Last news in Fakti

22 Октомври, 2023 07:50 958 8

Продължава спадът в цените на основни храни

  • храни-
  • цени-
  • борси

Запазва се поевтиняването на повечето зеленчуци

Продължава спадът в цените на основни храни  - 1
Снимка: БНР

Спад в цените на някои основни хранителни стоки на борсите в страната вече втора седмица, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Запазва се поевтиняването на повечето зеленчуци, наблюдавани от ДКСБТ, показва седмичният бюлетин на комисията, предаде БТА.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, тази седмица се понижава с 0,87 на сто до 2,208 пункта.

Равнището на ИТЦ в началото на годината беше 2,316 пункта, а през първата третина на март достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Оранжерийните краставици тази седмица поевтиняват с 9,8 на сто до 1,75 лева за килограм.

Цената на доматите пада със 7 на сто и те се търгуват по 3,18 лева за килограм, на картофите - с 5,4 на сто до 1,22 лева за килограм, на морковите - с 13,8 на сто до 1 лев за килограм. Цената на зрелия лук кромид (внос) остава 1,37 лева за килограм. Зелените чушки се търгуват с 9,1 на сто по-евтино на цена 1,50 лв. за килограм. Поскъпват червените чушки - с 2,6 на сто до 1,99 лева за килограм. Зелето поевтинява с 11,7 на сто до 0,98 лева за килограм.

Ябълките от внос спадат с 2 на сто и се търгуват по 1,96 лева за килограм. Поевтиняват и лимоните - с 11,7 на сто до 2,42 лева за килограм. Цената на бананите се вдига с 1 на сто до 2,90 лева за килограм. С 4,7 на сто поскъпват портокалите и те се купуват по 2,90 лева за килограм. Гроздето поевтинява с 3 на сто до 2,26 лева за килограм.

Кравето сирене поевтинява с 1,1 на сто и се продава по 11,29 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 0,8 на сто до 17,45 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) отстъпва с 0,9 на сто и кофичка от 400 г. се купува за 1,15 лв. Цената на прясното мляко (3 процента масленост) се повишава - с 0,9 на сто, и то се продава по 2,15 лева за литър.

Пилешкото месо пада с 2,2 на сто и се предлага по 6,55 лв. за килограм. Яйцата (размер М) се купуват по 0,32 лева за брой на едро.

Цената на ориза се понижава с 3,7 на сто и той се търгува по 3,14 лв. за килограм. Поскъпва лещата - с 2,4 на сто до 4,25 лева за килограм. Зрелият фасул добавя 1,8 на сто и той се търгува по 4,06 лева за килограм.

Захарта се понижава с 2,8 на сто и се продава по 2,39 лв. за килограм, олиото - с 6,5 на сто и се търгува по 2,89 лв. за литър. Брашното тип 500 поскъпва с 2,2 на сто до 1,42 лева за килограм. Кравето масло (пакетче от 125 грама) губи 4,3 на сто от стойността си и се продава по 2,44 лв. за брой.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    19 0 Отговор
    Вчера се вдигаха цените, днеска спадат!? Журналистическа шизофрения

    Коментиран от #4

  • 2 Бай Лисан

    10 0 Отговор
    "Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, тази седмица се понижава с 0,87 на сто до 2,208 пункта."

    Айде сега да преведем. 0.87 на сто означава, че нещо ако е струвало 100 лева, сега ще струва 99,13 лева.
    Т.е, ако килограм ябълки са стрували 2 лв, след грандиозното падане на цените сега ще струват с 0,0174 стотинки по-малко, или ако закръглим, с две стотинки по-малко. Т.е, сега кило ябълки ще струва 1,98 лв.
    Ай на хаирлия да е, отивам да отворя една бутилка черно джони.
    Дано и другата седмица цените да паднат с 2 (две) стотинки.

    Коментиран от #5

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Страхооотно поевтиняване.......На едро на тържището в Дружба....Карфиол 2.00лв.....чушки червени 2.00лв...Бензин на шел 3.05лв А-95 Ви-пауер...учебници на просвета по-около 30лв...най евтин Български език 25 и нещо.....математиките по 29,20лв ,а историите по 39лв...засега,щото ще източват бг-държава....та ги правят като магистралите.......Голямо поевтиняване и най-вече пада яко интензитета и вече няма инфлация ,а голяма дефлация..........
  • 4 Калпазанин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дрън дрън та пляс":

    И идиотизъм, изпревари ме. Цирка предстои очаквам го с нетърпение
  • 5 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Лисан":

    Да почваме със стачки те тогава за увеличение на заплатите 😂😂😂😂, ама заглавието е по важно
  • 6 Не разбрал

    8 0 Отговор
    Къде видяхте тоя "СПАД" ?
  • 7 Оле, Миленчо

    1 0 Отговор
    Голям шегаджия си или ч....я си😁
  • 8 Ха ха ха ха ха ха

    6 0 Отговор
    Милене,
    Ти си олигофрен моето момче.
    Кръгъл идиот !
    Цените вървят нагоре във всички магазини от които вкл.и ти пазаруваш.
    А поръчковата ти статия за промивка на мозъците толкова да няма как да сработи,че не се потдава на коментар.
    Жалки сте !!!
    Е сега можеш да ми изтриеш поста,но реалноста няма да я промениш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове