Last news in Fakti

7 Октомври, 2023 12:08 2 230 32

Цветан Цветанов обясни защо няма да бъде изпълнено споразумението между властта, енергетиците и миньорите

  • цветан цветанов-
  • споразумение-
  • власт-
  • миньори-
  • енергетици

Нова Енергийна стратегия, след 2020 г. не е предложена от изпълнителната власт и няма приета от НС. Няма как да отстояваш националните интереси, без да си приел Национална енергийна стратегия до 2030 г., с хоризонт 2050 г., коментира още експертът

Цветан Цветанов обясни защо няма да бъде изпълнено споразумението между властта, енергетиците и миньорите - 1
Снимка: БГНЕС

Защо няма да бъде изпълнено споразумението между властта, енергетици и миньори, гласувано от Народното събрание?

Защото: През годините никой не влизаше в детайлите, никой не изпълняваше приетите решения от премиерите, министрите, депутатите /съветите на ЕС, ЕП, НС и МС/ и всеки отлагаше проблемите и прехвърляше на следващото управление. Поемаха се обещания пред енергетици и миньори, без да се казва истината за поетите ангажименти на страната ни в ЕС за сектор „Енергетика”.

Това коментира бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, цитиран от пресцентъра на "Републиканци за България". Той продължава още:

Защото: След енергийната криза от 2009 г., през 2011 г. Народното събрание прие Енергийна стратегия на Република България до 2020 г. През този период, действията на българските правителства, бяха нееднозначни и насочени главно към запазване на статуквото и позициите на руските енергийни ресурси в България /2017 г. министър Теменужка Петкова и „Газпром“ подписват споразумение за „Турски поток“/;

Защото: Нова Енергийна стратегия, след 2020 г. не е предложена от изпълнителната власт и няма приета от НС. Няма как да отстояваш националните интереси, без да си приел Национална енергийна стратегия до 2030 г., с хоризонт 2050 г.

От 2018 г. премиери, министри и евродепутати поемаха ангажименти и приемаха решения в Брюксел, но връщайки се в България не предприемаха мерки и решения, а популистки обещаваха на енергетици и миньори, че реформи няма да се правят или това ще се случи някога във времето;

Защото: Отлагахме транспонирането на Директива на ЕС 2018/2001 за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници;

Защото: Отлагахме транспонирането на Директива ЕС 2019/944 на ЕП и на Съвета от юни 2019, относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия, както и либерализацията на пазара на електрическа енергия на едро и за битови нужди.

Защото: През октомври 2020 г. вицепремиерът Томислав Дончев представи за обществено обсъждане Плана за възстановяване и устойчивост. След множество критики, че планът не е иновативен, не предлага сериозен растеж и трансформация на икономиката, а просто харчене на пари, без постигане на целите от плана. Началото на февруари 2021 г. бе изработен втори вариант от кабинета Борисов и представляваше леко поразместване на средствата по четирите оси на ПВУ. На 9 април 2021 г. Томислав Дончев заяви, че ще оставят на следващия кабинет да внесе плана в ЕК. Така България не спази срока 30 април 2021 г., както го направиха държавите членки и започна ралното забавяне за страната ни.

Пет месеца и половина след изтичането на крайния срок, вицепремиерът Атанас Пеканов в служебния кабинет депозира НПВУ в ЕК.

Защото: До 31 декември 2022 г. правителството трябваше да приложи 66 мерки в различни сфери в управлението, а 22 от реформите изискват промени в законодателството. Тези промени не бяха приети и България на получи втория транш.

Защото: Януари 2023 г., партиите в НС го удариха на популизъм и задължиха с решение служебното правителство да предоговори с ЕК затварянето на въглищните централи в България.

Юни 2023 г. НС задължи МС да предостави доклад за всички действия по предоговарянето на ПВУ.

Защото: На 19 септември протестът приключи с договорка между протестиращи и властта. Премиерът Денков пое ангажимент, че в споразумението ще са разписани ангажименти на държавата към всички работещи в мините и въглищните централи от днес до 2038 г. Това беше блъф, за да се върнат протестиращите на работните си места.

Защото: Без изпълнен ангажимент на премиера Денков от 19 септември 2023 г., на 30 септември 2023 г. териториалните планове за справедлив преход за въглищните райони са изпратени в Брюксел.

Защото: След дни на протести от страна на енергетиците и миньорите, заради внесените в Брюксел териториални планове, в дух на популизъм, изпълнителната власт и народните представители постигнаха споразумение, което беше гласувано в НС.

Ако всички премиери, министри и депутати, управлявали страната в периода 2018-2023 г. си направят труда да прочетат хронологията на събитията и фактите, свързани с поемани и гласувани решения от тях по тема Енергетика, ще се види тяхната безотговорност към защита на националния интерес.

Изводът е, че през годините никой не пое политически ангажимент за приемането на Национална енергийна стратегия след 2020 г., която щеше да очертае и стъпките за реформа в сектора. Липсата на основни политики в отрасъл „Енергетика“ ефектът от погрешните или забавени реформи са причините за загубата на конкурентоспособността му. Липсата на ясна визия за бъдещето на генериращите мощности, непрекъснатото отлагане на разработването им води до загуба на перспектива за въглищните региони, както и на сериозни европейски средства.

На практика популизмът и липсата на действия по разработване на механизми за компенсиране на енергийната бедност водят до натрупване на напрежение и други проблеми в обществото, които ще блокират бъдещите реформи и преход към модерна енергетика.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цецо Умното

    21 3 Отговор
    Много умен тоз Цецо. Що не се скрие някъде…

    Коментиран от #15

  • 2 Оффф

    18 3 Отговор
    Обеснявачът той !
  • 3 Тома

    18 3 Отговор
    Цъфтане асансьора вървили батко.Вози ли те нагоре надоло чисто гол
  • 4 асансьора здрав ли е ?

    14 2 Отговор
    лятото се счупи един трактор, направо блокира, техника...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Майора

    17 2 Отговор
    Откога физкултурник взе да рзабира от енергетика? И къде беше когато управляваше страната?
  • 7 Град Симитли

    21 0 Отговор
    Защото, понеже....
    .... Да ги беше казвал тия неща навреме, не да ходи по молитвени закуски!
  • 8 Чичо

    19 1 Отговор
    Този анализ явно е.правен от човек, запознат с нещата. Цецо просто трябваше ясно да каже, че бомбата е заложена от правителствата на Борисов. Но тогава те се занимаваха с " по-важни" задачи .
  • 9 Няма оправа със тях

    7 6 Отговор
    Хич не ги интересува денков и цветанов за българи или българия
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БСП на Бунището

    6 9 Отговор
    Какво сме виновни ние на магистралата,че някой си нещо правил и не направил .Каква Вина имаме ние ,че сте ме блокирали да не мога да се придвижва..Къде се намирате бе..Кои сте Вие..Разкарайте Терористите от магистралите бе ,Полицаи..За какво ви се плащат заплати от джобовете ни...Да протестират на места,където не пречат на Невинни преминаващи...Арест и в затвора всички!!!

    Коментиран от #14, #26

  • 12 Българка

    7 4 Отговор
    Накратко казано Цветанов посочи ИСТИНСКИЯ ВИНОВНИК ГЕРБ за нергийните протести, немодернизирани, реформирани ТЕЦ-ове. Така че протестиращите да освободят магистралите, да спрат да изнудват данъкоплатците с искане да им заплащат свръхвисоките заплати, а да ходят да протестират пред централите на ГЕРБ. ГЕРБ да им плаща от партийните чекмеджета субсидиите
  • 13 моууу

    10 0 Отговор
    Цецо като ги разбира нещата защо не ги оправи, като беше в управлението на свинарника.
  • 14 Бмх

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "БСП на Бунището":

    После къде ще си зареждаш вербатора бе хаймана?

    Коментиран от #22

  • 15 Щом дон Цеци

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Цецо Умното":

    го казва, няма как да не е вЕрно.
  • 16 един

    8 2 Отговор
    Бат Цецо забрави като ходише облечен с народна носия по-разни чевермета за да сме запазили българските традиции/сякаш затова му плаща народа/,и видите ли сега се сетил за енергийна стратегия!А га яди печеното агнешко не ти беше до енергийна стратегия!
  • 17 Макробиолог

    10 1 Отговор
    Ц.Ц. асансьора ти на ток ли работи?След 10 години войната в Украйна ще свършила,големите ще са се договорили,Путин ще се среща с Валдайския клуб/може и в инвалидна количка ,все едно/,дерЛаен ще е уредила с бизнес и умрелите си роднини,германската индустрия ще е спомен,а Уестингхаус ще ни дадат рисунка на бъдещ реактор....ти ще чакаш в заседналия си асансьор да дуйне ветер,че да се появи напрежение в мрежата.
  • 18 само питам

    6 1 Отговор
    а бе цецо много си компетентен бе батевото когато беше вътрешен министър нанесе бая поразии и аз съм един от тях от пострадалите и затова избягях от майка БЪЛГАРИЯ
  • 19 Ха ха ха

    5 1 Отговор
    Много скоро тия наивници по магистралата ,ще разберат , че са били излъгани от няколко крадливи и алчни олигарси , и че влака на промяната вече е тръгнал , и никой няма да иска да купува прескъпата им електроенергия , защото пазара не търпи насила наложени цени .

    Коментиран от #27, #29

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сотир

    4 2 Отговор
    Аз предлагам следващите протестиращи да затворят достъпа до марица изток 2.Да ги видим тогава миличките как се ходи на работа.

    Коментиран от #28, #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Макробиолог

    6 0 Отговор
    Без измислените квоти,зелени безумия и прочие пазара ще завре перките и батериите там където им е мястото,защото по евтин ток от ТЕЦвия няма.Ако ги беше грижа за сигурност и екология да бяха използвали европарите за съоръжения за очистка,оптимизация и прочие....това което е реално вредно в емисиите е прахови частици,сажди,серни окиси и т.н.,но не и СО2.....А защо се борим с СО2 ?Защото чичо скрюч спасява фалиралите си схеми за сметка на реалната икономика,в все още контролираните от него територии.В Индия 1.5 млрда се греят и ползват ток от ТЕЦове ,като нарастването от последните години е в пъти?Е?Те на друга ли планета живеят?
  • 26 Тогава няма да

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "БСП на Бунището":

    скимтиш когато ти спират тока, когато ти е студено, когато всичко поскъпне и няма да можеш да си плащаш сметките. Та като ти се натресе ЧСИ-то и те изхвърли от дома, пак си спомни какви си ги дробил. Тези хора защитават не само себе си, а и всеки българин. Без енергетика, държавата отича в канала. Задай си въпроса защо Русия, САЩ, Индия, Китай и др., не признават и не участват в никакви зелени сделки, споразумения и всякакви подобни безумия. Подържат и увеличават централите си на въглища. Германците отварят своите отново. Той му пречело да се придвижвал. Тик ток-овец, консуматор, не осъзнаващ, как го тикат към пропастта.
  • 27 Ха ха ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ха ха ха":

    Този "влак на промяната" ще те набута в тунела без изход. Олигарсите много лесно може да им се отнеме собствеността, добита незаконно. Само да има искрено желание. Енергията от въглищните централи е изкуствено оскъпена от РЕКЕТА, НАРЕЧЕН "ТЪРГОВИЯ С ЕМИСИИ". ЗАДАЙ СИ ВЪПРОСА: Кай ги взима тези пари, за какво се използват и къде отиват? Всичко това е решено на давоското, сатанинско сборище, от самозабравили се психопати, самообявили се за "световен елит". Цел : пълно световно господство, редуциране на населинието. Нима си въобразяваш, че ОНЕЯ много им пука за такива като тебе? Облъчват скотонаселението с всякакви, луди, кухи клишета и хаплювците неизлечимо болни от Гретенизъм им се връзват.
  • 28 Ха ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Сотир":

    И ще ходиш у гората с кошница да си бЕреш ток, както гъбите?
  • 29 Милен

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ха ха ха":

    То хубаво ама тоя влак да не се е запътил към някой глух коловоз? Я кажи какво общо с пазарните практики има административното увеличение на цените на тока от тецовете с въвеждането на виртуалните квоти за въглеродни емисии?
  • 30 Милен

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Сотир":

    Ами ходи го затваряй този път, кой ти пречи?
  • 31 Цуца

    4 1 Отговор
    Защото всичко читаво избяга от територията България, която вече не не е държава а турско - мутренски вилает. ”Промяната” я няма и никога не е била. Будалите от ПП, живели отвъд океана и западна Европа дойдоха да се пробват да правят политка в овладяната и корозирала във всички етажи на местната и централна власти и се видяха в чудо от Алековата действитеност как Бай Ганьо прави избори и крилатата фраза „пази Боже сляпо да прогледа”. Е нЕма такава държа
  • 32 Иван

    3 0 Отговор
    А за асансьори ще обясни ли нещо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол