Last news in Fakti

4 Септември, 2023 10:37 1 330 19

Пламен Димитров: Трябва да се промени механизмът на увеличение на минималната заплата

  • пламен димитров-
  • механизъм-
  • минимална работна заплата-
  • увеличение

Васил Велев от АИКБ уточни, че в някои сектори средният ще бъде по-малък от минималния доход. "Вариант е да се плащат еднакви заплати на всички или да се плаща в сивия сектор - в брой. МРЗ трябва да се изработи, не бива да се увеличава административно"

Пламен Димитров: Трябва да се промени механизмът на увеличение на минималната заплата - 1
Снимка: NovaNews

Отдавна се изработва повече, отколкото се получава. Над 40% от всички наети получават заплата до 1000 лева. Нискоквалифицираните работници се увеличават паралелно с ръста на МРЗ. Трудът догонва ценовите равнища. Механизмът на увеличение на минималната заплата трябва да се промени - да се вземат предвид 6-8 месеца от тази година, а не от миналата. Това каза Пламен Димитров от КНСБ за "Твоят ден".

По думите му между 10 и 12% от населението притежава собствен бизнес. "Ръстът на МРЗ ще бъде малко под 20%. Не е толкова рекордно, имали сме подобни проценти. Увеличението в ЕС на 10 членки е над 20%. 3 от тях пък имат над 30% ръст. Към момента увеличението е напълно логично, ще даде възможност за допълнителна конвергенция на доходите на над 1,5 млн. българи", заяви той.
От своя страна Васил Велев от АИКБ уточни, че в някои сектори средният ще бъде по-малък от минималния доход. "Вариант е да се плащат еднакви заплати на всички или да се плаща в сивия сектор - в брой. МРЗ трябва да се изработи, не бива да се увеличава административно", смята той.

Според него МРЗ трябва да се договаря по икономически дейности. "Имаме голяма диференциация на средните заплати в различните сектори. В IT сектора е над 4000 лева, в енергетиката и финансите средно 3000, в туризма и охранителния сектор - около 1000. Сумата на минималната работна заплата се получава от средната заплата за последните 4 тримесечия. След това се дели на 2, така се получава около 900 лева. При по-динамичните икономики, между 30-40% е съотношението между минималната заплата и средната", коментира Велев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 икономист

    4 9 Отговор
    Никой не работи на минимална заплата - хората работят за стотици хиляди левове.
    Заплатите трябва да се намалят за да влязат свежи проходи в хазната

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 провинциалист

    7 1 Отговор
    "МРЗ трябва да се изработи, не бива да се увеличава административно" - само на теория. При административно увеличена инфлация, това си е чиста кражба.
  • 4 харпуцумян

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "икономист":

    Право думаш колега, важен е бизнес модела аз мога да дам следната прогноза.
    Колкото повече външни инвестиции са привлечени с успешни бизнеси тук то толково повече приходи ще се реализират в хазната. Минималната заплата трябва да се замрази или дори намали, за да може да има повече пари за средния и едрия бизнес под формата на данъци и без това никой както казахте не работи за минимална заплата
  • 5 Заплатите

    7 1 Отговор
    трябва да се намалят. Цените също! Заплати на депутати, дори в Комисии до 2000 лв.,без коли, охрани, и др. България затъва в дългове, а няма реално производство с висока, добавена, стойност. Заплатите вече са европейски, но 4000 лева да не ти стигат за ток, парно, води, бензин, услуги, храни. Ситуацията е много сериозна, за периферна държава с унищожена икономика, като България.
  • 6 Хъхъ

    13 0 Отговор
    като съкратите администрацията с 80% направете минималната заплата и на 1500 няма да има проблем. До тогава по добре не пипайте ако няма да се правят реформи !
  • 7 Важно

    8 1 Отговор
    Къде ще остана правилото прието от ЕС МРЗ да е 50/100 от Средната за Страната . Май нещо не ви изнася и не говорите за това
  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор
    СиндикатитеОбслужват не работниците а Бизнесът
  • 9 !?!?!?

    6 1 Отговор
    Минималната работна заплата в частният сектор трябва да е 1000лв. чисто към момента за цялата страна. Повишаването и да е образувано от ценните на електроенергия, водата, горивата и храните.
  • 10 Бегай !

    6 0 Отговор
    На говедата в НС им е екстра.Получават безбожни заплати за нищоправене в/у минималната заплата.На всеки 3 месеца си вдигат заплатките.
  • 11 Найдобре

    3 5 Отговор
    Заплатите трябва да се намалят, а не да се увеличават по този начин ще се накарат хората да работят повече за да съществуват и следователно ще се вдигне кредитния рейтинг на държавата и БВП

    Коментиран от #12, #16

  • 12 провинциалист

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Найдобре":

    Това е класическа рецепта за заробване.
  • 13 анаостас

    2 0 Отговор
    Най-добре да се плаща на свършена работа, а не на време. Така продукта на труда, ще е реален
  • 14 стига с тия заплати

    0 2 Отговор
    вдигайте пенсиите и ТЕЛК овете.
    Като не могат да си извадат ТЕЛК - да работят
  • 15 коментар

    1 0 Отговор
    Пламен за пореден път показва неразбиране на ситуацията.
    В момента е не само проблема с МРЗ но по голям е проблема с квалификацията на персонала.
    Млади мъже - продавачи на топла витрина и на каса.
    При положение че в Д,оландия дават 2300 чисто + 200 лв купони.
    Но искат квалифицирани хора
  • 16 Гражданин

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Найдобре":

    Е много "ум" се шири по тази твоя глава, сигурно работиш на 5 или 10 работи а ?? Нека да вдигат на всички работещи заплатите, а твоята да я намалят, че да вдигаш кредитния рейтинг и бвп на държавата.
  • 17 Фен"

    2 0 Отговор
    Укрепването на дружбата между контролни органи и феодали работодатели води до сегашните резултати на Пл.Димитров. Постоянното отлагане на премахването на стажа за определяне на заплатите в държавния сектор и липсата на такъв в частния. Ощетява работника, които работи дълги години за без пари или на нисък осигурителен праг.Нека Димитров не се прави на остроумен а да си върши работата.
  • 18 Вълк единак

    1 0 Отговор
    Ей тоя Димитров от 10 години пие от кръвта на народа да го е...

    Коментиран от #19

  • 19 Той и Димитър Манолов

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Вълк единак":

    от "Подкрепа" не близват и капчица кръв, а пият - познай какво.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол