Last news in Fakti

5 Септември, 2023 11:30 1 509 14

НА ЖИВО: Започна изслушването на Илиана Иванова в Европейския парламент ВИДЕО

  • илиана иванова-
  • еврокомисар-
  • изслушване-
  • европейски парламент

Кандидатът ни за еврокомисар ще отговаря на въпросите на две комисии

В Европейския парламент тече изслушването на българския кандидат за еврокомисар Илиана Иванова в Брюксел. Тя ще отговоря на въпросите на 2 комисии – по промишленост и енергетика, и по култура и образование.

В предварително подготвените си писмени отговори Илиана Иванова заявява, че приоритетът ѝ е лидерската позиция на Европа в научните изследвания, привличане на таланти и спиране на изтичането на мозъци.

Като основни приоритети Иванова посочи разитие на образованието и уменията, на иновациите, както и на сближаващата роля на културата в европейското общество.

"Важно е да се инвестира в разнообразието на талантите, развитието на уменията им. Ще подкрепя също разнообразието на бенефициентите и ще работя в посока насърчаването на повече жени да участват в програмите", каза тя във встъпителната си реч.

Иванова посочи, че ще работи усилено в посока на изграждане на европейско пространство на образованието. По нейни думи е необходимо да се създаде съвместна европейска образователна степен, както и да се признават образованията на гражданите на различни държави, част от ЕС.

"Ако спечеля доверието Ви, ще мобилизирам всички налични ресурси за работата си. Европейците са сред най-добрите учени и иноватори в света, лидери и автори на публикации и патенти. В областта на иновациите, обаче, инвестициите не са достатъчни", посочи родният кандидат за еврокомисар.

"Ще направя всичко възможно да постигна целите. Ще работя за стабилен и достатъчен бюджет. Има допълнителни възможности за публично и частно развитие. Ще се съсредоточа върху възможности за развитие на авангардни технологии, за да сме лидери в технологиите за цифрово и зелено бъдеще", посочи Иванова.

„Трябва да обединим всички средства за достъп до високи постижения в целия Европейския съюз. Винаги е добре да се опростят процедурите, за да намалим процент на грешки. Европейският център за иновации също е важен инструмент за рискови европейския предприятия. Крайно време е да гледаме на „Хоризонт Европа“, като възможност за водеща роля на ЕС в световен мащаб“, посочи тя.

Иванова подчерта, че най-ценният ресурс на ЕС са европейските граждани и там трябва да се инвестира – образованието.

„Основната ми цел ще бъде образованието. Ще работя за установяването на съвместна европейска образователна степен и цифров преход, включително по програмата Еразъм+“, заяви кандидатът за еврокомисар.

Тя подчерта, че осъзнава отговорността, която трябва да носи до края на мандата.

„Ще дам обещания само за онова, което съм сигурна, че ще постигна. Ако бъда избрана, ще работя за ефикасните инвестиции и ще разгърна пълния потенциал на възможностите“, заключи Иванова уводните си думи.

Българският кандидат за еврокомисар Илиана Иванова е изслушана днес от две комисии на Европейската комисия. Тя ще трябва да замени Мария Габриел, която се оттегли през май, за да поеме постовете на вицепремиер и външен министър.

Припомняме ви, че ресорът, за който отговаряше Мария Габриел и сега вероятно ще бъде поет от Илиана Иванова, е иновации, научни изследвания, култура, младеж. Той разполага с доста сериозната сума от 120 милиарда евро за целия мандат на Комисията.

Очаква се в сряда председателите на политическите групи да обявят процеса по изслушването за приключил, но официално Илиана Иванова ще заеме поста, след като мине и вотът на евродепутатите на 12 септември.

Източник: БНР


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    23 0 Отговор
    Калинка
  • 2 Боруна Лом

    21 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ Е АНИМАЛ ПЛАНЕТ.... ЕДНАТА ЖИРАВ, ДРУГАТА ОФСЬ! ЖАЛНА НИ МАЙКА!
  • 3 Мнение

    13 2 Отговор
    Трябва да говориш на БЪЛГАРСКИ!
  • 4 Никси

    9 1 Отговор
    тъз от коя партия и издигат кандидатурата ? !!!.

    Коментиран от #10

  • 5 комунистче

    8 0 Отговор
    бацето най обичаше плашливи и послушни женички да управлява и назначава в администрацията, с тях му беше най лесно, защо не махнете превода, поне да разберем дали английския го знае добре
  • 6 ТаУмВзе

    8 0 Отговор
    Тва Мънка, докато срича Репертуаро! БУХАХАХХА

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 дъно

    5 1 Отговор
    герберастка калинка, поредната, дъно.....
  • 9 сама намесвана

    4 0 Отговор
    гробарска пача...Хаир да не види ....
  • 10 това е ясно

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Никси":

    илиана обща мисирка...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 да го лапни

    3 0 Отговор
    целия и да си задави....

    Коментиран от #13

  • 13 321

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "да го лапни":

    Точно това прави жинъ ти, га ти си на работа. И и обяснявамкак да не се дави, ама тя обича дълбокото...
  • 14 София

    0 0 Отговор
    Как мога да се свържа комисар илияна иванова за крила на хора. Чух че илияна иванова закрила хората които има нужда и проблеми била белгия град брюксел
    Защита Европа наши българи
    Моля ви искам да пратя писмо или да си правя час при нея ако трябва принея ще ходя
    Нуждая се да говоря с нея пишете ми как да се чуя с нея
    Жена сам на 51 г
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове