22 Септември, 2023 06:49 1 098 12

Проф. Николай Радулов: Боя се, че разделянето на КПКОНПИ е в търсене на още началнически назначения

  • николай радулов-
  • кпконпи

То може да кореспондира със записа, който изнесе Радостин Василев, заяви експертът по национална сигурност

Проф. Николай Радулов: Боя се, че разделянето на КПКОНПИ е в търсене на още началнически назначения - 1
Снимка: БГНЕС

Дали е правилен ход разделянето на КПКОНПИ е отворен въпрос. Били сме свидетели как преди около десетина години се обединиха КОНПИ и БОРКОР, като твърдението беше, че ще имат по-добре установени компетенции и по-голям ресурс за борба с корупцията. Това, което виждаме и това, което знаем, като че ли не се получи. Двете организации по отделно не бяха ефективни и заедно, като че ли не бяха по-ефективни, т.е. като че ли вместо положителен ефект, се получи нещо като отрицателна синергия.

Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност, бивш секретар на МВР по повод разделянето на КПКОНПИ на две звена.

"Мисля си, че спокойно би могло организацията да е една. Няма разбира се, и особен проблем, ако тя се раздели на две части, тъй като по принцип в света специалните служби и службите за борба с корупцията се стараят да се децентрализират, да са от по-малки части, които се поддават на по-стриктен контрол и управление. Но, аз се боя, че тук става дума просто за мултиплициране на управленски, началнически длъжности, а не на реално повишаване на ефективността на всяка една от тези две части", коментира Радулов.

По думите му става дума за това управляващите да могат да инсталират на максимален брой места ръководители, което кореспондира с това, което чухме в плана на “Продължаваме промяната", който също така чухме и от записа, изнесен от Радостин Василев - "да направим изборите с наше МВР, с наши специални служби": "Всъщност КПКОНПИ по същество е една специална служба, независимо дали ще са две, разделени на две части или една цяла. В начина, по който тя се визира от управляващите, има изключително голям риск тя да се превърне в една бухалка спрямо неудобните и спрямо опозицията", обясни професорът.

Източник: ФОКУС


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    2 2 Отговор
    Нищо ново пътя към ада е постлан с добри намерения.
  • 2 Хе-Хе

    3 1 Отговор
    Капиталистическите принципи на функциониране на държавата и каквото и да е изискват да има конкуренция и с проблема да се занимават най малко 2 структури! Едните ако си затварят очите в случая, другите да покажат пред обществото нередностите! Една структура - тотален похлупак и избирателни действия - гарантирано! Комунистическите ръководители също, когато искат да се свърши качествено някоя работа, създаваха конкурентни звена! Който не оправдае доверието - в Сибир!
  • 3 щурецъ

    3 2 Отговор
    До 2600 евро глоба в Италия за шофиране с телефон в ръка. ХОРАТА НАЛАГАТ ГЛОБИ,А В БЪЛГАРИЯ НЯМААА... ПОСЛЕ СЕ ЧУДИМ,ЗАЩО КАТАСТРОФИТЕ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ПЪТИЩА НЕ НАМАЛЯВАТ?!
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    мафията в Бг си има Държава

    Коментиран от #7

  • 5 попара

    2 2 Отговор
    Биби Пандора обяви, че ще съди МВР, но иска обезщетението ѝ да се плати не от данъците на хората, а от заплатите на депутатите, които са гласували скапаните закони. АМИ ВСЕ СЪЩОТО Е,МА БУЛКА! И ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ ПАК ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ИМ ГИ ПЛАЩАТ. НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НЕ Е ЧАСТНА ФИРМА!
  • 6 Социални служби

    3 1 Отговор
    Над 10 000 чиновника работят в всички служби, службички и агенции, България трябва да се чувства спокойна за сигурността си отвсякъде. Ние сме бетон, остров на стабилността
  • 7 ОМИР

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ЛЕЙДИС АНД ДЖЕНДЪРС -----ДЕМОКРАЦИЯТА СЕ ОКАЗА ЕДНО НЕДОНОСЧЕ -ГНИЛОЧ В ЛЪСКАВА ОПАКОВКА
  • 8 Zглобката

    2 1 Отговор
    Всичко ни е ПУНТА МАРА !
  • 9 Ама

    1 2 Отговор
    тия назначения ще гласиват после за Zглобката !
  • 10 Тези старчетс

    1 1 Отговор
    от ДС защо не се скрият вече? Биологичната лустрация трябва да действа по- бързо. Омръзнаха ни техните ретроградни изказвания.
  • 11 ийкухаз

    2 1 Отговор
    Умните се оказаха прости. Нека някои умен да каже на Господ Иисус Христос, как крадец и лъжец се борят с лъжец и крадец? Нека някои да обясни какъв закон ще гласува лъжеца и крадеца и дали ще се хване сам? Прости българи вече не ми е жал много за вас. Явно че простия си е прост.
  • 12 Българка

    2 0 Отговор
    Според мен не трябва да се откриват нови началнически длъжноссти, а напротив да се съкращават. Прекалено много чантаджии с тлъсти заплати хрантутим. Нужни са хора, които реално да работят на терен, а не да пият кафе в офиси
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове