Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 09:32 1 853 36

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо, отколкото всички смятахме

  • славчо нейков-
  • въглища-
  • раздяла

"Те протестират срещу действия на правителството, а страдат десетки хиляди хора и бизнеси, които нямат никакво отношение. Формата на протеста трябва да бъде свързана с пряка комуникация с правителството, а не чрез мегафони от двете страни на мантинелата, а на масата на преговорите. Там могат да стигнат до някакви обективни решения", коментира председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо, отколкото всички смятахме - 1
Снимка: БГНЕС

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите, изказа мнението си пред БНР Славчо Нейков – председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.

Той смята, че премиерът Николай Денков и енергийният министър Румен Радев са насадени на "пачи яйца", които исторически трябва да търсим много назад във времето. Според него това е закъснял диалог, който е трябвало да започне активно преди поне 10 години.
"Нашите политици, за съжаление, обикновено имат визия до следващите избори. В енергийния сектор трябва да се гледа дългосрочно. Това предполага наличие на стратегически поглед".
Нейков заяви, че по принцип подкрепя протеста на енергетиците, но не е съгласен с формата:

"Те протестират срещу действия на правителството, а страдат десетки хиляди хора и бизнеси, които нямат никакво отношение. Формата на протеста трябва да бъде свързана с пряка комуникация с правителството, а не чрез мегафони от двете страни на мантинелата, а на масата на преговорите. Там могат да стигнат до някакви обективни решения".

По думите му в този разговор многократно се изтъкват едни 4 млрд. лв., но всъщност става дума за много повече. Става дума за икономическо развитие на регионите в дългосрочен план, подчерта той.

Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо, отколкото всички смятахме, изказа мнението си Славчо Нейков. Според него това ще стане много по-рано от 2038 г. Той цитира статистически данни, които ясно сочат тази тенденция. В този смисъл експертът отбеляза, че трябва да се говори не толкова за запазване на конкретните работни места на хората, а за запазване на техните доходи.

"Тези 4 млрд. са за да подпомогнат тези процеси. Така че правителството трябва да бъде максимално подкрепено в тази ситуация, за да не ги загубим и тях".
Нейков е категоричен, че няма да "останем на тъмно". По думите му обаче липсва стратегическа енергийна визия. Правителството трябва да работи именно в тази посока. Според него трябва да се засили и прозрачността. И още:

"Правителството трябва да предложи един писмен документ, в който ден по ден, стъпка по стъпка да обясни какво следва оттук нататък и по отношение на работни места, и по отношение на енергийния микс, и по отношение на демографията - нещата са свързани. Разчитам на разум".

Енергийният експерт все пак напомни, че не трябва да се забравя, че правителството има много сложна, тежка и ограничена във времето задача - да разговаря с ЕК, и трябва да бъде подпомогнато в този процес".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    33 5 Отговор
    "Експерта" да се скара на Германия, че тази година си отвориха всички ТЕЦ-ве:)))

    Коментиран от #17

  • 2 Славчо Нейков

    26 7 Отговор
    Отиди ли си сглобката, отивам си и аз!
    Затова ще им се подмазвам аз
    всеки ден и час.
  • 3 щурецъ

    20 3 Отговор
    След като си отиват въглените сега трябва на мястото на ТЕЦ-овете в Мариците и в Грахов дол,или някъде там да се построят 2 атомни електроцентрали. За да има хората къде да работят.
  • 4 Евроренде

    20 3 Отговор
    ЕС е, като "пиле в кълчища" !
  • 5 Емчи

    24 4 Отговор
    В България си отиват.. В страните - големи играчи не
  • 6 всикао

    20 7 Отговор
    Като те гледаме тебе "експерте", не си много млад и си заминаваш. Ама въпреки че на пръст миришеш, нещо не бързаш да си заминеш!? А пък да затвориш прдприятие дето ще ти донесе повече от 100 милиарда за да спечелиш 4 милиарда само някои много прост или купен от чужденци глупак може да го направи и да се хвали. Една шепа продажници сте и тормозите цял народ. Въпроса е до кога ще търпи българина и кога ще ви подкара.
  • 7 1020

    16 4 Отговор
    А тоя майкопродавец тагаренко ще продава реакторите за Белене. Вместо да си построим централата, ние ще я продаваме на доставна цена. Прок лети да са.
  • 8 Енергетик

    22 4 Отговор
    Спираме тока на цяла София, докато не приеме закон за излизане от ЕС!
  • 9 Програмист

    16 6 Отговор
    ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 10 гост

    20 4 Отговор
    От кога се е зора зазорила мила моя майньоле, от тогаз са се пръкнали мила моя майньоле институт до института, експерт до експерта, анализатор до анализатора и " вся осталная своло", наблюдатели, антрополози, културолози.... и така до безкрайността. Тези хора какво работят, кой им плаща заплатите и какъв "продукт" произвеждат ???

    Коментиран от #21

  • 11 Град Симитли

    15 4 Отговор
    Много "експерт"
    Малко индианец
  • 12 Верно ли

    16 5 Отговор
    Защо тогава Германия и Австрия отварят спрени ТЕЦ-овете ?
  • 13 Евро

    13 5 Отговор
    Лицемери. Някъде чух, че ще изнасяме въглища за Сърбия. Това ли е декарбонизацията. Ние затваряме сърбите горят.

    Коментиран от #18

  • 14 Последния Софиянец

    7 4 Отговор
    Отива си и правителството на сглобката. За съжаление не толкова бързо, защото не останаха и протестиращи. Кирчо ще изпере и Черепа и никой вече няма да протестира
  • 15 Българин

    10 3 Отговор
    Ако раздадем по една мотика на всичките ни новоизлюпени експерти само за шест месеца България ще се превърне във водеща световна сила в селското стопанство! Зора ще е първия месец докато ги научим да работят.
  • 16 Цггй

    13 4 Отговор
    Китай е втората икономика след САЩ със население почти 2 милиарда жители и 68 % от тока си произвежда от въглища ,боклук мръсен. Малка България със население малко повече от 5 милиона и индустрия извън топ 500 някакви 5 теца пречат на ЕС,тоест на Германия ,Франция и западния свят. Пречат им защото не искат България да в независима и индустриална Държава. Ако бях на власт такива като теб щях да ги изправя на съд за Държавна измяна и щяхте да гниете по затворите.
  • 17 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Интересно как запомни , че МИНАЛАТА година Германия е отворила тецове , а забрави , че ги е ЗАТВОРИЛА още преди повече от 10 години !! И че още следващата година ПАК ще ги затвори !! И никой няма да затваря магистрали и да иска цяла Германия да плаща , за да взима той заплата !! Като запомниш това , тогава ръси акъл !!
  • 18 Да вярно е!

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Евро":

    Сърбите вземат от ММИ почти 2млн. тона или да съм точен 1.75млн. тона , и сега най-веселата част.Добиват се от ММИ оттам с влакове към Силистра мисля че ги карат , претоварват се на шлепове , отиват в Сръбските пристанища , и се претоварват отново на влакове , като се карат вече към техните ТЕЦ.След всичко това на хората им излиза сметката а нас не ни излизала , защото сме под диктата на Евро Зелените малоумници.Да е ясно на Българския народ , никой не умира да работи тази работа , просто в този райони друго сигурно няма, а и да има е малко заплатено, 1/4 от това което се взима в София например.Най-важното , това е последното нещо отличаващо ни като независим народ , всичко продадоха и изкрадаха тези продажни същества.
  • 19 Майора

    2 7 Отговор
    Абе ЦГЙ и прочие , един каруцар с груб език кво разбира от енергетика? Лъжс ли е че се спира свободното движение на хората , лъжа ли е че постоянно получават дотации за парниковия ефект , и ти и такива като теб ли ще плащат обезщетения ако чуждите компание заведат дела за пропуснати ползи при превоз на товари! Отдавна се знаеше че рано или късно ТЕЦ ще спрат , а не да търсим вината у другите!
  • 20 Роки

    4 0 Отговор
    Въй че разбирачи сте били вие експертите,ми кажете ми тогава през нощите,през зимата и като няма вятър как ще се захраните с ток? Лесно е през лято и на слънцето,но има и други сезони

    Коментиран от #23

  • 21 Роки

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Такива многознаещи всестранно развити Ора навремето са ги пращали на културен туризъм у дълбоките мини и те са излизали от там дълбоко просветени
  • 22 дилвака

    1 2 Отговор
    Щом замърсяват природата - да ги махат за да живеят по - добре нашите внучета
  • 23 диивака

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Роки":

    Има ядрена централа

    Коментиран от #24

  • 24 Роки

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "диивака":

    Знам че има,но въпроса ми е дали мощността стига у големия студ,при условие, че масово се ползва ток за отопление, дори и у гетата агитират хората да минат на климатик

    Коментиран от #28

  • 25 Фейк Р

    1 1 Отговор
    Или ние трябва да премахнем сглобката на Козяк, или те до 6 месеца ще нни приключат тотално!!!
  • 26 МАЗЕН

    1 0 Отговор
    лицемерманипулатор.
  • 27 не лежте на кълката

    4 0 Отговор
    за АЕЦ. Нейното подаване към регулирания пазар също е ограничено (нали и АЕЦ трябва да печели).
    Даже да накарат административно, в тъмната част на дена, АЕЦ да работи само за вътрешния пазар и само за обикновенните потребители е възможно нйните мощности да не могат да поемат пиковите натоварвания. В ЕСО много добре знаят как върви натоварването зимата, а АЕЦ-а може да дава общо само 2000 МВт (ако въобще е възможно да работи на 100% с горивото на американците, че и там се чакат изненади)
    Шанса да има "планирани" спирания, т.е. нещо като режим на тока на през зимния период е много голям, ако няма други източници на базова мощност.
    Ясно е, че ТЕЦ-овете на въглища ще отидат в истотията, но имаме ли с какво да ги заменим? Това е основния въпрос, на който нашите политици не искат и не искат да отговорят.
    Стратегия за бъдещето няма - батерии няма, нови мощности (газови или ядрени) също няма, развитие на други подходящи технологии все още няма, абе нямат никаква идея какво да правят в тъмната част на дена (даже през лятото). Ще се молят да си лягаме рано, да не се топлим (или охлаждаме), да не ползваме нощна тарифа и т.н.. Абе ако може да живеем само от 9:00 до 16:00 ще е добре за тях
  • 28 Копипасте

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Роки":

    АЕЦА няма да стигне безспорно при приключени Марица-Изток и Бобов дол! ПАВЕЦ-Чаира е за кратка компенсация на отпаднала голяма мощност! ТЕЦ-Варна е на природен газ и дори за студен резерв не важи! И ще внасяме от Румъния от АЕЦ-Черна вода, Унгария АЕЦ-Пакш където се строи от руснаци, Турция от руската АЕЦ-АККУЮ, ако и откъдето ни дадат! Тук в България само затваряме, но не отваряме!

    Коментиран от #29

  • 29 Копипасте

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Копипасте":

    Добавка : ПАВЕЦ-Чаира е съсипана и едва ли скоро ще проработи!

    Коментиран от #30

  • 30 Роки

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Копипасте":

    Освен че е съсипана тя е и недостроена за пълния си капацитет, просто едни затворени милиарди,а довършването просто не може да се случи. В големия студ съседните ни държави ще спрат износа на ток, както и преди са го правили, АЕЦ не може да компенсира,ако не са въглищата всичко ще спре,а на не говорим също и за нарастващия брой електромобили, които също трябва да се зареждат някъде,и в крайна сметка може да се получи недостиг на половинката електроенергия за потребление в България

    Коментиран от #31

  • 31 Копипасте

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Роки":

    Точно така е! Когато дойде момента тези, на които ще се молим и надяваме да ни спасят може да ни отрежат за да опазят самите себе си! И тогава може да стане пак забравения петък 13.01.1977г., когато българската енергийна система се разпадна! Сега ще е още по защото отпреди около 20 години по закон системата е сектор!
  • 32 дгд миньорите

    0 0 Отговор
    само ☢️!
  • 33 Огняр...

    1 0 Отговор
    Пещите на Марица-2 ще работят до тогава, докато и последния атлантик-сатанист не бъде хвърлен вътре!
  • 34 От оня свят

    0 0 Отговор
    Произвеждания ток от ТЕЦ Марица 2 е 30 лева на МВ!
    В същото време евроТЕРОРИСТИТЕ заповядват, тога в България да бъде на цената на борсата, където едни терористи да печелят милиарди от БЪЛГАРСКОТО производство на ел. енергия без да имат и ЕДНО ЕВРО ВЛОЖЕНО В ТОВА ПРОИЗВОДСТВО, иначе казано – само печалба.
    България ще се оправи само, когато Еврочиновниците бъдат изритани от България заедно със соросоидните им слуги, и България незабавно затвори границата за ЕС и отвори границита си за Светът, където е търговията, и където няма да ти казват какво да ядеш, колко да ти струва тока, колко от населението трябва да бъде УБИТО чрез Здравната система, и където ти НАРЕЖДАТ КАК ДА ЖИВЕЕШ!

    Коментиран от #36

  • 35 пенко

    1 0 Отговор
    НЯМА ТАКЪВ ИНСТИТУТ !!!! БЪЛГАРСКИТЕ " ГЪЗОЛИЗЦИ ХРАБРИ " -ЗА ПАРИ СИ ОПРЕДЕЛЯТ ИНСТИТЮТКИ ; АСОЦИЯТУТКИ ; У - БЕДИНЕНИЯ И КАКВО ЛИ НЕ : --- " ЗА НЯКОЛКО ДОЛАРА В ПОВЕЧЕ " !?
  • 36 Копипасте

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "От оня свят":

    30 лева е цената на въглищата, които ТЕЦовете плащат на Мини Марица-Изток да произведат 1 МВТч Ел. енергия, но имат и други разходи без да досаждам с подробен опис! Повече от голям разход е цената на въглеродните емисии заради т.нар. "Зелена сделка"!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол