Last news in Fakti

24 Август, 2023 09:44 4 273 27

Абсурдни промени правят невъзможна работата от вкъщи

  • промени-
  • закон-
  • работа-
  • вкъщи

С цел повече сигурност и гъвкавост кабинетът предлага рестриктивни промени в Кодекса на труда, които ще постигнат точно обратното - да направят почти невъзможна работата от разстояние, която иначе безпроблемно се прилага по цял свят от пандемията насам.

Абсурдни промени правят невъзможна работата от вкъщи - 1

С цел повече сигурност и гъвкавост кабинетът предлага рестриктивни промени в Кодекса на труда, които ще постигнат точно обратното - да направят почти невъзможна работата от разстояние, която иначе безпроблемно се прилага по цял свят от пандемията насам. Промените са пълни с нови бюрократични изисквания и към работодателя, и към служителя. Те, освен това, създават неравнопоставени условия между служители в присъствена форма на работа и техните колеги, които работят от вкъщи. С тях се залагат изисквания, за чието спазване ще е трудно да се следи, но които отварят възможности за административен произвол. Всичко това, както обикновено, е облечено в иначе смислените препоръки на ЕК относно все по-трудното съвместяване на личния и служебния живот, пише в. "Сега".

Противоречията между замисъла на законопроекта и реалните текстове са поразителни. В мотивите се говори за нуждата от гъвкавост, но на практика според промените излиза, че занапред ще сме застопорени само на едно място - едва ли не няма да можем да мърдаме до дивана в хола, ако сме заявили, че работим от кухнята. Помещението, в което ще работим от разстояние, вече трябва да бъде записано в трудовия договор, а служителят да предостави писмено описание пред работодателя. Това ще обезсмисли основното предназначение на работата от разстояние - да сме свободни да я вършим от всяка точка на света. В мотивите даже в прав текст пише, че чрез уговаряне в трудовия договор на конкретното място, от което ще се извършва работата от разстояние, "нито една от страните няма да има право едностранно да променя уговореното място на работата от разстояние". С други думи - служителят няма да може сам да смени мястото, от което работи, примерно да слезе в близкото кафене или споделено пространство.

Въпреки че работата днес често се побира в един лаптоп, към работното ни помещение има изисквания то да е с "достатъчна площ и с условия, позволяващи на работещия да извършва работата от разстояние без риск за здравето и безопасността". Така излиза, че на практика за най-уязвимите групи - например самотна майка в тясно жилище, това иначе удобно облекчение може да се окаже недостъпно. По този въпрос в мотивите се вменява внушението, че преценката къде е безопасно да работим от разстояние е на работодателя.

С цел сигурност се въвеждат още нови изисквания - служителят трябва предварително да уговори с работодателя си начин на уведомяване за настъпила злополука на работното място. И когато тя настъпи, е длъжен "незабавно" да го уведоми. Този текст може да е неизчерпаем извор на шеговити хипотези - от него излиза, че работещият от разстояние трябва да се уговори как ще предаде на шефа си, ако се подхлъзне по паркета или се удари на шкафа. Шкафът обаче трябва да е от предварително декларираното работно помещение, за да се води злополуката за трудова. Не е ясно какво става, ако примерно сме декларирали работно помещение в спалнята, но се ударим в холната гарнитура, докато тичаме да вдигнем телефона по работа. Или ако ни е стегнала шапката и сме се отлъчили от обявения си офис някъде другаде, където случайно ни сполети авария.

“Пишеш нещо, удря те ток“ – властта умува как да проверява хоум офиса

Как ще се проверява спазването на трудовите права и условията на труд при работата от дома – на тази тема бе посветено последното заседание на парламентарната комисия по електронно управление.

27 Яну. 2022

Едно от новите предложения отговаря точно на предназначението си - да гарантира съчетаването на професионалния и личния живот и да осигурява възможност за пълноценно прекарване на свободното време. За целта се предлага специален текст, че служителят, който извършва работа от разстояние, не е длъжен да осъществява електронна комуникация с работодателя по време на междудневната и седмичната почивка, освен когато в трудовия договор са уговорени условия, при които това е допустимо. С този текст обаче има друг проблем - липсва аналогична защита и за присъствените служители. Така излиза, че работещият от вкъщи няма да е длъжен да следи служебните чатове в извънработно време, но на присъствения служител е позволено да се звъни и нощем.

Работата от нас, лаптопът - от вас

По този въпрос имаше вълнения и през локдауните, но той всъщност е стар регламент от 2011 г. Когато човек работи от разстояние, работодателят трябва да му осигури за своя сметка оборудване, консумативи, софтуер, устройства за комуникация, вкл. интернет свързаност. Възможно е работодателят дори да монтира система за наблюдение, ако такава се налага и ако има писмено съгласие на служителя.

А кой ще ни следи къде сме

Промените със сигурност ще подновят и стария спор от пандемията кой може да влиза в дома ни на проверка, за да проследи спазването на всичките тези нови правила. При локдауните ставаше напрежение, когато ГИТ обявяваше инициатива да проверява хоум офиса. Тогава беше внимателно разяснено, че ако у дома имаме обособено работно място, то това работно място може да бъде проверено не само от инспектори на ГИТ, но и от работодателя, и от синдикатите. И сега в Кодекса на труда пише, че "работниците и служителите, които извършват работа от разстояние, нямат право да отказват достъп до работното място без основание за това, в рамките на установеното работно време".

Разбира се, на практика не се е чуло някой да е звънял по вратите на хора, работещи у дома. Затова и не се е налагало на никого да проверява на практика дали неговият дом е крепост.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 милиционер

    45 1 Отговор
    Гнусотия !
  • 2 Азззззззз

    69 5 Отговор
    Ако някой се сеща това правителство да е свършило нещо полезно за България и българите, моля да го сподели.

    Коментиран от #9

  • 3 1 към 1

    57 0 Отговор
    Когато глупавите започнат да изпълняват прищевките на алчните, се получава законодателство като нашето.
  • 4 антидържавата

    40 0 Отговор
    Тези управляващи затвърждават публичния си статут на неподготвени за политиката хора с неприемливо ниско ниво на интелект.
  • 5 Страничен

    33 2 Отговор
    Некомпетентни и неадекватни както винаги. Това правителство е сбирщина от зависими, посредствени и за нищо не ставащи "специалисти".
  • 6 Госあ

    40 1 Отговор
    офисите остават празни и нема кой да плаща наеми сред бума на офис-строителството. Затова хлебарките от брюксел праат пинизи. Много долно простолюдие. Добре че немам нищо общо с тая измет.

    Коментиран от #12

  • 7 ΕС тояга

    28 2 Отговор
    2021 айде всички в хоум офис, сега пък обратното - всички в офиса, и сакам отговора, да бъде YES. Капиталистически произвол.

    Коментиран от #8

  • 8 Българска тъпня е а не ЕС тояга

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "ΕС тояга":

    Оставяш си лаптопа в Кухнята/офиса/ влючен или настроен на автоматичен ON/OFF и от Хола/Бахамите/ от смартфона си влизаш в лаптопа в приложението /програмата/ с която работиш. Да не са ти сложили проследяваща гривна на глезена ти?
  • 9 Полезно

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Азззззззз":

    Американското ни правителство е взело огромни кредити, от които населението взима по 2 стотинки от всеки кредитиран 1 лев.
    Така ще можем да станем кредитни роби по-бързо, ще имаме разруха, смърт, наркотици и други ползи.
    Дейстайки така приближават деня в който цялата измет ще бъде изметена.
    Ще сме на нивото на Зимбабве и ще плащаме кредити няколко поколения наред.
    След това нещата ще се пооправяр малко.
    Браво на правителството!

    Коментиран от #11

  • 10 Пак гласувайте

    12 3 Отговор
    за некадърните фашаги от гербппдбдпс.

    Коментиран от #15

  • 11 Анти лъжец

    3 12 Отговор

    До коментар #9 от "Полезно":

    Не са взели кредит а обратно, кредита намалява, лъжльо.
  • 12 грешен код от картинката

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Този коментар обобщава най-важното от цялата страница.
  • 13 ХА ХА ХА

    8 0 Отговор
    ЗАГУБИХТЕ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ!
  • 14 освен това

    3 0 Отговор
    Бай HOI ви дава само тъпи идеи...
  • 15 По добре

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Пак гласувайте":

    Некадърни фашисти от продажни комунисти 😘😘😘

    Коментиран от #16

  • 16 пфф

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "По добре":

    Ще гласуваме за когото си искаме. А вие сте история ...😘

    Коментиран от #19

  • 17 Добре

    4 4 Отговор
    Че автомонтьорът ми не работи онлаЙ. Също хлебарят. Също селският стопанин. Що ли почвам да мисля, че производството на истинска храна е по-важно от доста други дейности. А, чистачите също не са онлайн.

    Коментиран от #18

  • 18 1122

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Добре":

    Тр0л0вете обаче работите само онлайн.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ил дъо Франс

    9 0 Отговор
    Истинска скотобойна станахме.В Бг не могат да се разберат кой да работи онлайн,5 федерации по шах не могат да се разберат и Салимова сама се състезаваше и в същото време uндийците се разхождат по луната и я изследват.....
  • 21 Даамм

    5 2 Отговор
    Абсолютно пътуване към тотален контрол. Да бъдеш роб, за собствена сметка. Хитро!
  • 22 Работещ

    8 0 Отговор
    Ами мутрите построиха бизнес центрове които сега стоят празни. Нали се сещате, че трябва да се напълнят и да се плаща наем.😏
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Програмист

    2 0 Отговор
    Еми много просто.. просто ще емигрирам 😉😜
  • 25 АЙ СТИГА БЕ

    0 2 Отговор
    Едно ботоксово джудже инсценирало смъртта на един бивш пандизчия. Световна новина! Пускам си Бийтълс Back in the USSR.
  • 26 ТеслАта

    0 6 Отговор
    Да погледнем реално. Не може за едни IT работници, да изменяме целият трудов пазар. Аз като пътувам всеки работен ден по 2 часа от и до работа получавам ли заплата за 10часов работен ден, работодателят осигурява ли ми средства покриващи разходите ми за придвижване от до работа. Отделно придвижването ми сумарно е 2 часа, но подготовката за и след ХОУМ-а е още минимум 1 час( за жените 2). Отделно у дома мога да работя по пижама, (а навън е зима или вали дъжд и др.) и още много такива примери. Да се даде избор- ХОУМ работа 30% по-ниско заплащане, който иска.. И нещата сами ще се подредят.

    Коментиран от #27

  • 27 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "ТеслАта":

    Ми като си некадърен ще пътуваш 😏 аз пътувам около 4 секунди до работа 😉😜
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове