Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 15:31 1 874 20

Цветелина Пенкова: ТЕЦ-овете, мините - това са стратегически обекти за нашата страна

  • енергетика-
  • ядрени мощности-
  • въглищни централи

Необходими са 2 нови работещи атомни реактора до 2035 г. Те ще са допълнителни, които да заменят това, което взимаме от въглищните централи, смята евродепутатката

Цветелина Пенкова: ТЕЦ-овете, мините - това са стратегически обекти за нашата страна - 1

"Когато се планира един такъв важен отрасъл като енергетиката, трябва да гледаме дългосрочно и последователно". Това заяви пред БНР евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова.

"Всичко превръщаме във вътрешнополитическа борба. Това е много сериозен стратегически и дългосрочен проблем, който ние не можем да решим. Когато не можеш да решиш по-сериозният проблем - каква е енергийната стратегия и план за развитие на България, тогава се свежда до моменти, в които взимаме решения в последния момент, без необходимите обсъждания с всички засегнати страни", коментира тя.

Евродепутатът каза, че напълно разбира протестите и необходимостта от това, че в един момент хората трябва да изразят своите искания и несигурност, която идва от страна на държавата. Нормално е те да искат дългосрочна визия и план за сектора, категорична бе тя. И напомни, че необходимостта тези териториални планове да бъдат завършени е от повече от 3 години:

"Това е едно изискване, за да получим едни средства от страна на европейските институции за регионите, в които има сериозна заетост и зависимост от въгледобивната индустрия. През 2019 г. България беше определена като вторият най-голям бенефициент по тези средства. Тук проблемът не са само исканията на хората, които са на улицата в момента. Исканията не са едни 1,3 млрд. евро, които ще получат, но те искат да знаят каква е стратегията за развитие на сектора. Хората искат ясен план. Искат да знаят сроковете. Искат да знаят какви ще са необходимостите. Те искат ясно и сигурно енергийно бъдеще".

По думите ѝ това не са политически въпроси, а стратегически такива, които засягат националната сигурност и независимостта на българската енергетика.

"За да имаш стабилен енергиен микс, който гарантира достъпни цени, е необходимо да имаш сериозно количество базови енергийни мощности. Това са природен газ, въглища и ядрена енергетика. България е една от държавите в региона, която е била водеща по отношение на развитието на ядрената енергетика. България винаги е възприемана като държава, която се търси като експертиза".

ТЕЦ-овете, мините - това са стратегически обекти за нашата страна, посочи тя и добави: "Ние ще намалим зависимостта си, ще намалим техният дял в енергийния микс. Но да не забравяме, че когато говорим за стратегически обекти, ние не можем да очакваме изцяло откъсване от тях. Тези стратегически обекти никога не губят своята стойност".

"Има едни въглищни централи, ние трябва да намалим нашата зависимост от тях. Но те трябва да бъдат заменени - 40% от енергийния микс е значителен. За да го направим това, ние моментално трябва да започнем изграждането на поне 2 нови блока", обясни Цветелина Пенкова.

По думите ѝ са необходими 2 нови работещи реактора до 2035 г. Те ще са допълнителни, които да заменят това, което взимаме от въглищните централи, посочи тя. Според нея след това в рамките на 30 години трябва да имаме 4 нови реактора. Евродепутатът отбеляза обаче, че развитието на един ядрен проект и пускането му в експлоатация трае между 12 и 15 години. Затова трябва да погледнем с какво разполагаме, подчерта тя и уточни:

"В АЕЦ "Белене" имаме изградена площадка. Там сме почти наполовина на този процес. Именно поради тази причина многократно настояваме, че това е проектът, който трябва да бъде развит".

Според нея проектът може да бъде подпомогнат от страна на Франция. Не са много държавите, които могат да произведат такова оборудване, подчерта тя. По думите ѝ обаче е нелепо да се отказваме от оборудване, което имаме и е изправно.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    38 10 Отговор
    Сглобката съсипа земеделието и енергетиката за жълти стотинки от Брюксел.

    Коментиран от #11

  • 2 Кака Гицка

    4 8 Отговор
    И язе знам за ениргатиката , яз ногу ода да копам чушки и те така и я кат таа сам янергетичека
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 11 Отговор
    ТЕЦОВЕТЕ са на Христо Ковачки той Държи много Политици в малкия си Джоб
  • 4 Тото

    28 3 Отговор
    Необходимо е само народен съд за всички висши чиновници!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 един

    10 15 Отговор
    Комунистическото чадо и то взе да разбира от стратегически обекти!

    Коментиран от #9

  • 6 гост

    17 4 Отговор
    Количеството на политици - идиоти в Европейските структури и държавите членки на ЕС отдавна превиши максималния лимит и водят Европа към ликвидация!
  • 7 Шофьор

    10 13 Отговор
    И аз искам гарантирана работа и доходи до 2038. Никой да не ме бара. Никаква конкуренция. Иначе се барикадирам в кварталния магазин.
  • 8 Гошо

    25 5 Отговор
    Какви ти " стратегически обекти за нашата страна" Денков казва , че това са пречките ни пред Шенген и евро зоната ,а и били проводник на руско влияние На тяхно място, каза , да се изградят паркове с вятърничеви ВЕИ и също каза, че работниците ще изкарат курс по преквалификация, на който ще ги обучат да духат в перките на тези ел централи
  • 9 гост

    13 13 Отговор

    До коментар #5 от "един":

    Изключително бедни интелектуално калинки се опитват да яхнат популистки глупости , за да се харесат на избиратели по- тъпи и от тях !! Държави които в 21 век ще разчитат на кюмур и атомни бомби са обречени да заминат на бунището на историята !! И тогава такива като тая ще дават интервюта точно наобратно , че отдавна е трябвало да закрием тези боклуци !!
  • 10 Сатана Z

    12 7 Отговор
    Миньорите в Донбас и до днес воюват срещу нацисткия режим ,който им закри препитанието ,а нашите още се ослушват.Грабвайте кирки,лопати и колове в търсене на справедливост.
  • 11 Ханку брат

    18 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Те се съсипват от 32 години, а сглобката е само на 4 месеца! Не говори тендециозни и платени глупости! Сглобката в момента бере ядове заради ненаялите се предишни енергетици и най вече на онези двамцата по Магнитски.
  • 12 До сега Тецовете

    19 6 Отговор
    ТЕЦОВЕТЕ ни спасяваха, когато АЕЦ е в ремонт по няколко пъти в годината за няколко седмици, също и зимата, когато тока не достига. Държавника Живков направи, така че да имаме една от първите АЕЦ в Европа, а тези затвориха по нови блокове, от много по-стари, които продължават да работят във Франция. От износител на зеленчуци, станахме вносител ; от износител на плодове, станахме вносител; от износител на месо, станахме вносител и от износител на ток, станахме вносител. Металургията се закри, прочутите полупроводници и електронни компоненти, социалистически Китай прибира милиарди от фрабрики за електроника, сега сме бедна колония на САЩ, а не преди 32 години.
  • 13 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 3 Отговор
    33
    ГОДИНИ
    СЪСИПАНА
    БЪЛГАРИЯ
  • 14 кремълски другар

    5 2 Отговор
    Дотук ви осигурихме 33 години псевдо-демокрация, която в същност си е североизточен пост-социализъм от наш, пост-съветски тип. Да Ви е честито!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хaкан КараОсманОглу 🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    2 5 Отговор
    Българите сте прекрасни. Обожавам миризмата ви на кисело и некъпано от седмици тяло

    Коментиран от #17

  • 17 Вашата

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хaкан КараОсманОглу 🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    На мокро 🐶 куче
  • 18 инж. Ганчо Илков

    3 0 Отговор
    Всички, които говорят в Защита на Производителите от Държавата чрез Протести и Искания тя да им покрие Разходите, Генерално бъркат. Енергетиката е Приватизирана. Собствениците трябва да разберат, че в Условията на Пазарната Икономика трябва да имат Разработени Бизнес Планове съобразени с Изискванията на Пазара. В момента чрез Протести се притиска Правителството и се обвинява,че То не им е разработило Бизнес Програмата. От доста време ЕС поставя Генерална Програма за Закриване на не Екологичните Производства. Такива са ТЕЦ-овете. Какво направиха Енергийните Собственици? Протестиращите мислят ли, че при смяна на Правителството Проблемите ще се решат? Тук Играта се води не за предстоящо закриване на Въглищните Рудници и ТЕЦ-ове, а за нещо съвсем друго - явно за Преразпределение на Материалните Блага. БСП чрез Политическите си Лидери, включително и техните Евро Депутати, бъркайки Пазарните Принципи, реват с най-силен глас придържайки се към отминалото Време на Партията Държава (тогава всички Сектори на Икономиката бяха Държавни). На БКП/БСП всичко, но най-вече им пречи невъзможността да спечелят Парламентарно Мнозинство, членството ни в ЕС и НАТО. Крайно Време е да разберат, че определението Партия Държава, в което Държавата държеше всички Сектори на Икономиката, е безвъзвратно отминало. Бъдещето е на Пазарната Икономика, и колкото по-рано се разбере, че е необходимо създаване на Пазарни Структури и Бизнеса възприеме Конкурентните Пазарни особености, толкова
  • 19 Васил

    4 2 Отговор
    И кое му е стратегическото освен че бълват отрови????
  • 20 Дамммм

    1 0 Отговор
    Какво и разбира главата на една кифла от ТЕЦове,мини (каквито никъде ги няма)стратегии ,миньори и тем подобни .Първо миниъе в България останаха в миналото ,откритите рудници са на лице който замърсяват въздуха и са най големият проблем на човечеството .Следва изгарянето на тези въглища ,вторият замърсител на въздуха ,допринадящ за глобалное промени на климата.Ъези глобални промени след5 години ще са необратими и ще се молим да няма рудници и ТЕЦове ,но ще е много късно .Тези подръжници на ,,стратегическата "им важност или са не вежи ,или СЛЕД МЕН И ПОТОП ,какво ни пука важно е днес да пълним гушата ,много от тях нямат наследници .Помислете за децата си .Другото е ,че това правителство знаейки за всичко което ще получи в наследство от служебните и преди тях се ангажира да оправя нещата .Ако бяха служебните правителства това което знаят в момента тези ,,протестиращи"за предстоящето закриване през 38 г.изобщо нямаше да го знаят ,щяха да бъдат излъгани че всичко е оправено .Популизъмът на опозицията е толкова измислен и не реален ,че граничи с фантазии.Трябва да се разбере ,че ТЕЦовете ще се закриват и всички замърсители ,това не е измислица на Денков това го налага бъдещето на децата ви и на цялото човечество ,това е прието в ЕС дали Полша или не знам кой си 3 -5 години по рано или по късно не решава проблема .Затова че ,ако тези който играят хоро по пътищата не си въобразяват че са велики ,а да помислят за бъдещето на България (както се бият в гърдите че ги
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове