривени терористи и един впоследствие разстрелян заради отвличането на две деца. Припомняме: На 7 юли 1987 г. Дарин Христов /12 г./ и Николай Петков /15 г./ от Добрич са отвлечени с кола от трима "протурски терористи", за да ги ползват като жив щит в осигуряването на коридор за бягството им в Турция.

Терористите са въоръжени с 12 осколочни бойни гранати, взривяват 3 от тях пред хотел "Интернационал" в Златни пясъци и раняват трима души - двама чужди летовници и един българин. Обградени от специалните части, те се оттеглят в осигурения им коридор към турската граница.

При устроената в Странджа засада терористите взривяват колата, в която са те и взетите за заложници деца. Децата са ранени, едното - тежко и остава инвалид, двама терористи са убити от взрива, а третият е осъден на смърт и разстрелян.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 кдс

    20 32 Отговор
    бкп /организатори/
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 AMAH OT ИДИOTИ

    26 5 Отговор

    До коментар #6 от "Бълг":

    Я !? ДУПEДABЦИTE CE PA3МЪРДАХА !? ДА ИМ HAMECTИМ XEMAPOИДИTE ! 🇧🇬 🇧🇬 🇧🇬
  • 8 12343211

    31 0 Отговор
    Работата била сериозна... Нещо имената са познати.
  • 9 ХАХАХА

    63 15 Отговор
    Уважаеми коментиращи ,вие разбрахте ли ,че в България искат да се изучава българския език като чужд език от тези ,чийто език не е майчин? Хора за съжаление Т.Ж е мъртъв и не можа да си довърши намерението ,затова сега ще станем мулти култи държавица,а и вие пак самарянствайте на разни паразити по магистралите ,утре и афганския ще га слушате.

    Коментиран от #61

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Никой

    30 4 Отговор
    Да се помни!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Така така

    51 22 Отговор
    Бай Тошо беше най Великият Българин постъпи правилно тук е България в сащ също си сменяш името. Но сега всичко свърши дойде анархията на капитализма
  • 24 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "ффф":

    + + + + + + + + + + + + + + + +
    🇧🇬 🇧🇬 🇧🇬
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 нека си спомним

    20 32 Отговор
    Терористичния акт в Християнска България в Божи храм Света Неделя. Комунисти взривяват храма убивайки стотици жени, деца, възрастни..... ТОЧКА
  • 34 САТЪРА НА ХАНА

    51 6 Отговор
    А ДНЕС СЪТРУДНИЦИ НА ОСМАНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ СА СЪВЕТНИЦИ НА ВОЕННИЯ МИНИСТЪР МАГАРЕВ
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 САТЪРА НА ХАНА

    37 3 Отговор
    НА БОГАТИТЕ И ТЕХНИТЕ СЛУГИ ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ИМ ПУКА ДАЛИ ЩЕ ХОДЯТ ДА СЕ МОЛЯТ
    В ЦЪРКВА СИНАГОГА ИЛИ ДЖАМИЯ
    ....
    ПРОСТО ЗАЩОТО В СВЕТА НА ПАРИТЕ
    НЯМА МОРАЛНИ ЦЕННОСТИ :))
    ...
  • 38 Арис

    36 10 Отговор

    До коментар #32 от "Мехмед":

    Живков, добре ви беше почнал.........

    Коментиран от #41, #44

  • 39 Георги Христов

    23 36 Отговор
    Спомням си много добре времето, когато комунистите насилствено смениха имената на турците в България. Винаги сме живели мирно с това трудолюбиво население,не трябваше да проявят този насилствен акт срещу беззащитните турци. Бог сега ни наказва като живеем мизерно

    Коментиран от #60

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Еее

    37 5 Отговор
    Бай Тошо няма да се върне живота ни по твое време ще си търсим зрелия социализъм ама… Сега ходим свободно из Европата но да берем ягоди По зле сме и от бай Ганю той е продавал Гюл за 30 години всичко ЗАТРИХА

    Коментиран от #47

  • 43 Българин

    42 9 Отговор
    Имахме истинска държава България, за тероризъм и причинена смърт от такива действия- смъртна присъда.Сега ни управляват терористи от етническа партия която въобще не трябва да я има.Но има провидение.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Механик

    36 6 Отговор
    По онова време ЦРУ така действаше. Купуваше си диверсанти от местните "умни и красиви", които да създават терор с цел дестабилизиране на държавата-жертва. Взривое гърмяха по цял свят.
    По-късно тая тактитка бе отчетена като грешка и се почна с "майданчетата". При тях се плащаше на определени "умни и красиви" от местните, който да бунят народа, проповядвайки му за светлото американско бъдеще в което тори има и банани.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 слава на саш и нато

    4 20 Отговор
    Тва е дело на кгб
  • 49 комунисти взривяват

    9 24 Отговор
    Бог да прости Паша Христова. Комунистите са по взривовете
  • 50 Сандо

    29 8 Отговор
    Както обикновено в моделните ни демократични времена нещата отново са обърнати наопаки.Една,и може би най-важната,причина за т.нар. "Възродителен ппроцес" е именно възникването на множество нелегални групи борещи се за турска автономия и откъсване на българска територия в полза на Турция.Важно е да се знае,че манталитета на това население тогава можеше да се сравни с този на едно добре гледано и послушно стадо.По принцип процесът беше правилен и наложителен,но беше проведен изумително некадърно.за Западът това беше подарък,за който те дори не бяха и мечтали и го разиграха по пълна програма,както знаят и умеят.Може само да се напомни,че такива неща са ставали и продължават да стават и в други страни,дори и демократични,,някъде и са узаконени,но само срещу нас се изсипа такава помия.
  • 51 ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ

    23 2 Отговор
    Една сглобка от един бандит, един терорист и един лъжец. И заживели дълго и щастливо.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 зараждането на Доган

    15 5 Отговор
    И още милиарди изчезнали на изток.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 вежди

    29 4 Отговор
    Ако беше изпълнена присъдата през 1987г. сега ТЕЦ-Варна,Росенец и Сараите щяха да са народни
  • 57 Боже Боже

    9 25 Отговор
    Хиляди са убитите от комунистите,а тук продължават да ги възхваляват..... Заслужавате си съдбата промити мозъци,вижте се как живеете,как живеят вашите деца

    Коментиран от #81

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 катран

    16 1 Отговор

    До коментар #9 от "ХАХАХА":

    разбрахме че ДуПеСе и Гроб пак управляват България..направили сглобка с ППДБ и затова не им трябва български език..такъв език в посолството не говорят..А пък Просто кирчо на какъв език и да говори ..все не му се разбира..МНО предлага. в училища няма да изучават нищо българско, така заличават паметта на останали в тази "територия" българи...Кой предлага тези промени, едно име..няма да разберете...някой си..колективен предателски разум..за шепа долари..ще продадът и майка си..БЕЗРОДНИЦИ..
  • 62 Помак

    10 3 Отговор
    Възродителният процес не започва 1984г. Седемдесетте години е началото му със смяната на имената на т. н. помаци. Трябва да се спре с използването на историята като инструмент за насаждането на омраза, защото това е най-прекия път към нещастието и мизерията.
  • 63 Да пребъде

    7 1 Отговор
    Да пребъде България!
  • 64 Съдията Дред

    12 8 Отговор
    Възродителния процес започна месеци след атентатите. Това си беше протурски тероризъм

    Коментиран от #68

  • 65 Оги

    12 6 Отговор
    Значи червеят Жельо помилвал помагача и после му платили и 50 000 лева. Надявам се да се пържи в ада воя веки веков жабата.
  • 66 УСА боклук

    11 3 Отговор
    Какъв труд беше за службите на МВР докато ги хванем.
    Когато ходя до скалите на с Жълт камък, Асеновградско винаги се сещам , че един от тези изрози-терористи бе от това село
  • 67 интересно

    6 7 Отговор

    До коментар #60 от "Така така":

    Значи близо милион българи, които желаят по света трябва да си сменят името в която страна живеят.... И как ли ще приляга на един българин китайско име или пък арабско. Много си проУст

    Коментиран от #71, #72, #76

  • 68 сети се защо

    7 5 Отговор

    До коментар #64 от "Съдията Дред":

    Пожертвани няколко българи убити в атентати,за да може после всички турци да се преименуват насилствено,с танкове, войска.... Как си представяш в страна където всеки втори е агент на комунистите да се осъществи такъв атентат,да намерят взривни вещества,да се организира това....
  • 69 факуса

    9 2 Отговор
    а дпс все реват за малката тюркян преди избори,само те са невинни все ние сме виновни,коет е верно щот не ги изпратихме в анаватан всички,компромисите все до проблеми водят
  • 70 И за благодарност

    11 2 Отговор
    на терористите дпс построи паметник! Също като на американските летци бомбандирали София!Егати и държавата!Резил!
  • 71 факуса

    2 3 Отговор

    До коментар #67 от "интересно":

    като искаш там така кат не искаш стой тук,кат ходеха да работят в гърция и не ги вземаха на работа зарад имената,що си ги сменяха без да мрънкат,общините не смогваха документи да сменят
  • 72 по-интересно

    5 0 Отговор

    До коментар #67 от "интересно":

    Става въпрос за поколенията - в Турция новороденото там по закон получава турска фамилия
  • 73 Аз празнувам 3ти Март

    7 2 Отговор
    А в наши дни турските терористи са депутати, кметове, общински съветници...
  • 74 Дисагите, на магарето и

    4 3 Отговор
    в Анадола
  • 75 Мехмед

    1 6 Отговор
    Това не са терористи, а борци за свобода.
    Вечна им памет!

    Коментиран от #78, #79

  • 76 Айвън Питър

    2 2 Отговор

    До коментар #67 от "интересно":

    Ами аз като взех американско гражданство и от Иван Петров се писах Айвън Питър. Жена ми Евелина стана Ейвълин.

    Коментиран от #77

  • 77 Мехмед

    3 1 Отговор

    До коментар #76 от "Айвън Питър":

    По ще ти приляга Хайван Бетер.
  • 78 Якото турско "съжителство"

    5 2 Отговор

    До коментар #75 от "Мехмед":

    Същите борци за свобода като кюрдите из Турция ли ?? ... или ще извадиш двойният аршин
  • 79 УЙКО-КАЛЕКО

    4 3 Отговор

    До коментар #75 от "Мехмед":

    БОРЦИТЕ ЗА СВОБОДА НЕ ВЗРИВЯВАТ ЖЕНИ И ДЕЦА.
  • 80 Долу бкп

    4 2 Отговор
    Всички тези престъпления бяха инициирани от дс именно да се насади омраза и да се улесни последващото преименуване. Това е и причината да се плати обезщетение, защото само борците срещу комунизма знаят на какви долни методи са способни. Мир на праха на всички невинни жертви.
  • 81 УЙКО-КАЛЕКО

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "Боже Боже":

    ХИЛЯДИ СА УБИТИ И ПРИ ЦАРСКАТА ВЛАСТ ДОРИ ИМА И ДЕЦА.ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТОВА ГОВОРЕНЕ КОЯ ВЛАСТ Е УБИЛА ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ.ВСЕОБШО ПОМИРЕНИЕ ТРЯБВА И ЕДИН НАЦИОНАЛЕН ПАМЕТНИК НА ЖЕРТВИТЕ ПО ВРЕНЕ НА ЦАРСКАТА И КОМУНИСТИЧЕСКА ВЛАСТ.В МОМЕНТА СТРАНАТА ИМА ДРУГИ ПРОБЛЕМИ ЗА РЕШАВАНЕ ОТ НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ. ЦИТИРАМ ПО ПАМЕТ-КАЖИ МИ БАЙО МОИТЕ КРИВИЦИ,А АЗ ТВОИТЕ И ЗАЕДНО ДА ВЪРВИМ НАПРЕД,ДА РАБОТИМ ЗА ОТЕЧЕСТВОТО.--ДУМИ НА ЕДИН ВЕЛИК БЪЛГАРИН.КАЗАНИ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 150 ГОДИНИ.
  • 82 ЯМБОЛИЯ

    3 2 Отговор
    Комунистите бяха виновни за масовата смяна на имената,забрана да се учи майчин турски,забрана на турски ритуали,забрана да се говори турски. Сменяха се имена и на надгробни паметници,с български. Беше жесток геноцид,свързан с насилие и жертви сред турското малцинство от МВР,армия,БКП,ДС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове