Last news in Fakti

4 Септември, 2023 21:14 1 428 10

Шефката на фирмата, управляваща интерконектора с Гърция: Пазарът става по-предсказуем, цените стават по-разумни

  • природен газ-
  • интерконектор-
  • гърция

Компанията ICGB е перфектен модел, който показва, че има сътрудничество между българско и гръцко правителство, каза Теодора Георгиева

Проектът IGB допринася България да бъде ключова страна, тъй като тя се намира и на ключова географска позиция, която не може да бъде подмината. IGB надхвърля значението си за България като се превръща в основен транзитьор, който може да покаже своите реални резултати. Това коментира Теодора Георгиева, изпълнителен директор на преносен оператор ICGB в предаването „В развитие“ на Блумбърг България.

„Компанията е перфектен модел, в който показва, че има сътрудничество между българско и гръцко правителство. Показва, че всяка една стъпка е по-стабилна и по-стратегическа.„

Още преди да има отбелязана една година от функционирането на газопровода, IGB е почти запълнена и в тази връзка се мисли за разширяване на капацитета на проекта, защото той се оказва от стратегическа важност не само за България, където осигурява почти 50% от потреблението, но и за LNG терминала в Александруполис , както и пътят към Украйна, който се превръща в тенденция за разширяване заради големия интерес в региона.

Разширяването е процес, който се води не само от компанията, но и от газопреносният гръцки оператор ДЕСФА. Тенденциите са сериозни като Александруполис има голям потенциал и затова операторът планира да построи компресорна станция като това което се планира е - разширяване за 3 млрд. кубика до края на следващата година и - 5 млрд. капацитет, което е целта на IGB, до месец май 2025 година.

„Това което ние трябва да направим като допълнителна инвестиция е по-малко спрямо задълженията на компресорната станция. Помощта ни ще включва допълнителни оборудвания, които биха обезпечили безпрепятствен пренос за по-сериозни количества от сорта на 5 млрд. кубика.„

Интерконекторът между България и Гърция е от важно значение, защото той е единственият газопровод свързан с трансадриатическия газопровод и с влизането в експлоатация на проекта започна поток, който да обезпечи обратен поток към Молдова и Украйна.

Пазарът става все по-предсаказуем като цените също стават по-разумни. Важно е да се мисли по-стратегически, да се сключват по-дългосрочни договори и рискът да се миксира, така че ефектът да бъде най-добър за потреблението. От гледна точка на енергийното търсене газът ще продължава да бъде фактор години напред.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алабаланици ,

    8 1 Отговор
    цветя и рози според госпожата !
  • 2 Запознат

    11 1 Отговор
    ...само оставаше да разбираш и от търговия с газ ...изключително ниска топка
  • 3 приказки

    7 1 Отговор
    под шипковият храст, налапайте се хубаво щот няма да е вечно
  • 4 ТАЯ ШЕФКА С КОГО И КАКВО Е ПРАВИЛА ЗА ДА

    10 1 Отговор
    СТАНЕ ШЕФКА НА КОНЕКТОР - ВОДОПАД ?
  • 5 Баце ЕООД

    6 1 Отговор
    Йеееш, ей сега като падне дотацията на газа, точно преди гражданите да излязат на независимия пазар, пак ще си говорим
  • 6 йхнкхйких

    7 1 Отговор
    Каква е тази некадърничка !
  • 7 Леле

    4 1 Отговор
    И фирми ли трябва за една тръба?

    Аман от бюрократи
  • 8 пенко

    2 0 Отговор
    БГ -СКАНДИРАНИЯ : " И ТОВА Е РУСКИ -ГАЗ ---- И ТОВА Е РУСКИ ГАЗ --САМО ЧЕ ПРЕЗ ПРОДАЖНИЦИ - КОМИСИОНЕРИ ОТ--- ПиПиДайБе " !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 9 Василена

    0 0 Отговор
    За битовия потребител това е важно. Да има сигурни доставки на нормални и стабилни в месеците цени. Доволни сме и ще продължим да си ползваме газовите уреди.
  • 10 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Иновациите и инвестициите в енергийния сектор играят важна роля за нашата бъдещност. По-разумните цени и предсказуемостта на пазара са важни за стимулиране на такива инвестиции. Това е страхотна новина за всички, които се интересуват от енергийната сигурност."
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове