Last news in Fakti

5 Септември, 2023 10:31 6 562 44

Ангел Попов: Мярката за отнемане на автомобили на пияни и дрогирани водачи работи перфектно

  • ангел попов-
  • автомобили-
  • отнемане-
  • закони

У нас няма респект към закона и затова има толкова много рецидивисти на пътя, заяви представителят на Европейския център за транспортни политики

Ангел Попов: Мярката за отнемане на автомобили на пияни и дрогирани водачи работи перфектно - 1
Снимка: БГНЕС

Мярката за отнемане на автомобили на пияни и дрогирани водачи работи перфектно. Втурнаха се депутати, адвокати и юристи да казват, че не работи и не си дават колите. Това са мерките и това е пътят. Така Ангел Попов от Европейския център за транспортни политики коментира пред Euronews Bulgaria последните промени в Наказателния кодекс, свързани с конфискацията на автомобили, както и зачестилите инциденти с убити хора на пътя.

Според Попов „убийците не са само пияни и дрогирани“, а високата скорост, лошо поставени знаци, дупките, мантинелите и пр.

„Знаете ли, че има знаци, които подвеждат и те са на хиляди места в страната. Никой не знае колко са те и къде са поставени, това е работа на АПИ“, обясни Попов.

Относно мерките, които ще бъдат взети от страна на правителството след катастрофата на ул. „Гурко“, където шофьор с над 2 промила алкохол в кръвта бутна и уби на място 15-годишно момче на пешеходна пътека, експертът коментира: „Какво анонсира държавата, освен да отнема автомобилите Ще увеличат санкциите, ама събират ли ги? Нека кажат колко от санкциите събират!“

Попов даде пример с Германия и Австрия, където нещата са „изключително сериозни“. „Веднага те поставят на мониторинг, вземат ти книжката, провинилият се шофьор трябва пак да мине изпити, а глобата е над 30 000 евро“, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мярката за отнемане на

    20 4 Отговор
    на чекмеджетата на самозабравили се играчи на едро работи перфектно

    Коментиран от #28

  • 2 ХАХАХА

    28 2 Отговор
    Колко перфектно бе джанъм? Само вчера имаше справка за 34 хванати с алкохол и наркотици. Стига реклама .

    Коментиран от #14

  • 3 С танка

    26 11 Отговор
    Като прочера "европейски" и ми става явно, че ще е някакво невероятно фашистко и тоталитарно изказване
  • 4 така е

    5 0 Отговор
    в бг повтарямоста има място - пет пъти пян нехванат , спестил 5 коли . Хазарта за зависимите има огромни пропорции по ТВ , Лотарии, ТОТО , ЕВРОФУТБОЛ . Отделните случаи не ни интересуват , но има хора с повтаряемост . Държавата не им предлага алтернативи .
  • 5 Срещу кого?

    28 3 Отговор
    Колко скъпи возила сте отнели???????

    Коментиран от #29

  • 6 СЗО

    27 11 Отговор
    Марката работи перфектно, защото хората още не са започнали да съдят МВР за неправомерно отнемане на мпс. Изчакайте 1 година и тогава ще говорим

    Коментиран от #9, #12

  • 7 един

    20 10 Отговор
    И да не работи перфектно,на 100% съм убеден,че ще ограничи сериозно употребата на алкохол и наркотици от шофьорите преди да се качат на волана!
  • 8 Темидец

    27 3 Отговор
    Перфектна,нищо,че е незаконна.Направете един закон юридически издържан.
  • 9 Шопо

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "СЗО":

    МВР е ОПГ всички началници на ОД на МВР трябва да бъдат сменени.
    На КАТ също.
  • 10 Само да попитам

    12 3 Отговор
    Кой по дяволите е соросоида ангел попов?

    Коментиран от #11

  • 11 Ами кой

    15 7 Отговор

    До коментар #10 от "Само да попитам":

    Един човек, който застава с лицето си, с името си и аргументите си, за да защити мнението си. Сега си отговори кой си ти?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вражалец

    22 3 Отговор
    Ако на този специалист тестът за наркотици даде фалшив резултат,друга песен ще запее.

    Коментиран от #33

  • 14 Ами да!

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    При същата гъстота на проверките преди хващаха много повече. А може и повече да проверяват. За тази година за проверка за алкохол са ме спирали три пъти, като двата бяха през август.
  • 15 Мнение

    16 1 Отговор
    То е лесно да гониш кокошкари по селата. Даже перфвктно се отчита. Въпросът е за София и др големи градове? Защо не работят мерките? Защо каро стане беля в София го отнася провинцията. Експерти били ?!?!?
  • 16 Вихо

    21 2 Отговор
    Да ти вземат колата заради лекарства , дано това ти се случи на теб многознайко!
  • 17 Гостът

    13 9 Отговор
    Аз не знам, какво толкова му е сложното да съберат глобите. Приемат един закон, при нарушение те уведомяват за санкцията по имейла или чрез есемес. И те уведомяват че книжката ти е невалидна докато не си заплатиш глобата в НАП. Вадач който управлява с невалидна книжка или без шофьорска книжка се наказва с лишаване от свобода от 3-5 години и глоба от 20 000 лв. всяка година глобата се актуализира с индекса на инфлацията точка. Който счита че е наказан не правомерно може да заведе дело само след като изпълни горното. Ако спечели делото парите се връщат, а за престоя в ареста го обезщетяват.

    Коментиран от #34

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дали Законът е един за всички?

    5 1 Отговор
    Аш не жнам добре бъльгаршки, щото можи да шам бъльгаршка принцеса, княгиня, дулсинея, баронеша, херчогиня и ако щете баршала(бълг. - барсала) ама от бъльгарите по-големи шеляни, прощаци и глупаци няма и май много шрам! Жатуй все кажвам, че шъм ишпаньолька, и моят род нашила е побъльгарен! Той, родът ни де, е много щрадал и още щрада, доде тати Моню не ши върне вшишки имоти в тая пушта старна, подарени му от неговите местни ратаи и шлуги! А иначе ние с моят шапруг Мунюс многу обишаме авантата, далаверите, шмекеруването. И най-вече обишаме екшкуржийте, ама друг да плаща! Викат ни, че шме били търтеи! Може и тъй да е, ама аш многу обишам папагалите, и у дома имам чяло щадо! И мно-о-го щрадам, ако Муньо ша напие ш маштика и напуши ш марихуана, и беж да ишка ижтърве някой! Жатуй шам решила да да гледам мамуни. Не шамо, жащото по‐трудно може да ижбягат, но и щото прилишаме на тях - като тях шме рунтави и нахални.Та шкоро ште напълня поне пет щаи в татювия дворец. А Муньу ша гледа охлюви.
  • 20 Поп Спиро

    3 1 Отговор
    Поп Спиро: До Калинка-Саксова!
    Подкрепям, чедо, дядо Онуфрий изцяло! Той има голям житейски опит и не само сандалите и задницата на татко ти Моню2 е целувал, а и на др.Тодар Живков, и на Боко, и на Андрюшата Луканов и на кой ли още не, но от скромност го крие! Ние в Светия Синод до един, чеденце сме грешни - кой мастичка, кой пафка МариХуанки, кой шмърка линийки и петолиния, кой с меки китки, кой на деца налита, кой през ключалка монахините наднича, кой.....Затуй, чеденце, си мълчим, траем и не взимаме отношение по никой проблем! Получаваме си редовно хонорарите, Боко редовно дава по някой милион народна пара да си правим весело. Защо, дъще, да се напъваме?! Защо, душко, да си разваляме рахата? Тя, Държавата ни вече е тотално такована, че изтървана, та ние ли ще я оправим?! Ей го на! Щом Негово Преосвещенство мълчи и целува, и той на татка ти туй и онуй, защо ний пък да се излишно тормозим?! Така, че с Мунюс пийте за живите и за умрелите, пафкайте Хуанки, шмъркайте квадрати и ромбоиди и си карайте каляските, пардьон, колите! А, ако беля сторите и утрепете някой, спомнете си Вапцаров, запалете свещичка, кажете "Отче Наш!", прекръстете се три пъти и търсете или тати Моню2, или Боко, или Дилянчо Пеевски, или Гешев Иванчо, или Бобката Сарафов, или Пинокио, пардьон, Роско Плевнелиев, или Ахмед Соколето... Ще ви извадят от батака тутакси!
    Ваш чак до края на Света!
    Поп Спиро
  • 21 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 2 Отговор
    Вече има респект към закона - тези, които вземат лекарства предпочитат дясното място, а тези които пият и се друсат, пак си вършат същото. Държавата прилича на колбасарница - всичко заедно с костите се пуска в мелницата. После на съдебните органи ще им хрупка, ама карай да става джумбиша! В мелницата, заедно с "лошите" пускат и хванатите с фалшивите тестове, заради лекарства, за да усетят и те строгостта на закона! А този сладкодумен европолитикант, ако чакаме от него да ни покаже как е в Европа, ще дочакаме да видим на баба хубостта!
  • 22 Именно

    2 1 Отговор
    Ами да направят подобни провинения със също толкова тежки глоби - 30хил. евро звучи добре и поне няма да е дискриминационно.
    До изплащане на сумата в някакъв срок, нека задържат колата за гаранция (поне ако е собственост на извършителя), и ако не платят да я продават/конфискуват.
    Глобите да се увеличават рязко и увеличаване на промилите и на км/ч, и особено на рецидивите.
    Първият път може и да не е 30хил. евро (но да не е и нещо символично!), стига да не е довело до някаква щета, но повториш ли - ядеш "тоягата" дори и да не е пострадал никой и нищо да не е счупено.
    Рецидивът показва висок риск да потрети и вече да е фатално.
    Но това взимаме ви колата ... ама тя не е моя ... ама то трябва доброволно да подпишеш че я даваш ... това са само врътки за своите хора да се измъкват - тоест пак е избирателно.

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аззз

    12 0 Отговор
    Никой не е против прилагането на такава мярка. Проблемът идва от там , че ако на редовия гражданин му излезе положителна пробата, това се смята за неоспорим, а ако със същия тест на полицай му излезе положителен, го изкарват, че е на хапчета и незнам още какво = законите и наказанията са ефективни, когато се прилагат без оглед на длъжност и обществено положение - това е и причината хората са ненавиждат полицаи, политици и друга подобна сган. И още когато законодателя е толкова смел при налагане на санкции, трябва да има и отговорността да поеме вина и да обезщети по всякакъв начин, тези на които се окажат фалшиво позитивни тестовете. Обезщетението трябва да включва: компенсация за унижението, което са причинили, задържайки те, обезщетение за пропуснати ползи, за времето през което не можеш да използваш автомобила си, а ако това ти е професията - не ми се мисли колко трябва да плащат, отнемане на лиценза на фирмата вносител на въпросните тестове и спирането им от прилагане, сезиране на съответните институции и спиране на производство на тези тестове. Нещата не са толкова прости и еднозначни = когато взимаш решения, трябва всеки по веригата да носи персонална отговорност. Иначе съм твърдо за отнемане на МПС и книжка доживот, но при доказано по неоспорим начин провинение = всичко останало е пълнене на джобовете на корумпирани катаджии и адвокати.
  • 26 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "Именно":

    Добре ама пияните и наркоманите ще си купуват коли по 1000лв. пак ще пият и ги подаряват на КАТ.
  • 27 Комшия на Цацаров

    1 0 Отговор
    Преди 33 години най-тежките присъди бяха при катастрофи в, които има загинал(и)! Даже и да не си пиян или дрогиран, щом има жертви, лежиш с години! Днес на 99% са с условни присъди! От такива като Гешев Цацаров, Филчев, и т.н. Правосъдие има за едни, а за други има БЕЗНАКАЗАНОСТ и СЛОБОДИЯ! Да не забравяме и пародиите на министри в МВР и в Правосъдието! За 33 години един успешен няма! По-тежки, но и реални присъди! А колата и да се отнеме, престъпникът от комшия, роднина ще вземе или ще открадне и пак ще нарушава закона! НА ВСЕКИ ОТ НАС МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ ДА ЗАГУБИ БЛИЗЪК, НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН! Едва ли не в съда не се съдят виновните, а пострадалите! Няма страх ни от Закон, ни от Господ! (То Църква в България има ли?!)
  • 28 Тоя дрънка

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мярката за отнемане на":

    Пълни ГЛУПОСТИ каквото и да вземат и направят няма напредък вече всичко е оттървано няма го спокойствието и отговорността на което бяхме въспитавани преди демокрацията то няма пътища няма умни хора да напътства и водят народа а обратно мушенници и обирджии никой не го засяга нищо. Когато стане най лошото се започва уж някаква дейност и до там.само това умеят управляващите нищо друго

    Коментиран от #44

  • 29 Минчо

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Срещу кого?":

    Май управляващите идват с хъс да глобяват пишат фишове всява страх по пътя друго не могат. Алкохол и други подобни никога не съм употребявал ще ми е интересно да излезе положителен тест кво ще стане. Но на тез дет карат почерпени нее правилно да се причини лошо на други хора. Тоз човек се хвали че работел дръжки то пиян не мисли много качва се и кара не се замисля после съжалява и там трябва да се съсредоточи господина преди качването в колата а не след това да бърза да вземе колата щот нее прав с хвалбите и примерите които дава и знаем. Ако не може да си отива веднага без заплата друг да дойде не да плаши с колата
  • 30 АПИ

    5 1 Отговор
    Първо трябва да се вземат колите и книжки на 80% чиновници, особено от високо ниво, после полицай, кат, дай, собственици на гОлеми фирми и без апел и тогава вече може да говорим и за народа.
  • 31 НЛО

    2 1 Отговор
    Мярката работи колкото МВР залавя бежанците в София и около София.Къде е автокъщата на МВР за отнетите МПС без съд и прокуратура в полза на държавния бюджет.
  • 32 Пипи

    0 3 Отговор
    Целият закон е само за обикновените хора! Освен това например чух, че лабораторията в Св. Анна, а сигурно и във ВМА си е тяхна-на полицията и държавата. Т.е. фалшиви положителни тестове няма да има! Защото после ще съдиш държавата! Веднага питам защо не позволят частни лаборатории да правят тестове! Сигурна съм , че те ще направят такива за 1 месец, а не за 6! Може би ,защото на частника не можеш да му наредиш всичко да е +.
  • 33 Само че

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Вражалец":

    Него и подобни няма да ги тестват.това е за масовката.
  • 34 Уииичооо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гостът":

    Ти стой 5 години в затвора пък после те унивинят и ти заплатят.доста тъпо!!
  • 35 Баба, цоцолана

    3 1 Отговор
    Полицята(милицията) знаят къде, какво, как става. Рецидивистите по селата и малките градове. Дрогираните
    И пияни, каращи в големите градове, всичко се знае.
    Но батко и братко е над всичко това. И така до следващия инцидент и всяко чудо за три дни.

    Коментиран от #43

  • 36 И ти като беше

    0 0 Отговор
    Зам министър на транспорта какво направи по въпроса бе джанъм…..????
  • 37 Шофьор

    2 0 Отговор
    По Татово ти отнемаха ППС/МПС, ако те гепят да цапцаросваш държавно или частно имане - конфискуваха средството за придвижване, отделно други съдебни санкции. Т.е. имущество за имущество. Нелепо е за административно нарушение, макар и тежко - престъпление си е да шофираш с над две ракии, да ти отнемат имущество! Затвор, каторга, бой, секс и др. за превъзпитание + солена и събираема/изработваема глоба - да! Ще има яки държавни издънки по разни съдилища за неправомерно отнето движимо имущество. И познайте кой ще плаща? Пак...
  • 38 Предложение Настимиреее

    2 0 Отговор
    А нека го изгласуват колкото промила от 1.2 нагоре, толкова (резултата от кръвната проба х10) месеца ефективна пандела! Без право на условна и съдебни споразумения!!! Бърза съдебна процедура, както в Щатите, от случката веднага през лаборатория, съд и на 5ият час вече търкаш нара. 2 промила = 20 ефективни месеца, 3 = 30 и т.н. Без приспадане на тва, че си бачкал, а бачкането задължително и целия надник на полза Роду!!! Ай да видим колко пиянки ще посмеят да се качат в кола, след третия месец?!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 д-р Мирослав Балчев

    2 0 Отговор
    Не е достатъчно да се отнеме автомобил на пиян или дрогиран. Нали утре ще се качи на друг автомобил?! Трябва да се отнеме книжката за вечни времена. А ако пак се качи да кара с отнети права - да се отнема и втората кола и глоба х 2 /за второ нарушение, х 3 за трето и т.н. Това са потенциални убийци. Утре ще те смачкат както си пиеш кафенцето на някой ъгъл...Никакви компромиси!
    Интересно е все пак, ако открадне кола, напие се и пак го хванат. Какво ще стане с откраднатата кола. Имам предложение. Откраднатата кола се връща на собственика, а пияния плаща глоба в размер, колкото е стойността на откраднатата кола. Иначе ще има бум на откраднати коли
    Впрочем, освен да се санкционират пияните водачи какво се прави за да е нацията трезва? Държавицата сама провокира хората да пият, да катастрофират и недай, Боже, да убиват, а след това им търси сметка. Нещо извратено има тука. Няма стремеж към трезва нация. Няма кампании за трезви хора. Няма обучение, възпитание хората да бъдат трезви! Не, умереното пиене не е решение. Пиенето "в малки дози, но редовно" води до непоправими злополуки. Защото малката доза днес е 25 гр, утре 50, следват 2 Х 50, 1 х 100, 2 х 100 и БУМ! КАМБАНИТЕ БИЯТ. А ще е хубаво да бият само за празник, за веселие. Защо веселието в BG винаги се сврзва с пиене на алкохол? А и не само веселиего. Българинът винаги ще намери повод за наздравица - родило се детенце, пъпчето му паднало, появило се зъбче, после зъбчето му паднало, станало на годинка, н
  • 42 Халваджан

    1 0 Отговор
    Хайде сега ,също такава много яка мярка и за бръмчащите моторджии ,защото 100% е сигурно че не са в ред главите им .
  • 43 Халваджан

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Баба, цоцолана":

    Хайде сега ,също такава много яка мярка и за бръмчащите моторджии ,защото 100% е сигурно че не са в ред главите им .
  • 44 Ти дрънкаш

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тоя дрънка":

    Сигурно си бил дърта номенклатура, че ти харесва мизерния социализъм.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове