Last news in Fakti

2 Септември, 2023 22:30 1 834 11

Важните новини във ФАКТИ на 02.09.2023 г.

  • бойко борисов-
  • любомир аламанов-
  • николай денков-
  • иван ченчев-
  • финансово министерство-
  • андрей цеков-
  • делян добрев-
  • явор дачков-
  • листи-
  • иван таков-
  • калин стоянов-
  • петър тодоров-
  • корнелия нинова-
  • атанас атанасов-
  • пожар-
  • русе

40 години сме се карали и били в спорта, отборът му бе създаден от шефа на ДС, срещу моя отбор. Още оттогава ми е битката с ДС, добави лидерът на ГЕРБ

Важните новини във ФАКТИ на 02.09.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Борисов: Алексей Петров осигури логистиката. Той не е присъствал на срещата. Бяхме аз, Кирил и Асен

"Президентската институция има две основни задачи: Да обединява, и ако има критики - да критикува. С първата тя не се справя, а с втората - не знам какво е имал предвид просто Радев като е говорил за Алексей Петров, защото единственото, което казах - надявам се да спрат да надигат кокалите на Алексей Петров, е, че той осъществи логистиката. След арестите, и всичко останало между нас и ПП, физическата среща беше невъзможна".

Аламанов: Всеки път, когато Бойко каже: "Аз винаги говоря само истината", някъде детектор на лъжата изгаря в тих ужас

Комуникационният експерт Любомир Аламанов публикува на страницата си във Фейсбук кратък анализ на политическите събития от последните дни. В публикацията си Аламанов визира казаното в петък и казаното днес от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по темата "Алексей Петров".

Акад. Денков: Следващата седмица ще има нова лидерска среща, знам как съм избирал министрите

С приемането на антикорупционното законодателство ще изпълним една от най-важните задачи за тази година. Очаквам в следващите няколко дни то да бъде прието на второ четене от Народното събрание“, заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред медии в Китен, информират от МС. Той съобщи, че през следващата седмица се очаква лидерска среща на политическите сили, които подкрепят кабинета.

Ченчев: Граждани, бизнес и икономика имат нужда от подкрепа – управляващите се занимават с оръжия и овладяване на служби

Преди 3 дни президентът на Полша Анджей Дуда подписа законопроект за разширяване на кръга от хора, имащи право на безплатни лекарства, като включи в него лицата до 18 години и хората над 65 години. Европа вече въвежда това, за което БСП настоява от година като социална мярка. Това показва, че сме прави, отстоявайки позицията, че във времена на кризи – не само у нас, но и в Европа и света, е нужна държавна социална подкрепа”. Това заяви пред медии в ботевградското село Литаково днес зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” и депутат от София област Иван Ченчев.
Той присъства на празника на селото – традиционният събор на Литаково. Иван Ченчев поздрави инициативния кмет Пешо Младенов, възстановил събора в традиционния ден от календара и жителите на Литаково, като подчерта, че днешният ден е поредното доказателство как българското село е един от най-автентичните пазители на националните ценности, традиции и духовност.
БСП продължава последователната си политика в подкрепа на хората, още повече, че така нареченото евроатлантическо мнозинство в парламента се занимава с въпроси, които изобщо не стоят в дневния ред на хората. „Българските граждани, бизнес и икономика имат нужда от подкрепа – управляващите се занимават с оръжия и овладяване на служби. България има нужда от защита на националния си интерес – на километри от нас се води война, ние виждаме единствено някакъв див евроатлантизъм”, коментира Иван Ченчев.
Той добави, че сме свидетели на прецедент, невиждан досега – „управление в абсолютно съглашателство, което обаче нарича това съглашателство некоалиция”.

Парите на държавата: Финансовото министерство очаква дефицит от 100 млн. лв. през август

На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към август 2023 г. да бъде близко до балансирано (минимален дефицит в размер на около 100 млн. лв. или 0,05 на сто от прогнозния БВП), съобщава Министерството на финансите, цитирани от Нова телевизия.

Андрей Цеков: Обявените процедури за пътищата са напълно прозрачни, с критерий най-ниска цена

Организираната атака срещу мен няма да повлияе на решението ми за честното провеждане на обществените поръчки за текущ ремонт и поддръжка на пътищата. Това написа в социалната мрежа министърът на на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, цитиран от "Фокус"

Делян Добрев: Сглобки, механизми, старата песен на нов глас. Цените нагоре, лихвите нагоре, дългът нагоре

На страницата си във Фейсбук депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев за пореден път критикува правителството "Денков- Габриел". Ето публикацията на Добрев:

Явор Дачков: Навързани като свински черва крадат пред очите ни безобразно, само защото са близки до Петков и Василев

"България винаги се е управлявала по мафиотски, сицилиански модел, родово-кланово-общински. Това беше и до 1990-а година." Това каза пред БНР журналистът Явор Дачков.

Местата за коалиционните партньори в листата за съветници причина за спор на Градската конференция на БСП-София

Спор на заседанието на Градската конференция на БСП-София предизвикаха местата на коалиционните партньори в листата за общински съветници, предават от БТА.

Иван Таков: ГЕРБ се опитват да скрият провалите си в управлението на София чрез разпалването на идеологически скандали

Нашата основна задача в следващите два месеца е да не допуснем "Сглобката" да се възпроизведе в София. Това заяви председателят на БСП - София Иван Таков в политическия си доклад пред делегатите на Осмото заседание на XIV Конференция на Софийската градска организация на социалистите. То се провежда в момента в зала "Александър Лилов" в централата на БСП. Сред задачите на делегатите на Конференцията са утвърждаването на формулата за явяване на местните избори, на кандидата за кмет на София и подреждането на листата с общински съветници, съобщават от пресцентъра на партията.

Вътрешният министър: Още в първите ми дни на поста, казах на Петър Тодоров, че няма как да продължим да работим заедно

Категорично Кирил Петков не е искал нищо от мен във връзка с кадровите решения в МВР. Това е решение, взето лично от мен. Това заяви в ефира на Нова телевизия вътрешният министър Калин Стоянов, коментирайки думите на главният секретар в оставка Петър Тодоров, че именно съпредседателят на "Продължаваме промяната" е поискал отстраняването му.

Бойко Борисов: Около 15 септември ще имаме готовност да говорим за кандидатите ни за кметове.

Около 15 септември ще имаме готовност да говорим за кандидатите ни за кметове. Ако ме питате за Бургас специално си е Димитър Николов. Това обяви в Бургас лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БТА. Второто име за предстоящите местни избори, което той посочи, беше това на настоящия кмет на Община Поморие Иван Алексиев.

Тодоров: В МВР се възстановяват началници, обслужващи огромни етнически махали. Те са с тежки дисциплинарни нарушения

С цената на всичко не приех да подам оставка, когато ми беше поискана от Калин Стоянов, за да покажа до какви крайности са способни политическите сили само и само да изпълнят плана си. Включително да посегнат над правомощията на президента, да променят Конституцията, т.е. да не се спират пред нищо. От страна на президентство има съгласувателна процедура, т.е. моята оставка е приета от президента, след което е изпратена към Министерския съвет. Предстои издаване на акт на МС и съответно указ, което ще стане буквално до дни. Това заяви главният секретар на МВР в оставка Петър Тодоров в ефира на Нова телевизия.
"Не желая да ставам част от тази брутална политическа чистка, която се провежда в МВР, с цел изпълняване на набелязаното от записа, който изтече от една партийна централа преди три месеца. Става въпрос за смяната на главния секретар, шефовете на служби, директорите - за да направим изборите. Това е във ход. Аз не желая да ставам съпричастен към това", подчерта той.
По думите му са сменени директорите, които имали най-добри резултати по отношение на борбата с изборните нарушения и престъпления. "Нещо повече. Има смяна на заместник- директори, началници на районни управления - които се подменят с хора, които са силно компрометирани. Вече има дирекции, в които се възстановяват началници, обслужващи огромни етнически махали. Началници, по чието време избирателната активност в тези махали беше изключително висока - по-висока от средната за страната, защото там безконтролно се раздаваха пари", подчерта Тодоров. И допълни: "Това са хора, които бяха възстановени с дисциплинарни производства, които са в крайна фаза. Тежки дисциплинарни нарушения са констатирани в тях. Сексуален тормоз спрямо служителки. Извършване на административни нарушения, както и служебни престъпления".

Нинова към Борисов: Защо сега, смелчаго? Защо не, докато Петров беше жив? След убийството му седмица се кри в миша дупка

"Само 24 часа след като потвърди, че е имало срещи между него, Алексей Петров и ПП, днес Борисов се отметна от това. И в същия момент казва: аз никога не лъжа. Пародия.
Борисов над десетилетие е олицетворение на задкулисието и паралелната държава. И сам го призна."

Ген. Атанасов: Петър Тодоров говори не като бивш главен секретар на МВР, а като човек, който прави политическа заявка

Бих казал, че специално главният секретар в оставка, а и президентството, преиграха в този конкретен казус. Съгласно член 105, ал. 2 от Конституцията - Министерският съвет осигурява обществения ред и сигурността в страната. И за да се случи това, би трябвало да работи с хора, на които има доверие. Тази сфера на управлението изисква доверие. Беше казано, че няма доверие към този човек. И най-добре би било, като му се каже, че няма доверие към него, да си подаде оставката.

97 пожара са ликвидирани от пожарните служби в страната през последното денонощие

Пожарникарите са реагирали на 143 сигнала за произшествия в страната през последното денонощие, съобщава на сайта си Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) на МВР.

В Русе е ден на траур

Ден на траур е обявен в община Русе заради починалото 11-годишно дете, което бе поразено от мълния преди два дни. Това съобщиха от кметството в крайдунавския град.

В рамките на траурния ден знамената на всички общински сгради и обществени места ще бъдат свалени наполовина. Отменя се провеждането на публични тържества и развлекателни събития.

Мълния падна преди два дни на изкуствено игрище в спортен комплекс "Дунав" и порази две 11-годишни деца, които са част от школата на футболния клуб Дунав.

Едното момче почина по-късно в болница - въпреки усилията на лекарите да го спасят. Другото момче бе прието в критично състояние, като днес от Университетската болница "Медика" в Русе съобщиха, че състоянието му постепенно се подобрява.

От футболния клуб "Дунав" изразиха своите съболезнования и обясниха, че ако е имало индикация за буря, тренировката е щяла да бъде прекратена. Председателят на Управителния съвет на клуба Диян Димов съобщи, че всички срещи в детско-юношеската школа са отложени. Тренировъчните занятия са отменени за цялата школа до второ нареждане. Със съдействието на Община Русе се предоставя психологическа помощ на всички деца в клуба. Решението кога ще бъдат възстановени тренировките в школата ще бъде взето след консултация със съответните специалисти.

След инцидента концесионерът на спортната база д-р Симеон Симеонов коментира, че на стадиона има гръмоотводи, които функционират, преминали са през съответните замервания.

Случаят се разследва от Окръжната прокуратура в Русе. Следствените действия са насочени към изясняване на всички обстоятелства, свързани с изискванията за безопасност на футболното игрище, наличието и годността на мълниеносните защитни системи, състоянието и заземяването на електрическите тела, както и дължимото поведение в това отношение на съответните лица.

Организирана бе и съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол и Община Русе в спортния комплекс "Дунав". Целта е да се установи състоянието на мълниезащитната система на базата.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бооочее

    8 1 Отговор
    бочеее, боче
  • 2 ТОЯ ГЛУПАВ КЛОУН

    11 1 Отговор
    40 години сме се карали и били в спорта, отборът му бе създаден от шефа на ДС, срещу моя отбор. Още оттогава ми е битката с ДС, добави лидерът на ГЕРБ, АМИ БУДА ОТ 6 то КОЙ Е, АМИ ОТ 1во, АМИ ПРИ РУСНАЦИТЕ, АМИ ПРИ ПУТИН В ТУРЦИЯ, СПИСЪКА Е ОТ СОФИЯ ДО БАНКЯ,АМИ БАЛКАНСКИ ПОТОК, БСП ДА КАЖЕ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА
  • 3 Докога

    13 0 Отговор
    ще ни досажда тоя пръдльо!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кукуригууууу

    13 0 Отговор
    Бочето съвсем е изперкал!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КОЛКО МНОГО МИКРОФОНИ ИМА ПРЕД НАЙ - ГО

    8 0 Отговор
    ЛЕМИЯ ЛЪЖЕЦ И КРАДЕЦ НА СВЕТА ! ВМЕСТО ДА Е В ЗАТВОРА !
  • 10 Народът на България

    5 0 Отговор
    Лъжец, по-голям Лъжец, най-голям Лъжец- боко Лъжец!
  • 11 За какво ни показвате непрекъснато

    1 0 Отговор
    Крадеца Мафиот от Банкя?? И в костюм Мутрата сие Мутра!! НЕ СМЕ ГО ЗАБРАВИЛИ КОЙ Е И КАКЪВ Е!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол