Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 14:46 902 23

Богданов: Ще следим преминаването на "Лукойл Нефтохим" към неруски петрол

  • богдан богданов-
  • петрол-
  • лукойл нефтохим-
  • икономика

Има положителни аспекти на икономиката, но всеки нов конфликт и геополитическа нестабилност би могъл да доведе до допълнително охлаждане на икономиката

Богданов: Ще следим преминаването на "Лукойл Нефтохим" към неруски петрол - 1

Има положителни аспекти на икономиката, но всеки нов конфликт и геополитическа нестабилност би могъл да доведе до допълнително охлаждане на икономиката.

Това заяви пред БНР министърът на икономиката Богдан Богданов и подчерта, че през 2023 г. се отчита ръст на българската икономика:

"Европейската банка за възстановяване и развитие и МВФ коригираха прогнозата си в положителен аспект за допълнителен ръст на българската икономика. Вече виждаме ръст до близо 2%. Друг положителен факт е, че запазваме доверието на инвеститорите. За първите 6 месеца от годината отчитаме нива от 2 млрд. евро, което се доближава до миналогодишните нива".

Той уточни още:

"Очакваме мерките, които се налагат за намаляване на инфлацията и в Европа, и в България, да дадат резултат. Видяхме го вече в големите икономики - Австрия и Германия дори влязоха в рецесия. Отчетохме тези данни и по ръста на износ тази година, той намалява със 7,6%, сравнено с предходната година. Което значи, че българските компании, за основните си традиционни пазари като европейските, в момента, а и в краткосрочен план могат да очакват стагнация, по-малко потребление. Заради това българският бизнес трябва да погледне и към други пазари".

Министър Богданов изтъкна, че политиката на правителството трябва да се гледа през фокуса на големите цели - присъединяване на страната към Шенген и еврозоната.

"България е абсолютно готова да бъде пълноправен член на Шенген, както и да бъдем част от еврозоната от януари 2025 г. ... Няма как да останем в периферията, ако искаме България да е просперираща държава".

По думите на икономическия министър българският пазар не е изолиран, а се влияе от борсовите цени на горивата:

"Дерогацията на руски петрол е с определен краен срок от ЕК. Трябва да направим така, че рафинерията да работи с неруски петрол, но да продължи да работи с максимален капацитет. Държавата ни стриктно ще следи преминаването на "Лукойл" към неруски петрол. Вече графикът е по закон. Заложихме в закона производствени обеми, които "Лукойл Нефтохим" трябва да поддържа, така че да не стигнем до момент, когато рафинерията ще намали значително производството си и да освободи работници".

Богданов беше категоричен, че ако не се изпълняват конкретните ангажименти от "Лукойл Нефтохим", държавата може да се намеси, за да бъде запазен този стратегически за страната актив:

"Особеният търговски управител ще бъде предлаган от министъра на икономиката на Министерския съвет. Имаме готовност да реагираме, ако се наложи".

Министърът на икономиката обясни, че "Лукойл Нефтохим" не е внасял вноската си във фонда за енергийна сигурност, защото по закон е трябвало да бъде получена нотификация от ЕК, но това не е било направено от служебното правителство и едва сега кабинетът "Денков" е поискал такава нотификация.

"Положителното беше, че след като получихме дерогация, "Лукойл" беше принуден да плаща данъци в България. Платиха веднъж и 270 млн. лева очакваме още за тази година. ... Така е направен законът, че вносителите, производителите и търговците трябва да имат българско юридическо лице, през което да изпълняват своята дейност. Което значи, че независимо как ще се развие ситуацията с дерогацията, данъците трябва да бъдат плащани в България. Ние имаме три изисквания около оператора в България - да си плаща данъците в България, рафинерията да продължи да работи на максималните си капацитети и да изпълняваме закона, както ни е възложено от ЕК", коментира Богданов.

"За основната потребителска кошница, малката, към която са ориентирани най-уязвимите сънародници, имаме фокусирани мерки. Ако се наложи, ще предприемем и законодателни мерки, за да може тези 15 продукта, които влизат в малката потребителска кошница, да бъдат на възможно най-добри цени и то за най-уязвимите потребители. В добър диалог сме с бизнеса", заяви министърът на икономиката и уточни, че част от мерките е максимален брой от продуктите да бъде локално производство. Тези мерки ще бъдат приложени преди зимния период, подчерта той.

Нямаме и не сме имали ограничение за изнасяне на оръжие директно за Украйна, заяви министър Богданов и добави:

"Ако имаме дългосрочни проекти и възможности, от които нашите държавни и частни предприятия биха могли да се възползват, нямаме ограничения и те ще бъдат разглеждани от ведомствената комисия. ВМЗ е в добра кондиция и като производствен капацитет, и като пазари. Целта е да модернизираме производство и да запазим пазарите, разбира се. Да се фокусираме върху определени продукти, които ще бъдат актуални през следващите 10-15 години. Определено ниво боеприпаси, които са с натовски стандарт. От МО положихме доста усилия да дадем възможност на български предприятия чрез програмите, които има в момента на ниво Европа за модернизация на производството и разширяване на производствения капацитет, особено насочени към 155-милиметрови снаряди, които ще бъдат в основно търсене в момента".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    28 0 Отговор
    Поредния полезен ид.от неруската газ ще е такава само по документи, а разликата в цената ще отива в правилните джобове.
  • 2 и как ще стигне до Бургас

    27 1 Отговор
    тоя не руски нефт ? полирани мозъци на посолството, въжето ще свърши заради вас

    Коментиран от #21

  • 3 Хихихи..

    18 1 Отговор
    Ганьовците са родени да слугуват,the boss е без значение!Гледат го в устата и преди самият той да се досети какво иска,те вече му го носят..
  • 4 Коч Ина

    18 0 Отговор
    Те така и магарето го следяли при преминаването към неядене
  • 5 Без коментар .

    18 1 Отговор
    Глупак !
  • 6 Лалето

    15 0 Отговор
    Той ще следи незабелязано от далече. Ще се маскира с тъмни очила и шапка на плажа Малдиви. Коктейлът е задължително да подвежда и заблуждава следения.
  • 7 Любомир

    9 1 Отговор
    И като запазим Лукойл ,като актив пред който може да се снимаме само, ама актив!!!
  • 8 Ставри

    16 0 Отговор
    Какво ще следиш,след толкова години...кражби!Следи цената на горивата в България и ще разбереш,накъде отиват ...нещата!Миндил!
  • 9 Българка

    2 9 Отговор
    Това добре, но кой следи и КОЙ трябва да запорира сметките на руската рафинерия до тогава, докато не си платят дължимите по закон стотици милиони данък? Питам, но защо мисирките не питат шефа на НАП, правителството какви мерки и какви глоби са предпиети срещу Лукойл. Недопустимо с руската рафинерия да трупа свръх печалби и то с държавна помощ заради дерогацията, а хем да продава с мародерски завишени цени горивата на българите, хем и данъци да не плаща

    Коментиран от #10, #20

  • 10 Наско

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Добре казано, логично, но наивно. Всичко е театър за пред народа. Всички са се оплели в далаверата. Има явно за всеки , а нап нямат думата. Боце си хапваше със Златевия и не са се договорили?! Дори имат и договори , които не могат да се пипнат. И този си ги изстрелва в ефир , за да му ръкопляскат. Не се получава да си налееш дизел в бензинов автомобил.
  • 11 Лост

    4 0 Отговор
    Интересно ми е какво ще направи държавата, ако рязко Лукойл рязко намали преработката?
  • 12 Васко Делчев

    7 0 Отговор
    Да си прост не е срамно, но да си прост със самочувствие на можещ да управляваш народ е патология. Тези говеда, инсталирани от САЩ на върха на държавата ни трябва да бъдат съдени за национално предателство. Мисля, че е крайно време да започне нов народен съд да действа!
  • 13 всоклиц

    8 0 Отговор
    Глупак с глупак, като ближите американски ботуши, защо ние българите трябва да ви плащаме сметката? За да угодите на Посолството разваляте добрите ни отношения с Русия, ама скъпия бензин ние да го платим от джоба си. Оставка и да ви няма марионетки мръсни. Ние българите искаме добри отношения с братска Русия и по нормални цени на нефт които те предуставят. Като не ви харесва вън.

    Коментиран от #23

  • 14 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    Всичко е Пазар а Пазарът определя Цените
  • 15 следим цветна телевизия на самонаказване

    7 0 Отговор
    Следете и как ще скачат цените на горивата и ще има инфлация на всичко вследствие на вашата антибългарска политика.
  • 16 енергетик

    7 0 Отговор
    Циркаджия!
  • 17 Пръц

    3 0 Отговор
    Лукойл трябва да изрита 500 работника,и на тоя сополите ще потекат като на Кака Лена мъзгата
  • 18 М3 голд

    4 0 Отговор
    Към министъра:
    По отношение на петрола: до два месеца Близкият изток ще се взриви. Вероятността да се спрат корабите през прохода е много голяма. Тогава цената на неруския петрол ще скочи до небето. А Урсула на това разчита. Това е европейската тактика - скъпите неруски доставчици пълнят и джоба на помагачите създаващи поле за тяхната свръхпечалба. Така, че мислете схема за продължаване работа с ЕВТИН петрол, та може и да е руски.
    По гръмката икономика: всички цифри са нагласени за показ. Инфлацията върви. Вижте цените в хранителните магазини и пазарите. Някои стоки са по-скъпи от такива в Европа. Говори за военните производства - и те са важни, но също леката промишленост, която я няма, тежката - почти я няма, енергетиката - всички управляващи работят да я ликвидират. Правителството няма и не работи по перспективна програма, а само се нагажда към изискванията на ЕС, след което се захранват своите фирми ясно защо. Това е, за съжаление.
    Бъдете здрави!
  • 19 ха ха

    2 0 Отговор
    пак измами за сметка на населението , с всички мероприятия само надувате цените , а дъра бъра потребителска кошница е за замазване на очите , а за идиотията с ел . енергията пък какви фатасмагории ще измислят не е за приказване
  • 20 М3 голд

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Това казано от Вас е стрелба с фалшиви патрони. Лукойл си има собственик. Има си отчетни документи. Имаме златна акция. На територията на Лукойл са и нашите НАП, контролни и митнически органи и какво ли не. Ами да си свършат работата. Май ги е страх и да обявят кой е собственикът и да разговарят с него. Но най интересното е, че народът (ние) мълчи когато арогантно ни лъжат и крадат, както с газът.
  • 21 Феликс Дж

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "и как ще стигне до Бургас":

    Този РМС вече го следи.
  • 22 сноу

    3 0 Отговор
    Това пък рядкото какво може да следи,освен колко му пълнят сметката от козяк и дали мама айше не се оплела в дълбоките гащи..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове