Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 10:53 1 922 7

Проговори майката, подала сигнала за разменените бебета в "Шейново"

  • майка-
  • сигнал-
  • разменени бебета-
  • шейново

„От всички изявления на болницата разбрах, че бебетата са разменени в кошчетата. Родени са с 10 минути разлика. В деня на изписването аз бях последна – в 16.00 ч.”, разказа още жената

Проговори майката, подала сигнала за разменените бебета в "Шейново"  - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Година след размяната на бебета в болница „Шейново”, ексклузивно пред репортера на Нова телевизия Мариета Николаева говори майката, подала сигнала за случилото се.

„Семейството още се отърсва от всичко, което им се случи. Изстрадаха го. Беше много тежко за тях и не желаят повече да бъдат притеснявани. Благодаря им за доверието да говорят. През цялото време поддържах връзка с тях. Съгласиха се да споделят повече за случая, за да разсеят спекулациите. Имаше много конспирации, че това е умишлено, че е сценарий. Нищо подобно. Става въпрос за две много изстрадали семейства. Те поддържат връзка”, обясни Николаева.

Казусът стана публичен през декември 2022 г., повече от два месеца след раждането. След като втори ДНК тест установи размяната, двете майки се съгласиха децата да бъдат отглеждани от биологичните си родители. Наложени бяха и дисциплинарни наказания на няколко души от персонала на болницата.
„Трудно се съгласих да говоря, защото искам да предпазя близките си от сочене с пръст. Не искам да ми тежи нещо на съвестта. Имаме възрастни родители, които не са в добро здравословно състояние. Най-близките ми знаят, не го приеха лесно, но съдба, случи се на нас. Желанието ми да остана анонимна е продиктувано от това, че ми беше нарушено личното пространство. Бях притеснявана от ваши колеги, които идваха, чукаха на вратата ми, за да давам интервюта. Бяха ми изпращани съобщения как за детето ми е викана линейка в много тежък за нас момент. Не знаехме какво ще се случи и дали бебето ще ни бъде върнато скоро. Цялата ситуация ме разклати психически”, сподели жената.
Тя разказа подробно кога с мъжа ѝ са разбрали за размяната. „Разбрахме, че не е нашето биологично дете, когато излезе първият тест от болницата. След изписването нямахме съмнения, защото имаше известни прилики между бебето и по-голямото ни дете. С течение на времето разликите започнаха да се набиват на очи. Един ден реших да сортирам документите от болницата. Там намерих гривните и се загледах в номерата, които се разминаваха. Отидох при мъжа ми и той се шокира. Не знаеше какво да каже. Решихме да звъннем в болницата. Говорих с акушерка, след това ме препратиха към завеждаща отделението лекарка. Тя предложи да се направи ДНК тест. На следващия ден отидохме в лечебното заведение и направихме тест. През това време с нас се свързаха от полицията, дадохме обяснения. Направихме и тест към следствието, което се заведе”, обясни майката. Жената е родила секцио по медицински причини.
„Докато си на операционната, ти показват бебето за секунди. Беше повито и почти нищо не видях. Зърнах го за секунди. Не се чувствах добре по време на операцията и нямам много спомени. След това ме приведоха в реанимация. На следващия ден ме настаниха в стая. Там кърмих небиологичното ми дете”, каза още майката на едно от разменените бебета. По думите ѝ от следствието разбрала, че смяната е станала още в първите часове след раждането.
„Практиката е такава, че на обед всички бебета се водят при майките, но моето го нямаше. Първият ден, след като ме настаниха в стая, се качих в Клиниката по неонатологията. Извадиха само едно бебе и ми казаха, че това е моето. Табелката на кошчето отговаряше на моята гривна, но не погледнах гривната на бебето. Не ми е минавало през ума, че това може да се случи в 21 век. Отивам с цялото си доверие да родя в тази болница. Живея истински живот, не във филм”, споделя през сълзи жената. Според нея става въпрос за грешка, а не за умишлено деяние.

„От всички изявления на болницата разбрах, че бебетата са разменени в кошчетата. Родени са с 10 минути разлика. В деня на изписването аз бях последна – в 16.00 ч.”, разказа още жената.

През сълзи тя сподели, че е имала много силна връзка с небиологичното ѝ дете. „Имам три деца, нищо, че едното не е при мен”, каза майката.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    2 2 Отговор
    Колко ли бебета от този етнос са давани на българи за осиновяване. А дали е така, те го казват, добро е, от нашите е... И през 1989, явно г др или, но нали имаше съд и прокуратура, що не, може да е вярно, но много осиновени деца са хора с късмет, осиновителите им. Прекрасни са.
  • 2 Българин

    8 1 Отговор
    Радвам се, че е проговорила. Не знаех, че е била няма.
  • 3 Стига с тоя цирк

    3 13 Отговор
    Тия , чрез адвокатите си търсят пари и им плащат да махнат главния лекар!
    Сега се сетила да говори! Не ви ли е срам!?
  • 4 Хе-Хе

    0 1 Отговор
    Резил!
  • 5 Наивник на средна възраст

    2 3 Отговор
    Проговори забележете - 1 ден преди почване на делото за компенсация.Колко удобно и какви жестоки страдания...Бледнеят пред тях тези на родителите на убитото момче в Пазарджик....
  • 6 Хе-Хе

    5 0 Отговор
    Щом на напуснал самоволно енергетик дават 36 заплати, тези изстрадали майки следва да получат по 360 заплати обезщетение!
  • 7 Гост

    1 0 Отговор
    А, когато акушерките станат от лилавият сой, дали подобни грешки няма да станат ежедневие?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол