Last news in Fakti

24 Септември, 2023 12:52 984 16

Гвоздейков: Железопътният транспорт у нас не е модернизиран

  • гвоздейков-
  • бдж-
  • мост-
  • дунав

1,4 млн. евро ще трябва да платим за трети мост над река Дунав

Гвоздейков: Железопътният транспорт у нас не е модернизиран - 1
Снимка: БГНЕС

На развитието на железопътния транспорт трябва да се гледа като на бизнес модел. Това каза пред БНР министърът на транспорта Георги Гвоздейков и обясни, че в този транспорт не е инвестирано досега, както е в държавите в Европа:

"Железопътният транспорт у нас не е модернизиран".

С обявяването на обществените поръчки за нов подвижен състав е стартиран процесът по модернизация на БДЖ, посочи той.

"Модернизацията е свързана не само със закупуването на нови влакове, а и с нова визия и нова стратегия, която ние сме започнали да работим. Няма да стане бързо, но се надяваме, че до 2026 г., когато по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да бъдат доставени новите влакове, България да има ясна стратегия и ясен бизнес план. Досега секторът разчита изцяло на субсидията от държавата и след това спира всякаква мисъл за развитие на този продукт, т.е. предоставянето на услуга, от която държавата може да спечели".

Железопътния транспорт има голямо бъдеще, тъй като е един от най-екологични транспорти в света и трябва да се инвестира в него, изтъкна още министърът на транспорта.

"Ние ще получим около 1 милиард безвъзмездно от Европа (по ПВУ - б.р.) и ако не можем да направим от това 15 или 20% печалба, значи че не можем да управляваме този ресурс. Не виждам проблем в бъдеще железопътният транспорт да генерира приход, да се самоиздържа и дори да е на печалба".

Гвоздейков съобщи, че около 1,4 млн. евро ще бъде сумата, която трябва да плати страната ни за трети мост на река Дунав, за който на 20 септември правителствата на България и на Румъния подадоха формуляра за предпроектно проучване и кандидатстване за финансиране от Европейската комисия.

"Инициативата е от двете страни. Започваме да работим активно. Ние кандидатстваме за 50% финансиране от ЕК".

Според него проектът ще бъде реализиран, защото геополитическата обстановка в региона е катализатор за това.

В предаването "Неделя 150" министър Гвоздейков определи като нестойностни твърдения на опозиционни депутати, че решенията в правителството се вземат от Асен Василев, министър на финансите и съпредседател на "Продължаваме промяната", а не от премиера Николай Денков:

"Решенията се вземат от правителството, както е записано в Конституцията. Работим в синхрон и с Народното събрание", подчерта той.

Почти нулева видимост и загубата на ориентация от пилота са причините за катастрофата с хеликоптера, който падна край Гърмен, каза министърът на транспорта и уточни, че това са първите данни от направения анализ.

В коментар за прекратената концесия на нефтеното пристанище "Росенец", министър Гвоздейков допусна да бъдат предявени претенции от бившия концесионер "Лукойл":

"Ние сме изпълнили закона. Към момента пристанището функционира нормално, разтоварват се танкери с петрол. Но конкретно за претенциите от страна на "Лукойл" аз не мога да отговоря. Това може би ще се решава на ниво ЕК или Европейски съд, нямам представа".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ама

    12 1 Отговор
    те окрадоха релсите ? Каква модернизация ?
  • 2 Перо

    12 2 Отговор
    Кое е модернизирано през мутренския преход и слугинажна “демокрация”!

    Коментиран от #5

  • 3 Не пипайте БДЖ!

    5 3 Отговор
    В БДЖ отдавна е построен Комунизма и храни генерации жепейци. Не пипайте БДЖ, за да не дойдем!
  • 4 а стига бе

    7 0 Отговор
    модернизиран та по телевизията показаха обратното в един участък преди гара Берковица болтовете ,които държат релсите за траверсите ги дърпат с пръсти и ги вадят това изобщо не е опасно за движещите се влакове по това трасе и това ако не е модернизация здрав му кажи това е някаква нова технология в БДЖ за която не се знае...
  • 5 всъщност

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Прехода в България тепърва ще започне. Само да свърши войната в Украйна. Изгонването от София на тримата "попове" е едно добро начало.
  • 6 Краси

    7 1 Отговор
    Сетила се баба г....а да си побара. Трийсет години само кражби в това БДЖ.
    Същата работа като в напоителни системи дето измъкнаха и продадоха не само тръбите но и арматурата по напоителните канали.
  • 7 бандит методиев борисов

    6 2 Отговор
    аз купих трошливи сименси а трасетата са дунавски вълни

    Коментиран от #8

  • 8 брей

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "бандит методиев борисов":

    Цяла Европа се вози в тези "трошливи" сименси. А ги купи още царя.
  • 9 лкйхг

    5 0 Отговор
    Каква модернизация, бе? То влакове няма. Спрели влаковете между София и Варна, за модернизиране говори.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ами как да има влакове

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "лкйхг":

    като крадливите комунисти вече 45+34=79 години не спират да крадат. Комубистите са за обшеството каквото е раковото образувание за тялото. Докато този тумор, чиито източник е Кремъл, не бъде изрязан от Българската държава, не само БДЖ, но и много други неща в държавата ще са пълна пародия. За последните 30г, ако в БДЖ са наляти 10млрд лв. Комунистите са окрали 8, как да имаме модерен ЖП транспорт. Затвор, каторга, конфискация, лустрация. Това е формулата за имореняване на Кремълския тумор с български гени от милата ни държава.
  • 12 Село, село

    4 1 Отговор
    Нищо не можете да направите! Бащите ви окрадоха България. Вие искате да замазвате положението с празни приказки.
  • 13 МХтоМХто

    1 1 Отговор
    Ай стига ве? Ти сам ли стигна до извода?
  • 14 Анонимен

    1 0 Отговор
    Тоя откри топлата вода
  • 15 БгТопИдиот🇧🇬

    2 0 Отговор
    Гвоздейков: Железопътният транспорт у нас не е модернизиран.

    Важното е да купуваме страйкъри от говедоленд(правилният продавач).
  • 16 Дернев

    0 0 Отговор
    "Железопътният транспорт у нас не е модернизиран"., за разлика от министрите си. И ако не беше ЕС и сега Щатите със сигурност щеше всичко да си остане без промени. Между другото този трети мост там не е БГ интерес. Той трябва да е около средата между другите два, за да бъде европейски ингерес.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове