Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 16:24 1 443 17

Конституционният съд образува дело за промените в Закона за опазване на земеделските земи

  • конституционен съд-
  • деро-
  • президент

Искането бе на президента Румен Радев

Конституционният съд образува дело за промените в Закона за опазване на земеделските земи - 1

Конституционният съд образува дело по искане на президента Румен Радев в Закона за опазване на земеделските земи. Държавният глава не е съгласен с новите правила за поставяне на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя, припомни БНТ.

Предмет на искането е установяване на противоконституционност на разпоредбите на чл. 2, ал. 4, в частта "и за агрофотоволтаици – при условия и по ред, определени с наредба на министъра на земеделието и министъра на регионалното развитие и благоустройство", чл. 17а, ал. 3, в частта "на обекти за производство на енергия от възобновяеми източници", чл. 23, ал. 3 и чл. 24, ал. 7, в частта "или изграждане на обект за производство на енергия от възобновяеми източници" от Закона за опазване на земеделските земи (обн. ДВ, бр. 35 от 24.04.1996 г.; посл. изм. и доп. бр. 86 от 13.10.2023 г.).

Промените в Закона за опазване на земеделските земи влязоха в сила през промените в Закона за енергията от възобновяеми източници - част от законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Законът за енергията от възобновяеми беше обнародван в "Държавен вестник" миналата седмица.

Според държавния глава промените противоречат с разпоредбата на чл. 21 от Конституцията на Република България, според която земята е основно национално богатство, а обработваемата земя се използва само за земеделски нужди.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бако

    5 0 Отговор
    Трябва да знае, че всяка линия, която е успоредна на Линията от Посолството е ПРАВАТА ЛИНИЯ.
    Дебатите са обикновено в стил „Аз по-добре го умея и по-добре ще го направя“.
  • 2 Точно така е

    16 1 Отговор
    върху обработваема земя соларките са незаконни . Промяна на статута е нужен. Същото е и при язовирите.
  • 3 обработваемата земя

    13 1 Отговор
    е земеделска а не индустриална. Регулациите са точно за това и соларките не са земеделие до колкото ми е известно. Да спрат разни тарикати на интересни да се правят. Като искат соларки предназначението на земята да сменят...... Ако могат обаче и данъци за индустриален имот да почнат да плащат.
  • 4 Бамбука

    0 8 Отговор
    Никой няма право да се разпорежда с желанието на собствениците на земята. Ако желаят да сеят, да сеят, ако желаят фотоволтаници - тяхно право. Никой не отнема земята им. Какво означава "богатството на страната " ? Знае ли президента колко от тази земя е собственост на чуждестранни юридически или физически лица ? Това трябва да се поправи, а не някакви лозунги да се разнасят !

    Коментиран от #7, #8, #11

  • 5 Осман КараБюйюкОглу

    1 4 Отговор
    Всичка БГ земя е турска земя!

    Коментиран от #6, #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не е тяхно право

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бамбука":

    Земята е тяхна но предназначението не го определя собственика. В заблуда си. Собственика може и да иска и ядрено сметище да го направи нали ?
  • 8 Аааааа

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бамбука":

    Напротив, всеки има земя, имот, апартамент във въздуха, но върховен собственик е държавата.
    Фотоволтаици на полето -НЕ !
    Но, ако развиват и земеделие под фотоволтаици - ДА!

    Коментиран от #16

  • 9 Глупости

    3 0 Отговор
    Един път от два мандата изтребителя да направи верно лупинга! Браво!
    Как сред марули и царевица ще има винтелатори от германия произведени от китай, които немогат да си изработят гаранционният срок и се самозапалват и падат на парчета? Никаде по света подобни ветрилници не се правят върху земеделски земи, защото ще трябва да се плаща скъп наем и ще се увеличава цената на тока, а трябва цената на тока да клони към нула!!! На ли ветъра е безплатен или за рууусофилите не е така, все са гладни, не са се уяли, накраднали , награбили и на сррали!
  • 10 089954

    3 0 Отговор
    Стнислав Цанов и Николай марков буквално взривиха държавата по отношение на машините за гласуване .Дадоха обяснение пред Народното събрани , обаче новина няма , говорим си фотоволтаици
  • 11 разума

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бамбука":

    Който иска фотоволтаици и има земеделска земя да я продаде и да си купи земя за фотоволтаици, а не да нарушава конституцията и законите на страната. Това , че си собственик на земя никой не ти дава право да правиш каквото си поискаш на нея-ядрени опити, химическо замърсяване и т.н. защото на първо място земята е собственост на държавата и след това на собственика. Който не го е разбрал да отиде в която иска така наречени демократични страни за да му се изясни.
  • 12 Милен

    3 0 Отговор
    Ей тъй да станат!

  • 13 Окупирана и проста територия

    3 0 Отговор
    Макар и късно, трябват такива промени. Земя не остана от перки, солари и недоделани магистрали.
    Със смотаните скоростни магистратрали (ам Струма), се загроби плодородна земя по поречието на р. Струма.
    Тези инженери с купени дипломи да си забършат седалото с тях. В коритото се образува и задържа трайна мъгла, която преди няколко години взе и невинни жертви - от простотия, незнание и алчност.
    Някога когато е проектиран Е-79 са направили и пътя и жп на ниво над поречието - заради мъглата. Днес се прави едно към гьотору за да е лесно и да има скорошен ремонт за нови пари.
    Така хранилката е на 100%.
    Затова ядем турски и гръцки зарзават и се возим по вечно преасфалтиращи се участъци.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пеевски

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Осман КараБюйюкОглу":

    Ал баба й,кой гьотене
  • 16 ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аааааа":

    отваряш им вратичка , а не трябва , мислиш че под соларките ще вирее нещо ? или под перките
  • 17 Гост

    0 0 Отговор
    Какво опазване на земеделските земи, като превръщате нива след нива във фотоволтаични централи?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове