Last news in Fakti

6 Септември, 2023 23:12 3 453 37

Потопът по Южното Черноморие: Освен стихията, принос за усилване на бедствието има и човешката дейност

  • потоп-
  • южно черноморие

Дерета, които се оттичат към р. Черна са засипани и превърнати в складове и незаконни сметища, зад които стоят икономически интереси на местни политици

Потопът по Южното Черноморие: Освен стихията, принос за усилване на бедствието има и човешката дейност - 1

Опустошителното наводнение по Южното Черноморие взе три жертви в Царево на мост над река Черна, малък поток, който се спуска от Странджа до морето през града. Но освен стихията, принос за усилване на бедствието има и човешката дейност, както се вижда и на сателитни снимки, съобщи bird.bg.

Дерета, които се оттичат към р. Черна са засипани и превърнати в складове и незаконни сметища, зад които стоят икономически интереси на местни политици. Тяхна фирма е подкопала последния мост на устието на реката, който от вчера е срутен. Неотдавнашен ВИК-ремонт около другия мост, където загинаха жертвите, е увеличил риска от бедствие. А самата река Черна изчезва от кадастъра точно преди морето и става на парцел за застрояване собственост на… член на групата за убийства “Килърите”.

„Щетите са нанесени на места, където не минават реки. Водосборите са много големи и количеството вода, което се изля, е такова, каквото никога не е виждано в тези територии” – коментира кметът на Царево Георги Лапчев след потопа. Очевидно той не счита за щета трите човешки жертви, загинали на мост отнесен от река в рамките на управлявания от него град. Премиерът Денков също отрече пред журналистите, че засипаните дерета и непочистените корита на реките са фактор за бедствието: “Теренът е такъв, че като вали в големи количества, се стича по билата и оттам реката си тръгва по пътя и залива, докъдето стигне” – описа той академично ситуацията.

Проблемът обаче е, че освен водата по пътя към залива се свличат всички непочистени боклуци, а запушените дерета също пречат на нормалния отток. За това е сигнализирал многократно на РИОСВ местният общински съветник Емил Пейчев. Оттам му отговарят, че дерета вече няма, има УПИ-та. А и да е имало дерета, те били сухи и по тях не е текла вода. Тази глупост беше нагледно опровегана от майката природа по твърде болезнен начин.

Дерета стават на сметища и УПИ-та

Река Черна, която тече през ниската част на Царево се пресича през няколко моста. На един от тях в промишлената зона камерата на Google е заснела нерегламентирано сметище за битова техника.

Дерето и растителността около него се виждат добре на сателитна снимка от 2011 г., когато за кмет на Царево е избран Георги Лапчев. Следващите снимки налични в Google Earth показват как растителността прогресивно изчезва, а през 2022 г. дерето е напълно засипано. Участъкът е превърнат в склад на открито.

Самият терен с дерето с кадастрален номер 820 е бил общинска собственост до края на 2021 г., когато общината го продава за 76 000 лв. на фирмата “МОВ” ЕООД, собственост на Станчо Стоянов. За него се знае, че е бивш полицай и приближен на местния координатор на ГЕРБ Ангел Цигуларов. Икономическата им свързаност се открива и в Търговския регистър във фирмата “Тимбър Лес 2“, която е била собственост на Стоянов, а сега е на Цигуларов.

Цигуларов е важна фигура в Царево. Общински съветник и строителен предприемач, той има и фирми за дърводобив, които секат в Странджа. Преди три години мащабното изследване “Горигейт” извади наяве незаконни сечи, като в района на Царево рекордьор беше фирмата “Айди 555”, свързана с Цигуларов. Обезлесяването на планината също е сред факторите, които повишават рисковете от наводнения, но това е тема на отделно проучване.

Фирмата “МОВ” ЕООД е придобила и съседния до дерето парцел /кадастрален номер 826/ от частно лице и е депозирала в общината инвестиционно предложение на двата терена да се изгради база за сепариране на отпадъци. Над 1000 жители на Царево се обявяват против този проект с подписка, внесена в РИОСВ, като един от аргументите е, че отпадъците ще се намират на засипаното дере и има риск при наводнение. Въпреки протестите подготовката за строителството на базата изглежда е започнала, но след стихията дерето отново се е образувало, според очевидци на място.

От сателитните снимки може да се направи и извод, че изсичането и засипването на дерето с пръст е започнало още в периода, когато собственик на терена е Община Царево. Това е показателно за начина, по който се стопанисва общинското имущество.

Друг пример за засипано дере, приток на р. Черна, се открива срещу пожарната в Царево. Само преди година общинският терен е бил зелен, а днес е строително бунище. Според общинския съветник Емил Пейчев, който е подал сигнал до различни институции, там са депонирани земни маси и строителни отпадъци от уличните ремонти в Царево.

На снимките от незаконното сметище, публикувани от Пейчев, има също агитационни плакати и табели на ПП ГЕРБ, “почистени” след изборите.

Подкопани мостове от неслучайни фирми

Редовен изпълнител и подизпълнител на общински обществени поръчки в строителството се явява фирмата “К билдинг”. Тя е собственост на същия Станчо Стоянов, за когото се твърди че е бил кум на сватбата на Ангел Цигуларов. Последният мост над р. Черна на самото устие е бил подкопан от багери на “К билдинг” заради незаконно изземване на баластра.

По случая има образувано досъдебно производство след сигнал до Басейнова дирекция от Емил Пейчев. Инспекторите на Басейнова дирекция констатират, че е иззет материал от устието на реката и е разстлан на съседен терен, където общината строи паркинг. От вчера този подкопан мост вече го няма, отнесен от придошлата вода.

Точно там са отнесени от водата трите жертви на наводненията.

Предишният мост на реката съвсем наскоро е бил обект на интервенция покрай ВИК ремонти с европейски пари. Изпълнител е фирмата ДЗЗД “ИНЖЕНЕРИНГ 2020”, в която водещ партньор е фирмата “Планекс”, прочула се покрай източването на стотици милиони за фиктивни ремонти на язовири. В резултат от строителните дейности проходът под този мост е стеснен. А резултатите от намесата на “Планекс” са видими.

Река Черна крие и други тайни, установи проверка на BIRD в Кадастъра. Според актуалните там данни реката спира до моста, ремонтиран от “Планекс”. Дотам са налични два имота с публична общинска собственост и предназначение “дере” и “водна площ”. След моста няма дере, поне по документи.

Чиновниците обаче не са успели да заличат руслото на реката в материалната ни реалност. Река Черна съществува и без благоволението на Кадастъра след моста. Там тя минава през частен имот, който е собственост на фирмата “Саут Коуст Инвестмент”. Компанията е свързана с небезизвестния Георги Вълев от групата “Килърите”, излежаващ доживотна присъда. КПКОНПИ дори е правила безуспешен опит да отнеме този имот.

Теренът от 10 декара с приватизираното речно дере е предназначен за ниско застрояване и в Община Царево е внесено инвестиционно предложение там да бъде реализиран ваканционен комплекс. В съседния имот, също предназначен за строителство, общината се оказва съсобственик с осъдените “Килъри”. Неосъдени “Килъри” по традиция остават корупцията, безхаберието и усещането за безнаказаност. И има нещо дълбоко символично в това, че една от жертвите на пороя е ръководителят на местния съд.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Карма

    73 0 Отговор
    Това бедствие е наказание за мутрите които презастроиха и съсипаха уникалната природа там.

    Коментиран от #13, #30

  • 4 Абе

    75 0 Отговор
    Пак ще обвиняваме природата, а виновните ще си щракат с пръсти, че са се отървали за пореден път.
  • 5 Това е съвременната версия на потопа

    79 0 Отговор
    От Стария Завет. Водата мръсна пълна с бактерии, изпечени пишман бизнесмени като Ричард Алибегов се възмущават, че не било вярно и се жалва зле бил бизнеса, защото му пречели
    . И Господ си знае работата. Показа им, че щраква и всички мишки ще се издавят! Никой не трябва да посещава българското черноморие! Нека фалират, нека прораснат бурени, нека ги залее вода и след 50 години там ще има нов свят! По-хубав! Бвз такива като Алибегов!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Срещу Правителството

    4 35 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И за Митрофанова и Костя. И Румбата с Деса! Аз съм за! Много ги уважавам!
  • 8 Сталин

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Пак ли ще сме 20 човека, като днес?
  • 9 Дупничанин

    53 2 Отговор
    Бе само престъпници виждам по тия снимки, що така? Воглаве с баш бабаита...

    Коментиран от #36

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 мдаа

    56 0 Отговор
    Както и предположихме - не е природно, а политическо бедствие с любезната подкрепа на председателя на съда, лека й пръст. Но... алчността и корупцията убиват и то не само невинните. Оцелелите кметове, общински съветници, полицаи и магистрати да си вземат поука и да започнат да си вършат работата докато все още могат. Със сигурност не вярват в Бог, но това не означава, че той не вижда и не въздава.
  • 12 В НАЩА ТЕРИТОРИЯ

    26 4 Отговор
    ......АЙДУЧИНЯТА НИКОЙ НОРМАЛЕН НЕ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ , И ПЕРАЧИТЕ ОТ ПОДМЯНАТА ПРОДЪЛЖАВАТ КРАЖБАТА ......УДАРНО................
  • 13 Захари Стоянов

    11 25 Отговор

    До коментар #3 от "Карма":

    "И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, ЗАЩОТО И ПРИРОДНИТЕ СТИХИИ ЩЕ ДА ВЪСТАНАТ И ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ПОДОБНО ЕДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава.

    Коментиран от #14

  • 14 Захари Стоянов

    11 37 Отговор

    До коментар #13 от "Захари Стоянов":

    Това е проклятието на нашите предци, за зачестилата руска пропаганда напоследък.

    Коментиран от #18

  • 15 факт

    34 1 Отговор
    В библията пише, че Бог особено строго наказва съдии, които се отклоняват от справедливостта. Мисля си, че доста работа ще му се отвори на наша територия.
  • 16 ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА НИ УНИЩОЖАВАТ

    31 6 Отговор
    ВСИЧКИ МЕНТАТ ПО РАДИО,ТВ ВЕСТНИЦИ И МЕНТАТ И МЕНТАТ. НИКОЙ НЕ КАЗВА ПРАВДАТА. САМО ПОПА КАЗА ПРАВДАТА ИЗСЯКОХА ГОРАТА И СЕГА СТРАДАТ. ТАМ Е ПРОБЛЕМА НО НИКОЙ НЕ ГО СПОМЕНАВА!
  • 17 ами да кажа

    28 2 Отговор
    а бре какви ги разправяте бре - боко си е изпран и е на сухо с много сухо в шкафчето има си кюлченска барикада срещу потопи има си ппдб на каишка - народа си лае мафията си пере - а бе песен
  • 18 ти да видиш

    46 12 Отговор

    До коментар #14 от "Захари Стоянов":

    Къде я видя тази руска пропаганда. Митрофанова не се чува и вижда. Руските медии са забранени. Денонощно сме облъчени от информация за украинските победи на фронта и как Русия губи войната. Една дума да кажеш в полза на Русия и те банват до живот. Ти какви медии забранени гледаш и четеш, че провидя руска пропаганда?

    Коментиран от #22, #34

  • 19 ъъъ

    25 4 Отговор
    а как е положението в Украйна, БТР-те ще свършат ли работа?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Просто

    33 0 Отговор
    Природата си оправя увредената от хората инфраструктура !
  • 22 Захари Стоянов

    4 20 Отговор

    До коментар #18 от "ти да видиш":

    БНР, БНТ, Фейсбук, Резидентство, Народно събрание, десетки електронни медии и форуми! Още искаш ли?

    Коментиран от #29

  • 23 Боклук

    31 0 Отговор
    Настилката на моста беше 4 пръста висока,колкото една голяма водка в чаша.
    Беше се счупил като вафла.
    ДПС вият като стадо тагарета заради пропуснати ползи.
  • 24 Кучетата си лаят,

    39 0 Отговор
    керванът си върви! Преди няколоко месеца Природата ни даде знак – в Берковица, община Берковица, Монтанско, Видинско , Врачанско – Цяла Северозападна България ( най– бедният регион в ЕС) – Потоп и изравняване с земята, че и още! Всички знаят КОИ опоскаха гората до сухо дърво. Всички знаят Какви мерки Се/ Не се взеха след трагичните потопи. Резултат – на Минус!!! Помагаха доброволли от цялата страна, помагаха земляци, живеещи по цял свят и всички други, само не и Тези, чието е задължение по закон. И сега едни такива отново се кандидатират за кметове, общински съветници и т.н. Безсрамност и Безбожност! Потрес!!!
  • 25 Браво !

    33 0 Отговор
    Много добро разследване ! НО.... то не трябва да остане само журналистичестко, а с това да се заеме ДЪРЖАВАТА, за да докаже, че наистина съществува и функционира ! Моите специални адмирации към Емил Пейчев, благодарение на когото разбрахме причините за големите щети ! Лапчев - ОСТАВКА ! Денков - малодушник !
  • 26 Име

    28 0 Отговор
    Луда работа, то това са хилядолетия - водата си е утвърдила и утъпкала пътища и - като се запуши - така става.

    От алчност - то е и неграмотност, някакви паянтови конструкции, както и да е.

    На всяка цена - да се ползва терена - ето какво става - фалшиви актове за земеделска земя - дерето му било на баба му и такива шашми.

    Безкрайни ще са тези неща.

    Коментиран от #28

  • 27 Исторически парк

    24 6 Отговор
    Продължаваме подмяната.. денков пази гербавите мутри и кметове!
  • 28 Кучетата си лаят

    26 0 Отговор

    До коментар #26 от "Име":

    Алчността води до гибел, но за огромно съжаление страдат абсолютно невинни хора. Лакомия, алъш – вериш и " келепир " да има ( особено по морето и курортите). Жална ни майка от сега насетне, ако не се спрат безчинствата и дерибействата с и относно всички природни дадености ( въздух, вода, земя , растения , животни). Просто ще ни Заняма!
  • 29 Българин

    18 5 Отговор

    До коментар #22 от "Захари Стоянов":

    Овчарче, по тези изброените от теб е пълно с укрокраварска пропаганда!
  • 30 Калпазанин

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Карма":

    За ова бедствие има принос човешката алчност либерализма и безнаказаността и най вече глупостта човешка,

    Коментиран от #35

  • 31 Шаран БГ

    23 2 Отговор
    Сечете горите ! " Обезлесяването като фактор за наводненията е тема на отделно проучване 12 "
    Авторът явно не е напущал канцеларията, от която "сипе" мъдрости. Какво ПРОУЧВАНЕ е нужно за гол баир2 Когато вали дъжд, кой ще задържи падналата от небето вода?
    Убеден съм, че има хора в Царево, които помнят подобен порой в миналото ! Покрай Черно море се случват,може би на сто години един път, но се случват подобни наводнения. Понякога природата ги съчетава със високи и силни вълни от страна на морето, за да бъде "тортата с черешка" !! Жалко за загиналите !! Човешката алчност заглушава здравия разум. Дъбовите хубави гори по черноморския бряг са безжалостно и неразумно изсечени НАВСЯКЪДЕ !! Като имате салитни снимки – разгледайте ги внимателно и не правете ОТДЕЛНО ПРОУЧВАНЕ ! Безсмислено е !!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мутро барок 2023

    2 10 Отговор
    Това е ФЕЙК на промяната цялата статия. Всичко срещу Герб е фейк не збравяйте пиците с кристали , парапета на кирил петгов. За това пишете за гемкорп
  • 34 страхливци

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "ти да видиш":

    Е В ТАКИВА КАТО ТЕБ СЕ ВИЖДА !!!!!!!!!
  • 35 страхливци

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Калпазанин":

    ПРИНОС ИМА ЕДИНСТВЕНО. АНАРХИЗМА - ЛИБЕРАЛИЗЪМА НЯМА НИЩО АМА НИЩО ОБЩО. АБЕ МНОГО НИ КУЦА ОБРАЗОВАНИЕТО В БУЛГАРИСТАН, НЕ ЗНАЕМ КАКВО Е ЛИБЕРИЗЪМ МА ЗНАЕМ ЧУДЕСНО КВО Е ЧАЛГИЗЪМ.
  • 36 Оракула от Делфи

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дупничанин":

    !
    Ми то от тези главорези ,нормални хора не могат да се вредят ,
    на такива държавни " богати софри"!!!
    Причината е, че им пречат да крадат!
  • 37 Анонимен

    2 0 Отговор
    Хората на Бойко Борисов оставят разруха след себе си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове