Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 07:53 2 278 54

Продължава блокадата на АМ "Тракия", Подбалканския край Гурково и Прохода на републиката

  • блокади-
  • пътища-
  • миньори

Премиерът Денков очаква недоволните миньори и енергетици в МС, те се зарекоха да бойкотират срещата

Продължава блокадата на АМ "Тракия", Подбалканския край Гурково и Прохода на републиката - 1
Снимка: bTV

Продължава блокадата на автомагистрала "Тракия", Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката от миньори и енергетици, предаде БНР.

Работещите в мините и ТЕЦ "Марица изток 2" се обявиха срещу териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, приети от правителството в петък.

Очаква се днес миньорите и енергетиците от Перник и Бобов дол отново да организират проява в подкрепа на колегите им от Стара Загора.

Днес в Министерския съвет премиерът Николай Денков организира среща с протестиращите енергетици и миньори. Поканени са и лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа", както и представители на синдикатите в сектора.

Вчера след преговори с министъра на енергетиката Румен Радев, синдикални лидери обявиха, че няма да се отзоват на поканата на премиера. Те настояха и за извънредно заседание на Министерския съвет, на което техни представители да обсъдят с властта спорните планове.

Министър Радев към протестиращите енергетици и миньори: Най-важни са хората и земята
По-рано през деня той се срещна и с административното ръководство на държавните дружества "Мини Марица изток" и ТЕЦ "Марица изток 2".

Заради блокадите в района на Стара Загора са въведени следните обходни маршрути:

За пътуващите по магистрала "Тракия" той е от пътен възел "Нова Загора" по пътя към Нова Загора - Сливен до пътен възел "Свобода".

За пътуващите по път Казанлък - Стара Загора: за гр. Стара Загора - през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък - по пътя Стара Загора - Нова Загора - Сливен, бул. "Калояновско шосе, с. Християново, с. Памукчии. Повече информация можете да намерите на страницата на Агенция пътна инфраструктура.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    56 31 Отговор
    Евала на протестиращите, никакво отстъпване, трябва да се бутне това правителство което по същество представлява един Франкенщайн.

    Коментиран от #5, #44

  • 2 Българин

    34 60 Отговор
    Жандармерията да се намеси и да изгони въглищарите от пътя !!!

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 3 Селянин

    46 21 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Изчезни от България

    Коментиран от #8

  • 4 Селянин

    42 18 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    На всичко се вдигат цените и се унищожава, а ти се кефиш
  • 5 Българин

    32 46 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Както го бутнат правителството пащ ще останат без работа, но с разликата че и обезщетения няма да видят :) хахахаха
  • 6 пламен

    38 28 Отговор
    Първо зърнарите феодални олигарси, сега, мафиотите от приватизираните тецове. Искат дотации, преведено, искат ние да им плащаме за монопола

    Коментиран от #53

  • 7 Петър

    39 17 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    И защо да ги гони, хората се борят за препитанието си?

    Коментиран от #46, #54

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 С ССР

    18 27 Отговор
    Да протестират. С тези темпове на изграждане на вей и долари ще ги затворят и по скоро. Защо да им дават толкова пари от нашите пари? Да зарязва политическите игри и да ходят на работа, че знае ли се утре
  • 10 Попа

    18 18 Отговор
    Трябва ни Маргарит Тачър
  • 11 Ний ша Ва упрайм

    33 11 Отговор
    искат да затрият цяла една индустрия както закриваха и крадяха след 1990 както закриха десетки заводи и 4 реактора на АЕЦ
  • 12 188

    31 32 Отговор
    Тази сутрин пак ги даваха по телевията, как се борели за цяла България. Като ги питат какво искат, мрънкат и усукват. Аз така и не разбрах какво точно искат, освен оставка. Казват им,че ще работят до 2038г. ,собствениците на централите казват, че това е добър срок, но протестиращите - не, те искат друго. А дали тяхната работа ще доведе до повишаване на цените на тока нищо не казват. Значи ние трябва да ви плащаме заплатите като плащама по-скъп ток? Мерси! Не искам да се "борите" за мене. Като са толкова рентабилни ТЕЦ-овете, защо не блокирате тях и да освободите пътищата, като не пречите на останалите хора. Те с какво са ви виновни.

    Коментиран от #28

  • 13 Спрете им обезщетенията !

    35 22 Отговор
    Аз съм против тези въглищари да получават по 150 хиляди лева обезщетение при напускане на работа ! Никой друг в България не се ползва с такива привилегии ! Каквото за останалите такова и за тях !!!
  • 14 Кирил

    36 6 Отговор
    Специално за мариците лично знам за десетки кухи длъжности със заплати от над 4000 месечно. Идете в Раднево и им вижте административната сграда, небостъргач окичен с климатици и паркинг с автопарк като на изложение на лукс класа
  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    10 3 Отговор
    СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ ПОГЛЕДНАХА КЪМ СЛЪНЦЕТО
    ... ГЕО МИЛЕВ
    .... ТВОРЦИТЕ НА БЛАГАТА
    СРЕЩУ ТВОРЦИТЕ НА АЙНАТА
  • 16 САТЪРА НА ХАНА

    18 3 Отговор
    СОФИЙСКИТЕ МАШИНКИ ЗА ТОР
    ТАЗИ СУТРИН ПРЕ-ВЪЗБУДЕНИ :))
  • 17 охоо

    21 4 Отговор
    Здравейте, центаджийчета! Гледам нещо сте се превъзбудили, да не би да плащат двойна надница в почивните дни?
  • 18 Сомалийския пират

    14 24 Отговор
    Къде е жандармерията да разгони плъховете и да въведе ред в държавата?
  • 19 Мнение

    24 1 Отговор
    Времето за приказки отдавна е минало.
  • 20 ха ха

    13 2 Отговор
    агитката на ясладжиите се е надигнала рано в неделя , да бълва мниния , колко е готин живота в българия и как те са със синя кръв и работещите са глупаци които са длъжни да ги издържат , явно са имали кофти сънища с рязане на езици заради лъжите им
  • 21 Локо

    18 11 Отговор
    Днес ще се присъединят повече протестиращи към блокадата и до утре кирякстефчовците ще си подадат оставката и ще се изметат в Кравария.
    Смърт на фашизма, свобода за народа!
  • 22 086

    20 9 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Напротив, време е селяните да дойдат в София и да изринат всичко и най-вече крадливите чужди агенти в парламента. Тези изтривалки продават България пред очите ни!
  • 23 Знаещ

    14 7 Отговор
    Съжалявам ги таботниците, но не искам с моите пари да се облажат пак големите риби. Отдавна се знаеше, че ще ги затварят тецовете. Сега гледат за последно да изцоцат няколко милиона.

    Коментиран от #25

  • 24 Инж

    10 16 Отговор
    ТЕЦ - ът е завод за производство на електроенергия. Ако работи на загуба - фалира. Какви посолства, какви кравари, какви оставки??? А вредите върху здравето - кой ги плаща??? Данъкоплатците!!!

    Коментиран от #26

  • 25 да бе, да

    17 4 Отговор

    До коментар #23 от "Знаещ":

    Нещо не си разбрал. Не става въпрос за няколко милиона, аза няколко милиарда. И няма да ги вземат работниците с отрудени ръце, а меките к.итки с маникюр в София. Между другото - днес влиза в сила Истанбулската конвеция за ЕС. Ай, честито! По този повод ви препоръчвам да гледате документалния филм на Мат Уолш "Какво е жена". От него можете да разберете повече за възвишените цели, които си поставя конвенцията.

    Коментиран от #27

  • 26 въпрос

    13 4 Отговор

    До коментар #24 от "Инж":

    А като е.ядеш гмо, скакалци, хлебарки и радиоактивно зърно кой ти плаща за вредите?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 086

    20 2 Отговор

    До коментар #12 от "188":

    По-важният въпрос е, има ли мощности, които да компенсират ТЕЦ-овете, щото тези горе работят по въпроса, не само да е скъп тока, ами въобще да го няма. Нямат никаква стратегия каква енергия ще ползваме след 10 години.

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 188

    5 7 Отговор

    До коментар #28 от "086":

    Е нали след 10години ще работят ТЕЦ-овете още. Ще произвеждат евтин ток и всичко ще е наред. Какъв е проблема? Или имаш някакви притеснения относно това че тока от тях може да не е торкова евтин. Ако не е евтин тогава какво? Пак стачки да го доплащаме ние така ли?

    Коментиран от #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 бегаййй

    4 17 Отговор
    Да ги разкарат тези кюмурджии. Няма да ми дерат кожата с данъци за да ги дават на тези да тровят хората.
  • 33 Мечката

    21 6 Отговор
    Отменихте референдум за строеж на АЕЦ. Отменихте решение на НС за строеж на Белене. Подарихте 2 чисто нови реактора на Украйна. Забранихте Законен референдум за евро. Изпрахте Борисов. Падна вето Македония. Пратихте С300 на Украйна. Не на еврото. Не на Шенген 20 000 евро на бежанец. Оставката на Слугите, Васалите, Перачите и Мутрите. Оставка на ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС.
    ВЪН ГЪРБОНОСИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!
  • 34 Само питам

    10 16 Отговор
    Тия нещастници не се ли усещат, че са марионетки на двама-трима олигарха и прислужните им синдикати и проруската опозиция начело с президента Радев? Правителството взе решение, че до 2038 година тецовете няма да бъдат затваряни, а който енергетик желае да напусне ще получи обезщетение от 36 заплати, което прави над 150 000 лева. Мозъците на протеста искат оставка на правителството да са може Радев отново да управлява в угода на Москва а не да се решат проблемите на енергетиците.

    Коментиран от #37

  • 35 086

    14 1 Отговор

    До коментар #30 от "188":

    Когато си се ангажирал да си затриеш 40% от мощностите, трябва вече да си измислил с какво да ги замениш, трябва вече да работиш по новите. С перки и сл. панели не става, а тока е един от най-важните ресурси. Това имах предвид.

    Коментиран от #40

  • 36 ликвидация

    17 4 Отговор
    Подкрепяме изцяло протестите! Стига са ни лъгали! Стига са крали милиарди! "Партия и ОБРЪЧИ от фирми" - по тази схема работи и днешната управлявяваща сглобка!
  • 37 Хахаха

    10 1 Отговор

    До коментар #34 от "Само питам":

    Не може на всички господарите им да са честни и безкористни хора като твоите Бойко и Шиши:)
    За пръв път в българската история премиер и министри слушат заповеди от партия, която даже официално не е част от правителството. Всеки ден четем как Пеевски заповядва на Денков и Асенка и те клякат и разтварят бузки:)
  • 38 давайте още

    4 5 Отговор
    От 1 юли тази година обаче централата все пак участва в тока за бита с извънредна заповед на ресорния министър, който по закон може да направи това. Реално схемата сработи по модела - висока цена на тока, но силно намалени мрежови такси, за да не се усети покачването. Целта бе да се осигури работа за въглищната централа, така че тя да продължи да работи - нещо, което за поредна година се плаща от всички данъкоплатци на солидарен принцип, чр
    ез сметките за ток.
    На целия този фон и усложняването на финансовата ситуация в ТЕЦ-а заплатите на служителите там парадоксално са били индексирани с близо 20%.
  • 39 Варналията

    7 7 Отговор
    Така е с мекушаво правителство... всеки който иска пари дръзва да затваря пътища и чака помощи...това са терористи заради които страдат доста хора...Чудно ми е защо само в Булгаристан този номер със затварянето на някой път "минава"...
    То бяха земеделци,сега енергетици...утре ще надигнат глава хотелиери...всеки иска наготово да лапа...трябва полицията с камшици да разгонва тази паплач.
  • 40 188

    1 10 Отговор

    До коментар #35 от "086":

    А дали трябва непременно да ги заменяш. Ако ТЕЦ-овете са рентабилни няма сила на тоя свят която да ги спре. Ако не са, тогава спират и на тяхно място идва нещо друго. Не е задължително да е производство на електроенергия. Ако имаме нужда от такава и нямаме производство, ще се появят нови мощности които да са ефективни. Какво за другите, такова и за нас. По-добре ли е хем да плащаме за неефективни производства, хем да дишаме мръсен въздух? В тези планове има написано нещо, там е казано какво се предвижда, ама кой ги чете. Всъщност протестиращите изобщо не ги интересува какво пише там.

    Коментиран от #43

  • 41 Некъпан джендър евроатлантик

    8 2 Отговор
    Твърдо против съм работещи хора като миньори и медици да взимат по 36 заплати, твърдо ЗА съм 600 000 калинки в държавна администрация и 100 000 полицаи да взимат между 24 и 60 заплати накуп, АБСОЛЮТНО ЗА съм фирмите на Киро и баща му да прилапат 3 милиарда без да си мръднат пръста!
    Слава на Бойко!
    Слава на Пеевски!!
    Слава на Козяк!!!

    Коментиран от #48

  • 42 Учуден

    9 2 Отговор
    Джендърите от една страна искат демокрация и мразят социализма /нищо че ще гласуват за ДС/, а от друга плюят всеки дръзнал да протестира и да отстоява исканията си, докато те страхливо от дивана в къщи не смеят да надигнат глас, камо ли да излязат на улицата???
    Явно за избирателите на сглобката важи поговорката "Не е важно аз да съм добре, важното е на Вуте да му е зле".
    Между другото едно от многото неизпълнени обещания на Киро беше да намали държавната администрация с 30%...не само че не я намали, но я и увеличи, а заплатите им скочиха с 40% последните година и половина.
  • 43 086

    10 1 Отговор

    До коментар #40 от "188":

    Всъщност тецовете са едни от най-рентабилните, ако не ги облагат с тези луди зелени данъци. А когато става въпрос за такъв голям процент от енергетиката, изобщо не стои въпросът дали да се заменят, а с какво и кога. Може би не го разбирате, но това е част от нац. сигурност. И Турция и Румъния строят АЕЦи, а ние си закриваме тецовете и си подаряваме реакторите. Това, което работи в Козлодуй има живот още няколко години.

    Коментиран от #51

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Без име

    2 5 Отговор
    Властта е прекалено толерантна и търпелива!
  • 46 Без име

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Петър":

    Мисля,че не знаят за какво се борят!
  • 47 Само питам

    4 6 Отговор
    Интересно как биха изглеждали русофилските коментари ако думите "джендър" и "третополов" се цензурираха? И защо русофилите ги обичат толкова много, може би подсъзнателно се идентифицират с тях?
  • 48 Изкъпана русофилска подлога

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Некъпан джендър евроатлантик":

    Браво, много си умна!
  • 49 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор
    В последно време имам много работа,а и ме чакат ремонти и Бране на ябълки ,дюли и мушмоли...също пътуване,но обещаното си е обещано....Като свърши войната ще ви намеря за да се видим,джурналисте от факти.......
  • 50 КОЗЯК ГЕРБ ДПС СДС ПП ДБ

    2 1 Отговор
    Ние горепосочените каквото сме решили, ТЕЦ овете ще ви се сторят като пропусната закуска.
    Кръвчицата ще сменяме на българина, ще му форматираме акъла.
  • 51 188

    4 3 Отговор

    До коментар #43 от "086":

    Добре, тогава защо не строим АЕЦ? Като Турция и Румъния. Защо не протестират за това? Само, че ако им кажеш на тази протестиращи за АЕЦ, те ще ти кажат че не искат АЕЦ. Искат оставка. А за зелената сделка и т.н. мислиш ли че нашето правителство и България изобщо може да се пребори с това? Очевидно, не. Тогава какво ни остава. Да излезем от ЕС и да станем 16-те република, за да запазим ТЕЦ-овете. Тогава обаче заплатите няма да са 2000евро, а ще са 2000рубли. Не съм съгласен!

    Коментиран от #52

  • 52 086

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "188":

    И аз това питам, защо не строят АЕЦ? Тръгнали да закриват на всяка цена, а не са измислили и нямат никакво намерение да мислят с какво да заменят ТЕЦ-овете. Зануляват ни пред очите ни.
  • 53 Да няма

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "пламен":

    Някакъв график , че нещо взеха да стават протест до протест
  • 54 Стамат

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Петър":

    И как се борят, блокирайки други обикновенни хора като тях? Защо не блокират НС и МС?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове