Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 13:25 2 175 22

Божидар Иванов: Справедлив преход не е затваряне на мини и ТЕЦ

  • божидар иванов-
  • преход-
  • затваряне-
  • мини-
  • тец-ове

Примерите от Германия и Люксембург показват една установена традиция за дългосрочно планиране и на икономическа трансформация на региони

Процесът по справедлив преход, който трябва да се случи сега, е процес по икономическа трансформация на целите региони. Не трябва да се гледа като затваряне на мини или на ТЕЦ-ове, а като възможност за цялостна реорганизация на конкурентоспособността на определен регион и на неговата икономическа база.

Това каза пред БНР Божидар Иванов, градски и социален изследовател с опит в международни и сравнителни изследвания в градско и регионално планиране и политики в райони, заплашени от обезлюдяване, изследвал осъществения справедлив преход във въглищните райони на Германия и Люксембург.

"Примерите от Германия и Люксембург показват една установена традиция за дългосрочно планиране и на икономическа трансформация на региони", добави той.

Той подчерта, че България има значителен финансов ресурс от ЕС и обмен на политики, които може да използва сега.

По думите на Божидар Иванов, който е и преподавател в университета "Еразмус" в Ротердам, Нидерландия, финансовият ресурс трябва да бъде използван за дългосрочно планиране, което да трансформира въглищните региони:

"Те могат да използват лукса на този ресурс, за да открият нова икономическа база, която включва и преквалификацията на хората".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да набарат парата , Правителството

    16 4 Отговор
    И депутатите от ГЕРБ и ППДБ. Другото кучета го яли.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Айде бе,

    4 18 Отговор
    А какво означава работещи ТЕЦ и мини, които работят на загуба поради увеличаване на таксите за вредни емисии и субсидирани от държавния бюджет или казано по друг начин нашите общи пари?
  • 4 Последния софиянец

    5 22 Отговор
    Кога ще ги затворите, когато изтровят всичко ли? Затваряне веднага!
  • 5 Божидар Иванов?? Ала, Бала, Ала Бала

    11 4 Отговор
    Пуши си Тревата в Ротердам и си избърши жълтото покрай устата! Акъл от Зелени Тиквета не искаме!!
  • 6 Бреинлес

    15 1 Отговор
    Още едно нищожество изпълзя да ни убеждава как унищожението на енергетиката ни а от там и на икономиката и на държавата ни не е чак толкова лошо нещо
  • 7 Макробиолог

    4 4 Отговор
    Дирим,дирим дишка,,мома свири с п...ка....Зеленият преход ще стане реалност,когато научните пробиви го осигурят,а не щото така е хрумнало на Урсула ей сега точно....С Интернет света е малък.Индия удвои потреблението на енергия от въглища,Китай само приказва за зелени работи,Германия е в рецесия и си отвори печките отново,в Франция от значим експортьор на енергия,едвам връзват собствения си баланс в момента.....в Тексас,Дакотите,Ню Мексико и т.н. в огромни региони през нощта е светло---горят факлите на съпътстващия, шистовия нефт природен газ,който би следвало по зелените еко политики,не да се гори ,а да се сепарира .Просто десетките шистови компании не могат да оскъпят допълнително продукта който добиват.Перките в Калифорния са безброй но лятото се случват редовно режими на ток,а галон бензин е 5+++ долара,непостижимо ниво за другите щати......Ако Нидерландия приключи с газа собствено производство,то щот е на изчерпване и предизвиква земетресения ,а не по зелени съображения.....има и още факти,да пишем ли?
  • 8 България внася

    2 2 Отговор
    3млрд. куб. м. газ от който 1млрд. се горят в ТЕЦ-София. Това не е ефективно защото само 280МВт е електрическата мощност, а още 3000МВт е топлинната. Една ТЕЦ на газ може да генерира отпадъчна топлина приблизително колкото е електрическата ѝ мощност и затова ТЕЦ-София трябва да е 3000МВт електрика и 3000МВт отпадна топлина. . През лятото тази мощност ще се намалява до 500МВт за да има само топла вода, а през зимата на 3000МВт ще замества спрените Марици които и сега са излишни пролет, лято и есен. Тази газова ТЕЦ може да се изгради на мястото на Кремиковци.

    Коментиран от #9

  • 9 Изграждането на

    0 5 Отговор

    До коментар #8 от "България внася":

    2-3000МВт газова ТЕЦ е много по-евтино от АЕЦ със същата мощност. Може да се построи както съм писал в предния пост паралелно и постепенно със затварянето на ТЕЦ МИ1,2,3. за един период от 10-15 години. Това ще намали сметките на софиянци защото ще имат ТЕЦ, а не ТЦ само за парното. Oщe в учeбникa пo физикa e oбяcнeнo, чe тoплoфикaциятa e икoнoмичecки изгoднa само aкo зa цeлтa ce изпoлзвa oтпaднaтa тoплинa при прoизвoдcтвoтo нa eлeктрoeнeргия.
  • 10 Коч Ина

    5 1 Отговор
    Ама Божо, той е справедлив за козешките подметки, че ще бъдат компенсирани за предателство си, не е справедлив за нас
  • 11 Въй

    2 1 Отговор
    Комини и ПРЪЦ.
  • 12 Галя от EmbassyTO

    5 2 Отговор
    ТЕЦ и АЕЦ произвеждат 70 % от необходимото ни. Без тях - внос. А дано, ама надали
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Правителството

    8 2 Отговор
    са глупаци, идиоти, некадърници, лъжци и крадци.
    В момента в Германия се канят да отварят въглищните си централи. Да не говорим за Китай, Индия и Русия, които казват-няма да участваме в "зелените глупости" , въпреки, че са отговорни за 30% и повече от емисиите. САЩ също не участват.
    Всеки да си прави изводите.
  • 15 Хмммм

    3 0 Отговор
    И защо трябва дс се затварят? За да можем да купуваме от вън ток? Защо не пуснем и АЕЦ Белене? Някой не иска да сме зависими май май.
  • 16 Ха ха

    1 0 Отговор
    От жълтопаветници не искам акъл.На тях нищо българско не е ценно.Света пълзи към Трета световна война,а тези българоубийци пак защитават чужди интереси.Финландския тръбопровод е взривен.Газ само от Америка,защото и арабските страни са срещу САЩ и ЕС.На жълтопаветника не му трябва да мисли защото заплатите са им два пъти по високи от страната,а повечето от тях са се домъкнали от провинцията и сега им е добре.Ще стане зле още тази зима.сега ги занимава как ще изберат онзи идиот Терзиев за кмет на София,без да ги интересува какво е потеклото му,как е спечелил благодарение на него.Ако беше един умен човек без това потекло,което е превватизирало печеливш завод с продукция за военната промишленост,така ли щеше да е успял,но затова се иска размисъл,а не голо просташко самочувствие жълтопаветно.Какво се чудя,.Христо Ивавов ли,Гнома ли ,Панев ли,кой не е със същия произход.Нещастници
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Азззззззз

    0 0 Отговор
    Тоя преподавател защо не вземе да предложи на ония от ниската земя да спрат да гледат лалета, да наводнят терена и да отглеждат ориз или риба. Ще ги преквалифицира и всичко ще им е супер. Само че ще го поне натупат и изгонят незабавно, и то в най добрия случай. Аман от такива експерти с жълто около устата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове