Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 11:07 936 19

Васил Велев: Социална политика не се прави с данъчни закони, а се прави със събрани данъци

  • васил велев-
  • социална политика-
  • данъци-
  • закони

"Ние също потърсихме среща в МС, тъй като наши членове изразиха несъгласие и притеснение относно този индикативен списък на компаниите, които биха били финансирани от Плана за справедлив преход. Такава среща ще има с премиера и министъра на енергетиката още утре следобед. Ние настояваме този процес за представяне на предложения от предприятията да бъде рестартиран, подновен и съответно списъкът допълнен и обогатен", посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Васил Велев: Социална политика не се прави с данъчни закони, а се прави със събрани данъци - 1
Снимка: NovaNews

Бъдещето на въглищните централи трябва да е управляем преход, по който е постигнато обществено съгласие. Това заяви пред БНР Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Важно е да има диалог, в резултат на който да се стигне до добри решения. Ние също потърсихме среща в МС, тъй като наши членове изразиха несъгласие и притеснение относно този индикативен списък на компаниите, които биха били финансирани от Плана за справедлив преход. Такава среща ще има с премиера и министъра на енергетиката още утре следобед. Ние настояваме този процес за представяне на предложения от предприятията да бъде рестартиран, подновен и съответно списъкът допълнен и обогатен, така че да имаме много по-богат избор, честна, състезателна процедура, в която да не се предопределя кой би участвал на база на разписани условия и индикативни списъци. Ако това е една от ползите от този протест, очевидно си е струвало затрудненията", посочи той.

По думите му не е ясно защо ЕК упорито не иска да преразгледа ангажимента за 40% редукция на въглеродните емисии към 2026 г. спрямо 2019 г. Велев подчерта, че такъв ангажимент не е поет от други страни с повече въглища от нас. Според него това създава много сериозни проблеми за страната, която вече беше лишена, при това абсолютно неоснователно, от 4 изправни ядрени реактора.

Бюджетът и данъчните закони трябва да бъдат обсъдени в Тристранния съвет, напомни Васил Велев в интервю за предаването "Преди всички". Той очаква да има и неформално обсъждане и взимане предвид на техните становища.

"Имаме една добра данъчна система. Социална политика не се прави с данъчни закони, а се прави със събрани данъци. Данъчната система трябва да е проста и ефективна. Липсата на фундаментални промени в предлаганите текстове е голям плюс", изказа мнението си председателят на АИКБ. По думите му има някои подобрения, но и редица утежнения и административни тежести. Според него има двойственост в подхода.

Велев напомни, че намаленото ДДС за ресторантьорите беше въведено временно по време на COVID-19 кризата, а това време вече изтича. Сега браншът се справя добре, подчерта той.

По думите му има проблеми с изпълнението на бюджета. Те се дължат на спад в икономиката, отбеляза Васил Велев и посочи, че за първите 8 месеца са събрани с 3 млрд. повече, а до края на годината трябва да се съберат със 7,5 млрд. повече:

"С това темпо ще съберем с 4,5 млрд. повече, а не със 7,5 колкото е планирано. Ще имаме 3 млрд. по-малко събрани приходи. Това е важен сигнал за подготовката на проектобюджета".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    4 1 Отговор
    Социална политика се прави с 5летки, а не с безплатни ваксини осигурени от фалиралите МБАЛ.
  • 2 Говори ДС

    4 0 Отговор
    Агент "Младеж" да престане да говори глупости.
  • 3 Трак

    8 0 Отговор
    И как да се събират данъците като точно вие робовладелците мутри иззедници укривате данъците? Бо-:клук нагъл престъпник ! Кво стана с наредба Н-18 а ? Що ревахте срещу нея като тя целеше да се събират данъците а
  • 4 Гост

    8 1 Отговор
    Колко данъци събрахте от Столипиново, от Максуда, от Селеметя, от Шекер махала, от Лозенец, от Победа? А колко социални помощи се наливат в тия квартали? Сравнете двете цифри и ще ви се завие свят.

    Коментиран от #11

  • 5 За тоа

    4 3 Отговор
    без руски газ няма живот. Нещастник

    Коментиран от #6, #7

  • 6 А защо

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "За тоа":

    непременно трябва да е руски? За да може путин да ти го спре в най-лютата зима когато не му играеш по свирката. Газ има по цял свят включително и у нас.

    Коментиран от #9

  • 7 Извинявай,

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "За тоа":

    прочетох само долния текст.
  • 8 Механик

    5 0 Отговор
    Социалната политка, мой човек, се прави с насърчаване на ИКОНОМИКАТА. Съзадане на благоприятни условия за разкриване на работни места, трябва.
    А данъците и акцизите ги прокламирате вие, щото обърнахте държавата шкембеджийница с хотелите си. Единствените които произвеждат нещо в тая държава са шивачките, дето работят на ишлеме. Всичко останало стана търговец, хотелиер, ресторантьор и чалгаджийска певачка.
    Защо затрихте промишеността, селското стопанство и образованието, което даваше кадри за предните две неща?
    Само данъци са ви на акъл, щото така е по-лесно. Блъскай брашния чувал и да пуска колкото може, нали?
  • 9 Механик

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "А защо":

    Колко пъти Путин ти спира газта, бе, умен? Кажи кога се е случило това?
    Я стига с тия повърхностни опорки!
    Питаш защо газта да е руска ли? Ми щото е икономически по-изгодна. За това.
    Дай американска газ на ниски цени и всички ще приемем това ти решение. Ама няма такава.
    Аман от .....
  • 10 Една тъпа

    2 1 Отговор
    Г-нВелев,всеки да си работи по-класификацията,нали така беше?
  • 11 .......

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Много данъци, най-вече ДДС. Там ядат и пият - всичко, което получават, се връща обратно в бюджета..
    Пивилегиите за за маститите бизнеси.
  • 12 Далавера

    3 1 Отговор
    Всеки голям го вади, ама мек!!!
    На Балканите има един единствен икономист - Варуфакис! Той предупреди нашите карлмарксаджии - не въвеждайте еврото, ще страдате! А нашите безхаберници - не, та не! Ще го въвеждаме!
  • 13 не точно

    3 0 Отговор
    Социална политика се прави с прогресивни данъци, не с плоски, които обслужват богатите. В всички държави, които провеждат социална политика, има прогресивно данъчно облагане, което стига до почти 50% за най-високите доходи. С 10% поголовен плосък данък парите не стигат за нищо. Велев да не се прави на умряла лисица, защото тия не само, че плащат най-ниските данъци в света, но дори от тях крият повече от половината. И този акъл ще дава как се правят социални политики!
  • 14 Съдията Дред

    2 0 Отговор
    По плана почти 400 000 евро за всяко запазено или новооткрито работно място ? Яко цап царап за "наши хора".
  • 15 Твтгт

    1 1 Отговор
    Демек,обръчите от фирми на властта да плащат данъци като не са плащали никога.В Бг работниците се осигуряват на минимална и парите на ръка демек и те не плащат данъци,,,,,,
  • 16 654234

    3 0 Отговор
    Тоя иска парите на цялата държава. Само на държавно да яде е научен.
  • 17 НАП

    1 1 Отговор
    Данъците са най-несправедливото нещо у нас. Колкото плаща бедния, толкова и богатия - 10%. Това ли е т. н. "справедливост"? Това се прави в услуга на богатите "наши хора" и олигарсите, а и за да не зотормозяват администрацията с работа. А бедните и трудовите хора - да дуХат супата, както казваше един футболист. Това е България. Затова е хубаво, че сега има протести, за да престанат властимащите да ни лъжат и третират като овце за стрижене. Никакви отстъпки от протестиращите. Не могат да смачкат и избият цял един народ, ако е единен и не иска повече да е роб.

    Коментиран от #18

  • 18 Бегай бе

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "НАП":

    Богатите нищо не плащат. Ако имаш предвид бачкатори на по-високи заплати, те си плащат повече, защото 10% от високо заплата е много повече от 10% от ниска заплата, ако не си разбрал. Освен това сглобката дере кожи от ддс от изкуствено завишени цени. Така че тпай и не говори глупости.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол