5 Септември, 2023 12:29 1 137 4

Алекси Кесяков: Трябва да обичаме повече себе си на пътя

  • алекси кесяков-
  • пътища-
  • движение

Да бъдем толерантни и да не се гневим, препоръча експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ София

Алекси Кесяков: Трябва да обичаме повече себе си на пътя - 1
Снимка: БНР

Трябва да обичаме повече себе си на пътя, да бъдем толерантни и да не се гневим, каза пред БНР Алекси Кесяков - експерт по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ София.

„Когато сме в движението по пътищата, нищо не може да се измени. Важно е нашето лично поведение и да бъдем там. В момента, в който отклоним своето внимание и започнем да се занимаваме с други неща – катастрофата е готова“, добави Кесяков.

Според него проявяваме голяма толерантност спрямо „дребните“ нарушения, но такива реално няма.

„Няма дребни нарушения. Когато се натрупат две-три дребни нарушения и на единия, и на другия участник, много често прерастват в тежко пътно транспортно произшествие. Освен това, когато човек свикне с дребните нарушения, той смята, че това е нормално и е неподготвен, ако се появи някаква ситуация. Няма за къде да бързаме в движението“, добави експертът по пътна безопасност.

Той допълни, че според статистиката на Агенцията по безопасност, около 15 000 водачи всеки ден шофират след употреба на алкохол.

„Аз считам, че мерките, които се обсъждат в момента, са наказателни, но трябва да има и възпитателни. Основното на пътя е да пазим свободата си, но и да пазим своето тяло. Дребните нарушения и превишението на скоростта въобще не са за подценяване“, каза Алекси Кесяков.

По думите му невежеството не може да се пребори само с глоби и наказания. Необходими са обучение и възпитание, което тръгва от семейството, училището и курсовете за подготовка на водачите.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трактора

    3 0 Отговор
    И да блъскаме другите.
  • 2 БОЗА

    7 2 Отговор
    "„Когато сме в движението по пътищата, нищо не може да се измени. "

    Изключително дълбока и многопластова мисъл...сегашното дередже по пътищата е резултат от работата баш от такива "експерти"...милициинерското мислене е неизтребимо... ;-Х


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 3 в обществото

    1 1 Отговор
    В едно общество освен водачи има и пешеходци. Те също са част от това общество и също имат и своите задължения и отговорности на пътя. Всички говорят за употребилите алкохол водачи. Никой не казва, колко от бутнатите пешеходци са употребили алкохол? Колко от пострадалите са се огледали преди да тръгнат да пресичат на пешеходната пътека?
  • 4 Какво правим с

    1 0 Отговор
    "герои" като Елена Петрова, Явор Бахаров, Андре Токев, Белослава; кмет който се беше забил в едно дърво и отричаше допоследно че е пил; Калина Кобурготска, един от контингента дето една сутрин прибирайки се от нощен запой уби 3 или 4 човека отиващи на работа с една кола над резиденция Бояна; Вежди Рашидов на бул.България, и т.н. Правителство, полиция и съд да престанат да имитират дейност, и да почнат да прилагат Закона за всички издънили се по един и същи начин. Това е - няма нужда от поправки. Просто приложете закона, и то в рамките на 2-3 дни, Имаме ли причинено ПТП, да; имаме ли алкохол над 1.2, да. Лицето незабавно в затвора, колата се конфискува. Отделно гражданските дела от близките на пострадалите. Какво толкова има да се умува, освен ако не е създаване на вратички за просветените тарикати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове