Last news in Fakti

14 Септември, 2023 15:18 1 228 21

Заради местните избори: Депутатите излизат в близо едномесечна ваканция

  • депутати-
  • местни избори-
  • един месец-
  • ваканция

Решението предвижда Народното събрание да заседава на 18 и 19 септември, на 25 и 26 септември и на 2 и 3 октомври т.г., а пленарни заседания да не се провеждат от 11 до 13 октомври включително, от 18 до 20 октомври включително и от 25 до 27 октомври включително

Заради местните избори: Депутатите излизат в близо едномесечна ваканция - 1
Снимка: БГНЕС

Със 124 гласа „за“, 33-ма „против“ и без въздържали се депутатите решиха да не заседават в периода 11-27 октомври заради местните избори, предава БТА. Това стана с гласуваното решение за работа на парламента в периода септември – октомври тази година. Точката беше включена допълнително в дневния ред по предложение на заместник-председателя на парламента Никола Минчев, който председателства заседанието. Той обясни, че проектът е обсъждан на председателски съвет във връзка с предизборната кампания за местния вот.

Решението предвижда Народното събрание да заседава на 18 и 19 септември, на 25 и 26 септември и на 2 и 3 октомври т.г., а пленарни заседания да не се провеждат от 11 до 13 октомври включително, от 18 до 20 октомври включително и от 25 до 27 октомври включително.

По това време се провеждат заседания на парламентарните комисии. На народните представители се признават само транспортни разходи, направени за участия в пленарни заседания и заседания на парламентарните комисии, се посочва в решението.

Решението бе подкрепено с гласовете на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и ДПС. „Против“ гласуваха депутатите от „БСП за България“, двама от „Възраждане“ и девет от „Има такъв народ“.

Георги Свиленски („БСП за България“) посочи, че управляващите се страхуват от трибуната в Народното събрание и този въпрос се поставя, тъй като председателят на парламента Росен Желязков най-вероятно щял да бъде кандидат за кмет. Само че г-н Желязков, вие имате шест заместници, които могат да водят заседанията на Народното събрание, посочи Свиленски.

В хода на дискусията Искра Михайлова от „Възраждане“ настоя проектът на решение да бъде оттеглен, а вносителите да се извинят на българските граждани. Колегата ѝ Петър Петров коментира, че така ще се препятстват конституционно и законово гарантирани правомощия на народните представители, тъй като в пленарна зала няма как да се провеждат изслушвания на министри и няма как да се провежда парламентарен контрол.

Ако се приеме това проекторешение три седмици министрите няма да бъдат отговорни пред народните представители, добави той.

Депутатът коментира, че „сглобката“ бърза да приеме промените в Конституцията преди да излезе в кампания. По думите му в режим на извънредни заседания се бърза да се приемат правила за приемането на конституционни промени. От „Възраждане“ няма да подкрепим това проекторешение, каза той.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ се обърна към колегите си от опозицията с предложението да пуснат в отпуска колегите си народни представители от „управляващата сглобка“.

Очертава се една доста травматична кампания, особено за колегите от „Продължаваме Промяната – Демократична България“, коментира Балабанов и изтъкна, че първо зърнопроизводителите ще им покажат как жъне комбайнът, а лодката на генерал Атанас Атанасов запътила се към Росенец, по време на предизборната кампания щяла да бъде без гребла, защото неговата формация се била насочила към река с друг цвят, която ги водела към бездната надолу.

"Управляващата сглобка, не е ли по-добре още днес да закриете това Народно събрание, защото зърнопроизводителите като блокират страната, вие няма да можете да стигнете до регионите си мамини сладки", каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

Христо Проданов от левицата напомни, че само преди три месеца, малко преди „сватбата“, управляващите са твърдели, че е време политическата безпътица да свърши, тъй като пред България стоят много важни въпроси и поради тази причина, не че много се обичат, но формациите от коалициите „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС ще се подкрепят. Тогава сред основните аргументи са законите по Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа и промените в Конституцията. Проданов отчете, че три месеца по-късно нищо от това не е свършено.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Израждането

    8 10 Отговор
    бяха против и изприказваха един кош простотии , придавайки си топката , а гласуваха за ! Жалка група .

    Коментиран от #14, #16

  • 2 мхааа

    16 0 Отговор
    И аз искам едномесечна ваканция но комуняго капиталиста не ми разрешава . И Ванчето Глигорова я няма да ме защити.
  • 3 Сандо

    15 0 Отговор
    Да си заминават!А сега кой ще почисти оцапаното с кафяво от тях?
  • 4 Ами

    19 1 Отговор
    Чудесно, поне за малко ще спрат да продават България.
  • 5 Дедо ви...

    20 0 Отговор
    И каква ще я вършат една седмица, ще ходят да купуват гласове ли?!?!?!
  • 6 Буден

    14 0 Отговор
    Горките преуморени са, давам им годишна почивка.

    Коментиран от #9

  • 7 Много хубаво

    17 0 Отговор
    Националните предатели и мафия в лицето на ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, се погрижиха да съсипят земеделие, енергетика, да сменят шефовете на службите с угодни на посолството, сега за какво да работят? Ще си починат, че се умориха от интриги, лъжи, кражби!
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор
    Колкото по-малко работят -
    толкова по-добре ❗❗❗
  • 9 Ммм дааа

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Буден":

    по-добре въобще да не се връщат
  • 10 ИВАН

    12 1 Отговор
    Тия депутати 34 год. само вредят на България - да излизат за цяла година, трябва само един български Орбан, или нов бай Тошо, ама да не пипа лабаво като предишния, а да постави нещата по местата и народа да е с него
  • 11 Коментар

    14 0 Отговор
    След днешното решение да вкарват заразено зърно и да ни тровят въобще да не се връщат!Българоубийци!Това е геноцид!Отделно и зърнената сделка не е подновена...как ще го вкарват?!С кораби?!Искат да подпалят Черно море ли?!
  • 12 Бравос

    14 0 Отговор
    Три месеца ваканция, два дни близане на дирника на Зеленски и пак месец почивка...нямате ли поне малко срам бе продажници!!!
  • 13 Реалност

    10 0 Отговор
    Почват масови протести и страхопъзльовците се изпокриха.
  • 14 Козяк

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Израждането":

    Само така мойто дженрче, да не си казал как гласуваха Бойко и Киро, че спирам центовете!
  • 15 Русенец

    5 0 Отговор
    Сакън, да не се преработят нищоправците!
  • 16 мхааа

    0 8 Отговор

    До коментар #1 от "Израждането":

    Тя копейката и субсидията щеше да връща...

    Коментиран от #18

  • 17 Хаха

    10 0 Отговор
    Що и аз не съм така да решавам кога да бачкам ама заплатата да си тече.
  • 18 Не чух

    7 7 Отговор

    До коментар #16 от "мхааа":

    лъжците и крадците от ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС да са я върнали субсидията!

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 така ли

    8 0 Отговор
    Хич да не се връщат .....!
  • 21 Стършел

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не чух":

    Здравей Ъъ, тези партии които си изброил, не помня да са твърдяли, че ще я връщат, за разлика от други партии които си пропуснал явно умишлено да споменеш, ако греша поправи ме.🤔🤔🤔
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол