Last news in Fakti

11 Септември, 2023 21:53 3 060 33

В помощ на прокуратурата, търсеща причините за потопа в Царево: Поголовна горска сеч в сърцето на Странджа

  • потоп-
  • изсечена гора-
  • странджа

Потвърждение за безмилостната сеч има и в сателитните сники от Google earth, които ясно показват гората от май миналата година и от началото на същия месец през тази. Само една година разлика

В помощ на прокуратурата, търсеща причините за потопа в Царево: Поголовна горска сеч в сърцето на Странджа - 1

Поголовна горска сеч в сърцето на Странджа и затлачени от отсечени дървета и клони дерета могат да се видят отблизо, съобщи БНТ.

Когато тръгнете към подножието на връх Каламара в сърцето на Странджа, това е водосбора на реките, залели Южното черноморие в началото на седмицата, по пътя видите камионите, готови да товарят дървесина. След 30 километра черен горски път, в страни от него, дълбоко в гората се намира огромно сечище.

"Тук се намираме в уникална вековна гора в сърцето на парк Странджа. И тази гора вече не съществува от няколко месеца, защото е брутално изсечена. Това е една законна сеч с всичките необходими документи", обясни природозащитникът Атанас Русев.

По документи от тук е трябвало да се добият 1800 кубика дърва . Очевидно са добити над 4000 кубика.

"В това сечище има многобройни нарушения, според Закона за горите. Например ето това вековно дърво е изрязано без никакво контролна горска марка. Тук има някакво подобие на горска марка, но това не е горска марка", каза Русев.

Тя трябва да е поставено с шестограм и набита с чук - така, че и след години да се вижда. Площта на сечището е близо 14 хектара. По закон може да се отсекат най-много 25% от дърветата, но са оцелели едва 12 дървета. Две съседни вековни дървета не може да бъдат изсечени.

Тук може да се види и мястото, откъдето е тръгнала водата, заляла крайбрежието, което по права линия е на 20 километра надолу.

"Виждате, че тук всичко е отмито. Т.е. тук няма никаква водозадържаща функция тази гора. Докато в съседната гора, където бяхме преди малко, която е девствена, там се вижда, че шумата и всичко си е непокътнато", посочи Атанас Русев.

Така водата си намира най-бързия път.

"Като падне дъжд по тия голи ливади, всичко влиза директно в деретата. С тая скорост, всички тия клони, които са натрупани и те влизат в деретата. Правят запушалки. Водата се събира, правят огромни микроязовирчета, които в един момент преливат. Долу стават приливни вълни и става бедствие", обясни природозащитникът.

Малко по-надолу се намира и дерето което отвежда водата към реките залели къмпингите и градовете от Китен на юг. То е от водосбора на река Караагач. Бентовете вече са се образували.

Водата преминала през това дере е оставила следи на моста под Фазаново. Изоставените дънери и клони от сечта буквално са помели част от моста и са затлачили пътя на река Караагач. Потвърждение за безмилостната сеч намираме и в сателитните сники от Google earth, които ясно показват гората от май миналата година и от началото на същия месец през тази. Само една година разлика.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 безпартиен

    37 0 Отговор
    Ако снимките са актуални,то това е чисто и просто ц..ганска сеч-високо за да не се навеждат!
  • 3 Горския

    48 0 Отговор
    Корупцията убива и е пагубна за хората, но ние упорито си избираме хората с чекмеджетата и обрчите да ни управляват.

    Коментиран от #10

  • 4 Търси се държавата

    37 0 Отговор
    ПРОСТОТИЯ, БЕЗХАБЕРИЕ И АЛЧНОСТ!
    Гърците палят, нашите доби чета режат!
    Хората плащат скъпата им сметка.
  • 5 дървените бандити имат

    32 0 Отговор
    особенно топли връзки с местните прокурори и съдии, а тея там за благодарност убиха съдийка макар и не умишлено.
  • 6 истина е

    29 0 Отговор
    Прокуратурата пази бандитите-мафиоти като зениците на очите си ,защото те я направиха само с милионери !!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Офф-чар

    44 0 Отговор
    О, ама заповядайте в Родопите да видите как се сече. Далеч не е само в Странджа.

    Същата схема. Взимат разрешително за 1000 кубика, а изсичат 5000. Имат си фалшиви марки, "ядат и пият" с горските. Нямат спиране!!!

    Уж сечта трябва да е частична, но се сече поголовно.
  • 9 Наблюдател

    16 0 Отговор
    Модераторе, не ти се сърдя, но запиши това което съм написал. То ще стане един ден.
  • 10 не точно

    20 4 Отговор

    До коментар #3 от "Горския":

    Ние нищо не си избираме. Вместо нас избират машините, преди това избирателните комисии. То не бяха манипулации, то не беше нагласен софтуер, преди това сто пъти преправяни протоколи, купен вот, корпоративен вот... Кой луд, освен ако няма лична полза, ще гласува за Баце след масовите протести и самозапарвания на хора през 2013? Кой ненормалник ще гласува за ПП след зрелищното им фиаско през първия им мандат? Кой ненормалник ще гласува за калпавите поддръжници на гейпарадите от ДБ? Народът ни може да е наивен, но не е прост. Едни честни избори биха дали съвсем различен резултат. Затова и голяма част от българите отказват да участват в предрешеното от едно посолство шоу, наречено избори. Няма смисъл да се увеличава процента на гласувалите, за да се придаде по-голяма легитимност на назначенците.

    Коментиран от #12, #17

  • 11 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    20 3 Отговор
    Лично съм свидетел, как изсякоха уникални вековни гори в района на селата Българи и Кондолово, на които се радвах в детството ми. Големи вековни дървета. Изсичането може да е почнало и преди 1989, но голямата поголовна сеч, със сигурност беше след 1989 г. Много ме беше яд, че отсякоха едно огромно дърво, което беше много красиво и величествено. Чудех се, за какво им е потрябвало? Нарязаха го на място на грамадни цилиндри с диаметър по няколко метра. И не ги прибраха - оставиха ги да изгният много години. Пълно безхаберие!

    Коментиран от #13

  • 12 Да, бе

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "не точно":

    Запознай се с изреченото от големият политик на всички времена господин Уистън Чърчил за изборите и ще ти светне лампичката в мозъка..
  • 13 Наблюдател

    37 1 Отговор

    До коментар #11 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Гарантирано изсичане на гори по времето на соца, нямаше.Тато не даваше. Имаше горски и тежко и горко на онзи който го хванат дори за едно дърво, че отсякъл. А, ако дървото е вековно и има историческа стойност, курорта Белене му е в кърпа вързан. Ред и дисциплина, това беше.

    Коментиран от #21

  • 14 Защо

    11 3 Отговор
    Защо още няма регулация от страна на Държавата за автотенекиджийските услуги.Къде са тия келеши от Народното събрание или говорят глупости само.

    Коментиран от #15

  • 15 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Защо":

    Объркал си Форума. Тук за друго става на въпрос, не за автотенекеджийство.
  • 16 Перо

    19 0 Отговор
    Когато престъпността е държавна политика, няма спасение! Всички власти са под контрол и потопа е неизбежен!
  • 17 Константинов

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "не точно":

    Хапчета и по-малко филмчета....
  • 18 Милен

    6 0 Отговор
    Фирма Емко Г е в дъното на сечта
  • 19 123456

    7 3 Отговор
    Едва ли е от безразборната и масова сеч = обезлесяване , Денков каза , че е от Дъжда !
  • 20 секирата

    9 0 Отговор
    от горското в бургас казаха че са набедени не е вярно за всичко е виновен оня горе ......сечта ена 90 процента не е 100пр...................
  • 21 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    Така е. Нямаше поголовна сеч. Всичко ставаше с разрешение на горския. Мисля, че се казваше отборна сеч - плануваха и маркираха отделни дървета. Имаше планувано залесяване, грижеха се за природата.

    Коментиран от #23

  • 22 Далавера

    16 0 Отговор
    Преди години едно японец ми каза: Никога няма да се оправите, защото походът ви е абсолютно погрешен! Вие търсиете виновен и никога няма да го намерите, защото сте малка по население държава иа се прикривате едни други, понеже да голяма степен се познавата! В Япония търсим причината и я отстраняваме почти веднага! И беше, и е прав у нас цари пълно безхаберие на всички нива и не е ясно, кой какво работи, за какво го работи и за за какво отговаря, и дали отговаря за нещо!!!
  • 23 Наблюдател

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Точно така се казваше. Дърветата предвидени за СЕЧ, предварително се маркираха. Лично съм го правил, с червена боя и четка маркирах дървета. Плащаха за това не много, но и на това се радвах.
  • 24 Един не-трол

    8 0 Отговор
    И никой нищо не прави всички си мълчат, но поне някои контролираха да не е безразборно. От две години контрола го няма и почна с Нинова като взе горите. Оттам няма спиране. Но ние си мълчим. За всичко и не търсим на никой вина и забравяме буквално за 6 месеца кой какви ги е вършил. Жалко, някой не се хване да направи един микс с изказвания на всички политици за последните две години и ще ви станат противни всички. Ако не са западните посолства, са източните и нашето мнение го няма. Нашите политици с по-далечен взор почти ги няма и скатават, защото народа е опростачен чалгализиран и без никакво желание да мисли или да се напрегне за нещо. С мен включително.
  • 25 Илиян

    1 12 Отговор
    Много дъжд над 300л на квадрат и търсим причини
  • 26 К. Николов

    4 0 Отговор
    Хотериерите и ресторантьорите са виновни. Държавата е невинно вакло агънце.

    Коментиран от #30

  • 27 ГЕРБЕР

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Прав си колега ДПС и БСП счупиха държавата.
    Хора само ГЕРБ ще Ви оправи.

    Коментиран от #32

  • 28 Мдаа

    5 3 Отговор
    Дойдоха кирчовците и "оправиха" държавата ! Да видим този път при толкова доказателства, дадени от специалисти, дали ще бъде подирена отговорност от виновните !

    Коментиран от #29

  • 29 Хмм

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мдаа":

    Е, чи "кирчовците" дошли на власт ли сега са виновни за станалите наводнения? Не дойдоха ли на власт при вече извършената поголовна сеч на българските гори най вече първите 4-5 години и малко след "революцията" на 10 ноември 1989-та година.
  • 30 Енгелс

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "К. Николов":

    Държавата тона сме ние тгражданите на РБ. Не говори общо и по принцип.

    Коментиран от #31

  • 31 Енгелс

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Енгелс":

    Поправка: Да се чете Това, гражданите.
  • 32 Бойко Борисов - шофьор на жипка

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "ГЕРБЕР":

    Защо ви е гора? Ако барнем една магистрала от центъра на Странджа до морето, а? Брюксел дава пари!
  • 33 Дървена мафия

    1 0 Отговор
    Лобита в парламента
    Корупция
    Не гласуват нови закони
    10г затвор за незаконна сеч
    Безправо на обжалване
    Има умрели заради тяхната лакомия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове