Last news in Fakti

5 Септември, 2023 09:57 1 467 11

Филип Гунев: Окуражително е, че получаваме средства за липсващата част от границата, но те са недостатъчни

  • филип гунев-
  • мвр-
  • граница-
  • мигранти

МВР е сляпо в 1/3 от българската граница, заяви бившият зам.-министър на вътрешните работи

Филип Гунев: Окуражително е, че получаваме средства за липсващата част от границата, но те са недостатъчни - 1
Снимка: БГНЕС

Продължава да расте броят на мигрантите в страната. Само преди дни полицията задържа над 80 мигранти в камион край София.

"Проблемът е ясен, в 1/3 от българската граница МВР е сляпо, там няма охранителна система, трябва през 50 метра да се слага по един полицай да следи и да пази денонощно, за да може да се предотврати реално преминаването на мигранти", коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в студиото на "България сутрин".

Според него е окуражително това, че страната ни е получила тази година допълнителни средства, които ще бъдат насочени за доизграждане на сигнално-охранителна система по липсващата част на границата. "Тези средства не са достатъчни. След 2-3 години можем да имаме завършена цялостна система по границата, която поне да намали този поток в някаква степен", каза още Гунев пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и проблемите, свързани с тежките произшествия по пътищата. "Мисли се в правилната посока, ефективни наказания със сигурност няма. Виждаме го заради ниската събираемост на глобите, която миналата година падна драстично и това трябва да се промени. Това попада в по-голям проблем, свързан с това как се прилагат административните наказания в България. Гледат на събираемостта на глобите като един аспект и когато стигне в парламента започват дискусии как ще събираме всички глоби, започва да се говори за глобите по пътищата, но реално не се мисли в тази посока, а по-общо", подчерта Гунев.

Според него това, което е казал премиерът акад. Николай Денков като идея, след 15 минути шофьорите да си получават глобата и да бъдат задължени да я платят, би било пробив. "Но за това, какво мисли премиерът и това, което ще се случи в НС, съм малко скептичен. Другата промяна е превенцията от гледната точка на инвестиции за безопасност. Ще чакаме да видим бюджета, дали ще има заложени едни сериозни средства, премиерът обеща да се инвестира в общини, да се изграждат повече вдигнати полицаи", припомни Гунев.

По негови думи безопасността в България трябва да бъде свързана с масивни инвестиции, в превенция от гледна точка на инфраструктурата. "Прави се на парче. Нито една община няма план. Трябва да има сериозни инвестиции и промени в законите, там със сигурност има какво да се направи още. Тези мерки, за да ги видим, ще отнемат години. В много европейски страни се измерва средна скорост по магистралите, но затова трябва да се мисли", категоричен е Гунев.

Според него в страната ни има много планове и стратегии, но те или се прилагат половинчато, или никой не анализира ефекта от тях. "Тук резултатите са видими и когато не се случва нищо след тях, поне е ясно, че резултатът е нулев. Според мен трябва да се повиши аналитичният капацитет на Агенцията по безопасност на движението, за да могат да произвеждат анализи, които да доведат до някакви реални резултати", посочи бившият зам.-министър на вътрешните работи.

Той подчерта, че има проблем и със съдебната реформа. "Трябва ефективно да се прилагат съществуващите наказания и съдии и прокурори да не гледат да сключат споразумение, за да отчетат дейност, а реално да търсят прилагането. МВР в по-голямата си част е сляпо за решенията. Затова анализът, който МВР представя на депутатите, се базира на тежките ПТП-та. Всички проверки малки и червени флагчета, където полицията не се вика, МВР за тях не разбира, те не влизат в анализа, разбира, когато станат тежки ПТП-та. Това също би дало градивност на наказанията", е на мнение Гунев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 без граница

    1 1 Отговор
    не е добре . Ако ни нападнат врагове извън евросъюза - да се предадем незабавно . Полша строят казарми , окопи . Граниим с Турция, Сърбия и други държави дето не са в ЕС . Някой печели от мигрантите .
  • 2 С няколко

    3 0 Отговор
    думи - парламента е напълно ненужна хранилка.
  • 3 ТаУмВзе

    2 0 Отговор
    Ква Граница бреее! Крадете и от Канала за уж бежанци. Тука им Хрантутим децата и жените, докато бивша Европа се Ислямизира.
  • 4 не знаех

    3 0 Отговор
    Охооо ,ама ние и граница ли сме имали !!!
  • 5 Kирил

    0 0 Отговор
    Никакво значение няма каква техника и какви милиарди ще се налеят за охрана на границите. Безмислено е щом там са бг полицаи и граничари. 200 евро и минаваш
  • 6 който няма

    2 0 Отговор
    камери и хора прави акции с партнйори . 5 пожарникара, 5 военни , 5 граниари , 5 полицаи , 10 от студентите и готово . Отряд да обикаля и хваща такива , като Галев , Божков, Пепи Еврото . С цел не да чакат турски акции за подпомагане , да направят обходи . Ще напълнят 3 лагера с бежанци , ще хванат и поне 40 каналджии с мигранти .
  • 7 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Не Крадете достатъчно ли! Бухахах Едно време на Браздата се Стреляше де.

    Коментиран от #10

  • 8 Какво значи това -

    1 0 Отговор
    Липсваща част от границата?... Тя май цялата липсва.
  • 9 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    1 0 Отговор
    Не може всичко наведнъж, оградата, камерите ... е нещо, което се прави години наред. Прави се план и се работи по него. Тази година правят 20-30 км ИСТИНСКА ОГРАДА, другата година още толкова и след 5 години по цялата граница ще има ограда и камери.
    А ние какво вече 5-10 години нищо не правим, "патриотите" направиха една бутафорна ограда и откраднаха едни пари и след това нищо.

    Правим ограда ама не на самата граница, а на 200м или на 500 м от границата, правим път нежду оградата и границата, слагаме камери и обикалят гранични полицаи са втомобили по този път. И полицаите като видят мигранти отива при тях, но не за да взимат подкупи/корупция/ 500 евро на човек, а за да ги върнат откъдето идват.
  • 10 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    "Едно време на Браздата се Стреляше"

    Стреляше се най-вече по тези, които искаха да излязат от България.

    Кога ще проумеете, че на света няма нищо безплатно, за всичко се плаща здравеопазване, полиция, образование, армия... или с осигуровки, или с данъци или както е у нас с мизерни заплати и високо 20% ДДС за храни, лекарства ... По онова време България е харчела 40%-50% от БВП за граничари и армия и народа мизеруваше за да храни граничари и армия. Сега за армията се харчат 3% от БВП/включая пенсиите/ и за полиция и граничари още 3% от БВП. А една част 30%-35% от народа живее много добре, друга част от народа 20%-30% се справя и само 35%-45% от народа мизерува.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове