Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 12:39 3 636 19

Нова заповед от МОН за COVID-19

  • мон-
  • училище-
  • ученици-
  • коронавирус

Запазва се присъственото обучение в училищата засега

Нова заповед от МОН за COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката (МОН) издаде нова заповед за мерките за противодействие на COVID-19 в образователните институции. Документът е подписан от заместник-министър Емилия Лазарова и е адресиран до директорите на образователните институции и началниците на регионалните управления на образованието.

В заповедта се посочва, че на този етап не е предвидено въвеждане на противоепидемични мерки за различни образователни институции, включително висши учебни заведения.

При регистриране на потвърден случай на COVID-19 и неговите близки контактни лица към настоящия момент се прилагат разпоредбите на чл. 61 от Закона за здравето. Всеки болен от COVID-19 се поставя под задължителна изолация за период от 7 дни с предписание, издадено от директора или от упълномощен от него заместник-директор на съответната регионална здравна инспекция.

Неговите близки контактни лица, в т.ч. съученици и преподаватели, се поставят под задължителна карантина за период от 5 дни от датата на последния контакт с болен от COVID-19, отново с предписание, издадено от съответната регионална здравна инспекция.

От основно значение продължава да е провеждането на хигиена на ръцете от ученици, педагогически и непедагогически персонал и нейното утвърждаване като основна хигиенна мярка, независимо от разпространението на COVID-19.

Освен това, правилното провеждане на ежедневно проветряване, почистване и дезинфекция на повърхности и осъществяването на постоянен контрол от отговорните лица в училищата също спомага за намаляване на регистрираните случаи на заразни заболявания в организираните колективи.

При завишаване на броя на заболелите, респективно карантинираните лица в училища в дадено населено място, по преценка на директорите на училищата образователният процес може да се организира по начин, който да ограничава взаимодействието между отделните паралелки с цел намаляване на възможността за предаване на инфекции.

При необходимост следва да се търси съдействие от регионалните здравни инспекции.

В Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) е актуализирана номенклатурата с нормативно регламентираните основания за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда. Моля, непосредствено след получаване на акта или заявлението (за отделен ученик в ОРЕС до 30 дни) за преустановяване на присъствения образователен процес в училището, да отразите промяната в организацията на обучение, като впишете и номера на заповедта.

В заповедта се обръща внимание, че поради отмяна на извънредната епидемична обстановка от март 2022 г., към настоящия момент прилагането на разпоредбите на чл. 115а, ал. 4 от Закона за предучилищно и училищно образование е незаконосъобразно.

Какво означава това за учениците?

За учениците основната промяна е, че присъственото обучение остава засега единствената форма на обучение. При засилване на COVID-19 мерките обаче могат да се адаптират, като например:

различно начало на учебните занятия и на различен график за междучасията

провеждане на повече занятия навън, когато е възможно

ограничаване на ползването на кабинети от различни класове/паралелки, хранене по график и други

Възможно е също така да се наложи преминаване към обучение от разстояние в електронна среда, но това ще става само при изрично решение на директора на училището и със съдействието на регионалната здравна инспекция.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Злати Минкова

    6 37 Отговор
    И полицията да следи спазва ли сe карантината. И да налага солени глоби на родителите нарушители!

    Коментиран от #8

  • 3 лекар

    34 1 Отговор
    Грабвай пръскалата,
    някой се изкряска,
    и вирусите COVID,
    побягнаха за вчаска!
  • 4 Доктор

    44 1 Отговор
    Продажни престъпници.
  • 5 честен ционист

    22 3 Отговор
    И без това ще е студено тая зима, по-добре се изолирайте под юргана и правете нови граждани.
  • 6 Загрижен

    44 0 Отговор
    Нещо да се объркали от МОН. Вече няма мед. пътеки за короната, което значи, че тестове са платени. Кой е тоя луд, който ще си плати, а после и 7 дни карантина ще стои ?!?

    Коментиран от #10

  • 7 Никога не язди умрял кон!

    46 0 Отговор
    На Запад вече не може да мине това. НО тука в България някои се опитват още да минават с тези идиотщини!
    И стига с тази диктатура! Няма опасност от ИЗМИРАНЕ на народа, за да се прилагат такива строги мерки! Това даже е против Конституцията!
    И дайде факти, медицински факти, които ИЗИСКВАТ ТАКИВА ГРУБИ МЕРКИ, нарушаващи гражданските права на българите?
    КОЙ МОЖЕ ДА ВЪВЕЖДА ТАКИВА ДИКТАТОРСКИ МЕРКИ за една хрема? Народе, къде си?

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Петър

    32 0 Отговор

    До коментар #2 от "Злати Минкова":

    Защо полицията трябва да следи дали някой нарушава карантината? Тази карантина е чиста глупост.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Петър

    30 0 Отговор

    До коментар #6 от "Загрижен":

    Ха, ха, ха, браво, евала за коментара. Тази глупост на МОН, може да бъде сътворена само от хора на безработна държавна служба, това представляват държавните институции в България.
  • 11 Някой

    20 0 Отговор
    Явно не им стига, че при техните мерки постигнаха по обща статистика към 70 хиляди повече умрели. Искат още десетки хиляди. А умрели от ковида така и не брояха, а починали констатирани. Част абсурдни да се свързват с ковида (като след ПТП-та, но длъжни да мерят). Над половината със сърдечни проблеми, където преди ковида 64.4% от смъртността в България водят от сърдечно-съдови проблеми. Да не обяснявам, че е дълго.
    ковид мерки = смърт, заплаха за здравето, потъпкване на конституцията и закони, срината икономика, инфлация, потъпкване на права и свободи, подигравка с хората и побъркването им.
  • 12 честен ционист

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Никога не язди умрял кон!":

    Знаеш ли какво значи "Не болтай!"

    Коментиран от #16

  • 13 Мухаа,хаа!

    1 2 Отговор
    Удрии!
  • 14 Жената даде положителен тест!

    16 1 Отговор
    И вече 2-ра седмица си седи в къщи. Има главоболие, не може да спи спокойно, ама е нещо, като някаква настинка. Не лежи цял ден, мотае се по двора с котките.
    Първо, този Ковид тест е уж да намери оня вирус, Ковид 19, който беше тогава, още 2019-та г. намерен в Китай. Няма техническа гаранция, че същият тест ще може да покаже вече изменените корона вируси, които са минали вече многократно през народа и не са същите!
    Второ, природата на вирусите е такава, че се изменят от много опасни и смъртоносни, към по-леки и по-малко смъртоносни. Иначе самите вируси "умират" заедно с болния - отиват на изгаряне или в гробищата и РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО им вече е невъзможно! Затова ги НЯМА вече при хората! Така остават само по-малко опасните! Трето, тези корона вируси днеска, са много по-леки, което е голям плюс. Защо тогава такива строги мерки, като в комунистически Китай? Ние също ли отиваме към системата на Китай? А нали уж сме в "демократична Европа"?
  • 15 Баш софиянец

    25 0 Отговор
    Онлайн обучение НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКА. Ковид-19 вече НЕ СЪЩЕСТВУВА. Сегашното заболяване е резултат от многобройни мутации и е Ковид, но не Ковид-19. Това е един от многобройните коронавируси, каквито винаги е имало и винаги ще има. Симптомите и последиците от това заболяване в никакъв случай не предполагат онлайн обучение. Резултатът от тези мерки лъсна ясно на матурите тази година - плачевен резултат и неграмтност, клоняща към нула. НИКАКВО ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ!!!
  • 16 Разбирам тънкия ти намек!

    20 1 Отговор

    До коментар #12 от "честен ционист":

    Пръскането със самолети вече е доказано от учени хора! Възможно е и се прави редовно!
    Който иска да изгледа специалиста Dr. Dietrich Klinghardt - Vortrag/Lecture Deutsch/English в САЩ! Това беше даже още преди ковида.
    Всяка негова дума е право в 10-та! Първият ковид19, дето беше е лабораторен. Това го казва др. на мед. науки. Михаел Нехлс!
    НО, защо ние всичките допускаме да ни тормозят, една малка група богати психопати? Според Конституциите на европейските народи НАРОДИТЕ определят, как да живеят, а не някакви богати тъпанари, за всички тях?

    Коментиран от #18

  • 17 Механик

    9 0 Отговор
    Ония дето се бият в Украйна и Газа, ,дали носят маски и спазват социална дистанция?
    Тоя, опасния ковид, като е толкова опасен, що не изгъта руско-украинските бойци през тия две години?
    Дали там си мият ръцете след всяко натискане на спусъка? Дезинфектанти дали има на входа на всеки окоп?
    Искат ли им "зелени сертификати" преди битка?
    п.п.
    Хора, включете си главите! Пак ще ви правят на луди калинки. Само да тръгне грипа и настинките и по телевизора ще се покажат математици, лаборанти, доценти, професори, коремни хирурзи и пр. Ипак ще има "Ох, ще се мре! Яко ще се мре! Дайте чували и опразнете детските площадки, че да има къде да складираме умрелите."
  • 18 ИРОНИЧНО😀

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Разбирам тънкия ти намек!":

    МИ ТАКАКА Е С ТИЯ ПРЪСКАЛКИ...
    ВЧЕРА ЕДИН(.....)ПИТАШЕ ЩО
    В УКРАЙНА НЯМА КОБИТ19....
    МИ КАК ЩЕ ИМА КАТО ВЪЗДУШНОТО
    ПРОСТРАНСТВО Е ЗАТВОРЕНО И
    ПРЪСКАЛКИТЕ НЕ МОГАТ ДА ПРЕЛЕЯТ,да

    Коментиран от #19

  • 19 Браво

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "ИРОНИЧНО😀":

    А в началото на войната като нахлуха у нас 1 милион екскурзианти и ни тестове, ни карантина-марантина, ни зелеВи сертификати и ковидът изчезна. А нас ни третираха като в концлагер. Фактите никой не може да оспори, от каквито и дерета вода да носят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове