Last news in Fakti

24 Август, 2023 07:41 2 462 52

Продължаваме да плащаме на руснаците за преконсервация на оборудването на АЕЦ "Белене"

  • аец белене-
  • реактори

Разходите около АЕЦ "Белене" от години са строго пазена тайна, но се знае, че опазването и поддръжката на доставените компоненти и техника струва скъпо

Продължаваме да плащаме на руснаците за преконсервация на оборудването на АЕЦ "Белене" - 1

АЕЦ "Белене" няма и вероятно никога няма да има, но злополучният проект продължава да носи разходи на България. На заседанието си в сряда правителството разреши на НЕК да подпише договор с руската "Атомстройекспорт" - компанията, която произведе реакторите, престояващи вече доста години безполезни на площадката в Белене, припомни "Сега".

Не е ясно колко ще струват услугите на руската компания. Разходите около АЕЦ "Белене" от години са строго пазена тайна, но се знае, че опазването и поддръжката на доставените компоненти и техника струва скъпо.

Известният енергиен експерт Иван Хиновски открехна завесата, като обясни, че грижата за оборудването, стоварено край "гьола" (експремиерът Бойко Борисов нарече така ядрения проект в момент, в който вече се очертаваше провал), струва най-малко 300 000 лв. годишно.

Сегашното решение на МС гласи, че НЕК ще може да сключи нов договор с "Атомстройекспорт" за техническо ръководство при преконсервация на оборудване с дълъг цикъл на производство. С други думи, руската компания, която е производител на доставените реактори за блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене", ще продължи да напътства експертите на НЕК как да се грижат за оборудването. Тя го е правила и досега, но действащият договор изтича на 31 декември т.г. От МС не съобщават какъв е "хонорарът" за "техническото ръководство".

Единственият светъл лъч за провалилия се проект е предложението на Киев да купи беленските реактори за украинската Хмелницка АЕЦ.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от село

    29 2 Отговор
    Куче влачи ,диря няма .Това е територията която населяваме 34 години. !!
  • 2 Мое мнение

    54 6 Отговор
    Ако беше построена АЕЦ Белене сега нямаше да има разходи, а печалби от десетки милиарди долара от продажбата на ток.

    Коментиран от #12, #31

  • 3 Нов евроатлантик

    27 8 Отговор
    Ще плащаме и хоро ще играем ! Нали Зеления ги купува !
  • 4 Хихи

    46 4 Отговор
    Е много скъпо, нема що - за 10 години по 500 хиляди, са 5 милиона. Я да видим сега заплатите на депутатите колко ни струват на годишна база, отделно от кражбите на същите.

    Коментиран от #10, #35

  • 5 фен

    36 4 Отговор
    Това сега пропаганда, в смисъл "бе даги подарим на Украйна" ли е!?🤔
  • 6 Айййй

    27 4 Отговор
    Няма да проект заради интересите на сащ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мдааааааа

    29 2 Отговор
    На тия на снимката не им трябва АЕЦ Белене. Според тях е ненужна. Тока и без това си идва от контакта. Включваш си печката в контакта и готово. Има си ток.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Математик

    28 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хихи":

    Ами 240 хрантутника по 10 хиляди минимум, са 2.4 милиона месечно. 2.4 по 12 са 28.8 милиона лева годишно. Май е по добре да махнем депутатите...
  • 11 Някой

    32 4 Отговор
    Да, виждам как слугинажа заема позицията, която му е нашепната от Посолството. АЕЦ няма даима защото САЩ и ЕС не искат да има. И нашите послушковци знаят една фраза на английски и си я повтарят само като ги погледнат. "Yes, sir!". Още от Кунево време е така, ако не и от 10.11.1989 г.
    Заслужаваме си съдбата. Даже малко сме страдали.
  • 12 СЗО

    8 8 Отговор

    До коментар #2 от "Мое мнение":

    Белене никога не планирана да бъде завършен, а да се влачи години няред за да се краде от него
  • 13 бомбето

    11 2 Отговор
    диря има , но на е страх да я видим
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ИВАН

    20 2 Отговор
    Горбито развърза кутията на Пандора и в България от 33 год. само продажници се въдят и още има за крадене и рушене
  • 16 Баба Пена

    14 2 Отговор
    Заради пелетната фабрика, горското в Тича,Котел не ни доставя дърва за огрев. Първо на увропата топлото, после нашто.Ако стане нещо и с Аеца, ще умрем бабиното.

    Коментиран от #21

  • 17 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    9 4 Отговор
    ЩЕ ПЛАЩАМЕ, ДА ГО БЯХА ПОСТРОИЛИ. И АЗ БЯХ ПРОТИВ БЕЛЕНЕ, ЗАЩОТО ЗНАМ МНОГО ДОБРЕ, ЧЕ ОСНОВНАТА ЦЕЛ БЕШЕ ДА СЕ КРАДЕ И МЕЖДУ ДРУГОТО АКО Е РЕШИЛ БОГ, МОЖЕ И ДА СЕ ПОСТРОИ НЕЩО. ДНЕС, ОБАЧЕ СЪМ ЗА!!! ЗАЩОТО РАЗПРОДАВАТ ОБОРУДВАНЕТО И ПОСЛЕ ЩЕ СТРОЯТ НЕЩО АМЕРИКАНСКО. ПАК СЪС ЦЕЛ ДА СЕ КРАДЕ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Свободата

    7 7 Отговор
    Цена няма! Това дето им плащаме е в хиляди пъти по малко от това, което агентите на ДС, БКП и борчетата изнесоха.
  • 20 Тия КГБ заплахи

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Тигона":

    Само у вас, пред вашите.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Перо

    10 6 Отговор
    Държавната подръжка на Григор Димитров струва 400,000 лв. годишно, а таксите за участие в турнирите и рекламата на различни марки стоки си прибира лично! Същата държавна сума е подръжката на АЕЦ Белене!

    Коментиран от #25

  • 23 Да се смееш ли, да плачеш ли

    15 3 Отговор
    А в същото време от Челопеч изтичат милиони.., и милиарди платихме за самолети на снимка !

    Тия изобщо не работят за посолствоТО
  • 24 Голям праз

    15 1 Отговор
    Дупедавците в Парламента ни струват по 300 000, но на месец! Да не говорим колко ни струват такива "експерти" като Хиновски.
  • 25 Да не си му счетоводител

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    Или за копейки пишеш квото ти кажат?

    Коментиран от #27

  • 26 Хахаха

    13 2 Отговор
    Известният /само на посолството/ енергиен експерт Иван Хиновски открехна завесата, като обясни, че грижата за оборудването, струва най-малко 300 000 лв. годишно, но веднага я затвори след като го попитаха колко щяхме да спечелим ако бяхме построили АЕЦ Белене:)
  • 27 КОЙ КОЛКОТО

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Да не си му счетоводител":

    И КАКВОТО ДАДЕ. ТИ СЕ НАВЕЖДAШ СУТРИН ПРЕД KO3ЯК ДА ПPABИШ CBИPKИ, СЛЕД ОБЕД ПРЕД ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО ДА ТИ ПРИБЕРАТ XEMAPOИДИТЕ.
  • 28 1253

    9 1 Отговор
    АЕЦ Белене трябва да е бил построен през 1990, за построяването му са поискани държавни гаранции които не са получени.Това е втори набор от реактори които са платени от България.В България няма строителна Компания която да построи АЕЦ Белене, но за сметка на това има хиляди Български експерти по кражби на парите от проекта за АЕЦ,.Отделно от парите за реакторите , три милярда са открадени от Българските експерти.Българиа скоро време ще започне да внася ток на каквито цени и поискат, поради това че базовите енергийни мощности са остарели и ще излязат от експлоатация в близките 10 години. А слънчевите и ветро генераторните централи са такива мощности при които сега има ток, после няма ток.Акумулатрорните проекти имат една особенност освен че струват много скъпо те имат много малък живот от около 5-7 години, след коетотрябва да се заменят а и старите акумулатоприимат много отровни материали които също трябва да се неутрализират, разглобят и преработят. Една Атомна Централа работи 60,80 години за за новите.За построяването на нова централа са необходими 6.5 години минимално при западна технология и 4-5.5 години при китайска или руска технология.
  • 29 .И какъв точно

    7 1 Отговор
    е Украинският "светъл лъч" като просяците търсят някой да им подари нещо или вземат без пари. Белене трябва да се пусне с тези атомни реактори и това е. единсвения икономически съобразен вариант - да генврира ток който да се продава.
  • 30 Турските снахи на Доган ПП,ДБ и Герб

    8 1 Отговор
    Подаряват реакторите на Украйна ,а не ги продават
  • 31 Търновец

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Мое мнение":

    Приятелю, през 2010 имах интервю за работа като инженер в Хамбург в RWE Inogy - динамика и якостна умора на ветрогенератори. Тогава водещият ми каза че основна причина за оттеглянето на RWE от Белене е че нямаше финансова рамка на проекта - договарящи те от Българска страна са подписали празен чек на Атомстрой. Проектът Белене като идея беше много нужен за България, но изпълнението беше лошо и трябваше прокуратурата да разследва. Печалба щеше да има но за търговците, не за нас. Има и други външни намеси. Друг пример - Персия е на около 2000 км. а Ямал на около 5000 и за нас е много по-добре да копуваме от Персите нефт и газ - защо няма тръби? Дори не се водят преговори. Вижте как Русите печелят милиарди от Бургас.

    Коментиран от #33

  • 32 Ако не беше САЩ

    10 1 Отговор
    И продажниците ни ГЕРБ, сега щеше да има АЕЦ Белене и да носи милиарди приходи! Заради тях, сега нямаме АЕЦ, платихме милиони на Русия за арбитраж, плащаме милиони за консервиране и съхранение и сме дали пари, колкото да построим тазии централа! Избирайте още продажници, лъжци, крадци и национални предатели като ПП, ДБ и ГЕРБ и те ще обслужват чужди интереси, струващи на България милиарди, а вие ще сте бедни и обрани!
  • 33 Леле

    13 1 Отговор

    До коментар #31 от "Търновец":

    Аз гледам Козлодуй. Произвежда най-евтиния ток и през нощта и когато няма вятър. И зиме и лете без проблеми. Няма губеща АЕЦ, всичките са на печалба. Закриват ги поради силното лоби на зелените терористи, политически натиск и т.н.

    Коментиран от #39

  • 34 Здрасти

    7 1 Отговор
    Ами нали геебаджии, сега поддържани от ПП-йци замаскираха всичко покрай АЕЦ БЕЛЕНЕ. Да не забравяме че АЕЦ Белене е на всеки един гражданин в България! Да не забравяме, че сегашната управляваща коалиция е поддържана от около 20% от всички гласоподаватели. ДА СМЕ НАЯСНО, че група поддържана от толкова малък процент, нямат правото да боравят със собствеността на всички български граждани!
  • 35 един

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "Хихи":

    Недей гледа заплатите на депутатите,защото депутати така или иначе всяка една държава/вероятно с малки изключения/има!Депутатите са нужни да създават и да променят законите на една държава,защото и времената се менят следователно и законите трябва да отговарят на съвремието!Малко са депутатите които влизат в НС и излизат пенсионери/като Йордан Цонев,Хамид Хамид и др./,другите се сменят на 4 или на 8 год.,а в последно време и твърде често!В последните 2 год. имаше 5 парламентарни избора с по-1 месец предизборна кампания,питаш ли дали вземат заплата тогава и дали им върви стажа!Пиша го това не да защитавам депутатите,а да обърна внимание,че големи държавни харчове се правят и на други места!Президенството е сбирщина на комунисти,тихо и потайни място,където работят 160 човека!? и никой не знае кои са те/с изключение на някои/и какво вършат!Освен президент имаме и вице президент,пита се защо?Институция която де факто не разполага с големи правомощия поддържа 160човека персонал,пита се защо?

    Коментиран от #36, #52

  • 36 Бравос

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "един":

    Излиза дирника на господаря си ББ, сега ми отговори знаеш ли колко калинки работят в министерствата - не са 160 като в Президентството, а са 24 000, а в комисиите към Парламента, които се събират за по едно кафе веднъж месечно са 1000 човека.

    Коментиран от #37

  • 37 Куньовец

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Бравос":

    Той тоз прост, не мой та разбра
  • 38 1253

    3 4 Отговор
    Без значение от коя страна ще дойде технологията и построяването на нова АЕЦ, в момента в който е построена България става зависима от компанията дизайнер и производител на оборудването. В случая с Русия, тя ползва енергийните проекти в чужди страни за финансово заробване или политически шантаж на правителството на тези страни.Това е особеноста, енергиината сигурност на страната е вързана или към компания в случая във западните страни, или към политическото управление на Русия ,при руски проект.
  • 39 Търновец

    2 6 Отговор

    До коментар #33 от "Леле":

    Козлодуй е строен когато хората начело на държавата бяха други, а не е вярно че токът е евтин - не са включени разходи по крайното затваряне на реакторите а съхранението на отработеното ядрено гориво е скъпо и продължава поне 50 години, сегашната цена не покрива окончателните разходи, най много печелят търговците, а в Бургас най много печелят Руските олигарси - трябва да се търси отговорност от Костов как е подписвал договора - чувате ли БНР какво каза - 200 млн на месец печалба за Лукойл - експертно мнение
  • 40 Да бе , да. ! 😜

    3 0 Отговор
    Ако се построи АЕЦ Белене , как евроатлантическите партии ще плащат по 2 милиарда годишно квоти/глоби на Брюксел Вместо щатските им собственици , че ТЕЦ-овете тровят България и половината Балкани ? Много ще се изложат евроатлантиците ни !
  • 41 Демократ

    3 6 Отговор
    Абсурдистан! 40 години милиарди от бюджета напълниха джобовете на кремълските мафиоти в България и продължават. Няма никъде по света такъв огромен грабеж. Няма как да се развива държава,управлявана от руски агенти, български криминални типове, крадци и лъжци. Доколкото съм чувал продължава да съществува негласно и предприятието "Южен поток",който отдавна е анулиран, с отбрани бандити в него с огромни заплати над 15-20,000 лв.за нищо правене. Няма как да има детска болница, спешна помощ, медицински хеликоптери и още какво ли не нужно за здравето и живота на хората.

    Коментиран от #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Моряка

    2 2 Отговор
    Наместо на нас да плащат тока от АЕЦа,ние духаме на Херо Мустафите.

    Коментиран от #45

  • 45 Трай бе

    2 4 Отговор

    До коментар #44 от "Моряка":

    И тук ли се изхождаш ти бе.Много ви е мъчно трябва да храниме руснята.Сега защо не изнасяме ток бе виж справките толко много ВЕИ има ,че АЕЦа ти за 10 милиарда бе може да се изплати.

    Коментиран от #50

  • 46 Не слагайте минуси

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Демократ":

    На човека Истината боли.Някои политици фалираха 2 пъти държавата и я ограбиха още толкова.Даже добре ,че дъществуваме.
  • 47 Парите да се удържат от

    0 1 Отговор
    путинистите, нихната....!
  • 48 Българин

    1 1 Отговор
    Тъпанари що плащате лукоил плащали данатци
  • 49 дидо

    0 1 Отговор
    Сега ще има палатков лагер и там
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бунтата

    6 0 Отговор
    Това ли е Европа????У.С.Р.А.Й.Н.А .може да прави АЕЦ,че не е в умряла Европа,а ние дето сме вътре ни унищожават и не може!!!!
    Това ли ви е Евросъюза????
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове