Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 20:34 994 11

Правосъдният министър: Няма как по-рано от пролетта да се проведе конкурс по избор на главен прокурор

  • атанас славов-
  • пролет-
  • избор-
  • конкурс-
  • нов главен прокурор

"Системно се злоупотребява с функцията на този пост - не само от Гешев, но и от Цацаров и преди това Филчев. Имаме проблем на конституционно и законово ниво. Предложението е главният прокурор да не е свръховластен, а да има механизъм за отчетност и отговорност", отбеляза Атанас Славов

Правосъдният министър: Няма как по-рано от пролетта да се проведе конкурс по избор на главен прокурор - 1
Снимка: NovaNews

Служебният премиер и министрите следва да са лица, заемащи висши публични длъжности в съответния ресор и институция. Да не идват от екзотичен остров. Освен това преди да се назначи такова правителство, трябва да има консултация с политическите сили. Няма как по-рано от пролетта да се проведе конкурс по избор на главен прокурор, ще се случи след промените в Конституцията. Ще се избира през Прокурорския съвет, а министърът ще може да предлага кандидат, ако точката не бъде променена. Това каза за "Твоят ден" министърът на правосъдието Атанас Славов.
Той коментира предложението за ограничения в правомощията на главния прокурор. "Системно се злоупотребява с функцията на този пост - не само от Гешев, но и от Цацаров и преди това Филчев. Имаме проблем на конституционно и законово ниво. Предложението е главният прокурор да не е свръховластен, а да има механизъм за отчетност и отговорност", отбеляза министърът.

По думите му обвинител номер 1 остава ръководител на Върховната прокуратура и председател на Прокурорския съвет. "Обществото пък ще има повече представители в Прокурорския съвет. Така няма да има самозатваряне. Ще има дебат докъде да бъдат ограничени правомощията. Прокуратурата трябва да се фокусира върху наказателния процес. Ние сме държавата с най-много прокурори на глава от населението, техният капацитет следва да бъде използван смислено. Съдът, когато се самоуправлява, не бива да има намеса на прокуратурата", коментира той.
Според него Венецианската комисия подкрепя разделянето на ВСС. "Oптимист съм, че ще завършим конституционните промени, които да отговарят на всички стандарти за независимост на съда и отчетност на прокуратурата. Тези, които са правени в отговор на последователно давани препоръки, са в най-напреднала фаза. Служебният кабинет, указите на държавния глава във връзка с назначаването на висшите магистрати, пораждат критики. В ядрото те са изключително малко и конструктивни, могат да бъдат фиксирани между четенията", коментира Славов. И допълни, че не се притеснява, че за конституционния проект ще гласуват Борисов и Пеевски, тъй като всеки глас е важен.

"Участието на някой не е индулгенция за минали прегрешения. Всеки трябва да понесе отговорността си, ако вината му по даден казус бъде доказана", подчерта той. И уточни, че очаква утре да бъде завършен процесът по механизма за разследване на главния прокурор.

Министърът изрази становище по въпроса с обособяването на два отделни съвета на ВСС. "Участвал съм активно в изготвяне на предложенията за конституционни промени. Преди да бъде внесен, в проекта бяха вкарани текстове, които нямаха общо с първоначалното ядро за съдебната реформа. В името на постигането на подкрепа бяха вкарани те. Нормалната процедура е правителството в оставка да остане служебно до нови избори. Надявам се проектът да бъде преработен в частта за лицата, които ще са част от служебен кабинет", посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    5 0 Отговор
    Чакаме с нетърпение да видите Тиквун в панделата.
  • 2 Спецназ

    5 0 Отговор
    "На кому е нужнааа... китара без струнии?!"

    (От песен на Лили Иванова).

    На кому е нужен ГлаДен Прокурор??

    Нека всяка Област си има Областен Прокурор,
    избиран ПРЯКО от народа, заедно с местния ВОТ!
  • 3 Наивник на средна възраст

    4 0 Отговор
    А никой и дума не обелва да се промени системата Вишински в нашата съдебна система.Харесва им,па камо ли да вземем да махнем въведения институт на фунционален имунитет на магистратите.Ужас - да носят отговорност,те да не са като колегите си от правовите държави.Да не говорим за други кусури на системата,оставена в такъв вид за да гарантира спокойствие на управляващи и магистрати,ах да - и на престъпниците.Промяна - най-рано другия век,ако има оцелели българи.Да живее демокрацията и евроатлантическите цености по български.....
  • 4 Лъжите са ви безкрайни

    13 0 Отговор
    Прост шарлатани
  • 5 Тома

    5 0 Отговор
    Значи до пролетта гл. прокурор ще ни бъде един престъпник от 8 джджета
  • 6 банкянска циганка

    6 0 Отговор
    турска подметка съм
  • 7 Киро

    3 0 Отговор
    Ало недоразумение,дръжте си Сарафската ,той изпра Бойко-мутрата ,оневини Киро тъпото,остава да изкара себе си ангел! Гнусна сглобка, всички сте за затвор !!!
  • 8 На тоя фенер

    3 0 Отговор
    Кога му направиха ексхумация?
    Изглежда зловещо!
    Ще сънувам кошмари!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 3.14К

    1 0 Отговор
    Тоя Славов се оказа едно най-обикновено юридическо недоразумение, но пък лъжец от класа ( по мнението на Венецианската комисия).
  • 11 пенко

    0 0 Отговор
    ДБ ПЪПЕШ --- ОЩЕ УТРЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕДЕ !!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол