Last news in Fakti

19 Септември, 2023 10:07 1 938 16

Военен експерт обясни за мината на дрона

  • тюленово-
  • дрон-
  • спас спаов-
  • военни

От много години формирования обезвреждат взривни устройства, които са откривани на различни места

Военен експерт обясни за мината на дрона - 1
Снимка: Нова телевизия

Мината на дрона е била в стационарно положение, както стотици такива стоят до хората, които обслужват минохвъргачки. В случая няма нищо опасно от обекта. Мината е била поставена нескопосано върху дрона - тел виси, сякаш е провокация. Тя може да дойде от страната агресор или от поддръжници у нас. Повече привлича на дрон, довлечен от течение. Това каза за "Твоят ден" военният пилот ген. Спас Спасов.

"Чрез радиоелектронно устройство му е повредено управлението, паднал е плоско във водата и затова не се е взривил. Под 7 градуса, ако е ударът боеприпасът не се взривява, трябва да има челен сблъсък с обект", обясни той.

По думите му подобни боеприпаси са намирани в отделни райони през годините. "Има ясни правила как се действа. От много години формирования обезвреждат взривни устройства, които са откривани на различни места. Хората знаят точно и как да правят. Не си спомням да е имало инцидент с работещите по отстраняване на даден боеприпас. Ако той не е толкова опасен, експертите могат да се приближат, както са преценили в случая", смята генералът.

"Устройства като дрона край Тюленово може и в бъдеще да се намират близо до нашата граница на морето, довлечени от течения. При сигнал за такива, граждани не бива да се доближават до тях, а да се отцепи районът и да се чакат специалисти, които се занимават с обезвреждане на взривни устройства. Не виждам грешка в подхода към тази ситуация. Отцепен е районът, сформирал се е екип и се извърши утилизация в светлата част на деня", коментира той.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 интересно

    34 3 Отговор
    Как така военни нямаме,а иначе военни експерти дал Бог

    Коментиран от #5

  • 2 Мината

    34 5 Отговор
    Е поставена нескопосано толко си могат осрайнците
    Затова и викат нескопосани експерти ката теб за коментар
  • 3 доста

    14 5 Отговор
    възрастен изглежда човека за да дава мнение
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПоСъщия

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "интересно":

    По същия начин както една секретарка вече се казва "офис мениджър" и си менажира иначе същите неща ... или както в магазин за евтини дрехи има поне 2-3 нива на мениджърство - просто игра на думи, често в обявите търсят и "експерти без опит" :)
  • 6 Военен

    19 4 Отговор
    "сякаш е провокация.Тя може да дойде от страната агресор или от поддръжници у нас"

    Аха поредния "експерт" на когото руснаците са му виновни или поддръжниците у нас и в никакъв случай украинците - ами според този "експерт" какъв е максималния обхват на това дронче и как се е озовало в нас. Според "експерта" на всеки боеприпас има сериен номер и може да се проследи от къде е дошъл след като не е избухнал ама това не се казва за да не се разбере истината. За едно е прав обаче че това е провокация на укрите - те отчаяно се нуждаят да вкарат и други държави в конфликта - с румънците не им се получи защо да не пробват и с нас - все пак Тагарев ни е военен министър а той е техен кадър.
  • 7 Така де, ама...

    8 2 Отговор
    Така де, ама трябва да има драма.
  • 8 ОЗ ОФИЦЕР

    8 2 Отговор
    тези спецове за мен са пълни аматьори дето обезвреждаха дрона виновни са ,тези които са ги обучавали те са за дисциплинарно уволнение и липса на всякакъв контрол такава ни е армията в момента от последните 15години ,което е много жалко , но рибата се умирисва от главата и да стигнем до този украински гражданин тагарев министър в момента....
  • 9 Гледай го

    9 2 Отговор
    тоя, слушай го и си представи що за генерал е бил. И всички са такива. Мухльовци. Ноо, на маса и пред микрофон са великани.
  • 10 хамсал

    10 1 Отговор
    "Мината е била поставена нескопосано върху дрона - тел виси, сякаш е провокация. Тя може да дойде от страната агресор или от поддръжници у нас.". Добре де, още вчера се разбра, че дрона е украински “Довбуш Т10”. Що ви трЕбЕ пак Башаров и Петров да намесвате? В Константиновка отново се разбра, че ракетата е от украински "Бук", разследването е на "Ню Йорк Таймс", 15 души загинаха и пак в устата ви Русия! Много ли ви плащат, че за хе марои ди те си пак руснаците обвинявате?

    Коментиран от #13

  • 11 малоумните на посолствоТО

    6 1 Отговор
    големи обяснения за укропското фърчило с артилерийската мина
  • 12 Гост

    10 0 Отговор
    Странен експерт.... военен пилот който коментира експлозиви.... та сега да ти обясня експерте: на снимката се вижда мина с взривател ВМГ-К който се активира при дадена скорост и задължително въртеливо движение, което отключва жилото. Така закачена на това самолетче под какъвто и ъгъл да падне, нема да гръмне... ако не греша, мината е наше родно производство...

    Коментиран от #14

  • 13 Помнещ

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "хамсал":

    "Много ли ви плащат, че за хе марои ди те си пак руснаците обвинявате?"

    То не е само плащането - те така са свикнали да си изкарват хляба чрез служене на текущите господари. 100% от всички съвременни "евроатлантици" са бивши партийци от БКП и ченгета от ДС които със същия плам преди громяха империализма и гнилия запад както сега громят Русия. Ако се сменят господарите тези пак "чудодейно" ще обърнат палачинката и ще громят сегашните си - просто хора без грам морал на които целта в живота е да се подмазват на господарите си а кои са те няма голямо значение.
  • 14 Запознат

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Е ти пък сега те от Козяк само такива "експерти" търсят на които "експертното мнение" да съвпада с "евроатлантическите ценности". Ти да не искаш да ти кажат че една от мините които пратихме на укрите се е озовала отново в България със свален чрез РЕБ от руснаците украински дрон. Дронът не е "камикадзе" както писаха а я откачат от него и тогава получава въртеливо движение но почти нищо не улучват - повече е за психологическо въздействие. Както е прикрепена за дрона под какъвто и ъгъл да падне няма да се взриви и за това го "обезвреждаха" без бронежилетки. Ама такива работи не се казват.
  • 15 Тахумба

    5 0 Отговор
    Денков изкара голям късмет. Ами ако трябваше да купува магаре на някоя женица като навремето Иван Костов?! Заедно с протестите много щеше да му дойде.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове