Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 22:47 1 001 18

Богданов: Очакват се допълнителни приходи от облагане на „Лукойл”

  • богдан богданов-
  • приходи-
  • вноски-
  • лукойл нефтохим

Тази година рафинерията трябва да плаща и т.нар. „солидарна вноска”

Богданов: Очакват се допълнителни приходи от облагане на „Лукойл” - 1

Държавата очаква тази година „Лукойл Нефтохим” да плати още 270 млн. лв. данък печалба, допълнително към вече преведената по-рано вноска. Това съобщи министърът на икономиката Богдан Богданов пред БНР. По информация на шефа на НАП Румен Спецов в началото на март бургаската рафинерия е превела 89 млн. лв. в бюджета.

Дори и с допълнителните 270 млн. лв. данъците на „Лукойл Нефтохим”, която премести цялата си икономическа дейност в България, са далеч от обещаваните от служебното правителство на Гълъб Донев 600 млн. лв. годишни постъпления.

Тази година рафинерията трябва да плаща и т.нар. „солидарна вноска”, наред със стандартния 10% данък печалба. Тя бе определена от Еврокомисията в размер на 33% от реализираната свръхпечалба заради високите цени на горивата. С последните промени в закона за действието на дерогацията за руския петрол обаче тези 33% бяха повишени на 50 за последното тримесечие на 2023 г. Не е ясно по този закон какви „солидарни вноски” е правела нефтената компания и дали това допълнително облагане не е включено в посочените 270 млн. лв.

Освен това, по силата на трети закон, „Лукойл Нефтохим” трябва да прави вноски във фонд „Сигурност на електроенергийната система", равни на разликата в цената на евтиния руски петрол и цената на сорт „Брент”. Идеята е с парите от тези вноски да се финансират мерки за подпомагане на транспортните разходи на уязвимите групи, обясни Богданов.

Той поясни, че е решен и още един проблем, заради който не е било възможно да се облага разликата в цените на руския и неруския нефт. Агенция „Митници” вече няма да иска разрешение от „Лукойл Нефтохим” за предоставяне на МИИ на информацията за количествата на внесения нефт и изнесените нефтопродукти, както първоначално е било заложено в закона. Тези данни Агенцията ще подава директно на министъра на икономиката, който трябва всеки месец да определя вноската на „Лукойл Нефтохим”.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    6 2 Отговор
    Да се обяви национален празник, денят в който бъде принуден Лукойл да плаща данъци
    като всички.

    Коментиран от #6, #7, #11

  • 2 СЕ ПРИХОДИ НОВИ И НОВИ

    6 3 Отговор
    СЕ ДОЯТ ОТ КЪДЕ ЛИ НЕИ И СЕ ПАРИ НЯМА И ТЕГЛЯТ ДЪЛГ СЛЕД ДЪЛГ.... ГОЛЯМО КРАДИ И ГОЛЯМО КРАДИ И НЕ Е ИСТИНА...
  • 3 Боко

    2 1 Отговор
    Всичко отива в чекмеджаците.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 постъпвате като долни муурви

    3 2 Отговор
    има си договори и те трябва да се спазват !
  • 6 ОЧАКВАНЕ СЪЩО НАЕМ РАЗЛИЧЕН

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    ОТ НУЛА ЛЕВА ЗА УСАДЖИЙСКИТЕ ВИЕННИ БАЗИ ТУКА СУЪЩО И ИЗНАСЯНОТИ ОТ ВАС БЪЛГ ЗЛАТО ДА СЕ ПЛАЩА..... КУРБАН ША ПРАЙ Е АКУ ТВА СТАНЕ АМА ВИКЙ СТЕ КРАДЦИ И В КРЪВТА...
  • 7 Майтап

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Дреме му на Лук на Ойла за очакванията на някого си, когото е няколко пъти по-богат от този някого! Накого не казва на Лук какво да прави, Лук казва на някого, какво иска!
  • 8 Азиим

    3 2 Отговор
    Явно бюджетът е доста опоскан, щом се чудят от къде да събират данъци и вноски някакви.

    Коментиран от #9

  • 9 Неее

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "Азиим":

    Но рашките трябва да бъдат плюшени яко, десетилетия наред правеха свръх печалби и от Тазпром и от Лукойл на наш гръб. Е това време си отиде, трябва да си плащат.
  • 10 Кочо

    3 4 Отговор
    И до колкото се разбра, парите на българите заминават за оръжия за Украйна безвъзмездно. Онези, които са нужни за инфраструктура и развитието ни. Нищо чудно тези пари от тази далавера също да отидат там, и българина да не усети нищо от тях. И не само да не усети, но и да му бъде предизвикана някоя бомбандировки на определени места из Бг. Възможно ли е това според вас?
  • 11 Кандидат Милионер

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Все едно да чакаш " от умрял - писмо или есемес" е тва ,Руснаци да плащат Данъци...И то в Братска,Славянска и Източноправославна България...За това ли Русия ви Асвабади - да я карате сега да плаща и данъци ...Фашисти!!
  • 12 ЛКуккукоойл

    3 0 Отговор
    ША ПЛАЩА Е АМА ТВА ПЛАЩАНЕ ГО СЛАГАМ В ЦЕНАТА НА ГОРИВОТО. ПЛЮС 2 КВ НА ЛИТЪР И ГОТОООВОООО. ПОСЛЕДНИЯ ОПИРА ПИШКИРААА. ТАКА СЕ ПРАВИ ЗАНУЛЯВАНЕ НА НАРОД. УЖ НА КАЗВАМЕ НЯКОЙ А ТВА НЕЩО ГО ВСЪЩНОСТ Е НАКАЗАНИЕ ЗА ПОПУЛАЦИЯТА....
  • 13 Има си договори

    1 0 Отговор
    И те Трябва да бъдат Спазени! Иначе става като при Бисмарк - "руснаците винаги идват за своето".
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кирил

    0 0 Отговор
    Лукойл е пиявица която ограбва България.
    В Румъния отдавна ги изгониха.
  • 17 Тити

    0 0 Отговор
    Данъци от Лукойл това е утопия.
  • 18 Демократ

    1 0 Отговор
    Това, че държавата не може да се справи с Лукойл доказва,че сме държава,подчинена на Кремъл и именно това е трагедията на България. Това подчинено положение ни докара да дъното, защото Кремъл има интерес България да е слаба,мизерни,да има невъоръжена съвременна армия, икономиката да зависи от порочния корупционен руски енергиен шлем. Това правят 34 години управляващите кремълски агенти. България е важно за Русия гнездо в ЕС И НАТО, защото геополитически я използва за своите коварни цели за създава кризи на Балканите и да безчинства и в Черно море. Единствената черноморска държава ,подчинена на Кремъл е България. Румъния отдавна се спаси от зловредното руско влияние и затова върви стремглаво напред в развитието си. Северна и Южна Корея показват на света какво значи руска диктатура и Западна демокрация. Нашите безумни кремълопоклонници каква България искат? Трябва да има референдум какво управление искате- диктатура или демокрация?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове