Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 07:28 1 540 11

Е-бележките за отсъствия тръгнаха с неясноти

  • ученици-
  • извинителни бележки

Родители се чудят могат ли да изпратят детето на училище по-рано

Е-бележките за отсъствия тръгнаха с неясноти - 1
Снимка: БГНЕС

Въпреки че още преди да станат задължителни, вече имаше над 40 000 електронни бележки за извиняване на отсъствия, родители продължават да виждат в тях усложнение, вместо облекчение. Това е така, защото и с е-бележката, прегледът остава задължителен, но в издаването на документа все още се срещат неясноти и технически спънки, обобщи "Сега".

В първите 15 дни от началото на учебната година извинителните бележки можеха да се издават и на хартия. Въпреки това, през този период над 3300 лекари са издали и над 40 000 електронни бележки. От 1 октомври т.г. обаче бележките за извинение на ученическите отсъствия следва да се издават само по електронен път. Въпреки указанията на три министерства - на здравеопазването, на електронното управление и на образованието - че дори лекарите, които не работят със здравната каса, ще могат да издават е-бележки, родители все още се чудят как лекарят, при когото са отишли на частен преглед, ще им издаде такава.

Най-честото оплакване на родители в социалните мрежи е, че детето е посетило специалист, който няма връзка с националната здравно-информационна система (НЗИС). "Директорът на училището на дъщеря ми не можа да ми посочи, в кой документ точно е описано въвеждането на електронна бележка, нейният задължителен характер и как се процедира при изключение", пита майка. В такива случаи съветът е да се посети и личният лекар, което е двойно разкарване.

Макар и рядко, системата дава и засечки. "Синът ми е болен, бяхме при УНГ, защото има проблем със сливиците. УНГ специалистът даде бележка, но не успя да издаде електронна - системата имаше някакъв проблем, иначе опита. Та сега си имаме хартиена бележка, но не знам дали тя изобщо важи", сподели майка във "Фейсбук". В случай на технически проблеми указанията на министерствата гласят, че е-бележката може да се издаде на по-късен етап - след като тези проблеми се отстранят, както и че дори да няма интернет, лекарят пак може да издаде е-бележка, защото системата работи и офлайн.

Доста родители изразяват мнения, че наложеното в момента задължително издаване на електронна бележка не е съобразено със съществуващата здравна система и нейната специфика, както и че не са отчетени някои специфични казуси, заради което наричат е-бележките дори "дигитален затвор". "Ако детето ми има електронна медицинска бележка за 5 дни, но се почувства добре и искаме да се върне на четвъртия, може ли да се променят датите на вече издадена медицинска бележка, изпратена вече електронно? Или детето да си стои вкъщи здраво...", пита родител. "А лекарят може ли да редактира бележката и да я направи само за нужните дни? Или да я издаде след като детето вече е добре, а не при разболяването му? Естествено, след като го е видял при разболяването му", пита и друг.

Някои майки свидетелстват за това, че децата им са се връщали и по-рано на училище, като в този случай на детето не се пишат отсъствия, въпреки че то има медицинска бележка за отсъствие през въпросния ден. Други обаче споделят, че не им е било разрешава детето им да се върне по-рано. "Не може да се върне по-рано. В нашето училище има наказан класен ръководител за подобно нещо. В момента на връщане на детето е вървяла проверка и са ги хванали", споделя родител.

КУРИОЗ

Родител е споделилвъв фейсбук "апел" на лична лекарка, в който тя призовава родителите на ученици да упражняват контрол над присъствието на децата си в училище. "Аз няма да съдействам в издаване на бележки за минало време, а то и технически ще е невъзможно! Да е ясно отсега и за да няма разочаровани! Не е необходимо да ми звъните и пишете през уикенда, че детето се е разболяло, просто в първия работен ден се явявате в кабинета! Аз през уикенда не работя и нямам достъп до системата да отразявам работна дейност! Така, че бележки с по не знам колко дати на отсъствия, остават в миналото!", заявява твърдо тя, въпреки указанията на министерствата, че бележките ще могат да изивиняват отсъствия с по 2-3 назад.

ЗА И ПРОТИВ

Някои родители обсъждат възможността да подадат жалба срещу е-бележките, тъй като според тях и досегашната практика - "да звъннеш, да кажеш, че детето не се чувства добре и след като се подобри, да отидеш за бележка, или пък просто родителите да имат право да извиняват отсъствията на децата си с обаждане, както е и в други държави" - е била работеща. Според тях е разбираемо да се искат бележки за учениците в гимназиален етап, но за малките това им се вижда прекалено.

"Това, че сте чакали 4 часа пред кабинета на личния лекар, е проблем с личния лекар, а не с електронната бележка. Фактът, че той не си е организирал работата, не е проблем на електронната комуникация", казва друг. "Електронната бележка се въвежда, за да не се разкарвате до кабинета на лекаря. Тя цели да ви улесни и да ви спести време. Не се обявявайте против нея. Борете се да се изчистят недоразуменията при въвеждането ѝ и издаването ѝ да потръгне сполучливо. В 21 век сме, отдавна се борим за електронно обслужване, за да не обикаляме гишета. Когато ни се предлага такова... недоволстваме", опонира друг.

Лекар свидетелства и за друг проблем. "Идеята на НЗИС е всеки да си има индивидуално досие, в което да се съхранява цялата му информация. В това число и прегледи и изследвания при специалисти, които нямат договор с касата. Все още подобно включване е с пожелателен характер. Въпрос на време е да стане задължително. Мен лично ме тревожи самата НЗИС, която, като всяко ново нещо, си има доста трески за дялкане. Например на мен ми отчита като грешка данни на пациенти, които не са от европейските държави. IT вече са ми блокирали номера, че от месеци ги побърквам с тъпи въпроси, които обаче са ми ежедневие", споделя медикът.

Родители се оплакват и за изпратени е-бележки, които обаче не са стигнали до съответното училище.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А такаа

    16 0 Отговор
    В територията е така. Ама и по зле ще стане. Статистика баце
  • 2 как улесняват децата

    12 0 Отговор
    едно време търсехме най-грозно пишещия да ни надписва бележките а сега вече няма да го има този проблем вече всеки сам ще си ги надписва…
  • 3 Нищо

    2 0 Отговор
    важното е да вървят ! В България всичко е така !
  • 4 ха ха

    3 3 Отговор
    Не е ли по-просто да се използва училияен администратор, при когото да отиват имената всички отсъстващи. След това се звъни на родителите и те извиняват (или не извинпват) отсъствията. След натрупване на 200 отсъствия следва автоматично повтаряне на класа.
  • 5 Гоуст

    7 0 Отговор
    Цяяяла статия за... кой какво пишел във фейсбук...
  • 6 Само констатирам

    6 1 Отговор
    ... Както всичко на територията , наречена бг !
  • 7 Сценки от абсурдистан 🤣

    12 1 Отговор
    Че то има ли нещо което в банана репъблик да е направено както трябва и сработило както трябва ?......освен изтЪпачването на народа!
  • 8 Гост

    8 1 Отговор
    Гимназистите НЕ ходят на училище, на тях бележки не им трябват, ЗАЩОТО и без това НЕ им пишат отсъствия,знаете защо!
    Бройката е важна, А не присъствието😆
  • 9 Моарейн

    11 2 Отговор
    Им ли нещо, едно нещичко, най-, най-, най-миниатюрното, което да е направила козяшката некоалиция и което да работи както се очаква? Те не могат да въведат едни електронни бележки без хиляди неясноти и гафове, ние чакаме Конституцията да променят! А там ако знаете какви проблеми ще възникнат, ако приемат малоумния си проект, свят ще ви се завие!!!
  • 10 Кириз перде

    0 1 Отговор
    IT-продукцията на БКП+ДС-терзията ще направи такъв хаос и задръстване в задунайския кeнeф, че и Хаити-Мертен не мож го отпуши! На Галя от Амбасадата ще й се събере много работа по ръчното хигиенизиране на БКП+ДС-клoaкaтa!
  • 11 Е Бележки е Поредното пълнене на

    1 0 Отговор
    Гушите на Личните лекари, а за опашките по коридорите пред кабинетите, "това нее важно" Че пред тея кабинети чакат и здрави и болни, "това нее важно" колкото повече Болни, толкова по пълни Гуши на Личните лекари!! Белата мафия!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове