Със сигурност много от ресторантьорите ще фалират. Ние произвеждаме услуга. Тоест ние не произвеждаме продукт, а услугата, която предлагаме, я правим с много хора, на които нямаме ДДС. Когато предлагаме изживяване при нас – го правим с много хора. И като такива – ДДС-то е много голяма цифра, определяща това, което произвеждаме. Когато купим продукти на ниска цена, след което ги продадем на висока цена, защото имаме марж, с който да компенсираме персонала – това означава, че влагаме много пари в персонала. Това заяви в предаването „Ревизия” по Nova News готвачът и ресторантьор шеф Иван Манчев, коментирайки въпроса ще има ли фалити при ресторантьорите, ако кабинетът изравни ДДС-то с останалите браншове в България?
Той беше категоричен, че по никакъв начин ресторантьорите не плащат ниски данъци и осигуровки. „По въпроса с ниските осигуровки – не съм съгласен. 42 процента от заплатите на един служител са осигуровки. От тях 19 на сто са за работодателя, 22 на сто са за служителя. След това имаме 10 на сто данък печалба и 5 на сто данък дивидент. Имаме преки данъци и косвени данъци. Плащаме и музикални права, както и за разрешителни”, подчерта шеф Манчев.
По думите му браншът е паднал под 15 на сто печалба, въпреки намаленото ДДС. "Тоест ние трябва да печелим около 20%, а ние в момента не можем да ги извадим и 15 на сто. Точно защото всичко стана много скъпо. Въпреки намаленото ДДС нашата печалба намалява".
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ККК
Коментиран от #35
07:36 10.10.2023
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 🏴☠️🏴☠️🏴☠️Някой си🏴☠️🏴☠️🏴☠️
Коментиран от #12
07:37 10.10.2023
4 Супер
07:38 10.10.2023
5 Български
07:43 10.10.2023
6 Кенгурата
07:45 10.10.2023
7 Емии
07:46 10.10.2023
8 Светлина
07:47 10.10.2023
9 Ресторантаджия
07:48 10.10.2023
10 Ехааа
07:48 10.10.2023
11 Мимо
Коментиран от #24
07:50 10.10.2023
12 Как
До коментар #3 от "🏴☠️🏴☠️🏴☠️Някой си🏴☠️🏴☠️🏴☠️":
какъв - на черпака !07:52 10.10.2023
13 Порно
07:55 10.10.2023
14 да фалират аз как фалирах
07:57 10.10.2023
15 Тома
Коментиран от #28
07:58 10.10.2023
16 Хачо
Я ходи някъде събота и неделя да видиш как комплексарите са препълнени всички кръчми и ресторанти. Жените ги мързи да готвят и искат само друг да им сервира и естествено да са на химизирано розе или смешно бяло вино.
08:03 10.10.2023
17 дрфтгъхуй
Отделно- качеството и на храната, и на обслужването в 90% от заведенията е трагично. И самите заведения като бройка и места са твърде много... Ситуацията е простичка- казва се "естествен подбор" при който слабите и некадърните ще изчезнат... Което е идеално
08:04 10.10.2023
18 Селският
08:04 10.10.2023
19 Българин
08:06 10.10.2023
20 Бамбука
08:07 10.10.2023
21 Чочо
Който не оцелее,фалира.
Това е американската мечта.
Дерзайте и станете фермери,ако ресторантьорството не ви е сила.
08:11 10.10.2023
22 Буквоядец
08:12 10.10.2023
23 бедния българин
08:13 10.10.2023
24 Мимо
До коментар #11 от "Мимо":
В НЕвисок клас заведения в провинцията исках да напиша. Отделно на това както е казал и по-надолу някой в коментарите - ние говорим за храната, а отделно алкохола - едно голямо пиене е на цената на бутилка, и то цена в магазина, а те купуват пиенето от какви ли не складове и спиртоварни. Нали една вода вече под 2 лв. в заведение няма , а отделно на това се изучиха да водите вече са 330 в почти всички заведения, няма 50008:18 10.10.2023
25 Гост
08:18 10.10.2023
26 Дано
08:18 10.10.2023
27 Паци
08:23 10.10.2023
28 дрфтгъхуй
До коментар #15 от "Тома":
Казвам ти го простичко и от опит- над 15г. бях съдружник в 3 заведения тип "бистро"...Инвестицията в едно заведение е ОГРОМНА, нормативните глупости също са изключително много. 80% от заведенията са тип "нисък клас"- съответно клиентите са нисък клас и е невъзможно да назначиш читав персонал щото свестният персонал не иска да обслужва говеда... Значи назначаваш и нисък клас персонал- това автоматично прави "услугата" ти пълен боклук... Когато обслужването ти е под всяка критика остават само клиентите които търсят евтиното и не им пука за нищо друго. Тогава си принуден да понижиш качеството на храната до самото дъно...
Съвсем реалистично гледано едно заведение трябва да работи на около 300% надценка за да се прикрият всички разходи, да се избие инвестицията която лесно може да прескочи 250 000лв.- в общи линии ако нямаш в края на месеца 25, дори и 30% печалба от оборота поне през първите 5 години може да смяташ, че си на загуба
Коментиран от #44, #48
08:23 10.10.2023
29 Молим
08:26 10.10.2023
30 НАП
08:27 10.10.2023
31 Някой
Няма логика за фалити, при все че цените са по две, имат намалено ДДС, ресторантите целогодишно са пълни, не декларират всички приходи (по-малко данъци)... Трябвд а си балък, че да фалираш при тези условия.
Аз напоследък съм дал бойкот на ресторантите - не ми е кеф, хем да е скъпо, хем да не е вежлив персонала с клиентите, хем да плащам цени по-високи от средноевропейските (в Италия и Гърция е по-евтино в ресторантите)...
08:32 10.10.2023
32 Как
08:34 10.10.2023
33 Готю
08:46 10.10.2023
34 Ний ша Ва упрайм
08:57 10.10.2023
35 Гела
До коментар #1 от "ККК":
Е! Ако, фалират де ше ям?!:)Коментиран от #37
09:02 10.10.2023
36 Готвачо,
09:07 10.10.2023
37 Не и не
До коментар #35 от "Гела":
При Мама!Коментиран от #40
09:08 10.10.2023
38 Хубаво започна Манчев
09:12 10.10.2023
39 Кадир
09:15 10.10.2023
40 Този коментар е премахнат от модератор.
41 Абракадабра
09:25 10.10.2023
42 Като
09:28 10.10.2023
43 ФАКТ
09:58 10.10.2023
44 Този коментар е премахнат от модератор.
45 От Варна
10:25 10.10.2023
46 Не са ли много ресторантите?
10:34 10.10.2023
47 зевзек
10:50 10.10.2023
48 Бу Бу
До коментар #28 от "дрфтгъхуй":
Твоето мислене и сметки казват всичко за собствениците на ресторанти. Нагли и алчни.11:11 10.10.2023
49 Хайде стига
12:17 10.10.2023
50 00001
12:33 10.10.2023
51 Луканката свършва
13:05 10.10.2023
52 Тахумба
13:55 10.10.2023
53 Шльоко
14:07 10.10.2023
54 Шльоко
14:08 10.10.2023
55 Шльоко
14:08 10.10.2023
56 Този коментар е премахнат от модератор.
57 Този коментар е премахнат от модератор.
58 Този коментар е премахнат от модератор.
59 миии
15:02 10.10.2023
60 Гичо от "Възвишение"
15:42 10.10.2023
61 Пенчо
20:08 10.10.2023