Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 09:21 1 123 33

Владислав Панев: Няма да има проблеми с тока

  • ток-
  • електроенергия-
  • владислав панев

Одитът на въглеродните емисии от Бобов дол, Гълъбово и Димитровград показва, че това са едва ли не най-чистите ТЕЦ-ове в Европа

Владислав Панев: Няма да има проблеми с тока - 1
Снимка: Нова телевизия

Няма да има проблеми с електрозахранването у нас след споразумението на властта с протестиращите енергетици. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от ПГ на ПП-ДБ Владислав Панев.

По думите му страната ни трудно може да преговаря с Европейската комисия по Механизма за капацитет в сферата на енергетиката. „Може да се измисли начин обаче „Марица изток 2”, държавният ТЕЦ, да бъде в режим на студен резерв, както беше навремето, но това ще го платят потребителите”, посочи народният представител. Според Панев в споразумението, подписано във вторник, има добри текстове. „Особено 3 и 4 т., които касаят участието на работещите в ТЕЦ-овете в изработването на енергийна стратегия”, каза той.

А дали цената на електроенергията у нас ще се повиши, зависи от пазара и развитието на технологиите, допълни той. По думите му производството на ток от въглища възлиза на около ¼ от общото производство в България.

Панев заяви, че по време на срещата между властта и протестиращия бранш му направило впечатление, че представителите на ТЕЦ-овете на Христо Ковачки приели радушно точките на споразумението, които касаят пазарния принцип. „Не съм сигурен, че при тях действат изцяло пазарните правила. Одитът на въглеродните емисии от Бобов дол, Гълъбово и Димитровград показва, че това са едва ли не най-чистите ТЕЦ-ове в Европа. С десетки проценти по-малко емисии, според изчисленията, те изразходват, а всички жители на градовете знаят за какво става въпрос”, посочи депутатът.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    28 0 Отговор
    Верваме ти
  • 2 Мдааа

    29 0 Отговор
    Вие в Канада и Дубай с милиардите няма да имате проблеми, знаем.
  • 3 Последния Софиянец

    24 0 Отговор
    От нова година Сглобката ни праща на свободния пазар.Тока ще се вдигне двойно и всички стоки нагоре.А водата я дигат с 20 процента ако не изберем Ванчето.
  • 4 да де

    25 0 Отговор
    Проблема не в тока, а в цената аман от разбирачи.
  • 5 Един трудов човек

    27 0 Отговор
    Да бе,ще ти повярвам.А колко ще му бъде цената ???
  • 6 Вервайте

    24 0 Отговор
    проблема не е в тока, проблема е във вас !
  • 7 А с цената на тока

    19 0 Отговор
    Ще има ли проблем.лъжци
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хаха

    15 1 Отговор
    Като кажеш така истината е съвсем на обратно. По хубаво такива като теб да се скрият някъде, че за нищо не стават. Цялата истина е че тец лека полека трябва да се затварят, но след като започнем да правим по голяма атомна енергетика, Белене, в Козлодуй още 2 реактора могат да се направят и тези хора от мариците да се пренасочат, там да работят след обучение. Защото около нас всеки ще купува тъй като не могат да си задоволят нуждите, а ния по този начин ще станем независими и атрактивни за енергоемките производства с евтиния ток. По този начин ще се индустреализираме и ще има работа за хората. Това ще отнеме едно 15 години. Но понеже през последните години политиците са ни схемаджии, трудно ще стане и ще закрият с тези схеми за бързи пари и енергетиката и държавата.
  • 10 Боруна Лом

    16 0 Отговор
    И ТОЯ КАТО МИРЧЕЕЕВ! ЗНАЧИ ЯКО НАГОРЕ И МНОГО ПРОБЛЕМИ!
  • 11 Коч Ина

    12 0 Отговор
    за подлогите унишожаването на държавата не е проблем. Да му мислят габарите
  • 12 този бузан,

    14 0 Отговор
    когато казва добро утро, се обърнете да видите, дали не е вечер! Това не беше ли сервитьорчето от партито на Прокопиев, което го обслужваше цяла вечер, не е ли онзи, който се снима с Пеевски и не го номинираха за министър, не е ли в сглобката с Борисов , не участва ли в управление имено с тях, при положение, че Хр.Иванов и Мирчев се търкаляха в Росенец-същия Христо с когото сега управляват, същия , който беше и правосъден министър, дъно сте!Като правите платени турове, поне вземи да изглеждаш по добре, за да ти се вържат малкото останали фенове от зелените!
  • 13 Кът си, Вапцаров

    13 0 Отговор
    всички фатални проблеми за България започват с - Няма да има проблеми - от някоя продажна подлога
  • 14 Хасковски каунь

    14 1 Отговор
    Цялата енергетика, на 100% е изградена по времето на др. Т.Живков.
    33 години само унищожават.
  • 15 ийкухб

    13 1 Отговор
    Лъжлив колхозник от ДБ-ПП трябва да ти бият чимбери по плешивата и проста кратуна. Тя и Куневица като затваряше блоковете на АЕЦ и тя ни разправяше че няма да имаме проблеми, ама скъпия ток го платиха всички българи а тя стана милионерка. То че ще има вносен ток дето няма да можем да си го позволим а ти и другарчетата ви да си вземете грантовете не е сделка. По добре да ви изгоним и да ви наритат а ТЕЦ да си работят. Що не пусните и "зеления ток без субсидии на пазара да видим дали някои ще си купи. Тогава ще разбереш че ТЕЦ е по евтин в пъти.
  • 16 Хасковски каунь

    10 0 Отговор
    Евроатлантиците само рушат - един пирон не са забили. Те и едначекия не могат да си направят

    Коментиран от #28

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор
    Зелени кратуни- зелени сделки ❗
    Каква ЕКОлогия , каква Зелена планета когато само Индия е увеличила над два пъти енергията получена от въглища ❗
    Пак за басейна с място за непикаещи става дума 😉

    Коментиран от #29

  • 18 Този с мазната физиономия

    8 0 Отговор
    на генетичен лъжец като всички от сглопката
  • 19 Защо не говорят

    9 0 Отговор
    За американските два Теца които ще работят.
    Защото окупираната държава няма думата
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор
    ЯКО е да си ЕКО, когато ти е широко около врата❗

    През 2022г, заради газовата криза, Германия отваря отново въглищна електроцентрала, след като правителството в Берлин реши през 2019 година да се откаже от въгледобива.😉
  • 21 Ама разбира се

    11 0 Отговор
    Ще има проблеми с плащането на сметките за тока.
    Защото ще е на 5- торна цена

    Коментиран от #25

  • 22 Шаран БГ

    11 0 Отговор
    Естествено, с тока няма да има никакви проблеми – само с цената му !!
  • 23 кална вена

    7 0 Отговор
    ми като заличавате призводствата, няма да има нужда дам....
  • 24 бай Иван

    8 0 Отговор
    Този човек каза ,че в момента около 25 % било производството от Маришкият басейн което нямало кой знае какво значение за производството и потреблението на ток в страната . Даже вчера било около 15 процента. Ето какво пише и какво прочитам в структура на производството на електрическа енергия по видове технологии за 2022 г в проценти за РБ внесена в Министерски съвет на РБ

    Кондензационни Тец- 45 %+ Топлофикационен+ заводски ТЕЦ още 10%= 55%.
    АЕЦ-33 %
    ВЕЦ-4 %
    ФЕЦВяЕЦ-3%
    БиоЕЦ-1 %
    До 100 % явно има още някакви дребни производствени мощности
    Кой на когото иска да вярва. Дали на г-н Панев, който не знам точно какъв енергиен експерт е или на тези писали стратегическата визия за развитие не енергийният сектор на РБ. Да липса на ток няма да има, ако спрат Маришкият басейн , но ще трябва да има внос което ни прави зависими от външни фактори и външни цени. В момента тока на Мариците е скъп, защото плащаме наложени ни квоти за емисии от ЕС.
  • 25 Бай Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ама разбира се":

    Много е интересно да прочетете какви ги плещеше един бивш енергиен министър наречен Трайчо Трайков /по времето на министерстването му/ за бъдещото развитие, потребление и цените на тока в РБ , нуждата от нови атомни блокове и т.н. Е сега същият човек добре ,че опря все пак да се бори с някакъв паметник щото друго си не може и щетите които може да нанесе са пренебрежително малки в сравнение с енергетиката
  • 26 Злати Минкова

    6 0 Отговор
    Той и Костов викаше няма да имате проблем с приватизацията
  • 27 Бесен

    4 0 Отговор
    Този, а и цялата и гнусна "група" трябва да го биеш с железен колец по главата с надеждата някога да му направиш поне една мозъчна гънка! Много жалък "човечец" и много продажен гнусар!

    Ако 40% са 1/4 от производството няма какво повече да си кажа с този!!! Не вярвам и той да каже как можем да ги наваксаме ако спрем ТЕЦовете! От посолството със сигурност не са му казали!
  • 28 Бесен

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хасковски каунь":

    Не си прав колега! Не може да обвиняваш евротлантическата пасмина, че не са забили и един пирон! Това си е направо лъжа! ТЕ ЕЖЕДНЕВНО ЗАБИВАТ ПИРОНИ В КОВЧЕГА НА БЪЛГАРИЯ!!!

    Даже ще кажа, че откакто сглобката е на власт и Делян Магнитски Пеевски управлява държавата пироните ги забиват на всеки кръгъл час!!!
  • 29 Копипасте

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Китай да не споменаваме изобщо! Само Индия и Китай са половината население на света, но няма и 300 милионна Европа ще ги спасява чрез въглеродните си емисии от глобалното затопляне!? До времето на КОВИД и атомната енергия беше в немилост, но някак си изведнъж позеленя! Ами ако след 3, 5, 10 години примерно урана свърши и подухне друг политик икономически вятър (случвало се е) и въглищата пак станат "еко" - ако затворим днес това което го имаме и работи, дотогава ще е станало метален скрап и няма да има кой да го възстанови в годно за експлоатация състояние!? На това застрахователите му казват "тотал щета"!
  • 30 Уточнение

    4 0 Отговор
    този е натурален глупак.
  • 31 Коментар

    5 0 Отговор
    Ако минем изцяло на зелени измишльотини при една буря ще имаме проблем с тока.Ако не ми вярвате питайте някое дете от детската градина и ще ви каже същото.Как е възможно да се правите на толкова безмозъчни за пари не знам!
  • 32 Галя от EmbassyTO

    1 0 Отговор
    Този ни се издига в класацията. Много естествени lujci в ппдъбъ. Днес добре лъго4тят
    Галка
  • 33 Стефан

    2 0 Отговор
    Само някой луд би имал вяра на Панев, Иванов и Атанасов!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове