Last news in Fakti

7 Октомври, 2023 14:37 905 5

Политолог: Внасянето на вота на недоверие има много по-голяма връзка с изборите, отколкото реален шанс да бъде успешен

  • вот на недоверие-
  • връзка-
  • избори-
  • шанс за успех

Всъщност на преговорите с протестиращите редом до Рамадан Аталай, който може би е най-силно представеният по темата "Енергетика" от ДПС, беше Делян Пеевски, а не, например, Йордан Цонев, който е председател на Бюджетната комисия и би било логично да има място на тези преговори. От друга страна – похвалата от страна на Илхан Кючюк към Пеевски, също е аргумент в посока на това, че г-н Пеевски става все по-значим в ДПС, коментира още Теодора Йовчева

Политолог: Внасянето на вота на недоверие има много по-голяма връзка с изборите, отколкото реален шанс да бъде успешен - 1
Снимка: БГНЕС

Вотът на недоверие трябва да бъде четен основно в контекста на предизборната кампания, защото и за участниците в него е ясно, че той по-скоро е обречен и няма да бъде успешен. Това каза за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" политологът д-р Теодора Йовчева.

"Трябва да бъде разгледан неговият мотив. Тежкото състояние, в което се намира БСП, влизайки в тази кампания за местни избори, е един от факторите за подкрепа на такъв вот. "Възраждане" също иска да покаже мускули преди вота. Логично е темата да е "Енергетика", защото такива са протестите към този момент, а те наистина са сериозни и не бива да се подценяват. Внасянето на този вот на недоверие има много по-голяма връзка с предизборната кампания за местния вот, отколкото реален шанс да бъде успешен", обясни тя.

"Макар и да има трудности в правителството, последните изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов бяха, че той няма да е човекът, който ще събори това правителство. Не мисля, че от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" също са давали такива изявления. Така че основните участници, които подкрепят кабинета са повече от тези, които биха подкрепили вота“, отчете политологът.

"Отношенията в "некоалицията" са обтегнати още със самото ѝ създаване. Самият факт, че търсим езикови форми, с които да определим това съвместно сътрудничество в изпълнителната власт показва, че наистина ситуацията е необикновена и че отношенията изобщо не са гладки. Но според мен непрестижността към момента да се отиде на нови избори е основният елемент, който крепи "некоалицията" и може би неготовността на някои от субектите да отидат на избори на национално ниво", смята д-р Йовчева.

Що се отнася до активността на депутата от ДПС Делян Пеевски в последно време, тя открои две линии: "Едната е имиджова – вероятно се търси подобряване на имиджа, който в последните години беше особено неблагоприятен медийно за г-н Пеевски. Моментът е благоприятен за тези цели. Има и втора линия, тя е свързана с вътрешнопартийната динамика в ДПС. Наскоро пред репортери съвсем мимоходом г-н Пеевски потвърди, че вече е станал член на ДПС, досега той винаги беше кандидат за народен представител от гражданската квота. Това е интересен момент, като се има предвид, че всъщност на преговорите с протестиращите редом до Рамадан Аталай, който може би е най-силно представеният по темата "Енергетика" от ДПС, беше Делян Пеевски, а не, например, Йордан Цонев, който е председател на Бюджетната комисия и би било логично да има място на тези преговори. От друга страна – похвалата от страна на Илхан Кючюк към Пеевски, също е аргумент в посока на това, че г-н Пеевски става все по-значим в ДПС. Това са моменти, които трябва да бъдат отчетени, макар и да е много трудно да се анализира тази партия, защото тя е сериозно затворена. Вероятно става въпрос за необходимост от намиране на нови лица в ДПС, които в някакъв момент може и да заемат други постове", коментира още д-р Теодора Йовчева.

Според нея кризата с енергетиците и миньорите към момента изглежда, че е прескочена. Тя обаче предупреди: "Това правителство има потенциала да бъде разклатено от всичко – както от участниците в него, така и от външни фактори".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    6 9 Отговор
    Прокремълските партии изпълняват директивата на Москва да се опорочат БЪЛГАРСКИТЕ местни избори и в местната власт официално влязат техи слуги и агенти. Този вот е предизборна трибуна за чужди интереси
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българка

    5 1 Отговор
    Няма избелващ препарат, партия, политик, който да препере и избели емблемата на корупцията Делян Пеевси. Възмутително е престъпното безхаберие и нищоправене на служби, МВР, прокуратура, НАП , които са истинските перачи и замитачи на огромна корупция и престъпления. Но българите (поне не всички) помнят, знаят и продължават да искат "Оставка, съд, затвор" за Борисов, Пеевски, Гешев
  • 4 929292

    6 5 Отговор
    Така си е.Като се има предвид, че този вот на недоверие е организиран от проруски партии, не само че няма никакъв шанс за успех, но и няма да донесе никаква предизборна полза за въпросните антибългарски партии - БСП и Възраждане, хората отдавна разбраха колко са вредни.
  • 5 ххммм

    3 3 Отговор
    Всичко е предизобрна пунта-мара на итн,бсп и газиране..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол