Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 07:35 2 942 61

Шеф Иван Манчев: Браншът е паднал под 15 на сто печалба, въпреки намаленото ДДС. Много от ресторантьорите ще фалират

  • иван манчев-
  • бранш-
  • печалба-
  • намалено ддс-
  • ресторантьори-
  • фалит

„По въпроса с ниските осигуровки – не съм съгласен. 42 процента от заплатите на един служител са осигуровки. От тях 19 на сто са за работодателя, 22 на сто са за служителя. След това имаме 10 на сто данък печалба и 5 на сто данък дивидент. Имаме преки данъци и косвени данъци. Плащаме и музикални права, както и за разрешителни”, подчерта шеф Манчев

Шеф Иван Манчев: Браншът е паднал под 15 на сто печалба, въпреки намаленото ДДС. Много от ресторантьорите ще фалират - 1
Снимка: Нова телевизия

Със сигурност много от ресторантьорите ще фалират. Ние произвеждаме услуга. Тоест ние не произвеждаме продукт, а услугата, която предлагаме, я правим с много хора, на които нямаме ДДС. Когато предлагаме изживяване при нас – го правим с много хора. И като такива – ДДС-то е много голяма цифра, определяща това, което произвеждаме. Когато купим продукти на ниска цена, след което ги продадем на висока цена, защото имаме марж, с който да компенсираме персонала – това означава, че влагаме много пари в персонала. Това заяви в предаването „Ревизия” по Nova News готвачът и ресторантьор шеф Иван Манчев, коментирайки въпроса ще има ли фалити при ресторантьорите, ако кабинетът изравни ДДС-то с останалите браншове в България?

Той беше категоричен, че по никакъв начин ресторантьорите не плащат ниски данъци и осигуровки. „По въпроса с ниските осигуровки – не съм съгласен. 42 процента от заплатите на един служител са осигуровки. От тях 19 на сто са за работодателя, 22 на сто са за служителя. След това имаме 10 на сто данък печалба и 5 на сто данък дивидент. Имаме преки данъци и косвени данъци. Плащаме и музикални права, както и за разрешителни”, подчерта шеф Манчев.

По думите му браншът е паднал под 15 на сто печалба, въпреки намаленото ДДС. "Тоест ние трябва да печелим около 20%, а ние в момента не можем да ги извадим и 15 на сто. Точно защото всичко стана много скъпо. Въпреки намаленото ДДС нашата печалба намалява".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ККК

    66 3 Отговор
    Да фалират!

    Коментиран от #35

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    46 4 Отговор
    КъФ "шеф" е тоя?!

    Коментиран от #12

  • 4 Супер

    52 3 Отговор
    Нека фалират.....гюбеци ще хвърляме
  • 5 Български

    47 1 Отговор
    Караме я по домашнуму. По евтино излиза 4бпъти от ресторант.
  • 6 Кенгурата

    62 2 Отговор
    Абе льольо нали ДДС го плащам аз. Ти само го трансферираш от мен към бюджета. Какво се оплакваш? Само добавената ти стойност има ДДС, което ти реално начисляваш и плащаш. Гледай тигана и това в него да е добре, другото го остави за специалистите по финанси.
  • 7 Емии

    60 1 Отговор
    Така е в бизнеса. Като не си конкурентен - фалираш. Стига превилегии, комунизъм и олигархия. С какво сте по-специални от железариите например?
  • 8 Светлина

    67 0 Отговор
    Не ги ли е срам тези. Цените в България са по-високи от тези в Португалия и Испания, а хората ги осигуряват на минимална заплата. Мошеници
  • 9 Ресторантаджия

    43 0 Отговор
    Мдааа, вече разкарах две от компаньонките, едната съпруга ми взе хасиендата на Халкидики и си продадох едната яхта. А бе с една дума - много зле!
  • 10 Ехааа

    57 1 Отговор
    От статията разбрах....признания,че купуват евтини продукти, които после ни продават на космически цени нарязани в чиния, понеже ни продавали услуга,а не продукт....ами фалирай, колкото повече фалирали, толкова по добре
  • 11 Мимо

    46 0 Отговор
    Я пак? С уговорката, че не съм ресторантьор и , че наистина отстрани да правиш сметки е лесно особено когато става въпрос за някаква материя с която не си наясно и ти е далечна, НО изхождайки от позицията на обикновен консуматор, в висок клас заведение в провинцията - салата (класическа говорим шопска, Овчарска, зелена в сезона) 10 до 15 лв. Разни дето са уж "по-така" - около 20 лв вече и то за може би по-малко от две трети количество спрямо обикновената салата. Последен случай от преди два дни - обикновени ребра на скара - точно 4 бройки ребърЦА - В никакъв случай не превишаваха 150 гр с кокалите - 15.99. Е... Извинявай много ама, не е така нещо. Това не са изключения, а е масово. Да съгласен съм - наеми, заплати, продуктите поскъпнаха, одлъгват се на тока, ама държавата от година и половина компенсира абсолютно всички стопански потребители и им плаща цялата разлика от 300 лв на мегават нагоре. Айде стига да са заплашени от фалити - а пък за скъпите заведения в големите градове и курортите въобще не искам и да коментирам съотношението себестойност-цена. Там маржа е в стотици проценти

    Коментиран от #24

  • 12 Как

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    какъв - на черпака !
  • 13 Порно

    25 1 Отговор
    Като световен стандарт е прието, че 16 процента са оптимална норма на печалба
  • 14 да фалират аз как фалирах

    28 0 Отговор
    Веднага на протест държавата да им крепи бизнеаса. За две години държавата им наля една камара пари.
  • 15 Тома

    34 1 Отговор
    Този ни взема за мезе.Как с надценка в пъти а не в проценти ще фалирате бе юнако

    Коментиран от #28

  • 16 Хачо

    29 2 Отговор
    Нищо не е паднало бе Манчев. Това да не е манджа та да загори тенджерата.
    Я ходи някъде събота и неделя да видиш как комплексарите са препълнени всички кръчми и ресторанти. Жените ги мързи да готвят и искат само друг да им сервира и естествено да са на химизирано розе или смешно бяло вино.
  • 17 дрфтгъхуй

    29 2 Отговор
    Простичко е- хората ползват услуги когато имат нужда и когато могат да си го позволят... Аз сам да се подстрижа не мога (мога де, но ще е страшна картинката) и трябва да ползвам съответната услуга без оглед дали имам пари или не, но мога сам да си приготвя храната (и то по-добре от тази в 95% от заведенията) и това да отида в заведение е въпрос на личен избор. И когато вече 3-4 години хората живеят все по-трудно първо заради ковид-лъжата и сега заради инфлацията най-логично да се спре потреблението на не особено нужни услуги като ходенето на кръчма...

    Отделно- качеството и на храната, и на обслужването в 90% от заведенията е трагично. И самите заведения като бройка и места са твърде много... Ситуацията е простичка- казва се "естествен подбор" при който слабите и некадърните ще изчезнат... Което е идеално
  • 18 Селският

    18 2 Отговор
    хитрец и пишман готвач !
  • 19 Българин

    27 1 Отговор
    Да фалират. Толкова много помощ от държавата и все гладни. Ееее аман вече
  • 20 Бамбука

    24 3 Отговор
    Наглец. 100 грама ракия в заведение струва колкото една бутилка. Манчев да не е забравил простата аритметика ?
  • 21 Чочо

    23 3 Отговор
    Хора....пазарна икономика !!!!!
    Който не оцелее,фалира.
    Това е американската мечта.
    Дерзайте и станете фермери,ако ресторантьорството не ви е сила.
  • 22 Буквоядец

    21 1 Отговор
    И да фалират,пак ще съмне!
  • 23 бедния българин

    15 4 Отговор
    Ами излезте да протестирате....на зърнарите откъснаха парче от бедния българин и им дадоха,после на енергетиците откъснаха парче от бедния българин и им дадоха.....то ние бедните българи пари нямаме, вие като искате, късат от нас парчета и ви дават. Все пак богатите трябва да живеят
  • 24 Мимо

    19 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мимо":

    В НЕвисок клас заведения в провинцията исках да напиша. Отделно на това както е казал и по-надолу някой в коментарите - ние говорим за храната, а отделно алкохола - едно голямо пиене е на цената на бутилка, и то цена в магазина, а те купуват пиенето от какви ли не складове и спиртоварни. Нали една вода вече под 2 лв. в заведение няма , а отделно на това се изучиха да водите вече са 330 в почти всички заведения, няма 500
  • 25 Гост

    23 1 Отговор
    Иване, а можеш ли да направиш калкулация на килограм зеленчуци и сирене за шопска салата, спрямо броя на салатите умножени по цената им? Или да обясниш математически цената от 4 лева на литър вода спрямо доставната от 50 стотинки? Ще ти е доста трудно, сигурен съм!
  • 26 Дано

    13 1 Отговор
    Всички фалират
  • 27 Паци

    20 1 Отговор
    Продавай джиповете и ролексите
  • 28 дрфтгъхуй

    8 9 Отговор

    До коментар #15 от "Тома":

    Казвам ти го простичко и от опит- над 15г. бях съдружник в 3 заведения тип "бистро"...

    Инвестицията в едно заведение е ОГРОМНА, нормативните глупости също са изключително много. 80% от заведенията са тип "нисък клас"- съответно клиентите са нисък клас и е невъзможно да назначиш читав персонал щото свестният персонал не иска да обслужва говеда... Значи назначаваш и нисък клас персонал- това автоматично прави "услугата" ти пълен боклук... Когато обслужването ти е под всяка критика остават само клиентите които търсят евтиното и не им пука за нищо друго. Тогава си принуден да понижиш качеството на храната до самото дъно...

    Съвсем реалистично гледано едно заведение трябва да работи на около 300% надценка за да се прикрият всички разходи, да се избие инвестицията която лесно може да прескочи 250 000лв.- в общи линии ако нямаш в края на месеца 25, дори и 30% печалба от оборота поне през първите 5 години може да смяташ, че си на загуба

    Коментиран от #44, #48

  • 29 Молим

    14 1 Отговор
    В неговите ресторанти едва вечеря за двама излиза колкото изкарват повечето българи са три дена тоест 150 лв за суровина която на обикновен потребител би му излезнали 15 ,а на 8 лв като сложиш труда се връщаме на 15 защото едва ли разхода му за 15 минути е 5 лв и ти с тази 1000% надценка си позволяваш да мрънкаш ?
  • 30 НАП

    19 1 Отговор
    Да фалираш е нещо най-нормално в среда на конкуренция! Още повече при нашите ресторантьори, които нито имат образование за управление на ресторанти, нито умения. Намалих им ДДС, плащах им тока и за благодарност вдигнаха цените 100-150 %. Съжалявам, но моята заплата я вдигнаха с 10 % и то неотдавна. Така че сметката не излиза...Силно ограничих ходенето на ресторант в сравнение с 2019 г. и това е напълно нормално.
  • 31 Някой

    17 1 Отговор
    Значи менджмънта им е лош.
    Няма логика за фалити, при все че цените са по две, имат намалено ДДС, ресторантите целогодишно са пълни, не декларират всички приходи (по-малко данъци)... Трябвд а си балък, че да фалираш при тези условия.
    Аз напоследък съм дал бойкот на ресторантите - не ми е кеф, хем да е скъпо, хем да не е вежлив персонала с клиентите, хем да плащам цени по-високи от средноевропейските (в Италия и Гърция е по-евтино в ресторантите)...
  • 32 Как

    21 1 Отговор
    Кръчмари и таксиджии винаги са ревали , че нямат печалба, но едните разширяват ресторантите вместо да ги затварят,а другите не слизат от колите, за да си търсят друга работа.
  • 33 Готю

    10 1 Отговор
    Всички,които се занимат с бизнес плащат тези ставки, като не щеш да плащаш музикални права пей бе Мачев ПЕЙ
  • 34 Ний ша Ва упрайм

    3 0 Отговор
    га се нормализират цените и гозбите станат по грамаж и вкус както при Тато тогаз ша отида на ресторант. Сега та обират и си и гладен и на принципа пениш се непениш кете ям!
  • 35 Гела

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "ККК":

    Е! Ако, фалират де ше ям?!:)

    Коментиран от #37

  • 36 Готвачо,

    11 0 Отговор
    Много скъпи станаха ресторантите!
  • 37 Не и не

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гела":

    При Мама!

    Коментиран от #40

  • 38 Хубаво започна Манчев

    11 0 Отговор
    преди години, с раздаване на чудесни ябълки пред Народния театър.Дали и той си спомня за това време. Докъде стигна обаче: остави си работливата жена и двете деца, остави едно бебе във Варна, а сега обикаля най- скъпите курорти в света с някаква Али Бека. Класически пример за метаморфозите на българските милионери.Те сами предизвикват намеса в личния им живот , като го демонстрират непрекъснато в медиите. Това ли е половината от удоволствието?
  • 39 Кадир

    11 0 Отговор
    Да фалират. Изобщо не ми пука за тях. Няма как с кофти обслужване и високи цени да стане работата. "Айде че ще метем бе" остана в историята.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Абракадабра

    11 0 Отговор
    Манчев, не нам бе, мушмурок! 10% данък печалба! А КОЛКО Е ПЕЧАЛБАТА БЕ, МУШМУРОК? НЕ НАМ ТЕЗИ КРЪЧМАРСКИ НОМЕРА!
  • 42 Като

    12 0 Отговор
    Фалирате, купете с парите от разпродадения инвентар овце и от дам дето сте дошли - овчари!
  • 43 ФАКТ

    7 0 Отговор
    В Гърция, Испания и Италия в ресторантите излиза по-евтино, дори и след като обърнеш в лева !!! В Гърция морската храна от това лято като най-пресен пример !
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 От Варна

    6 0 Отговор
    Не сядам в заведение за хранене. И не само, защото е скъпо, но най-вече заради лошото качество на предлаганата храна. Обслужването уж се подобрява, но като цяло не си заслужава цената, на която се предлага тази услуга. А като гледам изявленията на този Алибегов, хептен ми се изпарява всяко желание за посещение на заведение за хранене. Изражението и изказът му не са убедителни, а заплашителни! Нещо като” Ще видите вие, дето не си харчите парите при нас, а и вие, дето посягате на свръхпечалбите ни!”
  • 46 Не са ли много ресторантите?

    5 0 Отговор
    Нека останат по-добрите.
  • 47 зевзек

    1 0 Отговор
    ти ще ги посетиш, и ще се върнат към печалба, нали това работиш, специалисте, от всичко разбираш, от менюта, от презентации, от финанси
  • 48 Бу Бу

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "дрфтгъхуй":

    Твоето мислене и сметки казват всичко за собствениците на ресторанти. Нагли и алчни.
  • 49 Хайде стига

    3 0 Отговор
    Оревахте държавата,че все сте на загуба.Начело с онзи- алибегчето.Ами пазарна икономика брат,чед! Кой оцелее,оцелее.Бойко ви смъкна дедесето с цели 11%.Но и това вече ви малее.Дайте,да ви го направят Нула процента.Без ресторанти и барове,няма да се срине държавата.Производства трябват.Да има стоки с принадена стойност.Цените ви- космически.Отделно на всеки 20 лева оборот,директно в джоба ви остават 11 лева.Я у лево,с този манталитет от миналото.Някак си,ако може да печеля по капиталистически,но Държавата да ме дундурка по социалистически.На този Шеф,в кръмчмата му една МРЗ не стига за вечеря от четири клиента.Прав е Василев ,че иска да ви върне ДДС,като на всички останали.С какво сте повече от другия бизнес?
  • 50 00001

    2 0 Отговор
    Цените за порция храна в ресторантите в България е по -висока от в Западна Европа. Българската ресторантска порция храна се състои от масово за цялата 300гр като месото в порцията е около 60 гр от цялата порция от 250 до 300 гр .Това е 2 до 3 пъти по-малка цялостна порция храна в сравнение със Западна Европейски ресторант и 6 пъти по малко месо в порцията.. Но цената на порция храна от 250 гр в Български ресторант е 2-3 или повече пъти по-висока от Западна Европа.Та под 15% печалба от порция в Български ресторант не е вчрно твърдение. Обикновенно общата цена в ресторанта на Запад за една трета от килограм месо или 330 грама само за месото в порцията включващо и две гарнитури от по 150 гр, и една салата или супа от 250 гр включени в общата цена на порцията е по-малка или равна на цената на един килограм от същото в порцията месо хранителен магазин.Та правят минимално 150% печалба и отиват до към 600-700% печалба, а в други случаи до много над 1000% печалба. Колко данаци и осигуровки и накаква база, плащат на държавата?Едно предприятие което не предлага добра и конкурентна стока и цена, фалира. В никоя държава няма практика и държавата не субсидира парично ресторантите
  • 51 Луканката свършва

    1 0 Отговор
    Това е добре ,всеки може да готви у тях си ,колкото по малко ресторанти и кръчми има ,толкова по -добре за цените в магазина.
  • 52 Тахумба

    1 0 Отговор
    Е, малко ли ти се вижда? Може би искаш 100%?
  • 53 Шльоко

    3 0 Отговор
    В обикновена кръчма българска водка е 6 лв.100 гр.умножено по 7 е равно на 42 лв.в магазин бутилката е 12 лв.Колко е печалбата?близо 300%.без да е рязана,овкусявана.
  • 54 Шльоко

    3 1 Отговор
    В обикновена кръчма българска водка е 6 лв.100 гр.умножено по 7 е равно на 42 лв.в магазин бутилката е 12 лв.Колко е печалбата?близо 300%.без да е рязана,овкусявана.
  • 55 Шльоко

    5 0 Отговор
    В обикновена кръчма българска водка е 6 лв.100 гр.умножено по 7 е равно на 42 лв.в магазин бутилката е 12 лв.Колко е печалбата?близо 300%.без да е рязана,овкусявана.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 миии

    1 0 Отговор
    да фалират аз на ресторанти не ходя
  • 60 Гичо от "Възвишение"

    3 0 Отговор
    Манчев, поздравявам целия ви бранш с тангото "Ибах ва".
  • 61 Пенчо

    0 0 Отговор
    В бранша влезнаха хора, които нямат нищо общо с него! Перачи на пари, шекери усвояващи пари по някакви измислени програми, грандомани, които си мислят за всеможещи и т н. Там е проблема , че се нароиха всякакви. Времето ги отсява но идват нови а няма защитен механизъм ,който да ги спира. Нито образователен ценз, нито професионален опит, които да се докажат! Трагедия!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол