7 Октомври, 2023 13:39 1 137 14

Страхил Делийски: Имаме една изпълнителна власт, която трудно взима решения и е със слаба легитимност

  • страхил делийски-
  • изпълнителна власт-
  • решения-
  • легитимност

"Въглищните централи няма да успеят да работят след 2026 година без помощ“, каза експертът по енергетика и климат Павлин Стоянов

Страхил Делийски: Имаме една изпълнителна власт, която трудно взима решения и е със слаба легитимност - 1
Снимка: bTV

"Хората излизат на улиците по силата на запушената институционалната инфраструктура. Имаме едно правителство, което е слабо представено от гледна точка на избирателите“, каза политологът Страхил Делийски в предаването „Тази събота“.

„Имаме една изпълнителна власт, която трудно взима решения и е със слаба легитимност“, допълни той.

По думите му се тръгва в опасна посока, ако всяко социално искане да бъде рамкирано като опит за изваждане на България от проевропейския път. „Това е много рисково и не бива да се допуска“, добави Делийски.
„Никой не оспорва правото на гражданите да протестират, но трябва да си зададем въпроса дали това е целта. Мисля, че се правят опити проевропейската траектория на страната да бъде променена“, посочи писателят Иван Ланджев.

„Ясно е, че въглищните централи в един момент ще станат ненужни. Това, което се предлага – да се направи държавно предприятие, ми се струва доста логично“, каза той. „Дали няма скрити интереси зад протестите?“, попита Ланджев.
„Не одобрявам подхода на ръководителите на работниците. За съдбата на въглищата се говори от 2018 година. Планът "Енергетика и климат" съдържа един модел на възможното развитие на българската енергетика“, посочи юристът и експерт по енергетика и климат Павлин Стоянов.

По думите му въглищните централи няма да успеят да работят след 2026 година без помощ.

„Не смятам, че депутатите, които подкрепят правителството ще променят мнението си“, каза той във връзка с вота на недоверие поискан от „Възраждане“. По думите му няма да успеят да свалят правителството.
„Не мисля, че ще излезе нещо от него. Опозицията действа автоматично с тези вотове на недоверие“, посочи Стоянов.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да бе

    8 1 Отговор
    Изпълнителната власт отдавна не взима решения, тя изпълнява решенията

    Коментиран от #3

  • 3 Ний ша Ва упрайм

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да бе":

    на Посолството
  • 4 Селянин

    6 3 Отговор
    Който има очи и уши, който има мозък и може да го използва, който се чувства свободен, а не роб, той ще гласува за "Възраждане".

    Да възродим Родината си и изчистим оборите си от фекалии и смрад!
    Да живее България!

    Коментиран от #7, #11

  • 5 мосю льо Корбо

    2 2 Отговор
    На Делийски артикулацията нещо му се разминава с мисълта, т с искат доста нерви да му изслушаш мъчителното звукоизвличане.
  • 6 Любопитно

    4 3 Отговор
    Много от протестиращите са гласували ЗА партиите от Сглобката. Ще гласуват така и на местните избори. Това на шизофрения ми прилича. Още повече са негласуващите - те са съгласни.
  • 7 друг селянин

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Селянин":

    Няма как да чистиш фекалии с още фекалии. Аксиома.
  • 8 ТаУмВзе

    2 0 Отговор
    Ква Власт на територията бре? Тва политически Клики, които са Яко Крадливи.
  • 9 Аген бди...

    2 1 Отговор
    Абе какви са тези протестери? Все искат, искат... Ами останалите не искат ли? КоЙ им позволява да блокират пътища? Тук не е гърция! В съветска българия това е недопустимо! Като нещо не ти харесва..не ходи да гласуваш! Аз така правя! Моят протест е като не гласува! То никой не се интересува от моят и от вашият глас, защо да си губине времето с алчни пропаднали болшевики?
  • 10 Ван дер Любе

    1 2 Отговор
    Определено е по-лигитимна от служебните правителства, които не спазват ограниченията на тяхното назначение. Освен това служебните правителства водят България надолу.
  • 11 мишел

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Селянин":

    Точно обратното е - единствено малкото останали в България руски и комунистически роби ще гласуват за Възраждане. Най-много да имат двама- трима селски кмета в цялата страна :)

    Коментиран от #13

  • 12 Моряка

    1 1 Отговор
    Моля, моля.Цял политолог, а не знае,че решенията се вземат от
    Посолството.Правителството само криво ляво се напъва да ги изпълнява. Политолога от Варненския свободен университет навярно или от Шуменския за детски учителки.
  • 13 Минувач

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "мишел":

    Само, дето подобни са и избирателите в западна Европа за Алтернатива за Германия (2-ра сила в Германия), на Льо Пен (2ра сила във Франция), в лидерски партии в Испания, Финландия, Унгария, Словакия и т.н.. Всички тези партии организират срещи, взаимодействат си, като една от тях е и Възраждане. А сега си задай въпрос на плиткото си мозъче, дали и близо половин Европа в момента е про-руска, дали и тези общо десетки милиони западноевропейци са платени от Русия, дали са и някакви комунисти и не знам си какво още? Надявам се да осъзнаеш, в какво умопомрачение си от тази медийна промивка! И общото на всички тези партии и милиони симпатизанти е, че не упрекват Русия в момента дотолкова, колкото осъзнават намесата на САЩ в Европа и подтикването на политики в техен интерес за сметка на европейците. В това число е и наложената имиграция от чужди народи, лишаването от сигурни и по-евтини суровини и най-вече принудата за тази война и милиардните сделки за американско оръжие и суровини. крайна спокойно можеше да се дистанцира от Русия и да си гледа бъдещето, но без да иска да влиза в НАТО особено. По подобие на Казахстан - не са руски послушковци, но и знаят, че не трябва да стават заплаха за Русия. Иначе тя иска не иска, но няма да го допусне, каквото и да и коства. Украйна позволи да се продаде на 100% на САЩ, а те от свой ред не и наредиха икономическо и политическо меко дистанциране от Русия, а директно превръщането и в остра заплаха, чрез говорене за НАТО, започв
  • 14 Минувач

    1 1 Отговор
    ... чрез говорене за НАТО, започване на пълен геноцид над рускоезичните региони, забрани и прочие. Ясна цел - провокиране на Русия максимално, подготвяне за война, подготвяне на санкции и бърза икономическа и външно-политическа капитулация на Москва. Останалото е история.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол