Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 08:10 1 602 31

Красен Станчев: Риск за енергийната система има, ако централите се изключат веднага

  • красен станчев-
  • централи-
  • изключване-
  • риск-
  • енергийна система

"Не мога да си представя баланс на енергийния сектор с ВЕИ-та и батерии. Притеснява ни, че времето е малко и не са достатъчно изчистени въпросите”, коментира и инж. Чавдар Стойнев, директор на Топлофикация-Перник

Красен Станчев: Риск за енергийната система има, ако централите се изключат веднага - 1
Снимка: bTV

Няма как въглищните централи да работят в нормален режим. Според мен трябва да се насърчава природният газ, инвестиции в нови съоръжения, които бързо да заменят сегашните мощности. Това заяви инж. Чавдар Стойнев, директор на Топлофикация-Перник, в ефира на bTV.

„Т.нар. зелена сделка е централно планиране, защо? Икономиката не е вентилатор, че да я включвате и изключвате. Проблемите в енергетиката са още от 2006 г. Полша например показа какъв е балансът и каза, че до 2049 година тези мощности трябва да работят”, коментира икономистът Красен Станчев, цитиран от novini.bg

По думите му има омраза към ЕС, към зелените, но пък те говорят всякакви глупости. „Това е централно планиране и хората не знаят какво да правят, защото не се е реагирало навреме.”
Чавдар Стойнев е категоричен, че желаят ясно бъдеще. „Не мога да си представя баланс на енергийния сектор с ВЕИ-та и батерии. Притеснява ни, че времето е малко и не са достатъчно изчистени въпросите.”,

„Риск за енергийната система има, ако централите се изключат веднага. Сегашното правителство не е виновно за случилото се от 2006 г. насам”, категоричен е Станчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    14 1 Отговор
    Поредния празнодумец откъде природен газ бре цръУл ненапразно западнаците отново подкара тецовете си на кюмюр оти нЕма газ.
  • 2 Баце ЕООД

    13 2 Отговор
    Изгонихме евтиния газ, сега трябва да го насърчаваме.. Демокрация!

    Коментиран от #16, #22

  • 3 шишарка нашишкана

    11 1 Отговор
    Ще изключат АЕЦ-а,веднага. Като оная дърла,дето изключи двата енергоблока по заповед от каубоите.

    Коментиран от #7

  • 4 арлингтън

    8 1 Отговор
    В България няма демокрация,няма държава,има денкомазация.

    Коментиран от #8

  • 5 ггг54

    4 0 Отговор
    то като няма алтернатива когато и да се изключат има , та проблема не е работата на хората а алтернативата

    Коментиран от #10

  • 6 Копипасте

    9 0 Отговор
    Енергийната система отдавна не е система! От над 20 години е енергиен сектор по закон! Направиха от системата сектор за по-лесно разпарчетосване и "подаряване"!?
  • 7 Не бяха ли...

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "шишарка нашишкана":

    ...четири енергоблока...?!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Копипасте

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "ггг54":

    Алтернативата са едни неизвестно къде намиращи се свободни производствени енергийни мощности, с които нямаме нищо договорено и не знаем дали имаме високоволтови електропроводи от тях до нас! Фотоволтаици и "перки" не могат да са сериозна алтернатива поради природни причини : няма слънце и/или вятър - няма алтернатива! Затворихме по времето на "царя", Костов и Кунева 4х440 в Козлодуй, не построихме на 2 пъти Белене, съсипахме ПАВЕЦ-Чаира, затваряме Марица-Изток и отваряме вратата за тока от румънския АЕЦ-Черна вода, на строящите се руско-турски АЕЦ-Аккую, новите блокове на руско-унгарския АЕЦ-Пакш! Кой печели от това при цена 30 лева на горивна компонента/въглища/ на 1 МВТч от Марица-Изток!
  • 11 Миризлив пор

    7 1 Отговор
    Ток ще има спокойно, проблема е на каква цена ще ти го продават.

    Коментиран от #12

  • 12 ТОЧНО ТАКА...!

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Миризлив пор":

    Ток ще има!
    Но на нас ще ни ,,спрат тока"...!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Страничен

    8 3 Отговор
    Продължава просташкият цинизъм на група енергийни „експерти“, които буквално се подиграват със значението на въглищните централи от Маришкия басейн за мощностия баланс на страната. Този път налудничавата теза е, че нямало драма, само сме щели да внасяме ток - голяма работа.
    Питам „от къде?“ На графиката виждате електроенергийните потоци в ЕС за 2022 г. по търговски сделки. ЕДИНСТВЕНАТА страна, нетен износител на електроенергия в нашия регион е България. За 2022 г. сме изнесли 12,1 TWh електроенергия. Румъния е в дефицит (-1,2TWh), Сърбия е в дефицит (-2,8TWh), Северна Македония е в дефицит (-1,4TWh), Гърция е в дефицит (-3,3TWh).

    ОТКЪДЕ ЩЕ СЕ ВНЕСЕ ТАЗИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ, ДРАГИ ЕНЕРГИЙНИ ЕКСПЕРТИ?

    Има и друг ключов момент. Тук говорим за енергийната сигурност на страната. Брутното електропроизводство САМО от „ТЕЦ Марица изток 2“ за 2022 г. възлиза на 9 665 636 MWh. Общо всички ТЕЦ са произвели 26 463 339 MWh през миналата година. Това са 52,3% от цялото електропроизводство в България!

    Абсолютно неконструктивно е да изпадаме в енергиен трибализъм. Разбираемо е, че дадени групи черпят ползи от това, но на карта е заложено енергийното бъдеще на България!
    Загубим ли топлоелектрическите централи, губим не само мощностния баланс, ние губим цялата енергетика!

    Коментиран от #17, #27, #30

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хаха

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Баце ЕООД":

    Нали уж проучваха в черно море за газ и нефт,никой не говори повече за това

    Коментиран от #18

  • 17 И вместо...

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Страничен":

    ...цяла България да скочи срещу спирането на ,,Марица-Изток"...!
    Се намират екземпляри,които драскат безотговорно...- ,,затваряйте ги тия"...!
    В тази Държава остана само една Енергетика!
    И нея ли ще съсипем...!Натам вървят нещата,но някой извън България ,явно има интерес от това...!
  • 18 Това бе...

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хаха":

    ...поредната енергийна лакърдия...!
  • 19 Закс

    1 3 Отговор
    Какъв риск ??? Нали ще внасяме евтин ток от усрай а или забравихте ???
  • 20 Красен Станчев и по други поводи се

    4 0 Отговор
    показа като придворен икономист на всякаква мафия!
  • 21 дядо поп

    2 6 Отговор
    Пишат само глупости , ток ще има , но цената ще е непосилна за повечето българи. Чудя се и на тези от мините и мариците , изглежда , не е са разбрали , че нищо не зависи от нашите кукли на конци , че тази енергия щем не щем ще привършим с нея. Въпросът в момента е за едни милиарди , за регионите. От тези милиарди ще има и за управляващите и за работниците. Всички много добре знаят какво става и само си извиват ръцете , блокират пътищата и тормозят обикновените хора и въпросът не е , че ще останат без работа или , че проблемите на енергетиката ги интересуват. Интереса е колко парички ще могат да измъкнат извън тези обещани 36 заплати , просто интереса клати феса!
  • 22 един

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Баце ЕООД":

    "Евтиния" газ на руснаците,едно че не беше никак евтин,но и прилича на оня габровец дето отишъл на пазара и викнал:"Продавам кон за 3лева-продавам кон за 3лв, веднага се събрала тълпа от клиенти желаещи да си купят евтин кон!Но габровеца им отрязъл бързо мераците,"Коня се продава заедно с кокошка за 200лв"!Та и руският "евтин" газ,покрай който построихме газопровод за 3млрд.лв. без да ни трябва,купихме едни железа за 1,5млрд.лв които сега се чудим какво да правим,нататък да не продължавам!
  • 23 Гоуст

    3 1 Отговор
    Кажи честно, че сте викнали "експерти" от топлофикация да дават акъл...
  • 24 Красен Станчев!! Народа е казвал:"не се

    3 0 Отговор
    радвай на малко прсенце, защото не се знае каква свиня ще стане"!! Примери много, цял ден ни бутат подобни в очите!!!
  • 25 Аватар

    3 0 Отговор
    ,,Риск за енергийната система има,ако централите се изключат веднага." Ами да ги изключат,за да се почувства от всички какви политики са водени от 2006 г.насам,вместо да се затварят пътища.Политици и партии,които закопават българската енергетика от 2006 г. са представени и в сегашния парламент.
  • 26 Дон Отворко

    1 1 Отговор
    ВСИЧКИ КОМЕНТИРАТ БЕЗ ДА ЗНАЯТ, ЧЕ НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ЩЕ ВЗЕМАТ 3млрд.€ ЗА
    ПРЕОБРАЗУВАНЕТО И ЩЕ ИЗКЛЮЧВАТ ЦЕНТРАЛИТЕ ЧАК ДО 2038г., НО НЕ МОГАТ ОФИЦИАЛНО ДА ГО ЗАЯВЯТ, ЗАЩОТО ЕС ЩЕ СЕ УСЕТИ ЗА ИЗМАМАТА!!! К О Н Ф И Д Е Н Ц И А Л!
  • 27 Транспортен шеф казва

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Страничен":

    ОТВОРКО, ЗАРАДИ КОМПЕНСАЦИИТЕ ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ И ПО-НИСКАТА ЦЕНА НА ЕЛ. ЕНЕРГИЯТА МАРИЦА 2,РАБОТИ НА ЗАГУБА И ЗА 2023г. Е РЕАЛИЗИРСЛА 523млн.лв.-ЗАГУБА
    ЗА КРЕМИКОВЦИ НЕ РЕВАХТЕ ТОЛКОВА, НО ТУК ДО 2038г.ЛИ ЩЕ МИ БЛОКИРАТЕ МАГИСТРАЛИТЕ И ДЪРЖАВАТА, А МЪРЗЕЛИВЦИ

    Коментиран от #28

  • 28 Аватар

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Транспортен шеф казва":

    Работи на загуба,за да поддържа мощности,които се включват,когато слънчевите панели и ветрогенераторите произвеждат О енергия.Дали ще са на загуба,ако работят в нормален режим???!Колко произвеждат соларните панели и ветрогенераторите и могат ли да се конкурират пазарно с фосилните и ядрените производства на енергия?Не могат,но това вече е политика,с не икономика.
  • 29 може и да не е

    2 1 Отговор
    виновно за случилото се от 2006 г. насам, но трябва да предложи решения.
    Ако просто ще следва безумията на предходните, то за какво ни е такова правителство! Да си ходи!
  • 30 не бой се,

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Страничен":

    навръх зимата, всички в управлението осъзнават риска за властта си, ако рухне енергийната система. Да не мислиш, че се съобразяват с протестиращите, защото мислят за тях? Да, ама не.
    Никой не иска да поеме политическа отговорност и да предложи истинска стратегия за бъдещото развитие на енергийния сектор. Всичко се прави на парче и за далавера. Оправданието винаги са началниците от ЕС.
    Всъщност, крайно време е тия дето са на власт да си свършат работата, а не да раздуват балони
  • 31 Независим

    1 0 Отговор
    ЗЕЛЕНИТЕ са виновни за ускоряване на затварянето на централи: атомни и мини. Няко ще се облажи, но много ще загубят работа,пари,инвестиции . Аз помне времето когато имаше режим на тока
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол