Last news in Fakti

12 Септември, 2023 16:21 1 114 21

Кънчо Стойчев: Най-интересното на тези избори е, дали българският избирател ще наказва управляващите или не

  • местни избори-
  • управляващи

Но нека не забравяме, че снимката ще бъде доста размита, тъй като на многото места, където ние ще имаме задължително втори тур, там вече се гласува не само партийно, каза социологът

Кънчо Стойчев: Най-интересното на тези избори е, дали българският избирател ще наказва управляващите или не - 1

Няма единен отговор кое ще реши местните избори, но те ще дадат моментна снимка на тежестта на отделните партии. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" социологът Кънчо Стойчев.

"Но нека не забравяме, че снимката ще бъде доста размита, тъй като на многото места, където ние ще имаме задължително втори тур, там вече се гласува не само партийно. И това, че някой на втори тур е спечелил, не значи, че партията му е силна, а значи, че е бил подкрепен достатъчно от другите партии", добави Стойчев.

Според него местните избори са проверка, но не категорична. Те ще дадат ориентир и ще отприщят нови процеси.

"Защото в момента политическите действия на всички основни политически играчи са съобразени с факта, че след месец и половина имаме местни избори, и това ги ограничава в техните действия, защото се правят сметки - да, аз сега няма да се противопоставя на това, защото те ще ме подкрепят или обратно - аз сега ще се противопоставя, защото искам те да загубят. Ето тези сметки в политиката ги има, не е нещо незаконно. А след изборите, деня след изборите, след резултатите ще отпаднат тези сметки и тогава вече политическият пейзаж ще стане много по-чист, ще се махне тази мъгла, в която не разбираме какво точно се случва. Политиците няма да имат тези ограничения, ама ние се сдържаме, заради местните избори и твърде вероятно е да сме свидетели на един силен сблъсък, включително и проблеми в тази сглобка", добави социологът.

По думите на Стойчев, едни избори винаги са лакмус за настроенията, те дават ориентир и една много точна моментна снимка всяка партия къде се намира. Спецификата на местните избори обаче е по-различна от другите видове избори. Затова много честосе казва, че като свършат местните избори, всички са ги спечелили. Зависи кой как брои.

"Това, което е важно в момента е, че тези дни се навършват първите 100 дни от кабинета. Не помня точната дата, но мисля, че сме там някъде много близко на границата на 100-те дни, да речем 100 дни. 100 дни са достатъчни да проследим линията на това управление, на тази, наричат я сглобка, не коалиция, във всеки случай една много интересна и небивала, необичайна, не европейска форма на политическо сътрудничество.

Какво можем да кажем за тези 100-ина дни? Разочарованието започва да расте, хората приеха тази необикновена, странна, чудновата и доста будеща подозрение сглобка с търпение, тъй като преживяхме много избори, които не можеха да си излъчат правителство. И да, желанието да има правителство пък каквото и то да било доминираше. Мога да кажа, че това вече не е така. Бавно-бавно хората започват трезво да преценяват какво прави тази коалиция и за съжаление, преценките на хората са, че нищо от това, което беше обещано от съответните партии не се изпълнява. Тоест, че отново е една пушилка, един дим. Отново имаме политически процес, който се развива за себе си, за участниците в този политически процес.

Политическите партии отчитат интересите на тази група малки елити, но не и на българския избирател като цяло, не и на българския народ. В този смисъл, имайки предвид, че изборите са на 29 октомври, т.е. до тогава имаме повече от месец и половина, т.е. значи, че това правителство ще е вече на 150-160 дни, един значим срок. И имайки предвид, също така, че онова за което се кълняха, че ще направят, като че ли не се случва. Нито ще се случи еврозоната, нито ще се случи Шенген, за съжаление все по-ясно става. Нито нещо се върши смислено в икономиката, инфлацията продължава да е над европейската, не се овладява ръста на цените. Тоест, изборите ще се случат, ако се запази тази обстановка, в политиката чудеса не стават за два дни, в едно влошаващо обществено мнение по отношение на управляващите. И всъщност най-интересното на тези избори е, дали българският избирател ще наказва управляващите или не", добави още социологът Кънчо Стойчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 2 Отговор
    Ганчо нищо не избира. Избира ала-бала на Мадуро машината.
  • 2 Ритници за ганьовците!

    0 9 Отговор
    Слава на Щатите и Паметника им на Козяк 16!Вечна Слава!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Един БЪЛГАРИН

    8 1 Отговор
    п-е-д-е-р-а-с-и
  • 9 бай Иван

    12 1 Отговор
    всичко е купено в Б.Г.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да и

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "бай Иван":

    факти също
  • 12 Бай Онуй

    4 0 Отговор
    Победители в местните избори ще са Незвисимите кандидати за кметове и тези на ДПС. Никой вече не иска да гласува за останалите. Защото те са едно цяло с бившето БКП
  • 13 Последния Софянец

    4 5 Отговор
    Аз отново ще гласувам за Мая Манолова
  • 14 който го иска

    4 0 Отговор
    Да си го лапни целия...Не!...
  • 15 🇧🇬🇪🇺💯

    4 1 Отговор
    Със 100% - ва сигурност българският избирател няма да ги спасява.
  • 16 Шайка

    4 5 Отговор
    Комунистите унищожиха страната вижте полята пустеят хората не работят няма вода ..идете вижте е Турция Македония Гърция какви полета имат и произвеждат....а ние
  • 17 Избирател

    1 0 Отговор
    Най интересното е дали ние избирателите си върнем площите,които заграбихте за ,,Голф игрища" а вие да ходите да строите Белене...
    Те това е...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Унуфри

    2 0 Отговор
    Изобщо никакво гласуване за парламентарно представителните ибрекчии
  • 21 Хахаха

    2 0 Отговор
    Стойчев и Райчев си къпят в стотици милиони, дадени от мафията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове