Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 07:25 2 779 50

1 октомври 1915 г.: България обявява война на Сърбия и влиза в Първата световна

  • война-
  • сърбия-
  • първа световна-
  • манивефест-
  • цар фердиданд

Това става с манифест на цар Фердинанд I към българския народ

На 1 октомври 1915 г. цар Фердинанд І издава Манифест към българския народ, с който България обявява война на Сърбия и се включва в Първата световна война (1914-1918) на страната на Централните сили (Германия, Австро-Унгария и Османска империя). Манифестът е предшестван от мобилизация, обявена през септември от правителството на Васил Радославов. На 3 октомври Великобритания и Франция обявяват война на България, а на 7 октомври същото прави и Русия.

В бюлетина на БТА от 1 октомври 1915 г. четем:

Манифест към българския народ

Българи,
Вие всички сте свидетели на неимоверните усилия, които положих през течението на цяла година, откакто трае европейската война, за запазването мира на Балканите и спокойствието на страната.
Аз и правителството ми се старахме, при следвания досега неутралитет, да постигнем идеалите на българския народ.
Двете воюващи групи от Велики сили признават голямата неправда, която ни се нанесе с подялбата на Македония. И двете воюващи страни са съгласни, че тя, в по-голямата си част, трябва да принадлежи на България.
Само нашата коварна съседка Сърбия остана непреклонна пред съветите на своите приятели и съюзници. Сърбия не само не поиска да се вслуша в техните съвети, но в озлоблението и алчността си нападна дори собствената ни територия, и нашите храбри войски бидоха принудени да се сражават за защитата на собствената ни земя.

Българи,

Скъпи народни идеали ме заставиха през 1912 г. да призова нашето храбро войнство на борба, в която то самоотвержено развя знамената на свободата и скъса веригите на робството. Нашите съюзници сърби бяха тогава главната причина да изгубим Македония.
Изтощени и изморени, но не и победени, ние трябваше да свием своите знамена за по-добри дни.
Добрите дни настанаха много по-скоро, отколкото можахме да очакваме.
Европейската война клони на привършване. Победоносните армии на централните империи са в Сърбия и бързо напредват.
Призоваваме българския въоръжен народ към защита на родния край, поруган от вероломен съсед и към освобождение на поробените наши братя от сръбско иго.
Нашето дело е право и свето.

Заповядвам, прочее на нашата храбра армия да прогони неприятеля из пределите на царството, да срази вероломния съсед и да освободи от тегло нашите измъчени под сръбското иго братя.
Ний ще воюваме против сърбите едновременно с храбрите войски на централните империи.
Нека българският войник лети от победи към победи!

Напред! Бог да благослови нашето оръжие!

София, 1 октомври 1915 г.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    41 19 Отговор
    И в краен резултат - национална катастрофа.Тръгнаха като аслани ..............!Сега отново сме в същия отбор,но нова катастрофа държавата ни няма да преживее!

    Коментиран от #21

  • 2 Гост

    38 13 Отговор
    И пак на грешната страна........

    Коментиран от #41

  • 3 Хихихи..

    33 22 Отговор
    От юни 1913 е все така - Кобургът започва Междусъюзническата война и оттогава е посмешището на Европа.Само Хитлер го тачеше и дори кръсти самоходна гаубица на Фердинанд.Те провалените магарета през девет баира се надушват..

    Коментиран от #23

  • 4 дядото

    32 20 Отговор
    още една срамна дата в българската история и снимката на един военно престъпник по медиите
  • 5 Последния Софиянец

    35 17 Отговор
    И сега шепа платени предатели ни вкараха на губещата страна.Нещата се повтарят за трети път.
  • 6 дядото

    33 17 Отговор
    и никъде по медиите нито дума за това,че на днешния ден,преди 100 години в монтанското село горна гноеница,шпицкомандите на цар борис и ал.цанков,без съд и присъда,събират 76 български мъже и ги разстрелват като кучета.невъоръжеани и не в бой.още толкова са изпратени в шлеповете на дунав,съдбата на които се знае.
  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    15 7 Отговор
    ХАХАХАХА ... ЗАТОВА ЦЕЛИЯ ИМ РОД Е ПРОКЛЪЛНАН .. БОРИС УБИТ, КИРИЛ УБИТ,
    ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА ( ОТ НЕЗАКОННОТО ДЕТЕ)
    УМРЯ , СИМЕОН В ИЗГНАНИЕ - ПРОСТИТУТКА В ХАРЕМА НА ФРАНКО, СИНА НА СИМЕОН УМРЯ
    .....
    ШЕФА ГЛЕДА ..
  • 8 Софийски

    29 27 Отговор
    Войната както пише и в манифеста е била за национално обединение. Радостта сред народа е била огромна, всеки е отивал доброволно на фронта, дори и дядовците на коментиращите, дето незнаят какво говорят а бръщолевят руската пренаписана и набита им в главите история.
    Истината е че ако не е бил монарха, днес България щеше да е едно село на Балканите.

    Коментиран от #14, #29, #36

  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    27 14 Отговор
    ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ И БРИТАНИЯ И АВСТРО-УНГАРИЯ РАЗКЪСАХА БЪЛГАРИЯ НА БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС 1878
    ....
    ФАКТА Е ФАКТ.. И НИЕ ПАК СЪЮЗНИЦИ С ГЕРМАНЦИТЕ .. ТВА СИ Е ДЕБИЛИЗЪМ
  • 10 плюс минус

    45 2 Отговор
    Прадядо ми е загинал в тази война и е оставил прабаба вдовица с шест деца и една нива.
    Като малко дете помня прабаба, мъничка, дребничка, идваше да ни гостува и ни даваше стотинки от пенсийката си.
    Уж "световна" война, а е направила толкова нещастия в милиони семейства.
    Та за какво се водят войните!
  • 11 цицо фердо

    41 4 Отговор
    Най- ингересното е, че тези които обявяват война и вкарват България във войната, никога не отиват на фронта да воюват- немското царче, премиера, правителството, дупетатите, роднините и децата им.
    Седят си в София, правят си далаверките с закупуването на оръжие, продоволствия за армията, въртят алъш- вериш и правят кинти от комисионни.
    На фронта изпращат да умират обикновени български граждани за евроинтереса на германския император и немския бизнес, английските лортове и крал, и техните бизнес интереси, американските магнати и фрс.

    Коментиран от #12, #44

  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "цицо фердо":

    ++++ СИ ГО КАЗАЛ.. МАШИНКИ ЗА ТОР
  • 13 Търновец

    16 14 Отговор
    Формално ПСВ започва след терористичен акт в Сараево Сърбинът който застреля престонаследникът на Австрия и жена му не беше обесен от Австрийските власти с след години освободен от затвора и след това издигнат за професор в т н. Белградски университет. Без външна подкрепа Сърбите нямаше да извършат това двойно убийство - Русите винаги са били на тяхна страна, откъде Русия намери пари за ПСВ и въобще защо застана пак на страната на Британската империя и банка Ротшилд?

    Коментиран от #25, #38

  • 14 УЙКО-КАЛЕКО

    23 3 Отговор

    До коментар #8 от "Софийски":

    НАЙ ГОЛЯМАТА ПОЛИТИЧЕСКА ГРЕШКА НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1878 Г.ВОДИ ДО ВТОРА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА И ОКОНЧАТЕЛНО СБОГУВАНЕ С МЕЧТАТА ЗА ОБЕДИНЕНИЕ НА ЗЕМИТЕ В КОИТО СА ЖИВЕЛИ БЪЛГАРИ.
  • 15 Циник

    18 6 Отговор
    И сега сме така, пак сме на погрешната страна и пак ни чака национална катастрофа. Поне Фердинанд прилича на цар, докато сегашните ни управници приличат на снимки от учебник по гинекология.
  • 16 Въпрос ?

    19 6 Отговор
    А на фащ война кога всички държави ще обявим и да освободим планетата от този тумор !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 НРБ

    18 5 Отговор
    Значи тоя австрийски мухъл и тогавашното правителство са виновни за влизането на България в първата световна война как да не ги мрази човек
  • 19 Ний ша Ва упрайм

    21 3 Отговор
    и следва Национална катастрофа щот сме следвали чужди национални интереси както сега ни натрапват
  • 20 Кобургите

    23 4 Отговор
    Сакскобургготите носят само национални катастрофи на България, алчни хора и комарджии.
  • 21 Бай Митко

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    34 години демокрация, 34 години нескончаем преход, 34 години белязани с пълното унищожаване на промишленост и селско стопанство, безработица, некачествено образование и „болно” здравеопазване, висока смъртност, демографски срив, безпаричие и беднотия, и ето страната ни се озова в следващата национална катастрофа – четвърта по ред! За разлика от предишните три, настоящата катастрофа се случва в мирно време и за много продължителен период, което я прави гибелно катастрофална! За това говори народостопяването ни! От 9 милиона и нещо през 1989 год. сега сме под 5,5 милиона души! В момента страната ни е в политически и икономически разпад, и е въпрос на време, неизбежно да започне социалния разпад на държавата ни! Населението ще се стопи и българите ще станем най-малобройната малцинствена група – трети етнос! Ако до сега историята ни е мачкала, то сега ще ни размаже окончателно и безвъзвратно! Посочените зловещи факти поставят под въпрос запазването на българския етнос, традиции и ценности! Пък нека Баце, Плевньо и почетния атлантик Мони, и техните сподвижници да си плещят за „тежко комунистическо наследство” и „заплаха от Русия”! Зъбят се на Русия, но умишлено забравят, че всички национални катастрофи са ни налазвали, именно когато сме били подлоги на нейните врагове! Нашата съдба винаги е била в нашите ръце! За съжаление ръцете се управляват от промити и алчни мозъци!
    Четвъртата национална катастрофа на България е безспорен факт и един ден ще намери място в

    Коментиран от #24

  • 22 Българска кръв

    13 5 Отговор
    Чужденецът пуска манифести, ама българинът да мре. Кога ще премахнат мавзолея му от центъра на София?

    Коментиран от #26, #42, #45

  • 23 С чувство за хумор

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хихихи..":

    Даже бащата на Фердинанд Порше , е кръстил сина си Фердинанд , в чест на Кобурга.
  • 24 Бай Митко

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Бай Митко":

    ... в книгата а Гинес!
  • 25 Някой

    20 2 Отговор

    До коментар #13 от "Търновец":

    Повода на войната е прост. Старите империи са наскубали нови земи , и богати колонии. Ново-образуваните държави , като Германия се развиват бясно , но нямат простор . Вечно са зависими от суровини , и транспортни коридори .Ето ти повод за война . Другото е театър с косвени жертви.
  • 26 Мавзолея е на Александър първи Батенберг

    12 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българска кръв":

    Не е на Фердинанд
  • 27 След което

    16 3 Отговор
    западните покрайнини,изконни български земи до Ниш,стават сръбски!От всяка война губим територия,а от настоящата може да си загубим държавата!Защото винаги са ни управлявали к ре.Тен и,но сегашните са най големи!!!

    Коментиран от #31

  • 28 България е държала черно и бяло морета

    12 4 Отговор
    Ако следвахме идеалите на Алеко Константинов за България Швейцария на балканите да сме неутрални еее...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 с продължение

    9 3 Отговор

    До коментар #27 от "След което":

    През 1944г. се скриваме под сталинският шинел . Щото иначе Турция до Варна , Гърция до Пловдив , Сърбия - югозапада .
  • 32 Варналията

    7 10 Отговор
    Цар Фердинанд го плюят руските подлоги...истината е,че той е говорил свободно на седем езика,пишел е грамотно на пет. Цар Фердинанд вдига икономиката на България (от негово време е лафът "изпаднал германец"),той ремормира армията до първа сила в югоизточна Европа. За "неговата" армия французите казват, че е по-добре да срещнеш 100 000 германска армия,но да избягаш от 10 000 българска армия...Англичаните 20 години по-късно боготворят генерал Вазов, а един от най-великите генерали в цялата История - генерал Ханц Гудериян ще напише скромно във своята книга : На светкавичната война (блиц-криг) се научих от генерал Колев и неговата конница срещу руските казаци в Добруджа. Генерал Колев е "бащата" на блиц-криг...аз само съм усвоил неговите тактики.
    Просто такова е било времето.

    Коментиран от #34, #35, #48

  • 33 Българи юнаци

    4 0 Отговор
    Пак ще фермер македонската и сръбска сган
  • 34 Сандо

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "Варналията":

    И след всички тия постижения какво следва - Национална катастрофа.И единственото,което ни е възстановило е било селското стопанство,хората на село и земеделието.А сега нито хора по селата има,нито земеделие.Ние сме обречени,няма ли най-сетне да го разберете?!
  • 35 патето Яки

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Варналията":

    глупости на търкалета, колко хиляди са убити знаеш ли 50-100хлд, яде ли се тази армия
  • 36 патето Яки

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Софийски":

    Дядо ми е участвал в тези войни, връщат се от фронта въшлясали...
  • 37 Кога

    1 1 Отговор
    нещо за 01.10.1940 ?!
  • 38 Скопие

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "Търновец":

    Не ми е јасно зашто лажеш кога било кој може веднаш да провери кој е Гаврило Принцип, и која е причината за неговата смрт (на негови 23 години). Веднаш е јасно дека си платен шовинистички бот, а твојава интелегенција не е за коментир.
  • 39 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    1 2 Отговор
    Фердинанд и германците са "най-верният" съюзник.
  • 40 Болгар

    5 4 Отговор
    Цар Фердинанд I е толкова българин колкото аз съм извънземен.Още тогава са ги спускали и съгласували с посолствата...
  • 41 Един

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Да, ти си на грешната страна.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гост

    2 2 Отговор
    Още от тогава ни дърпат на грешната посока. Насъскват ни срещ други славянски народи. И при сръбската война на нато пак беше така. Наложени ни отвънка управници, някои от които дори не са българи, ни вкарват в грешните войни на грешната страна.
  • 44 Вуте

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "цицо фердо":

    За съжаление си прав. Днес ако не дай Боже се започне война,ще гинат обикновените граждани.Май винаги е така.
  • 45 Хайрсъзина

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българска кръв":

    За какъв мавзолей на Кобурга в центъра бълнуваш.Я се осъзнай преди да пишеш простотии.
  • 46 Матракчи

    1 3 Отговор
    Българите заслужават цар като Фердинанд Кобурготски. 31 години водеше Б-я напред.През последните шест години го провалиха военните от генералитета и алчни депутати.На края се принуди да абдикира,след което главните виновници за катастрофите,стовариха цялата вина върху него.
  • 47 София

    1 3 Отговор
    Фердинанд I ,най великия държавник в Трета българска държава до днес.Дай Боже да се появи друг като него.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Някой

    0 0 Отговор
    Покрай тази ли война губим над 11 хиляди квадратни километра територия и плащаме обезщетения в милиарди златни франка. Наричано втора национална катастрофа. После иска да ги съдят. Вероятно от страх правят преврат привържениците на италианският фашизъм и от 1923 е фашизма в България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове