Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 20:31 1 052 15

Актуализираха Комуникационна стратегия за приемането ни в еврозоната

  • еврозона-
  • комуникационна стратегия

Акцентът ще е най-вече към практическата информация по приемането на единната европейска валута

Актуализираха Комуникационна стратегия за приемането ни в еврозоната - 1

Координационният съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната прие на свое заседание актуализираната Комуникационна стратегия за информация и публичност на присъединяването на страната към еврозоната. Новите текстове предвиждат в началото си кампанията да запознае гражданите с ползите и ефектите от членството в еврозоната. Поставена е и цел за предприемане на мерки за противодействие на всяка дезинформация, която заблуждава и насажда необосновани притеснения у гражданите от тази ключово важна стъпка за повишаване на стандарта на живот в България. Актуализацията планира фазите на кампанията, като отчита променената перспектива за членството на България за 1 януари 2025 година, добавят се редица нови комуникационни дейности и се променят такива, предвидени в предходната стратегия.

Документът предвижда провеждането на мащабна комуникационна и информационна кампания, която ще запознае гражданите с ползите от въвеждането единната европейска валута като официално разплащателно средство у нас, със средносрочните и дългосрочните ефекти за страната и с всички практически аспекти, важни за протичане на процеса, чрез предоставянето на точна, достъпна и навременна информация.

Предвижда се кампанията да протече в три основни фази - подготвителна, същинска и фактическа, като втората фаза ще е най-интензивна.

Първата фаза ще е насочена към предоставяне на информация за ползите и възможностите за България от присъединяването към еврозоната и за готовността на страната да покрие Маастрихтските критерии. Още на този етап целта е да се отговори на важните за хората въпроси и да се пресекат възможности за разпространяване на спекулации и неверни твърдения по темата.

Втората фаза ще е насочена най-вече към практическата информация по приемането на единната европейска валута. Тя цели информиране на заинтересованите страни за цялостния процес и техните ангажименти, както и как ще се отрази приемането на еврото във всички аспекти на живота на хората. Ще се разясни как ще се извършва превалутирането на кредити и депозити, административните стъпки, които трябва да предприемат на юридическите лица, промените в счетоводството, какви са защитните елементи на евро монетите и банкнотите, как ще се извършва двойното обозначение на цените в търговските обекти, къде и как да се подават сигнали при нередности.

Третата фаза ще е много важна за утвърждаването на новата валута след официалното ѝ приемане, както и за повишаване на доверието на гражданите в институциите. Тя ще е насочена както към припомняне на ключова практическа информация, така и ще запознава гражданите с мерките, които държавата предприема за защита на правата на потребителите.

В комуникационната кампания е планирано да се включат множество български институции – освен водещите Министерския съвет, Министерството на финансите и Българската народна банка, в кампанията ще вземат активно участие още министерства, Комисията за защита на потребителите, общините, „Български пощи“ и др.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 2 Отговор
    Ще се на дри скам!
  • 2 Последния Софиянец

    8 0 Отговор
    Вечерях преди малко в заведението и май попаднах на храна с изтекъл срок на годност,че корема ме къса.
  • 3 Вижте

    16 1 Отговор
    колко много кърлежи има на тая снимка.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Коч Ина

    13 1 Отговор
    котчината е твърдо на пътя към закриването си
  • 6 Кой им вярва на шарлатаните?

    15 1 Отговор
    Галя от Козяк ви търси простите марионетки
  • 7 Банките

    18 1 Отговор
    Никой от обикновените българи не иска еврото. Стартирайте референдум

    Всички имаме роднини в чужбина.Информирайте се питайте ги на запад за ценовия шок след еврото. Те даже досега (след десетки години) съжаляват за националтата си валута.

    1.Едно кафе на 1 януари 2025ще е 1 лев, На 31 декември 2025 - едно евро. Няма кой да следи повишение на цените за дълъг период.Навякъде в страните след приемане на евро инфацията е 200% за една година или 18 месеца. Например Германия, Прибалтика, навсякъде!!!!

    2. Отношението Debt/GDP в Гърция, Италия, Испания е 150-200 %. В България е 45%
    Питам: кой на кого ще плаща дълга пряко или косвено било то с печатане на евро или по друг начин???

    3. Наличните ти пари ще се блокират (рано или късно) с въвеждане на цифровото евро. Процесът ЕС започва на 1.10,2023 за корпорациите.

    4. Раждаемостта в евеозоната е по-ниска от тази в страните извън нея.

    5. Банките ни ще бъдат улеснени при вземане на заеми. Те ще се използват главно за потребление, а не за развитие на високи техниологии. (Напомнете ми за такива през последните 30 г). Отношението ни Debt/GDP ще расте неограничено 60-80-100%. Фондовете за сигурност на банките ще паднат от 10 процента на един. Кога ще бъдат деозититете ще бъдат по-добре обезпечени?

    Коментиран от #10

  • 8 Референдум!

    21 1 Отговор
    Искаме референдум за еврото. Хайде всичко като е цветя и рози го направете да видим резултата! Ама не ви стиска, щото сте долни лъжци и предатели!
    Оставка на сглобката!
  • 9 Цифровият Концлагер

    10 1 Отговор
    "Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви в сряда, че е приключила фазата на разследване на процеса по създаване на цифрово евро и е навлязла в подготвителната фаза. Според съобщение на ЕЦБ новият етап ще започне на 1-ви ноември с очакване да бъде изпълнен след две години. Фазата ще се състои от "финализиране на правилника за дигитално евро и избор на доставчици, които биха могли да разработят платформа и инфраструктура за цифрово евро" и "тестване и експериментиране за създаване на валута, която отговаря както на изискванията на Евросистемата, така и на нуждите на потребителите". Теория на конспирацията ли? Цифровото робство идва. България трябва да отстоява правото си на Законен Референдум. Битката е между Антихриста и Бог.
  • 10 Да, бе

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Банките":

    6.Национализация,нов Народен съд и банките ЩеГоДухат... И няма да им е за пръв път.
  • 11 Вървете по Д. Я. В. О. Л. И. Т. Е

    15 0 Отговор
    Не искаме никаква Еврозона! Вън Мафията от Държавата!!
  • 12 евро погребален агент

    5 0 Отговор
    Като хлапе помня репликите от един филм:
    Виолета Гиндева В името на народа..... и фатален край.
    Тези медузи само вредят на държавата.
  • 13 М3 голд

    11 0 Отговор
    Бля бля! Засилване комуникацията, т.е. лъгането на населението за " ползите".
    Кажете кратко и ясно какво ще ни обвърже с ЕЦБ и какви ще са ползите и неползите; освен лева какво ще загубим; какви независимости ще загубим; какви задължителни изисквания още ще трябва да изпълняваме; какво ще загубим като национална идентичност... ще имаме ли независима съдебна власт, наши финанси. Ще участваме ли групажно в погасяване дълговете на страните от Еврозоната. Какви нови задължителни изисквания ще се въведат тук - правни, икономически, културни и др. Каква ще е ролята на Конституцията ни и на конституционния съд.А не да го усуквате. Защото отговорите на горните въпроси ще ви изненадат и определено няма да ви харесат.
    ИСКАМЕ СИ РУФЕРЕНДУМА!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Осъзнай се Българино

    1 0 Отговор
    Никой не е променил Конституцията и закона за провеждане на Референдум.Имаме ли 607 х гласа на българи за провеждане- Имаме! Записано ли е императивно в закона,че НС е длъжно да утвърди Референдум,а Президентът да насрочи дата за провеждане - имаме го! Тези сглобкаджии потъпкват Конституцията! Никъде в пред присъединяването не е фиксирана нито дата,нито срок! Какво ни заглавичкват цели 6 милиона население? Вижте какво се случи в Полша.Те по зле ли са от нас, икономически,социално? Ако проспим ,и ни набутат в блатото,след това измъкване няма.ЕЦБ и МВФ ще диктуват живота на всеки- поколения напред.Идва зима,след това - лято.Ще тръгнете да ваканцувате,и докато се усетим,ще вкарат еврото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове